Ο Ολυμπιακός δεν δίνει τον Σεμέδο με τις ευλογίες του

Στο 0-0 με την Ομόνοια στο ΓΣΠ, που έδωσε στον Ολυμπιακό την πρόκριση στους ομίλους του Champions League για 20ή φορά, ο Ρούμπεν Σεμέδο έδειξε ότι του... χρόνου θα κοστίζει ακριβότερα.

Ο Ρούμπεν Σεμέδο του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Ομόνοια για τον 2ο αγώνα των playoffs του Champions League 2020-2021 στο ΓΣΠ της Λευκωσίας | Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Ρούμπεν Σεμέδο του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Ομόνοια για τον 2ο αγώνα των playoffs του Champions League 2020-2021 στο ΓΣΠ της Λευκωσίας | Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Σε συμβόλαιο που θα ανέφερε ότι η σεζόν 2020-2021 θα είναι ίδια με την περίοδο 2019-2020 για τον Ολυμπιακό, προφανώς σε ένα χρονικό πλαίσιο που δεν θα τινάζει τα μυαλά των ποδοσφαιριστών στον αέρα, ο Πέδρο Μαρτίνς δύσκολα δεν θα έβαζε την υπογραφή του γρήγορα. Στο ΓΣΠ, εμφανίστηκε ο περυσινός Ολυμπιακός υπό την έννοια της διάταξης. Ο Γιαν Εμβιλά έχει ξεκινήσει να προσαρμόζεται, ο Μαντί Καμαρά κέρδισε μέτρα στο κέντρο και ο νους του βρισκόταν στην απειλή και όχι στην αναχαίτιση, οπότε το θέμα με την τριπλέτα των μέσων φαίνεται ότι λύνεται, πριν μετατραπεί σε σύνδρομο Γκιλιέρμε. Ο Κώστας Φορτούνης μπήκε στο παιχνίδι στο 92', καθώς ο Πορτογάλος τεχνικός ήθελε να 'κλειδώσει' μία πρόκριση η οποία θα γινόταν να τεθεί εν αμφιβόλω (ή εν πάση περιπτώσει να επικρατήσει μείζων προβληματισμός κατά τη διάρκεια του ματς), αν δινόταν μία από τις δύο παραβάσεις, ήταν δεν ήταν, στην Ομόνοια.

Ο Ολυμπιακός, ποδοσφαιρικά, ουδόλως απειλήθηκε από μία ομάδα που οριακά θα βρισκόταν στην 5άδα της Super League Interwetten, συν τοις άλλοις είχε και προβλήματα με τραυματισμούς. Τώρα, με τα σχεδόν 40.000.000 ευρώ στο ταμείο, ψάχνει τα δύο ματς στους ομίλους του Champions League, στους οποίους προκρίθηκε για 20ή φορά στην ιστορία του, που θα οδηγήσουν στο Europa League και, από εκεί και ύστερα, μία πορεία που θα βελτιώσει τη θέση του στην κατάταξη της UEFA. Φυσικά, επιζητεί και την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ένα κομμάτι της οποίας ενδεχομένως κριθεί με την πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της Κράσνανταρ την Τετάρτη στην Τούμπα, εφόσον αυτή προκύψει.

Τα έσοδα από τους ομίλους, με μία πρόκριση που ήρθε αναίμακτα, χωρίς παθητικό και με 17 τελικές στο 2ο ημίχρονο του ΓΣΠ (και 24 συνολικά), είναι μια καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να κρατήσει τον κορμό του. Το ζήτημα του Ρούμπεν Σεμέδο, άρα, από τη στιγμή που δεν διαφαίνεται άλλη απώλεια στον ορίζοντα, είναι μείζον. Η μεταγραφή του στην Μπενφίκα έχει υπαχθεί σε ένα 'ψυχροπολεμικό' στάδιο, αλλά ο ίδιος ο Πορτογάλος, τώρα πια, θα ήταν χαζό να θέλει να φύγει. Είναι, στ' αλήθεια, πολύ απλοποιημένο το να προτιμάς, με γνώμονα και το Ευρωπαϊκό των εθνικών ομάδων (αν τολμά κάποιος πια να αναφερθεί σε αυτό), μία πορεία που να έχει τουλάχιστον 10 παιχνίδια συνολικά και 6 στο τοπ επίπεδο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (φυσικά, στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός υπερκεράσει τον 'αδύναμο' του ομίλου του), από τους ομίλους του Europa League. Αυτό είναι δεδομένο και γι' αυτό, κιόλας, η μεταγραφή δεν έχει γίνει ακόμη. Είναι φυσιολογικό να αλλάξει γνώμη ο 26χρονος κεντρικός αμυντικός, από τη στιγμή που οι προοπτικές διαφαίνονται λαμπρές.

Το θέμα είναι αν ο Ολυμπιακός θέλει να τον δώσει. Και πόσο θα τον κοστολογήσει από εδώ και πέρα, υπό την έννοια των χρημάτων που θα μπουν στο ταμείο του και της ανάγκης που έχει. Σε αυτήν την περίπτωση, επίσης, είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Οι 'αετοί' ενδεχομένως πρέπει να φτάσουν σε επίπεδο Λίβερπουλ για Κώστα Τσιμίκα ή Γουλβς για Ντανιέλ Ποντένσε για να πείσουν τη διοίκηση, η οποία ασφαλώς και δεν έχει τη συναίνεση του Μαρτίνς να δώσει τον παίκτη, όσο η πρόταση δεν έρχεται από τα χείλη του... Βίτο Κορλεόνε.

Κι ο κόουτς του Ολυμπιακού, από την πλευρά του, ξέρει ότι τέτοιο στόπερ σε αυτό το σημείο της μεταγραφικής περιόδου δεν θα βρει. Η διαφοροποίηση, εδώ, έγκειται στο ότι ο λόγος δεν γίνεται για τον Σεμέδο ως φυσικό πρόσωπο, αλλά για τον κεντρικό αμυντικό που θα είναι την περίοδο 2020-2021.

Σε 4 ματς της φετινής περιόδου (5, αν βάλεις τον τελικό του κυπέλλου, που έγινε το ίδιο χρονικό διάστημα), ο Ολυμπιακός δεν έχει δεχθεί γκολ. Κριτήριο δεν είναι, αν πάει στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' η Μπάγερν δεν θα σημαίνει κάτι αυτό το σερί, όμως ο Πορτογάλος στόπερ έπαιξε σε όλα. Πλάκα πλάκα, στα τελευταία 16 παιχνίδια του, ο Ολυμπιακός έχει δεχθεί δύο γκολ μία φορά, στο 2-4 της 8ης Ιουλίου στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' με τον Άρη. Άλλη συζήτηση.

Ο Σεμέδο, σε αυτά τα παιχνίδια, δεν είναι ο ταλαντούχος αμυντικός που πήγε την περυσινή σεζόν για να φτιάξει ένα ισχυρό δίδυμο με τον παρτενέρ του. Έχει αποκτήσει, από εδώ και από εκεί, το συμπλήρωμα της οντότητας που (ήταν δυσδιάκριτο αλλά πάλι) του έλειπε την περυσινή σεζόν. Στο ΓΣΠ έχει δύο επεμβάσεις, μία μέσα στην περιοχή στο 1ο ημίχρονο, πριν ο Ερίκ Μποτεάκ σουτάρει από τη μικρή περιοχή, στο 35' και άλλη μία στο 70', με το τακουνάκι που γίνεται πάσα, τα οποία δεν είναι απαραιτήτως σωτήρια ούτε χρειάζεται να τους δοθεί κάποιος προσδιορισμός υπερβολικός: δείχνουν, όμως, πόσο έτοιμος είναι. Οι ίδιες επεμβάσεις, πέρυσι, θα γινόταν να δημιουργήσουν κάποια κόντρα, να δώσουν μπάλα ξανά στον αντίπαλο, να γίνουν το εφαλτήριο μιας δυσάρεστης συνθήκης. Σε αυτό, ο αντίπαλος και η ποιότητά του παίζουν τον μικρότερο ρόλο, εκτός κι αν, πια, δεν γίνεται αλλιώς και πρέπει να πάρεις το ρίσκο. Τώρα, ο Σεμέδο στέλνει την μπάλα στα πόδια συμπαίκτη, ο οποίος είναι ξεμαρκάριστος.

Η Ομόνοια σίγουρα δεν είναι κριτήριο, αλλά ο Ολυμπιακός βλέπει έναν κεντρικό αμυντικό, τον δικό του Βίρτζιλ φαν Ντάικ, αν συνεχιστούν οι τοποθετήσεις κι οι επεμβάσεις του με τον ίδιο τρόπο, να αναπτύσσεται προς όφελος του συλλόγου. Το πιθανότερο είναι ότι, δίχως να πρέπει να αντιμετωπίσει επώδυνες καταστάσεις (και με τη στυγνότητα ότι αναλύεις ένα περιουσιακό στοιχείο), η τιμή του θα είναι αυξημένη το προσεχές καλοκαίρι. Γι' αυτό και η πρόταση της Μπενφίκα πρέπει να είναι εξωφρενική. Δεν θα ήταν παράλογο το ελληνικό κλαμπ, πια, να αυξήσει το ποσό που ζητά για τον παίκτη. Μάλλον το αντίθετο θα δημιουργούσε απορία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK