Ο Πέλκας να είναι αυτός που θα βάλει τον ΠΑΟΚ στους ομίλους

Το 2-1 της Κράσνονταρ επί του ΠΑΟΚ, στο πρώτο ματς για τα play off του Champions League, είχε εκτός έδρας γκολ. Και το πέτυχε ο ποδοσφαιριστής που είχε χτυπήσει ένα νωθρό πέναλτι 25’ νωρίτερα. Ο Δημήτρης Πέλκας αναγνωρίζει την ευθύνη ότι πρέπει να τον βάλει στους ομίλους.

Ο Δημήτρης Πέλκας πανηγυρίζει, ως αρχηγός του ΠΑΟΚ, το γκολ που σημείωσε στο πρώτο ματς με την Κράσνονταρ
Ο Δημήτρης Πέλκας πανηγυρίζει, ως αρχηγός του ΠΑΟΚ, το γκολ που σημείωσε στο πρώτο ματς με την Κράσνονταρ EUROKINISSI SPORTS

Την προηγούμενη αγωνιστική σεζόν στην Ελλάδα ο Δημήτρης Πέλκας έκανε τρία ενενηντάλεπτα. Δύο σε ματς πρωταθλήματος και ένα στο Κύπελλο, στο 4-1 επί του ΟΦΗ. Ο τραυματισμός του, που του στέρησε τη δυνατότητα να παίξει στο μεγαλύτερο μέρος των play off, έμοιαζε επίσης αποθαρρυντικός. Το πρόβλημα για τον ποδοσφαιριστή, όπως και όλους τους επαγγελματίες στους τομείς τους, είναι πώς μπορείς να αποδώσεις όταν νιώθεις ότι δεν ανήκεις στη ναυαρχίδα του έμψυχου δυναμικού του οργανισμού που εργάζεσαι.

Ο ίδιος ποδοσφαιριστής, σε 22 συμμετοχές στο πρωτάθλημα τη σεζόν 2018-19, την απολύτως θριαμβευτική για τη μόλις δεύτερη αήττητη σε μία σεζόν ομάδα της ιστορίας, είχε 7 ενενηντάλεπτα. Την περυσινή περίοδο βρέθηκε τρεις φορές στον πάγκο χωρίς να χρησιμοποιηθεί και δύο εκτός αποστολής, δίχως ο τραυματισμός να είναι ο προφανής λόγος. Την περίοδο 2018-19 έμεινε επίσης τρεις φορές στον πάγκο και μία εκτός αποστολής χωρίς προφανή λόγο.

Εκκινώντας από τις ακαδημίες της ομάδας το 2007 και με δύο χρονιές δανεισμού σε Απόλλωνα Καλαμαριάς και Βιτόρια Σετούμπαλ, από το 2013 έως το 2015, ο Πέλκας, στα 26 του, πιθανότατα ένιωσε ότι η προηγούμενη σεζόν στον 'δικέφαλο' ήταν ένα είδος πισωγυρίσματος. Ασφαλώς, η λογική τού έλεγε να συνδεθεί με τον προπονητή που εμπιστευόταν, δηλαδή τον Μιρτσέα Λουτσέσκου. Η φράση 'τα καλύτερα ποδοσφαιρικά μου χρόνια' ίσως βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη.

Στο γκολ που πετυχαίνει με την Κράσνονταρ και μετά τους πανηγυρισμούς, η κάμερα δείχνει τον ποδοσφαιριστή από τα Γιαννιτσά να κοιτάζει στον πάγκο του ΠΑΟΚ και να ανεβοκατεβάζει τη γροθιά του. Ήταν το δεύτερο γκολ που έχει πετύχει στα φετινά προκριματικά του Champions League, το πρώτο έβαλε στο νοκ άουτ της Τούμπας, για το δεύτερο προκριματικό, με την Μπεσίκτας. Τόσο με τους Τούρκους όσο και στο επόμενο παιχνίδι, το 2-1 με την Μπενφίκα, ο Πέλκας χρησιμοποιήθηκε βασικός. Συνολικά 143', κίτρινη κάρτα στο 1' με τους 'αετούς', σε ματς δίχως κόσμο.

Τα στατιστικά των συμμετοχών έχουν τη σημασία τους, αφού γίνεται να αποτυπώσουν την αίσθηση ενός ποδοσφαιριστή για την αξία του, το συμπέρασμά του και, κατά συνέπεια, εκείνο που νιώθει όλο το περιβάλλον του, το οποίο τίθεται αναφανδόν υπέρ του. Ο ΠΑΟΚ μοιάζει η ομάδα που ο κόσμος επηρεάζει τη συμπεριφορά του ποδοσφαιριστή περισσότερο από κάθε άλλη ελληνική. Ο παίκτης μπορεί να βρεθεί στη θέση να λαϊκίσει. Δίχως κόσμο, το ζητούμενο είναι το ποδόσφαιρο. Το κάνεις για σένα, για τους συμπαίκτες και για τον προπονητή. Το κάνεις και για τη διοίκηση. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να προτιμήσεις να το κάνεις.

Ο Πέλκας κλήθηκε, μέσα του, να πάρει μια απόφαση: να παραμείνει ή να φύγει από έναν κόουτς που ένιωθε ότι δεν τον εμπιστευόταν. Ο Αμπέλ, με την πορτοκαλί φανέλα του αναπληρωματικού στο Φάληρο, κέρδισε την παραμονή του. Ο ίδιος ο παίκτης μπόρεσε να παραμείνει για τον επόμενο χρόνο, παίρνοντας τα διπλάσια χρήματα από αυτά που κέρδισε. Δεν ηπήχθη, ούτως είπειν, στην κατηγορία των ποδοσφαιριστών που δέχθηκαν μείωση και που, τελικά, ήταν και το... κλιματικό ζήτημα την προηγούμενη χρονιά. Αλλά για να γίνει αυτό, ο προπονητής του είχε μια γνώμη την οποία και εξέφρασε.

Το χαμένο πέναλτι και το κομψό πλασέ στο ματς με την Κράσνονταρ, σε απόσταση 25', μοιάζουν να συμβολίζουν την ίδια την καριέρα του στον ΠΑΟΚ. Σαν εκπαίδευση για να βρει σταθερότητα, γεμάτη με κενά και εντυπωσιακές στιγμές.

Με τον Αντόνιο Τσόλακ ante portas, δεν είναι βέβαιο ότι ο Πέλκας θα παίξει στη ρεβάνς της προσεχούς εβδομάδας. Ουδείς μπορεί να προδικάσει, αυτήν τη στιγμή, αν ο Αμπέλ θα προτιμήσει εκείνον ή τον Χρήστο Τζόλη, ειδικά από τη στιγμή που ο Κάρολ Σβιντέρσκι μπήκε στο παιχνίδι στο 84'. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι ο 26χρονος διεθνής, των 15 συμμετοχών με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, είναι διατεθειμένος για ακόμα μία χρονιά να παλέψει. Άλλωστε, έμοιαζε ο ιδανικός παρτενέρ του Πρίγιοβιτς τα χρόνια του Ραζβάν Λουτσέσκου και με την απόδοσή του έκρινε κατακτήσεις Κυπέλλων Ελλάδος.

Πριν αποφασίσει να φύγει, να δοκιμάσει την τύχη του σε έναν άλλο προορισμό, οφείλει να παλέψει στην ομάδα που ανδρώθηκε και που, δίχως αμφιβολία, αγαπάει, με έναν προπονητή που ξεκάθαρα κοιτάζει το συμφέρον της. Κυρίως, όμως, το δικαιούται, το έχει κερδίσει. Και γι' αυτό το γκολ, που ίσως γίνει και εκείνο της πρόκρισης για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League, είναι μία ευχάριστη αρχή. Ουδείς θέλει να αποχαιρετά τόπους και ανθρώπους που δένεται συναισθηματικά, τουλάχιστον δίχως να αποδεικνύει την καλή θέλησή του. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ο Πέλκας το κάνει. Το αν πείθει για αυτήν την προσπάθεια, αποφασίζεται στα αποδυτήρια.


News 24/7

24MEDIA NETWORK