Ο ιστορικός εφιάλτης του Ολυμπιακού και το δεύτερο στίγμα της χρονιάς ήρθαν λόγω Κυπέλλου

Το 1-0 του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη για την 8η αγωνιστική των play off σηματοδοτεί τη λήξη ενός αήττητου και είναι μία ήττα με συνέπειες σε βάθος εκατονταετίας.

Ο Αχμέντ Χασάν δεν κατάφερε να βρει δίχτυα για να διασώσει το αήττητο του Ολυμπιακού στο τρέχον πρωτάθλημα
Ο Αχμέντ Χασάν δεν κατάφερε να βρει δίχτυα για να διασώσει το αήττητο του Ολυμπιακού στο τρέχον πρωτάθλημα EUROKINISSI SPORTS

Από την προηγούμενη εβδομάδα και το 0-0 με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα, φαινόταν ότι το τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού είχε εκπονήσει έναν όγκο δουλειάς που ήδη είχε επηρεάσει τους παίκτες. Για μία ομάδα που οι δύο εναπομείναντες στόχοι της είναι μπροστά της και κρίνονται σε διάστημα 11 ημερών, στις 26 Ιουλίου ο τελικός του Κυπέλλου με την ΑΕΚ, πιθανότατα στη Ριζούπολη, στις 21:00, στις 6 Αυγούστου, στις 22:00 το δεύτερο ματς για τη φάση των '16' με τους Γουλβς στο 'Μολινό', δηλαδή τη ρεβάνς του 1-1 στο Καραϊσκάκη, το αήττητο ήταν ξεκάθαρα το τρίτο δέλεαρ. Όλος ο οργανισμός βλέπει την ευκαιρία μπροστά του, αναγνωρίζοντας πως με το νταμπλ και την πρόκριση επί της αγγλικής ομάδας, που σε μια καταπληκτική συγκυρία θα τον στείλει σε ένα Final-8 στη Γερμανία, το αήττητο ούτως ή άλλως θα περάσει σε τρίτη μοίρα. Ό,τι το ίδιο το κλαμπ ονειρεύεται είναι η ευκαιρία στην ευρωπαϊκή καταξίωση.

Ταυτοχρόνως, όλα αυτά, οι καιρικές συνθήκες και το κλίμα, στο τέλος της χρονιάς είναι απάτητο έδαφος. Δύσβατο για όλους όσοι έχουν τέτοιους στόχους. Ωστόσο, αυτό παραμένει ένα στίγμα, συνολικά το δεύτερο όλης της χρονιάς μετά την ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι για τους ομίλους του Champions League. Οι συνέπειες για το χάσιμο του αήττητου, ειδικά με τον τρόπο που ήρθε και από το συγκεκριμένο αντίπαλο, δεν θα είναι τωρινές. Για το βάρος τους θα αποφανθεί η ποδοσφαιρική ιστορία.

Ο Ολυμπιακός, που δεν πλησίασε τα 50 παιχνίδια που ο ΠΑΟΚ έμεινε αήττητος στο ελληνικό πρωτάθλημα και τα 58 δικά του, έχει βρει τον μπελά του σε... μυθολογικό επίπεδο από τον 'δικέφαλο του Βορρά'. Αυτή είναι η τέταρτη σεζόν που το γεγονός ότι δεν τελειώνει δίχως ήττα οφείλεται στον ΠΑΟΚ. Το σερί των 58 παιχνιδιών εν Ελλάδι δίχως ήττα, από τη 1 Οκτωβρίου του 1972 έως τις 21 Απριλίου του 1974, οφείλεται στον ΠΑΟΚ. Εκείνες οι δύο ψυχρολουσίες 1-0, στο πλαίσιο των 23 χρόνων που δεν κατάφερε να νικήσει την Τούμπα, ήταν κιόλας οι μοναδικές του στην Α’ Εθνική. Το 2-0 τη σεζόν 1974-75 ήταν επίσης η μοναδική απώλειά του στο επόμενο πρωτάθλημα, που ήταν και το τελευταίο της εποχής του Νίκου Γουλανδρή.

Αυτή είναι, λοιπόν, η τέταρτη φορά και ίσως η πιο σημαντική, μια και απέμεναν μόλις τρία παιχνίδια για να τελειώσει η σεζόν ενώ οι ‘ερυθρόλευκοι’ πέρασαν δις με το ίδιο σκορ από την Τούμπα, την έδρα, δηλαδή, που τους είχε στερήσει την ευκαιρία να ανήκουν στις ομάδες που έχουν κατακτήσει ένα αήττητο πρωτάθλημα. Συν τοις άλλοις έχασαν στην έδρα τους, το Φάληρο, έστω και σε μία συνθήκη που δεν επιτρέπει κόσμο, όπως άλλωστε έγινε την πρεμιέρα των play off στη Θεσσαλονίκη. Ο ΠΑΟΚ γύρεψε τη νίκη και πέτυχε ένα γκολ με τον Ενέας Μιχάι, το πρώτο του, επειδή το ήθελε πολύ. Ο Ολυμπιακός ζωντάνεψε για 5 λεπτά. Πάνω στην απελπισία του ενεργοποίησε όλους τους μηχανισμούς που διέθετε, αλλά η επανάληψη της συγκεκριμένης ιστορίας διέθετε ένα ειδικό βάρος, που κατέστη αδύνατον να σηκωθεί με τόση κούραση. Αυτό ήταν το πρώτο παιχνίδι ύστερα από 27 εντός έδρας που δεν σκόραρε.

Ο Μαρτίνς περισσότερο ανησυχούσε και μετά τη λήξη του ματς για το γεγονός ότι ο Ανδρέας Μπουχαλάκης χώλαινε, παρά για το αποτέλεσμα. Σε παροντικό χρόνο, τον 'καίει' να έχει όλους τους παίκτες υγιείς πολύ περισσότερο από ένα χαμένο ματς. Το αήττητο είναι εκείνο που δεν του έδωσε το δικαίωμα να παρατάξει μία ομάδα όπως στο παιχνίδι με τον Άρη, πιο φρέσκια και με ποδοσφαιριστές που δεν έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής μπόλικο, άρα 'πεινάνε' να παίξουν ποδόσφαιρο, πριν απ' όλα.

Σίγουρα, δεν θα ήταν κομψό να του καταλογιστεί ήττα εξαιτίας προγραμματισμού. Οι βασικοί δεν κάνουν αγγαρεία, απλώς έχοντας εκπληρώσει την αποστολή τους είναι αναγκασμένοι να παίζουν παιχνίδια που σε ό,τι αφορά το γόητρο είναι σημαντικά, ενώ κάθε μέρα τα πόδια τους είναι βαρύτερα. Ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε δύσκαμπτα στα παιχνίδια με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό επειδή δεν νοιαζόταν, το αντίθετο, αλλά διότι βρίσκεται προπονητικά σε αυτό το στάδιο που δεν του επιτρέπει να παίξει διαφορετικά. Είναι βέβαιο πως με τον ΟΦΗ στην Κρήτη την Τετάρτη, τώρα που έφυγε το άγχος του αήττητου, θα παίξουν αναπληρωματικοί, ενώ και με την ΑΕΚ την προσεχή Κυριακή, 19 Ιουλίου, στο πλαίσιο των 'τακτικισμών' για τον τελικό του Κυπέλλου, ο Πορτογάλος ίσως προστατέψει κάποιους ποδοσφαιριστές, αφού έρχεται το πρώτο από τα δύο πιο κρίσιμα παιχνίδια της χρονιάς, τουλάχιστον από την πρεμιέρα των play off στην Τούμπα και έπειτα.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι παίκτες από εδώ και μπρος θα ξεκινήσουν να λύνονται. Ίσως μετά το ματς με τον ΟΦΗ δοθεί το ζήτημα για το φορμάρισμα, ώστε τα κορμιά να αναπνεύσουν και να χαλαρώσουν, για να παίξουν στο ρυθμό που θα απαιτηθεί.

Με τον ΠΑΟΚ να αποκτά το προβάδισμα για τη δεύτερη θέση (αφού προς το παρόν δεν έχει χάσει τους 7 βαθμούς, χωρίς να σημαίνει ότι τους έχει πάρει οριστικά), η ΑΕΚ δεν θα βρει απέναντί της έναν τόσο συντηρητικό αντίπαλο. Πιθανότατα, η 'Ένωση' θα έχει πολύ μεγαλύτερο κίνητρο, ειδικά αν ισοβαθμήσει με τους Θεσσαλονικείς, καθώς θα υπερέχει, αλλά βέβαια ο Ολυμπιακός δεν θα θέλει να δημιουργήσει αρνητισμό, πηγαίνοντας προς τον τελικό, κάτι που θα συμβεί με δεύτερη συναπτή ήττα εντός έδρας.


News 24/7

24MEDIA NETWORK