Ολυμπιακός: Ο Αλέν έκανε αυτό που 'λένε' οι συμμετοχές του

Το λάθος του Μπόμπι Αλέν στο γκολ των Γουλβς που έφερε τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού στο 'Μολινό' (1-0) ήταν ομαδικό και, μάλιστα, διαρκές. Δεν συνέβη, δηλαδή, μόνο την Πέμπτη, παρ' όλα αυτά θα γινόταν να έχει αποφευχθεί στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Μπομπί Αλέν του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο με τον Ντανιέλ Ποντένσε της Γουλβς για τον 2ο αγώνα της φάσης των 16 του Europa League 2019-2020 στο 'Μολινό', Γουλβερχάμπτον | Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020
Ο Μπομπί Αλέν του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο με τον Ντανιέλ Ποντένσε της Γουλβς για τον 2ο αγώνα της φάσης των 16 του Europa League 2019-2020 στο 'Μολινό', Γουλβερχάμπτον | Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Η ιδιορρυθμία της θέσης του τερματοφύλακα έχει να κάνει με τον χρόνο. Όχι τόσο με το διάστημα που βρίσκεται στο γήπεδο, όσο με εκείνη την απόσταση που θα χωρίσει την πνευματική προετοιμασία του με το παιχνίδι. Ένας τερματοφύλακας ο οποίος έχει ματς στα πόδια του, είναι βέβαιο ότι θα μπει σε ένα ματς έχοντας τουλάχιστον μια υποτυπώδη πνευματική προετοιμασία. Ένας πορτιέρε όπως ο Μπόμπι Αλέν, που έπαιξε σε... 4 ματς τη φετινή σεζόν, στο Κύπελλο Ελλάδος με την Καλαμάτα και 3 στα playoffs, με τον Άρη και δις με τον ΟΦΗ, και μπήκε πρώτη φορά στο γήπεδο για να υπερασπιστεί την εστία του Ολυμπιακού σε ένα παιχνίδι-ρεβάνς με δέλεαρ την πρόκριση στους προημιτελικούς του Europa League και σε ένα Final 8, sur mesure για ένα 'μαύρο άλογο', όπως θα ήταν οι 'ερυθρόλευκοι', πηγαίνοντας προς το ματς με τους Γουλβς στο 'Μολινό', είχε άπειρο χρόνο να προετοιμαστεί για μία κατάσταση που απλώς δεν είχε ξαναζήσει.

Προδόθηκε, μεν, από τη δική του βιαστική ανάλυση, από έναν ποδοσφαιριστή που σε μικρό ή μεγάλο ποσοστό γνωρίζει τα χαρακτηριστικά του, όμως στην περίπτωση της συγκεκριμένης φάσης αποδείχθηκε το εξής: ο Γάλλος δεν την είχε ξαναζήσει ή, αν το έχει κάνει στην καριέρα του, είναι τόσο μακρινή η ανάμνηση που δεν μπόρεσε να την ανασύρει κατά το δοκούν, προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της δικής του ετοιμότητας απέναντι στην ειδική συνθήκη.

Στην περίπτωση ενός τέτοιου είδους τερματοφύλακα, που ξέρει ότι είναι αναπληρωματικός και που στις συνεντεύξεις του εύχεται να του δείξει εμπιστοσύνη ο προπονητής του αν δεν... πουληθεί, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μπαίνει στο σημαντικό παιχνίδι απροετοίμαστος. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα, με πιο γνωστά του Νάιτζελ Σπινκ της Άστον Βίλα στον τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών με την Μπάγερν Μονάχου το 1982 και, βέβαια, τον μόλις την Τετάρτη αποχωρήσαντα του ποδοσφαίρου Ίκερ Κασίγιας με τη Λεβερκούζεν του 2002, που το... άπλωμα των αντανακλαστικών συμβαίνει πέρα από τη συνειδητότητα, δηλαδή πέρα από εκείνο το εγκεφαλικό βάθος που ο ποδοσφαιριστής που καλείται να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στα πράγματα, καταλαβαίνει ακριβώς τι πρεσβεύει και αυτό τον κολλάει.

Ο τραυματισμός του Ζοζέ Σα δεν έχει απομακρυνθεί ούτε όμως είναι πρόσφατος πριν από ένα τέτοιο παιχνίδι. Αν, παραδείγματος χάρη, ο Πορτογάλος πορτιέρε τραυματιζόταν την... Τρίτη, η ευκαιρία που θα παρουσιαζόταν στον Αλέν θα του εμφυσούσε μόνο τα θετικά στοιχεία και την αισιόδοξη ματιά, τον τρόπο που θα γινόταν ήρωας, και αυτό το μικρό διάστημα θα είχε αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα να γίνει μοιραίος. Είναι ακριβώς το διάστημα που κρατούν οι υδρατμοί μίας ωραίας νύχτας στο μυαλό, πριν αρχίσει να μεταλλάσσεται και να απομακρύνεται από αυτό, χάνοντας τις εκστατικές ιδιότητές της.

Για τον Πέδρο Μαρτίνς, ο τραυματισμός του Σα... παραήταν αναγκαίο κακό. Στη λίστα με τους παίκτες που... προσευχόταν κάθε βράδυ να μην τραυματιστούν, ο συμπατριώτης του ήταν πρώτος, όπως άλλωστε αποδεικνύεται. Ο Αλέν δεν δοκιμάστηκε σε κάποιο σημαντικό ματς, κυρίως επειδή υπήρχε πάντα κάποιο δέλεαρ, παρ' ότι η γρήγορη κατάκτηση του πρωταθλήματος θα το επέτρεπε. Στον Ολυμπιακό, επίφοβοι ήταν ο Γκιλιέρμε, ο Κωνσταντίνος Τσιμίκας και, ουσιαστικά, εκ του αποτελέσματος και επί του πρακτέου, φανερώνεται ότι δεν περίμεναν πραγματικά, αν και δεν γινόταν να αποκλείσουν, να τραυματιστεί ο Σα.

Κατά τα άλλα, ο Γάλλος δεν ήταν κακός. Έπιασε ένα σουτ (σε μία ευκαιρία που αναρωτιέσαι πώς ο παίκτης που επιχειρεί δεν είδε μία πανεύκολη πάσα) κι ένα τετ α τετ του Ντανιέλ Ποντένσε, ενώ δεν ήταν, σε καμία περίπτωση, ο τερματοφύλακας που θα έκανε τους ποδοσφαιριστές να τρέμουν. Προσωποποιώντας, άλλωστε, τον αποκλεισμό των 'ερυθρόλευκων', χάνεται η ουσία. Ο Αλέν μπορεί να είχε τον χρόνο να συνειδητοποιήσει ποιας σημασίας είναι αυτό το ματς που θα έπαιζε, αλλά η εμπιστοσύνη που θα του πρόσφερε η συνολική λειτουργία του Ολυμπιακού, στην κυκλοφορία της μπάλας, δεν ήρθε τη στιγμή που θα έπρεπε, το πιο καίριο, για μία τέτοια περίπτωση, χρονικό διάστημα, δηλαδή εκείνο το τόξο που ο γκολκίπερ ξεκινά να αναγνωρίζει την ασφάλεια που νιώθει και αποκτά εμπιστοσύνη. Αυτό δεν έγινε ποτέ κι έτσι το γκολ που χώρισε την πρόκριση από τον αποκλεισμό ήρθε νωρίς και (πολύ παραδόξως, με τις ευκαιρίες που έγιναν από αμφότερους, αλλά και το γκολ που ακυρώθηκε με το λάθος του VAR) δεν αντιστράφηκε.

Αυτό, βεβαίως, δεν είναι καν το τελευταίο ματς του Ολυμπιακού στη σεζόν. Η πρόταση που ακολουθεί είναι εξέχουσα: οι 'ερυθρόλευκοι' θα φύγουν για διακοπές, πιθανότατα 10 με 12 μέρες, ώστε να ξεκινήσουν προετοιμασία για τη νέα περίοδο και να παίξουν το τελευταίο παιχνίδι της προηγουμένης, δηλαδή τον τελικό του κυπέλλου με την ΑΕΚ (like από την ΕΠΟ).

News 24/7

24MEDIA NETWORK