Ο Ολυμπιακός έχει την δική του κατσίκα να κοιτάξει

Στην χώρα όπου συναντάται περισσότερο από οπουδήποτε αλλού η ανάγκη να... ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, ο Ολυμπιακός είναι αντιμέτωπος με την επόμενη μέρα, που είναι πιο δύσκολη και από τον αποκλεισμό κόντρα στη Γουλβς. Γιατί η σεζόν που έρχεται είναι απίστευτα απαιτητική και έχει ακόμη την δική του κατσίκα να κοιτάξει.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά απογοητευμένος μετά την λήξη της αναμέτρησης στο 'Molineux' και τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από το Final-8 του Europa League.
Ο Ματιέ Βαλμπουενά απογοητευμένος μετά την λήξη της αναμέτρησης στο 'Molineux' και τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από το Final-8 του Europa League. LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Μπορεί ο στόχος του Final-8 στο Europa League να μην ήρθε. Μπορεί ο αποκλεισμός από τη Γουλβς στο 'Molineux' να σήμανε ουσιαστικά και την 18η θέση της Ελλάδας στην ειδική βαθμολογία της UEFA. Το γεγονός ωστόσο πως ο Ολυμπιακός έχει ανέβει πίστα στην Ευρώπη δεν αλλάζει. Δεν είναι μόνο πως μάζεψε τους 3100 από τους συνολικά 4900 φετινούς βαθμούς της χώρας μας (από 500 ΑΕΚ, Άρης, Ατρόμητος, 300 ο ΠΑΟΚ) στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Δεν είναι πως ξεκίνησε να παίζει στην Ευρώπη 23 Ιουλίου του 2019 και σταμάτησε στις 6 Αυγούστου του 2020. Δεν είναι πως έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που μπήκε στους ομίλους του Champions League από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Δεν είναι πως κοίταξε στα μάτια την Τότεναμ σε δύο ματς, ούτε πως ουσιαστικά είναι η μοναδική ομάδα φέτος που στάθηκε με απόλυτη αξιοπρέπεια κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου. Δεν είναι ότι απέκλεισε την Άρσεναλ στο Emirates, έχοντας ηττηθεί στο ματς του Φαλήρου. Δεν είναι ούτε πως παραπάνω από τη μισή του ενδεκάδα είναι στο στόχαστρο συλλόγων από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η αλλαγή πίστας του Ολυμπιακού αντανακλάται ξεκάθαρα στον τρόπο που αποκλείστηκε από τη Γουλβς:

  • Ο κορονοϊός του στέρησε το μομέντουμ, μαζί και την παρουσία οπαδών του στην αναμέτρηση του 'Γ. Καραϊσκάκης'.
  • Αγωνιζόταν με 10 παίκτες από το 28' στο Φάληρο, προηγήθηκε και ισοφαρίστηκε από μια κόντρα.
  • Πήγε στη ρεβάνς του 'Molineux' χωρίς τον βασικό του γκολκίπερ και τον καλύτερο στόπερ του.
  • Βρέθηκε πίσω στο σκορ από ένα τραγικό λάθος του Αλέν μόλις στο 8'.
  • Όχι μόνο δεν κατέρρευσε, αλλά σύμφωνα με όσα παραδέχθηκαν στις δηλώσεις τους ο προπονητής και παίκτες της Γουλβς, έκανε την αγγλική ομάδα να υποφέρει σε όλο το υπόλοιπο της αναμέτρησης.
  • 'Ανάγκασε' τον Ρουί Πατρίσιο σε επεμβάσεις που τον καθιστούν ως τον κορυφαίο του αγώνα για την Γουλβς.
  • Είχε 65% κατοχή μπάλας σε έδρα αγγλικής ομάδας...
  • Του ακυρώθηκε γκολ μέσω VAR, που έκανε ακόμα και φίλους της Γουλβς να απορούν.
  • Βοήθησε τον Πολωνό ρέφερι Μαρτσίνιακ να κατοχυρώσει την πατέντα του δυναμόμετρου, διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί είναι πέναλτι του Αλέν στον Ποντένσε και όχι του Μπολί στον Ελ Αραμπί.
  • Από το 65' έπαιζε με σχήμα που μέχρι σήμερα έμοιαζε αδιανόητο για ελληνική ομάδα στην έδρα μιας αγγλικής. Με 4-4-2 και τον Φορτούνη 8άρι δίπλα στον Γκιλιέρμε! Θα έλεγε τρελό κάποιος τον Πέδρο Μαρτίνς, ωστόσο ο Πορτογάλος το επιχείρησε με απόλυτη ποδοσφαιρική συνέπεια και λογική, όχι με αναρχία και γιουρούσια, ούτε από πανικό ή απόγνωση...
  • "Ας το παραδεχθούμε. Μας έπαιζαν για 70 λεπτά. Ήταν εξαιρετικοί. Έχει περάσει πολύς, πολύς, πολύς καιρός από τότε που είδα μια ομάδα να μας το κάνει αυτό στο 'Molineux'. Πιθανότατα ακόμη και στην προ-Νούνο εποχή, κανένα από τα ματς που χάσαμε στην Premier League δεν είχε αυτό το μοτίβο. Έμοιαζε σα να βρεθήκαμε πάλι στην δεκαετία του '90, όταν οι ομάδες περνούσαν... από πάνω μας", ίσως το χαρακτηριστικότερο σχόλιο-παράσημο φίλου της Γουλβς στο διαδίκτυο για τον Ολυμπιακό και το 90λεπτο στο 'Molineux'.

Η επόμενη μέρα είναι πιο δύσκολη

Η Παρασκευή που ξημέρωσε είναι δύσκολη για τον Ολυμπιακό, που έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ότι άξιζε να βρίσκεται καθ' οδόν για την Γερμανία και τον νοκ-άουτ προημιτελικό με την Σεβίλλη. Ωστόσο η πραγματικότητα δεν αλλάζει και στην θέση του είναι η Γουλβς. Όσο κι αν απατείται λίγος χρόνος για την -ψυχολογική κυρίως- αποφόρτιση, αυτός δεν υπάρχει. Η πανδημία τίναξε όλο τον προγραμματισμό στον αέρα. Ο Ολυμπιακός καλείται άμεσα να πάρει πολλές και σημαντικές αποφάσεις. Τόσες, που ακόμη και η συντριπτική μειοψηφία τους να αποδειχθεί λανθασμένη μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη σεζόν.

Τι θα κάνει με τον τελικό του Κυπέλλου που είναι προγραμματισμένος για τις 30 Αυγούστου; Πότε θα ξεκουραστούν οι παίκτες του; Είναι λάθος να υπολογίζει κανείς την διακοπή που προηγήθηκε, αφού κρίνοντας από την εικόνα των 'ερυθρολεύκων' στην επανεκκίνηση είναι ξεκάθαρο πως δούλευαν όλο αυτό το διάστημα και μάλιστα καλά. Το μάξιμουμ των δύο εβδομάδων που θα πάρουν ανάσες είναι πολύ μικρό διάστημα για να βγει αναίμακτα η νέα σεζόν. Καραδοκούν η κούραση, οι τραυματισμοί, η ισχυρότατη πιθανότητα ενός παρατεταμένου νεφορμαρίσματος. Η φετινή σεζόν βγήκε με σχετικά μικρό ρόστερ και περιορισμένο ροτέισον. Μπορεί να συμβεί το ίδιο και τη νέα σεζόν;

Πόσοι από το νυν ρόστερ θα συνεχίσουν; Σα, Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Τσιμίκας, Καμαρά είναι μια πεντάδα βασικών παικτών που ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να φέρουν μεγάλες προτάσεις. Και αυτοί είναι οι 'επικίνδυνοι' αλλά όχι οι μόνοι που απασχολούν ξένους συλλόγους... Γκασπάρ και Χασάν είναι δανεικοί, είναι σε εκκρεμότητα ακόμη το θέμα του Γκιλιέρμε (έχει συμβόλαιο ως τον Ιούνιο του 2021). Ξέχωρα από τις θέσεις που ούτως ή άλλως θέλει να ενισχυθεί, πόσο εύκολο είναι να αναπληρώσει τυχόν απουσίες άμεσα και με απόλυτη ευστοχία ο Ολυμπιακός; Και τι διάστημα θα χρειαστεί ώστε να ενσωματωθούν πλήρως στο νέο τους περιβάλλον και την φιλοσοφία του προπονητή; Μιλάμε για καταστάσεις που απαιτούν χρόνο και χρόνος δεν υπάρχει. Στα μέσα Σεπτέμβρη ξεκινάει το νέο πρωτάθλημα και κάπου εκεί ο Ολυμπιακός θα κληθεί να δώσει και την μάχη των προκριματικών στο Champions League!

Στην χώρα όπου συναντάται περισσότερο από οπουδήποτε αλλού η ανάγκη να... ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα γιατί η δική μας κακάρωσε προ πολλού, ο Ολυμπιακός και να ήθελε δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτή τη λογική. Γιατί η σεζόν που έρχεται είναι απίστευτα απαιτητική και έχει ακόμη την δική του κατσίκα να κοιτάξει...

News 24/7

24MEDIA NETWORK