Η ΑΕΚ κέρδισε παιχνίδι που δεν γινόταν να κερδίσει

Το 2-1 της ΑΕΚ επί της Βόλφσμπουργκ, που της έδωσε την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, όσο επικολυρικά κι αν χρησιμοποιηθεί, ήταν η κατανόηση του ρεαλισμού για το... τρέχον ποδόσφαιρο.

Ο Σιμόες της ΑΕΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Βόλφσμπουργκ για τα playoffs του Europa League 2020-2021 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020
Ο Σιμόες της ΑΕΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Βόλφσμπουργκ για τα playoffs του Europa League 2020-2021 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Σε ματς με ομάδα θεωρητικά πιο ποιοτική, που δεν αξιοποιείς κερδισμένο πέναλτι στο 20' και δέχεσαι γκολ στο 45', με στάδιο άδειο, δεν επιστρέφεις. Αυτό είναι νόμος. Γκολ λίγο πριν από την ανάπαυλα, που κατά κανόνα αντιστοιχεί σε σκότωμα, ενώ έχουν γίνει πάνω κάτω τα ίδια σε αριθμούς στο 1ο ημίχρονο και τη μεγαλύτερη ευκαιρία έχει η ομάδα που δεν λογίζεται ως το φαβορί στο ζευγάρι, πετυχαίνει ο 'ποιοτικός'. Η Βόλφσμπουργκ, στην περίπτωση του νοκ άουτ ματς για την πρόκριση στους ομίλους του Europa League στο ΟΑΚΑ.

Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ως και τον Αύγουστο, νοκ άουτ ματς δεν υπήρχαν αν δεν ήταν ο τελικός. Μπορεί να δημιουργούνταν, αλλά δεν είχαν γίνει ποτέ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Εδώ, με αυτές τις συνθήκες και για να συνεχίζεται να παίζεται ποδόσφαιρο, τα νοκ άουτ... επιτάχθηκαν, ειδικά στο Europa League. Στο Champions League, ευχέρεια υπήρχε να παίξουν δύο παιχνίδια στα play off.

Η ΑΕΚ έμοιαζε να συμμορφώθηκε απολύτως με την έκτακτη ανάγκη. Σε παιχνίδι με ρεβάνς, η παραπάνω συνθήκη θα ήταν καταδικαστική. Αποκλεισμού. Σε ματς πρόκρισης, η κακή συγκυρία έμοιαζε μόνο με ένα τσίμπημα στην ψυχοσύνθεση. Αυτήν που έπρεπε να προσπεράσουν οι ποδοσφαιριστές, για να μπορέσουν να παίξουν ένα 2ο ημίχρονο για ένα γκολ. Να παίξουν για ένα και, τελικά, με τη Βόλφσμπουργκ μπόσικη και μακριά από την πεποίθηση ότι το ζευγάρι δεν έχει ρεβάνς, να βάλουν δύο. Όσοι στο κλαμπ ασχολούνται με το πνεύμα και το ηθικό των ποδοσφαιριστών, χθες πρέπει να ένιωσαν ότι το επίτευγμα της πρόκρισης στους ομίλους του Europa League με τη διπλή ελληνική συμμετοχή ήταν και δική τους δουλειά.

Επίσης, ήταν δουλειά του Μάσιμο Καρέρα να ξέρει ότι έχει το αβάντζο των αλλαγών. Στην περίπτωση που το γκολ του Σιμόες έμπαινε το... 2018, ο Ιταλός θα θεωρούσε σπατάλη να βάλει τον Καρίμ Ανσαριφάρντ τόσο νωρίς στο παιχνίδι. Από τη στιγμή που θα τον εμπιστευόταν να αλλάξει τον ρυθμό με μία κίνηση, όπως και έκανε, ειδικά τη στιγμή που μάζεψε την μπάλα φέρνοντάς τη στο λάθος πόδι για να βρει τον χώρο να κάνει το ακριβές και ήδη κανονισμένο μέσα του σουτ, πιθανότατα θα τον χρησιμοποιούσε κάπου μέσα στην παράταση. Το έκανε, επειδή είχε την ευχέρεια να έχει διαλέξει και τους παίκτες που θα έβαζε, αν η αναμέτρηση πήγαινε στον εξτρά χρόνο.

Το ποδόσφαιρο, σε επίπεδο προκρίσεων, είναι συνθήκες. Οι ομάδες που προκρίνονται ή αποτυγχάνουν σε ένα ματς που κρίνεται σε διάμετρο τρύπας της βελόνας, σε άλλη περίπτωση θα έμεναν εκτός ή θα προχωρούσαν, αντιστρόφως. Η ΑΕΚ βρήκε τη δύναμη της προσαρμογής σε ό,τι ήθελε το παιχνίδι. Έκανε, δε, το χρειαζούμενο 4 στα 4, με τα φώτα του Βόλου να σβήνουν οριστικά. Νέα χρονιά, με Ευρώπη, πρωτάθλημα και κύπελλο στους στόχους.

Το έκανε δίχως να αυξήσει δυσανάλογα την πίεση στον αντίπαλό της. Έψαξε την ανατροπή με τον πιο έμπειρο ποδοσφαιριστή της. Ο Σιμόες ήταν στο βασικό σχήμα της ΑΕΚ στο 'Ζοφρουά Γκισάρ', στις 28 Ιουλίου 2016, το ιστορικό 0-0 με τη Σεντ Ετιέν, που ήταν το πρώτο παιχνίδι της Ένωσης μετά τον υποβιβασμό της. Αυτός και ο Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι, πάνω από 4 χρόνια μετά, έπαιξαν όλο το ματς με τη Βόλφσμπουργκ. Ο Πορτογάλος ήταν να φύγει τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο της σεζόν 2018-2019. Ήταν τόσο κοντά που το ότι παρέμεινε, έμοιαζε με ένα μικρό θαύμα. Ο Σιμόες, έχοντας φτάσει στην ΑΕΚ πριν καν ανέβει στη Super League Interwetten, θα ήταν παράλογο να πει κάποιος ότι δεν πρόκειται πια για έναν από τους θρύλους στην ιστορία της ομάδας.

Η ΑΕΚ, πριν από το νέο γήπεδο, όποτε έρθει αυτό, δημιούργησε κίνητρο στον εαυτό της. Χρέος. Να πάει καλά εκεί που μπορεί. Βοήθησε ότι κυνήγησε 'πέρυσι' τη 2η θέση στα playoffs. Δεν παράτησε το ποδόσφαιρο και το ποδόσφαιρο δεν την παράτησε. Βρήκε τη Σεν Γκάλεν, μια ομάδα συμπαγή, με 1 στα 1, ένα μίνι αγχολυτικό με τον Παναιτωλικό εκτός, την προσπέρασε ασθμαίνοντας, συνάντησε τη Βόλφσμπουργκ με 3 στα 3, μετά την άνετη επικράτηση με τη Λαμία, και ο Καρέρα μπόρεσε να εμπιστευθεί ξανά τον Θεοδόση Μαχαίρα. Σημαίνει αυτοπεποίθηση, σιγουριά και εμπιστοσύνη. Απέναντι σε έναν αντίπαλο που έγινε συμβατικός, επειδή δεν ήθελε να ψάξει κάποιες άλλες λύσεις μετά το γκολ πρόκρισης, η ΑΕΚ παρέταξε, όχι απελπισία για τη μαύρη τύχη της, αλλά διάθεση.

Να παίξει ποδόσφαιρο με τον Λιβάι Γκαρσία στα δεξιά, να δώσει μπάλα στη Βόλφσμπουργκ για να βγει στην κόντρα, τηρώντας τους νόμους του τρανζίσιον, να πάρει ξανά ο Πέτρος Μάνταλος, ο οποίος έχει χάσει το ματς για να μοιράσει, να βγουν 2-3 πάσες αβίαστα, να μπει ξανά στο παιχνίδι. Έγιναν όλα πολύ προσεκτικά, δίχως βιασύνη. Και πάλι, χρειάστηκε ένα εξαίσιο σουτ, που κανένα ριπόρτ μπορούσε να έχει διαβάσει, για να φέρει το παιχνίδι στα ίσια. Εκεί, αν η Βόλφσμπουργκ κατάλαβε ότι το εκτός έδρας γκολ της ήταν για τα σκουπίδια, η ΑΕΚ είχε πια ανακτήσει τον έλεγχο τακτικά και εγκεφαλικά, ήταν πιο σίγουρη, οι προωθητικές πάσες γίνονταν υποψία ευκαιριών και, αν οι ευκαιρίες παρέμεναν υποψία, είχε ανοίξει ο δρόμος ώστε μία να μη γίνει. Χρειάστηκε να πάει ο Ανσαριφάρντ στην 'κανονική' θέση του, αφού δοκιμάστηκε και ως ακραίος στην Ελβετία, και να γίνει η δουλειά κατά το δοκούν. Πάντως, το ματς θα πήγαινε παράταση.

Σε μία ψευδαίσθηση κανονικότητας, μέσα από ένα ακανόνιστο σύστημα που θυμίζει περισσότερο κολεγιακό μπάσκετ, η ΑΕΚ γιόρτασε μια πρόκριση και φυσικά γλίτωσε από κάθε είδους μουρμούρα, εν όψει της συνέχειας. Το έκανε με τον πλέον εκρηκτικό τρόπο, ένα γκολ λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος των καθυστερήσεων, με ανατροπή, σε άδειο στάδιο. Πέραν όλων των άλλων, αφήνει πίσω της την αμφισβήτηση, όποια εσωστρέφεια, έστω μέχρι το πρώτο ή το δεύτερο αρνητικό αποτέλεσμα, και θα έχει 6 ευρωπαϊκά ματς. Ήδη, μνημείο διθυραμβικό για τη σεζόν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK