Πόσο καλύτερη μπορεί να είναι η ΑΕΚ σε έξι ημέρες;

Ο Μάσιμο Καρέρα έχει διορία ως το Σάββατο, παραμονή του Τελικού, για να μεταμορφώσει την ΑΕΚ, αλλά δεν είναι ο θεός για να πλάσει ξανά τους ποδοσφαιριστές που έχει στη διάθεσή του.

Ο Μάριος Οικονόμου και η συνολική αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ δεν ανταποκρίθηκαν στο ντέρμπι του Φαλήρου, με συνέπεια το 3-0 του Ολυμπιακού
Ο Μάριος Οικονόμου και η συνολική αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ δεν ανταποκρίθηκαν στο ντέρμπι του Φαλήρου, με συνέπεια το 3-0 του Ολυμπιακού EUROKINISSI SPORTS

Τη Δευτέρα η ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής θα εγκρίνει ή όχι το σχέδιο διεξαγωγής του Τελικού Κυπέλλου στο γήπεδο της Ριζούπολης. Ο Γιώργος Πατούλης, επιχειρώντας να τηρήσει αποστάσεις μεταξύ επιτροπών-ομάδων, προανήγγειλε επανέλεγχο της απόφασης και ο Ολυμπιακός ζήτησε επιτακτικά τον ορισμό του ΟΑΚΑ, προτιμώντας να παίξει σε αφιλόξενο έδαφος. Την ΑΕΚ δεν έχει νόημα να τη νοιάζει το γήπεδο που θα φιλοξενηθεί το παιχνίδι. Την ΑΕΚ δεν πρέπει να τη ενδιαφέρει, αν ο μοναδικός στόχος που της απέμεινε να διεκδικήσει για να σώσει τη χρονιά θα κριθεί σε χωράφι ή χαλί. Ούτε ν' αναλωθεί σε συζητήσεις για την καταλληλότητα ή μη της έδρας.

Ας παίξει και στο Καραϊσκάκη ξανά. Αρκεί να προλάβει ν' απαλλαγεί από το βαρύ φορτίο του 3-0 που θα κουβαλά η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα για τις επόμενες 6 ημέρες. Όσες η δουλειά μέχρι να αναρτηθεί η αποστολή του Ιταλού προπονητής. Μόνο τότε θα έχει τύχη στην επόμενη, και σαφώς πιο καθοριστική, μάχη που έχει να δώσει απέναντι στον μεγάλο αντίπαλό της προκειμένου να εκπληρώσει το διπλό στόχο της: να κατακτήσει το τρόπαιο, επιστρέφοντας στις επιτυχίες μετά από διαδοχικούς χαμένους τελικούς, και μαζί να στερήσει το νταμπλ του 2020 από τους Πειραιώτες.

Οι 'κιτρινόμαυροι' μέτρησαν τρεις παραπάνω τελικές στα 90 λεπτά του κυριακάτικου ντέρμπι, αλλά δέχθηκαν τρία παραπάνω γκολ. Οι φορές που ο Βέρντε και ο Μάνταλος βρέθηκαν σε θέση βολής ήταν περισσότερες από εκείνες του Ελ Αραμπί ή όποιου άλλου παίκτη του Ολυμπιακού στο ίδιο διάστημα. Οι 'κιτρινόμαυροι' είχαν κατοχή της τάξεως του 45% σε μια παραδοσιακά εχθρική έδρα, που τον κόσμο τον είχε στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά σε κάθε περίπτωση που έπρεπε να παίξουν χωρίς την μπάλα στα πόδια τους και ν' αμυνθούν αποτελεσματικά απέτυχαν παταγωδώς. Ούτως ή άλλως τα στατιστικά του ποδοσφαίρου δεν υπακούν σε μαθηματικούς κανόνες.

Για το εύρος της ήττας φταίει το δίχως άλλο η έλλειψη ποιότητας στο δίδυμο Οικονόμου-Σβάρνα. Ο πρώτος πηδούσε σε λάθος χρόνο και ο δεύτερος υπέκυπτε στις μάχες που είχε να δώσει, ψηλά ή χαμηλά. Ευθύνεται αναμφίβολα η αδυναμία των δύο κεντρικών χαφ να πιέσουν στο πρώτο 20λεπτο τον Καμαρά και τον Φορτούνη προκειμένου να φράξουν τη σκέψη και την πράξη τους, με τις βαθιές μπαλιές ακριβείας στη δεξιά πτέρυγα, κατά το πρώτο και το δεύτερο γκολ. Προφανώς ο Μάνταλος είχε την υποχρέωση να πηδήξει πιο δυναμικά με τον Φορτούνη στην πλάτη του πριν αυτός στρώσει με το κεφάλι στον Βαλμπουενά στο 1-0 του 10', έστω κι αν υπάρχει υποψία σπρωξίματος κατά το άλμα του. Καταλογίζεται απεριόριστη ευθύνη στον Μπακάκη που απέτυχε ν' αντιδράσει στην κίνηση του Ραντζέλοβιτς και αιφνιδιάστηκε τόσο που έχασε άνευ μάχης το σπριντ για το 2-0 του 21'. Αυτοί είναι όμως. Δεν αλλάζουν την 18η Ιουλίου. Ούτε θα είναι διαφορετικοί την 26η του μηνός.

Το κίνητρο θα είναι μεγαλύτερο, το διακύβευμα επίσης. Παρόλα αυτά οι ποδοσφαιριστές που θα παίξουν την ερχόμενη Κυριακή θα είναι σε μεγάλο ποσοστό οι ίδιοι που επιλέχθηκαν ν' αγωνιστούν στο ματς του Φαλήρου. Τουλάχιστον οι 6-7 εξ αυτούς θα 'ναι παρόντες. Ο Τσιγκρίνσκι και ο Λόπες δεν έχουν τις πιθανότητες με το μέρος τους και η σύνθεση μιας αμυντικής τετράδας με εμφανείς αδυναμίες απέναντι σε μια τριάδα-χείμαρρος και τον Καμαρά να έρχεται από πίσω δεν απέχει από την πραγματικότητα. Ο Καρέρα είναι υποχρεωμένος να συμβιβαστεί ξανά. Εκτός κι αν ο ίδιος βγάλει το κοστούμι και γίνει ο δεύτερος ή τρίτος στόπερ της 11άδας, σουλουπώνοντας την κατάσταση. Την Κυριακή η ΑΕΚ εκτέθηκε, πληρώνοντας την απουσία εναλλακτικών επιλογών και βάθος πάγκου σε συγκεκριμένες θέσεις.

Η απώλεια του Βράνιες πριν από την 1η του Ιούλη και η ατυχία με τον Τσιγκρίνσκι ανέδειξαν πλήρως τη γύμνια των 'κιτρινόμαυρων' στα μετόπισθεν. Δεν μεγεθύνθηκε τόσο στα πρώτα δύο γκολ του Ολυμπιακού. Γκολ που εμπεριείχαν ατομική ποιότητα και παράλληλα εκτελεστική δεινότητα. Η ΑΕΚ απογυμνώθηκε στο τρίτο γκολ. Πλήρης αποσύνθεση όμως. Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός κέρδισε το πλάγιο στα δεξιά, από κακή εκτίμηση/συμπεριφορά του Οικονόμου, όλα κύλησαν διαολεμένα άσχημα. Καθένας έχασε τη θέση του. Ο Σβάρνας δεν έδωσε σωστά την μπάλα, ο Σιμόες απέτυχε να διορθώσει, ο Οικονόμου δεν μπήκε γερά στη φάση και, μολονότι ο ίδιος έσπευσε να διορθώσει διώχνοντας σε πρώτη φάση πάνω τη γραμμή, το 3-0 δεν αποφεύχθηκε αποδίδοντας τη σκληρή πραγματικότητα.

Η δημιουργία του κόσμου διήρκησε 6 ημέρες. Ο Καρέρα δεν είναι θεός, αλλά θα ψάξει να πλάσει ένα νέο σχέδιο. Άλλου είναι υποχρέωση το καλοκαίρι να του λύσει τα χέρια με παίκτες που θα κάνουν πιο αποτελεσματικά το έργο του.


News 24/7

24MEDIA NETWORK