Ο Μαουρίσιο έφυγε πρώτος επειδή δεν είναι ο Βιεϊρίνια

Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση ανανέωσης στον Μαουρίσιο, η μείωση της οποίας, όμως, πρέπει να ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που δέχθηκε (αλλά δεν έχει αποδεχθεί και μάλλον δεν πρόκειται) ο Βιεϊρίνια. Ο Λευτέρης Ελευθερίου εξηγεί το γιατί.

Ο Μαουρίσιο του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' | Κυριακή 12 Ιουλίου 2020
Ο Μαουρίσιο του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' | Κυριακή 12 Ιουλίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η λογική στο θέμα του Βιεϊρίνια, όπως αποδείχθηκε, δεν αφορούσε μόνο στον Πορτογάλο. Οι κινήσεις του ΠΑΟΚ, σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση του αρχηγού, στην περίπτωση που δεν αποδεχθεί τη μειωμένη πρόταση, αλλά και του Μαουρίσιο, δεν δείχνουν απλώς την επιθυμία να αλλάξει ρότα η ομάδα, αλλά 'απομονώνουν', ουσιαστικά, εκείνους που ενδεχομένως ήταν οι πρώτοι που επιθυμούσαν τη φυγή του Αμπέλ Φερέιρα.

Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, φαίνεται ότι συνέβη αυτό, που στην ανακοίνωση αποδέσμευσης του Βραζιλιάνου αμυντικού εμπεριέχεται η πρόταση "ευχαριστούμε τον 'Μάου' όχι μόνο για τα 92 ματς, τα 9 γκολ, τις 4 ασίστ, τα 6.942 λεπτά υψηλής ποδοσφαιρικής ποιότητας, αλλά και για τον επαγγελματισμό και την νοοτροπία που έφερε στα αποδυτήρια", με λυρισμό τέτοιου συναισθηματικού απλώματος, που σχεδόν ακουμπά τον σαρκασμό.

Η αίσθηση με την οποία ο 'δικέφαλος' αποχαιρέτησε έναν ποδοσφαιριστή του ο οποίος τίμησε για μία τριετία την ομάδα του και στο διηνεκές θα είναι ταυτισμένος μαζί της για την κατάκτηση των 3 διαδοχικών Κυπέλλων Ελλάδας και του πρωταθλήματος (κάτι που μόνο λόγω της μυθολογίας η οποία υπάρχει γύρω από την ομαδάρα του '70, δεν αφήνει αυτό το συγκρότημα να λογίζεται μετά βεβαιότητας το κορυφαίο στην ιστορία) γίνεται εντονότερη, προς τον προσανατολισμό που περιγράφηκε άνωθι, κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος της Μαρσέιγ και του Αντρέ Βίλας Μπόας. Μοιάζει τέτοια η απόσταση ανάμεσα στον παίκτη και την ομάδα, που ο οργανισμός δεν μπήκε καν στη διαδικασία να του προτείνει ανανέωση συμβολαίου με χρήματα που θα ήταν κάπως ευπρεπή για να τον κρατήσει, έστω κι αν ο μόνος λόγος που θα το έκανε αυτό, θα ήταν για να τον πουλήσει ύστερα.

Στον ποδοσφαιριστή, κυρίως λόγω της συνολικής προσφοράς του, ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση ανανέωσης, η μείωση της οποίας, όμως, πρέπει να ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που δέχθηκε (αλλά δεν έχει αποδεχθεί και μάλλον δεν πρόκειται) ο Βιεϊρίνια. Δηλαδή, να κινείται σε ένα φάσμα του 60%, που, εκτός των άλλων, καθίσταται προσβλητικό για τον αθλητή που την δέχθηκε -κάπως έτσι, για να τεθεί ένα πασίγνωστο παράδειγμα, ο Ολυμπιακός 'έχασε' τον Θοδωρή Παπαλουκά στο μπάσκετ το 2002.

Αυτό που συνέβη, ήταν το λογικό. Η απάντηση του ποδοσφαιριστή, που φαίνεται πως έχει καβάτζα το ενδιαφέρον από το καμάρι του γαλλικού νότου (και, στην αντιστοιχία, θα ταιριάξει τέλεια… κλιματικά μαζί του, μια και πολλές από τις προσλαμβάνουσες των δύο κλαμπ ιστορικά και ηθικά είναι κοινές), ήρθε πολύ γρήγορα και ο ΠΑΟΚ τη δημοσίευσε ώστε να αφήσει δεύτερο τον Βιεϊρίνια, διατυμπανίζοντας ενδεχομένως ότι η πόρτα του συλλόγου θα είναι πάντα ανοιχτή για εκείνον, πλην του σχεδόν απίθανου σεναρίου να μη βρει άλλη πρόταση και να αποδεχθεί αυτήν, χρησιμοποιώντας την, κιόλας, ως επίκληση στο συναίσθημα για τον κόσμο.

Η προετοιμασία του 'δικέφαλου' στο Πήλιο ήδη έχει ξεκινήσει και ο Φερέιρα δεν έκανε καν τον κόπο να βάλει τα ονόματα των Μαουρίσιο και Βιεϊρίνια στην αποστολή, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. Για τον ίδιο και το κλαμπ, οι δύο ποδοσφαιριστές αποτελούσαν παρελθόν πριν καν την επίσημη ανακοίνωση για τον πρώτο. Φαίνεται πως στο συμπεριφορισιακό κομμάτι, ο οργανισμός πράττει με το μυαλό στο να τηρηθεί το μέτρο, υπό την έννοια ότι σε μία επιχείρηση φεύγουν τα μέλη που αποδεικνύονται ζημιογόνα, ειδικά στην περίπτωση που πρέπει να στηριχθούν κάποια άλλα, συγκεκριμένα ο προπονητής, αλλά από την άλλη, στο ανθρώπινο επίπεδο, δεν γίνεται να παραγνωριστεί η προσφορά τους και να υποκριθούν όλοι ότι δεν υπήρξαν ποτέ.

Αν ο ΠΑΟΚ είναι αυτό το ποδοσφαιρικό μέγεθος, με τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις με κόστος, αλλά να μην επαφίεται στην κρίση του κόσμου, έγινε επειδή οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές βοήθησαν τα μέγιστα ώστε η ομάδα να πάρει ένα πρωτάθλημα αήττητη. Η ευθύνη τους για τη φετινή σεζόν ασφαλώς και δεν αναιρεί τον τρόπο με τον οποίο σήκωσαν, τόσο οι ίδιοι όσο και όλο το δυναμικό του κλαμπ, το βάρος από τη χρονιά 2017-2018, η οποία εύκολα, σε παλαιότερες εποχές και με αποφάσεις που εξαρτούντο αποκλειστικά από τους σφυγμούς, θα ήταν δυνατόν να γίνει καταδικαστική.

News 24/7

24MEDIA NETWORK