Πώς η UEFA έδωσε στον Ερντογάν ένα ισχυρό όπλο διαπραγμάτευσης

Με τον τελικό του Champions League προγραμματισμένο για τις 29 Μαΐου 2021 στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα γνωστοποιήσει σε όλον τον κόσμο την 'ημέρα θριάμβου' των Οθωμανών Τούρκων. Όποιος δεν ξέρει, θα μάθει, ασφαλώς με συγκεκριμένο τρόπο, την ιστορία αυτής της 'ευλογημένης φυλής'.

Φίλαθλοι της Τουρκίας σε στιγμιότυπο της αναμέτρηση με την Ισλανδία για τους προκριματικούς ομίλους του Euro 2020 στο 'Ατατούρκ', Κωνσταντινούπολη | Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019
Φίλαθλοι της Τουρκίας σε στιγμιότυπο της αναμέτρηση με την Ισλανδία για τους προκριματικούς ομίλους του Euro 2020 στο 'Ατατούρκ', Κωνσταντινούπολη | Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 AP PHOTO

Ήταν γνωστό ότι ο τελικός του Champions League το 2021 πρόκειται να γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Η απόφαση της UEFA για το καλεντάρι της διοργάνωσης, όμως, έφερε μία δυσάρεστη έκπληξη, σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση. Διότι ο τελικός είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 29 Μαΐου, δηλαδή το τελευταίο Σάββατο του μήνα. Πάει να πει, 29 Μαΐου, σε ένα στάδιο, χωρητικότητας 70.000 θέσεων, που λέγεται 'Ατατούρκ'. Ένα τουρκικό τζακ ποτ. Αν ο δικτάτορας Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γιόρτασε την επέτειο των 567 ετών από την Άλωση της Πόλης με εκδηλώσεις που αφορούσαν στην Αγιά Σοφιά και απειλές για λειτουργία, με τα μάτια εκατομμυρίων φιλάθλων στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη, η πιθανότητα να ξεσαλώσει, δίνοντας εντολή να παραχθεί το πιο υπερβολικό διαθέσιμο σόου, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται.

Το Champions League της επόμενης σεζόν (2020-2021) θα γίνει με διαδικασίες εξπρές. Οι πρώτοι προκριματικοί γύροι θα συμπέσουν με τα νοκ άουτ ματς της φετινής διοργάνωσης, κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο, όπως όλα όσα συμβαίνουν από τις 13 Μαρτίου κι έπειτα. Για τις 7 Αυγούστου είναι προγραμματισμένες οι ρεβάνς της φάσης των 16, μεταξύ Τσέλσι και Μπάγερν (0-3 το πρώτο ματς), Γιουβέντους και Λιόν (0-1), Μπαρτσελόνα και Νάπολι (0-0). Την επόμενη μέρα πρόκειται να αρχίσουν τα προκριματικά της επόμενης διοργάνωσης. Τα πρώτα ματς θα γίνουν μεταξύ 8 και 11 Αυγούστου, μία μέρα αργότερα και ως τις 15 θα γίνουν οι 4 προημιτελικοί του Champions League για την περίοδο 2019-2020, με ζευγάρια που θα έχουν προκύψει από την κλήρωση της 10ης Ιουλίου, στη Λισαβώνα. Στις 18 και τις 19 Αυγούστου θα γίνουν τόσο τα παιχνίδια του 1ου προκριματικού γύρου όσο κι οι ημιτελικοί στην πορτογαλική πρωτεύουσα. Για την Κυριακή 23 Αυγούστου είναι προγραμματισμένος ο τελικός της διοργάνωσης, ενώ στις 25 και 26 θα γίνουν τα ζευγάρια του 2ου προκριματικού γύρου.

Ο 3ος προκριματικός γύρος θα γίνει 15 και 16 Σεπτεμβρίου και τα play off, από τις 22 έως τις 30 του ίδιου μήνα. Η κλήρωση των ομίλων είναι προγραμματισμένη για την 1η Οκτωβρίου στην Αθήνα. Το ημερολόγιο της διοργάνωσης θα βάλει όλες τις ομάδες να παίζουν το ίδιο διήμερο. Μάλιστα, με την εξαίρεση 3 εβδομάδων τον Νοέμβριο, οι 6 αγωνιστικές των ομίλων θα γίνονται κάθε εβδομάδα: 20-21 Οκτωβρίου, 27-28 Οκτωβρίου, 3-4 Νοεμβρίου, 24-25 Νοεμβρίου, 1-2 Δεκεμβρίου, 8-9 Δεκεμβρίου. Στις 16-17 και στις 23-24 Φεβρουαρίου θα γίνουν τα πρώτα ματς των '16', στις 9-10 και 16-17 Μαρτίου οι ρεβάνς, στις 6-7 Απριλίου τα πρώτα ματς των προημιτελικών, στις 13-14 του ίδιου μήνα οι ρεβάνς, 27-28 οι πρώτοι ημιτελικοί και 4-5 Μαΐου τα δεύτερα παιχνίδια. Αυτό σημαίνει ένα κενό 24 ημερών, το οποίο είναι σχεδόν προκαθορισμένο, ως τον τελικό του Champions League.

Στην Τουρκία ήδη διατυμπανίζουν την ελπίδα τους για το ότι ο τελικός στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να γίνει με κόσμο. O υπουργός Νεότητας και Αθλητισμού, Μεχμέτ Κασάπογλου, ανακοίνωσε την Παρασκευή 19 Ιουνίου ότι το beIN Sport του Κατάρ θα δώσει 15.000.000 δολάρια για τις ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας, ως βοήθημα λόγω του Covid-19. Ταυτοχρόνως, ο Ερντογάν κέρδισε μια σημαντική δική του μάχη. Παρά τις αντιρρήσεις στο μήκος και το πλάτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τουρκικό ΣτΕ αποφάνθηκε ότι είναι δική του απόφαση αν η Αγιά Σοφιά, ένα μνημείο Πολιτισμού της UNESCO, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε, όλο τον Μάιο, διογκώσει την επιθυμία του να γίνει λειτουργία σε έναν ναό που λογίζεται ως το λίκνο της χριστιανοσύνης. Από την άλλη μεριά, ένας ξαφνικός πόλεμος πυροδοτήθηκε με τη Γερμανία, αφού η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen αποφάσισε να κόψει μία οικονομική παροχή 1.300.000.000 δολαρίων στην Τουρκία, σε ό,τι αφορά την επέκταση της εταιρείας εκεί, και, ταυτοχρόνως, να στερήσει θέση εργασίας σε 2.000 ανθρώπους, λόγω των παρεμβάσεων του στρατού της χώρας στη Συρία.

Η έγκριση για τον τελικό στην Κωνσταντινούπολη τη συγκεκριμένη ημερομηνία, παρ' ότι νομότυπη, καθώς ο τελικός του Europa League είναι αποφασισμένος για τις 26 Μαΐου 2021, μέρα Τετάρτη, στο Γκντανσκ της Πολωνίας, ανάγεται σε πολιτικό ζήτημα. Προφανώς -και ειδικά σε περίπτωση που τα νέα για την πανδημία επιτρέψουν την κοσμοσυρροή- δεν θέλει η κυβέρνηση να γίνει η Ελλάδα μέρος της κατάστασης με τον τρόπο που προβλέπεται στην ίσως πιο τουριστική πόλη της γείτονος, αλλά αυτήν τη στιγμή μάλλον θα πρέπει να αποφασίσει ότι κάτι θα χάσει. Το να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά πιθανώς κοστολογείται κατά τι περισσότερο, οπότε αν πρόκειται να επιτευχθεί μία συμφωνία με τον Ερντογάν, αυτή θα έγκειται σε αυτό το κομμάτι. Και δεν θα είναι παράλογο να ελπίζει, η ελληνική κυβέρνηση, ότι θα είναι απαγορευτικό το ταξίδι. Έστω κι αν, υπό περισσότερες από μία έννοια, η δική της οικονομική ζημία θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.


News 24/7

24MEDIA NETWORK