Όποιος μιλάει για αδιάφορες ομάδες στην Ευρώπη, ας δώσει 2.700.000 ευρώ

Οδεύοντας προς την 6η αγωνιστική της φάσης των ομίλων Champions League και Europa League, ορισμένες ομάδες αποκαλούνται 'αδιάφορες'. Πόσο λάθος είναι αυτός ο χαρακτηρισμός, ειδικά όταν προέρχεται από την Ελλάδα;

Ο Γιουσούφ ελ Αραμπί του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Μαρσέιγ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2020-2021 στο 'Βελοντρόμ' | Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020
Ο Γιουσούφ ελ Αραμπί του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Μαρσέιγ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2020-2021 στο 'Βελοντρόμ' | Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS

Το διάστημα μεταξύ 5ης και 6ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Champions League παράγει κάθε χρόνο σενάρια για τη συνέχεια, είτε στην ίδια διοργάνωση είτε στο Europa League. Μόνιμη επωδός, η αναφορά σε κάποιες "αδιάφορες" ομάδες, οι οποίες οδεύουν σαν... πρόβατα προς σφαγή στην τελευταία αγωνιστική και κανείς δεν τις υπολογίζει. Κατανοητό να τρέχει ο λογισμός σε τέτοια συμπεράσματα, όμως γίνονται πολλές παραβλέψεις για να εξαχθούν αυτά και δεν θα έπρεπε. Ένα πολύ απλό παράδειγμα, τα καταρρίπτει όλα.

Αν ο Ολυμπιακός δεν βρισκόταν στον 3ο όμιλο του Champions League, αλλά στον 4ο, στη θέση της Μίντιλαντ, δηλαδή με έναν βαθμό συγκομιδή και τις Λίβερπουλ, Αταλάντα και Άγιαξ τόσο ψηλά που δεν τις προλαβαίνει, θα ήταν αδιάφορος την τελευταία αγωνιστική που θα υποδεχόταν τη Λίβερπουλ; Αν η απάντηση είναι "ναι", ας δούμε για ποια πράγματα θα αδιαφορούσε ο Ολυμπιακός:

  • Τα χρήματα: Η νίκη στους ομίλους του Champions League πριμοδοτείται με 2.700.000 ευρώ, η ισοπαλία με 900.000. Γνωρίζετε κάποια ελληνική ομάδα, ακόμα και την πιο πλούσια όπως είναι οι Πειραιώτες, που θα απαξίωνε τη διεκδίκηση των άνωθεν ποσών επειδή θα ήταν 'αδιάφορη';
  • Τους βαθμούς της UEFA: Η Ελλάδα πλήττεται τα τελευταία χρόνια από την κακή θέση της στην κατάταξη της UEFA και από του χρόνου θα έχει μόνο έναν εκπρόσωπο στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και κανέναν στο Europa League (τα υπόλοιπα 3 'εισιτήρια' που δικαιούται, αφορούν το Europa Conference League). Επιπροσθέτως, οι ελληνικές ομάδες πάντα χρειάζονται βαθμούς για τις κληρώσεις, ώστε να διεκδικήσουν κάποιον βατό αντίπαλο (τουλάχιστον στα 'χαρτιά'). Υπάρχει κάποια 'αδιάφορη' ομάδα γι' αυτούς τους βαθμούς που δίνει μια νίκη ή μια ισοπαλία;
  • Τους σκάουτ: Οι ευρωπαϊκοί αγώνες είθισται να αποτελούν τη 'βιτρίνα' όλων των ποδοσφαιριστών και δη ένας αγώνας Champions League. Υπάρχει ελληνική ομάδα της οποίας οι παίκτες δεν θα τα έδιναν όλα σε παιχνίδι της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, επειδή στον πίνακα της βαθμολογίας του ομίλου η ομάδα δεν θα είχε κάποιο όφελος;
  • Τον προπονητή: Σε τέτοιου είδους παιχνίδια, ο εκάστοτε προπονητής επιλέγει και παίκτες με μικρότερο χρόνο συμμετοχής στην ενδεκάδα. Εφόσον λοιπόν η ομάδα είναι "αδιάφορη", ο παίκτης με τα λίγα λεπτά συμμετοχής δεν θα ενδιαφερόταν να πείσει με την απόδοση τον προπονητή του να τον χρησιμοποιεί περισσότερο.
  • Το πρεστίζ: Ένα θετικό αποτέλεσμα σε αγώνα που βαθμολογικά στον όμιλο δεν κάνει τη διαφορά, δίνει πρεστίζ στην ομάδα που το παίρνει, η οποία φεύγει από τη διοργάνωση με το 'κεφάλι' ψηλά. Μία συντριβή σε έναν αγώνα που βαθμολογικά δεν κάνει τη διαφορά, θα περάσει... αδιάφορη;

Ούτε τα superclubs είναι αδιάφορα

Αυτοί είναι ορισμένοι από τους λόγους που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αδιάφορο παιχνίδι στο Champions League για ομάδες όπως οι ελληνικές ή παρεμφερούς δυναμικότητας. Θα μπορούσε να υπάρξει αντίλογος για τις πιο πλούσιες ομάδες, όπως τα superclubs από Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία ή Γαλλία, όμως και πάλι υπάρχουν... παραθυράκια.

Γιατί μπορεί όντως μια ισπανική ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα ή η Ρεάλ να μην ενδιαφέρεται για τη βαθμολογία της UEFA, αφού η Ισπανία είναι πρωτοπόρος εδώ και... αιώνες και καμία χώρα δεν μπορεί να τη φτάσει, ενώ οι δύο 'κολοσσοί' πάντα έχουν αρκετά καλό συντελεστή για να βρίσκονται στους ισχυρούς των κληρώσεων, όμως υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί να είναι αδιάφοροι, όπως το πρεστίζ ή τα χρήματα.

Φαίνεται παράξενο που μια ομάδα με έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων θα ενδιαφερθεί για τα 2.700.000 που προσφέρει η νίκη; Αν ναι, φέρτε στο μυαλό το παράδειγμα της Μπαρτσελόνα, της ομάδας με έσοδα που έφτασαν το 1.000.000.000 στο οικονομικό έτος 2018-2019 και που φέτος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα μεν, αλλά χωρίς να μειωθούν εντυπωσιακά τα έσοδά της. Οι Καταλανοί είναι η ίδια ομάδα που το καλοκαίρι πούλησε τον -εκτός πλάνων- Ίβαν Ράκιτιτς στη Σεβίλλη για 1.500.000 συν μπόνους. Δηλαδή αρνήθηκε να τον αποδεσμεύσει ή να τον παραχωρήσει στους Ανδαλουσιάνους μόνο με τους όρους των μπόνους, που μάξιμουμ μπορούν να αποφέρουν ένα ποσό της τάξης των 9.000.000. Για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή, η ομάδα που έχει έσοδα κοντά στο ένα δισεκατομμύριο αξίωσε το ποσό του 1.500.000, που ισοδυναμεί με... μισή νίκη ενός 'αδιάφορου' αγώνα.

Οι αναπληρωματικοί

Ένας άλλος αντίλογος σχετικά με την ύπαρξη 'αδιάφορων' αγώνων στη διοργάνωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι αρκετοί προπονητές χρησιμοποιούν αναπληρωματικούς και ρεζέρβες σε αυτά τα παιχνίδια. Αυτό είναι γεγονός, αλλά και συνάμα παραπλανητικό.

Διότι, για παράδειγμα, στον Ολυμπιακό ο Κώστας Φορτούνης και ο Αχμέντ Χασάν είναι αναπληρωματικοί, στον ΠΑΟΚ ο Κάρολ Σβιντέρσκι και ένας εκ των Σβέριρ Ίνγκασον, Φερνάντο Βαρέλα, Χοσέ Κρέσπο, στην ΑΕΚ δεν χωρούν να παίζουν μαζί Νέλσον Ολιβέιρα, Μάρκο Λιβάγια, Πέτρος Μάνταλος, Λιβάι Γκαρσία και Μουαμέρ Τάνκοβιτς, αν όλοι είναι υγιείς. Ομοίως, και στο εξωτερικό υπάρχουν αναπληρωματικοί, αλλά υπάρχουν και 'αναπληρωματικοί', όπως οι άνωθεν.

Αν μιλάμε για την πρώτη κατηγορία, είναι φυσιολογική η χρησιμοποίηση αναπληρωματικών ή νεαρών στα παιχνίδια που μια ομάδα δεν μπορεί να υποστεί βαθμολογική ζημιά, όχι επειδή οι ομάδες είναι 'αδιάφορες' γι' αυτά, αλλά διότι ένας βασικός παίκτης δεν γίνεται να αγωνιστεί και στα 50-60 παιχνίδια της σεζόν. Αν ο προπονητής πρέπει να επιλέξει κάποιο για να τον ξεκουράσει, τότε αυτή είναι η ευκαιρία, όμως αυτό δεν καθιστά αδιάφορη την έκβαση του παιχνιδιού, ακόμα κι αν αυτή είναι βαθμολογικά -και μόνο- αδιάφορη (πάντα με τον αστερίσκο της βαθμολογίας της UEFA).

Το ίδιο ισχύει και στο Europa League για τις... Ελλάδες

Στο Champions League διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει βάση να αποκαλούμε "αδιάφορες" τις ομάδες, ανεξαρτήτως βαθμολογικής κατάστασης. Τι συμβαίνει σε άλλες διοργανώσεις; Εδώ θα μας δώσει τη λύση άλλο ένα παράδειγμα, η ΑΕΚ. Η Ένωση κατά πάσα πιθανότητα θα αποκλειστεί από την επόμενη φάση, αφού χρειάζεται δύο νίκες με Μπράγκα και Λέστερ και συνδυασμό αποτελεσμάτων στα άλλα παιχνίδια, κάτι που δεν μοιάζει πιθανό, με βάση την εικόνα που έχει δείξει φέτος στον θεσμό.

Αν ο αποκλεισμός επισημοποιηθεί την 5η αγωνιστική, στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Μπράγκα, πάει να πει ότι η ΑΕΚ στο Λέστερ θα είναι αδιάφορη; Ότι δεν τη νοιάζει να διεκδικήσει τα 570.000 της νίκης ή τα 190.000 της ισοπαλίας, που ισοδυναμούν με ετήσια συμβόλαια παικτών του ρόστερ της; Ή μήπως μια νίκη μέσα στην Αγγλία δεν θα αμβλύνει την κριτική που θα ασκηθεί (και ήδη ασκείται) για τον αποκλεισμό;

Δεν υπάρχει εκπρόσωπος από χώρα παρεμφερούς βεληνεκούς που αντιμετωπίζει τα παιχνίδια του Europa League ως αδιάφορα, είτε είναι αποκλεισμένος είτε έχει εξασφαλίσει την πρόκριση, αφού τα δεδομένα και οι λόγοι σε σχέση με το Champions League δεν αλλάζουν.

Ακόμα και τα superclubs έχουν ενδιαφέρον

Ο μοναδικός αστερίσκος έγκειται στα superclubs που ενδέχεται να βρεθούν σε αυτήν τη διοργάνωση, όπου όντως το πρεστίζ και τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ μικρότερα. Εκεί η απάντηση προέρχεται από την Άρσεναλ, δηλαδή την ομάδα που σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, που αφορά το οικονομικό έτος 2018-2019, είχε έσοδα 435.400.000 ευρώ (και που το 2019-2020 υπάρχει πρόβλεψη για έσοδα 385.600.000).

Οι Λονδρέζοι προ εβδομάδων προκάλεσαν το κοινό αίσθημα, όταν θέλησαν να εξοικονομήσουν χρήματα λόγω της οικονομικής 'πληγής' που επέφερε ο κορονοϊός. Η απόφασή που έλαβαν ήταν να απολύσουν τον άνθρωπο που ντύνεται επί 27 χρόνια ως μασκότ τους, τον Gunnersaurus, για να εξοικονομήσουν τα χρήματα του μισθού του, που σίγουρα είναι λιγότερα από μία ισοπαλία στους ομίλους του Europa League.

Ποια είναι 'αδιάφορη' ομάδα και θα χάσει με κάτω τα χέρια, λοιπόν;

News 24/7

24MEDIA NETWORK