Ο Ολυμπιακός την Αϊντχόφεν, ο ΠΑΟΚ το ποδόσφαιρο

Με το 3-0 επί του ΠΑΟΚ στο Φάληρο, για τη 19η αγωνιστική της Super League Interwetten, ο Ολυμπιακός σχεδόν εξασφάλισε το 46ο πρωτάθλημά του, δίνοντας το δικαίωμα στους λοιπούς... μνηστήρες να σκέφτονται μόνο το ποδόσφαιρο.

Ο Γιουσέφ ελ Αραμπί τη στιγμή που έχει οπλίσει και ετοιμάζεται να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Ζίβκοβιτς για το 1-0 του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ
Ο Γιουσέφ ελ Αραμπί τη στιγμή που έχει οπλίσει και ετοιμάζεται να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Ζίβκοβιτς για το 1-0 του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ EUROKINISSI SPORTS

Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού έχει ως εξής: Απόλλων Σμύρνης εκτός, ΟΦΗ εντός, Παναθηναϊκός εκτός, Άρης εντός, Βόλος εκτός, Λαμία εντός, ΑΕΛ εκτός. Είναι πολύ δύσκολο, αν είναι συγκεντρωμένος σε ένα ποσοστό που δεν θα χρειαστεί να παρομοιαστεί με υπνωτισμό, να χάσει πάνω από 4 βαθμούς. Με τρεις νίκες, εξασφαλίζει την πρωτιά μαθηματικά στην κανονική περίοδο. Κι αυτό, αν νικήσει ο δεύτερος Άρης και στα εφτά επόμενα παιχνίδια του, ένα εκ των οποίων με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο Φάληρο.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η τωρινή διαφορά, των 12 βαθμών, είναι το πιο ευχάριστο σενάριο για όλους τους υπόλοιπους στα play off. Στη δυσάρεστη για τους δελφίνους περίπτωση, η οποία είναι μάλλον η επικρατούσα, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει το πρωτάθλημα πριν καν βγει ο πρώτος γύρος.

Είναι πρώιμο, αλλά, πάλι, θα ήταν επιπόλαιο να αποκληθεί 'βιαστική' αυτή η συζήτηση. Ούτε καν, αν θα μπορέσει, αυτήν τη χρονιά, να πάρει αήττητος το πρωτάθλημα, όχι επειδή είναι εντυπωσιακός, αλλά κυρίως διότι είναι πολύ δύσκολο να ηττηθεί. Τις τελευταίες 317 μέρες έχει κάνει μόνο μία ήττα στη Λίγκα. Στις 10 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από εκείνο το 3-1 στην Τούμπα και αυτό είναι το τελευταίο ματς που έχασε και πραγματικά μετρούσε. Όταν ηττήθηκε το καλοκαίρι από τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο, αρκετό καιρό μετά τη μαθηματική κατάκτηση πρωταθλήματος και κάποιες εβδομάδες πριν από την αναμέτρηση με τη Γουλβς στο άδειο 'Μολινό', η σημασία δεν ήταν ίδια, αν και οι 'ασπρόμαυροι' του στέρησαν το αήττητο πρωτάθλημα. Ακόμα και ως συμβολισμός να σταθεί αυτό το σερί, όμως, είναι αρκετό.

Με αυτό το 'άνοιγμα', η συζήτηση απευθείας μετατίθεται στο τι νοιάζει τον Ολυμπιακό. Η απόσταση ανάμεσα σε αυτήν και την περυσινή ομάδα μειώνεται και μπορεί να μην έκανε την περυσινή χρονιά στους ομίλους του Champions League, αλλά σίγουρα έχει χρόνο για να ασχοληθεί με την Αϊντχόφεν για τη φάση των '32' του Europa League, με πολύ μεγαλύτερη ενέργεια από ό,τι θα είχε αν διακυβευόταν η ελληνική κορυφή.

Οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι, πια, δυνατόν να περάσουν σε καθεστώς προετοιμασίας για αυτά τα δύο παιχνίδια, πρώτα στο Φάληρο και έπειτα στην Ολλανδία, και αυτή είναι η άνεση που του δίνουν νύχτες όπως εκείνη της Τετάρτης, στις οποίες αποδεικνύεται τόσο έξυπνος ώστε να μη θέλει να δείξει ότι είναι κυρίαρχος, παρά να το αφήνει να εννοείται με τον τρόπο που παίζει σε βάθος χρόνου: θα είναι σχεδόν... σκανδαλώδες αν κάποιος από τους 5 που ξεχώρισαν, δηλαδή τους Ζοσέ Σα, Ρούμπεν Σεμέδο, Μαντί Καμαρά, Αντρέα Μπουχαλάκη και Γιουσέφ ελ Αραμπί, λείπει από την κορυφαία ενδεκάδα του πρωταθλήματος στη λήξη της σεζόν.

Το ζητούμενο του Γκαρσία

Από τη μεριά του, ο ΠΑΟΚ απηλλάγη της υποχρέωσης να διεκδικήσει όντως τον τίτλο, έχοντας μείνει πίσω από την κορυφή με 15 βαθμούς. Η ρευστότητα σε ό,τι αφορά τις σταθερές είναι έκδηλη τόσο στην ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία όσο και στην ΑΕΚ, η οποία επλήγη σφόδρα από τη δυσάρεστη πτώση της Τετάρτης και την ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα στο ΟΑΚΑ, 2-0. Αυτές οι απώλειες περισσότερο καλό παρά κακό κάνουν: ξεκαθαρίζουν το μυαλό από όποιου είδους χίμαιρα θα γινόταν να έχει σφηνωθεί σε αυτό και οι ομάδες, πια, καλούνται να παράγουν αγνό ποδόσφαιρο. Σε σχέση, μάλιστα, με το παιχνίδι με την ΑΕΚ την Κυριακή, ο Πάμπλο Γκαρσία ήταν πιο κινητικός: άλλαξε πλευρές τους ακραίους μεσοεπιθετικούς του, 'θυσίασε' το κέντρο του στη μάχη ελέγχου, ώστε να μη βρει ο Ολυμπιακός ρυθμό και την πάτησε από την ατομική ποιότητα, αλλά και την ασφάλεια που έχει ο ποδοσφαιριστής για να την εξαγάγει σε ένα σύνολο που μοιάζει συμπαγές και άκαμπτο.

Ο ΠΑΟΚ έχει ακόμα δουλειά, αλλά είναι ευχάριστη εργασία: ένα κλικ στην αυτοπεποίθηση του Τζόλη, μια πρωτοβουλία παραπάνω από εδώ και μία από εκεί, μια ενδελεχής ανάλυση για το δίδυμο των στόπερ και ποιο είναι το πιο ταιριαστό, ειδικά σε ό,τι αφορά τους παρτενέρ, η εισαγωγή του υπέροχου Σίντζι Καγκάουα στα ήθη και τα έθιμα, ώστε να έχει το δικό του αέρα την άνοιξη και να παραγάγει ποδόσφαιρο το οποίο θα είναι πειστικό. Αυτό είναι, εξάλλου, το αφήγημα και όχι αν είναι πλασματική η διαφορά με τον Ολυμπιακό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK