Ο συμβολισμός της μείωσης του ΠΑΟΚ στον Βιεϊρίνια

Η δεύτερη πρόταση στον Πορτογάλο κυμάνθηκε κάτω από το μισό σε σχέση με την αρχική και αυτή η πτώση δεν αφορά μόνο στην αγωνιστική προσφορά του στον ΠΑΟΚ.

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια δεν έμεινε ικανοποιημένος από τη νέα πρόταση μείωσης αποδοχών που του κατέθεσε ο ΠΑΟΚ και την απέρριψε ξανά
EUROKINISSI SPORTS

Θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιος να επικαλεστεί τη 'σφιχτή' κατάσταση στην οποία φαίνεται ότι έχει μπει το ποδόσφαιρο την εποχή τούτη για να δικαιολογήσει την τρανταχτή μείωση στη δεύτερη πρόταση που έκανε ο ΠΑΟΚ στον Αντελίνο Βιεϊρίνια. Τα 450.000 ευρώ, στα οποία ίσως προστεθούν μπόνους, είναι ένα ποσό που προφανώς στον Πορτογάλο δεν αρέσει καθόλου. Αυτά τα χρήματα δεν έρχονται μόνα τους, αλλά με μπόνους, μόνο που αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, διότι ο 34χρονος ποδοσφαιριστής θα πρέπει, εξαρχής, να παίξει στο 70% των παιχνιδιών που θα δώσει ο Δικέφαλος την επόμενη περίοδο. Αυτό δεν φαίνεται εφικτό.

Ταυτοχρόνως, όμως, η άρνηση σε πρόταση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ της Μπεσίκτας για τον Τσούμπα Άκπομ, χρήματα από τα οποία, πάντως, έχει λαμβάνειν και η Άρσεναλ, δείχνει ότι ο ΠΑΟΚ έχει την άνεση να αρνείται μία προσφορά για έναν παίκτη που δεν είναι ότι ο Αμπέλ Φερέιρα τον κοιτάζει στα μάτια και... λιώνει. Αν ο 24χρονος Βρετανός φορ προορίζεται ώστε να δώσει στο κλαμπ το κέρδος που φέρνει η υπεραξία, αυτό δεν κατέστη σαφές τούτη την περίοδο.

Σημαίνει, όμως, αυτή η απόρριψη, ότι ο ΠΑΟΚ είχε τη δυνατότητα να δώσει περισσότερα στον ποδοσφαιριστή που πάνω απ' όλους τους άλλους αυτήν τη στιγμή στο ρόστερ προσομοιάζει σε σύμβολο για την ομάδα, σε ιστορικό πλαίσιο. Η διοίκηση δεν τον αποδεσμεύει, διότι δεν θέλει να δημιουργήσει αναταραχές στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας του κόσμου ούτε, βεβαίως, να κατηγορηθεί ότι ελαφρά τη καρδία καρατόμησε έναν από τους ποδοσφαιριστές που στο μυαλό του φιλάθλου έχει -για τον ΠΑΟΚ- ζωτικό ενδιαφέρον, τον σκέφτεται περισσότερο ως ιδέα και όχι ως επιχείρηση και, εν πάση περιπτώσει, δίνει αυτήν την πρέζα της γιορτής και του φανατισμού που έχει ανάγκη η ομάδα. Ας μη λησμονείται ότι ένας αμήχανος Βιεϊρίνια, με όλο αυτό το μπρίο και το ταμπεραμέντο, ήταν από τους λίγους που στην είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, στο περίφημο πλέον παιχνίδι με την ΑΕΚ αρχές άνοιξης του 2018, είχε κατανοήσει από την αρχή τη σημασία όλης της κίνησης και διέβλεπε την τιμωρία της ομάδας του.

Η μείωση του 60% λόγω Φερέιρα

Τα 450 χιλιάρικα, το πρόβλημα είναι ότι, δεν έρχονται μόνα τους. Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση στον Πορτογάλο, αυτή είναι η δεύτερη πρόταση ανανέωσης. Η πρώτη είχε γίνει λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία των play off, δηλαδή με τους διακόπτες του ποδοσφαίρου στον κόσμο κλειστούς. Η διαφορά εκείνης της προσφοράς από αυτήν είναι παροιμιώδης: Κοντά στο 1 εκατομμύριο με μπόνους που αφορούσαν στο 15% των παιχνιδιών. Προφανώς, με τον ΠΑΟΚ στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, το 'διπλό' στο Φάληρο και την ποινή για τα πιστοποιητικά υγείας που δεν ήρθε ποτέ, η διαφορά είναι πολύ μεγάλη για να δικαιολογείται μόνο από την εποχή. Δεν είναι να πεις ότι αρχές Μάη η διαφορά στα δεδομένα για τον πλανήτη ήταν πολύ διαφορετική ή πως η ματιά από το καλειδοσκόπιο για το μέλλον ενέπνεε αισιοδοξία. Το θέμα είναι ότι η διοίκηση επιδόθηκε σε μείωση της τάξης του περίπου 60%, αν υπολογιστεί το στάνταρ για τα μπόνους. Και σε αυτό ρόλο έπαιξε, ασφαλώς, η απόφαση να παραμείνει ο Αμπέλ Φερέιρα στον πάγκο του ΠΑΟΚ.

Ούτως ή άλλως υπήρξαν ρεπορτάζ και φήμες που ανέφεραν ότι η σχέση του Βιεϊρίνια με τον τωρινό προπονητή του ήταν προβληματική ή, έστω, διεπόταν από ζητήματα που χρειάζονταν συζήτηση ή προβλήματα που έχρηζαν επίλυσης. Ο Βιεϊρίνια αρνήθηκε εκείνη την πρόταση, του ενός εκατομμυρίου, και η συζήτηση παραπέμφθηκε μετά τα play off με σκοπό να ισχυροποιήσει τη θέση του και να συζητήσει την παραμονή του ενώ ο Όλαφ Ρέμπε θα έψαχνε για προπονητή. Είναι μία πιθανότητα ότι στην εκτίμησή του για το μέλλον και σκεπτόμενος τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, έφτασε στο συμπέρασμα ότι δεν θα ήταν δυνατόν να παραμείνει ο Αμπέλ. Για να το κάνει αυτό, θα έπρεπε να μην αισθάνεται μόνος, τουλάχιστον για το πώς ένιωθε για την κατάσταση και για τον προπονητή.

Η αγωνιστική εικόνα της ομάδας έβαζε λιθανθρακόπισσα στα επιχειρήματά του, δηλαδή το υλικό που χρειάζεται ο άνθρακας για να γίνει ατσάλι. Η διοίκηση από νωρίς άφησε να αιωρείται, δίχως να το διαψεύσει εγκαίρως, ότι ο Αμπέλ είναι με το ένα πόδι εκτός ομάδας και υπήρξε ακόμα και ρεπορτάζ πως ο τεχνικός διευθυντής έψαχνε για προπονητή. Στην πορεία, η εικόνα του ΠΑΟΚ δεν άλλαξε: αυτό έφερε τα συνθήματα στους τοίχους, που ζητούσαν στον Πορτογάλο κόουτς να φύγει, μετά το 2-2 με τον ΟΦΗ στην Κρήτη, και, βέβαια, την επίσκεψη των οπαδών της ομάδας στην Τούμπα, με ημιάγριες διαθέσεις, μετά το 0-0 με τον Παναθηναϊκό. Η διοίκηση του 'δικέφαλου', όμως, ύψωσε ανάστημα, όχι μόνο στηρίζοντας επισήμως τον προπονητή, αλλά πιθανότατα καθιστώντας σαφές στα ενδότερα ότι πρόκειται να παραμείνει ο κόσμος να χαλάσει, τονίζοντας με έμφαση ότι η ανακοίνωση προς το πρόσωπό του δεν συνέβη για να αγοραστεί χρόνος, αλλά πως ισχύει.

Ξαφνικά, στα πιο κρίσιμα ματς, με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, ο ΠΑΟΚ άλλαξε την αγωνιστική εικόνα του κυρίως σε ό,τι αφορά τη θέληση των ποδοσφαιριστών: Έκοψε το αήττητο των 'ερυθρόλευκων' και δεν έχασε από τους 'κιτρινόμαυρους'. Αυτό έδειξε ότι το μήνυμα ελήφθη, αν και η δυσλειτουργική απόδοση δεν εξαφανίστηκε. Κράτησε τη δεύτερη θέση, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού δεν έχει εκδικαστεί για δεύτερη φορά η υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας, μετά τον πιλατισμό του CAS και βασιζόμενος στην καλή θέληση της ΑΕΚ και το πρώτο πράγμα που έκανε μετά τα play off ήταν να επισημοποιήσει την ανανέωση της συνεργασίας του με τον Αμπέλ Φερέιρα, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, εξέφρασε την επιθυμία του για μία ομάδα ενωμένη σε ό,τι αφορά τη νέα σεζόν ακριβώς τη μέρα της πρότασης ανανέωσης στον Βιεϊρίνια.

Πηγαίνοντας στη συζήτηση, ο Βιεϊρίνια είναι αμφίβολο αν περίμενε ν' ακούσει κάτι περισσότερο. Αν ο ΠΑΟΚ ήθελε να δείξει τιμωρητική διάθεση για την άρνηση του παίκτη στην πρώτη πρόταση, μία οδός θα ήταν να του κόψει ένα ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ και να δυσκολέψει το μπόνους. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόταση δείχνει το ρόλο που θα έχει ο Πορτογάλος στην ομάδα και, ίσως, τη ροπή του οργανισμού. Διατηρώντας τις διαστάσεις του σεβασμού για τη συνολική προσφορά του, η διοίκηση δεν τον αποδέσμευσε. Απλώς του έδειξε πως δεν πρόκειται να παίξει κομβικό ρόλο τόσο στο γήπεδο όσο και στα αποδυτήρια, τουλάχιστον αν δεν τον κερδίσει με την αγωνιστική εικόνα του, ενώ δεν αποκλείεται να την χρησιμοποίησε και για παραδειγματισμό προς τους υπόλοιπους παίκτες. Αν την δεχθεί, εξαρτάται από τον εγωισμό του και από τις προτάσεις που θα βρει, αν και πρέπει να συμπεράνει κάποιος ότι ακόμα και το επίπεδο της προσφοράς που αρνήθηκε πριν τα play off είναι μία πολυτέλεια αυτήν την περίοδο.


News 24/7

24MEDIA NETWORK