ΑΕΚ: Έλειπε κι αυτός ο Μάνταλος για να φταίει πάλι σε όλα

Το 'όλα λάθος' του Μάσιμο Καρέρα στον αγώνα με τη Ζόρια, δεν είχε πλέον και το εύκολο εξιλαστήριο θύμα, καθώς ο Πέτρος Μάνταλος απουσίαζε. Αν έπαιζε, ο Ιταλός θα είχε ελπίδες να γλιτώσει όλο το ανάθεμα.

Ο Πέτρος Μάνταλος της ΑΕΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στον Άρη, Απουσίαζε από τον αγώνα με τη Ζόρια για να πάρει, δικαίως ή αδίκως, όλο το φταίξιμο επάνω του
Ο Πέτρος Μάνταλος της ΑΕΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στον Άρη, Απουσίαζε από τον αγώνα με τη Ζόρια για να πάρει, δικαίως ή αδίκως, όλο το φταίξιμο επάνω του EUROKINISSI SPORTS/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Το πιο εύκολο είναι να τα ρίξεις στον Γιώργο Αθανασιάδη για το λάθος στο γκολ. Το αυτονόητο είναι να τα ρίξεις στον Μάσιμο Καρέρα για την όλη διαχείριση του αγώνα. Το απίστευτο είναι ότι η ΑΕΚ, σε ματς που έχει προηγηθεί το 4-1 επί του ίδιου αντιπάλου, χάνει στην έδρα της με 0-3. Ακόμα κι αν ο Ιταλός προπονητής αποφάσιζε να μην κατεβάσει ενδεκάδα, αυτό το σκορ δεν θα ερχόταν τόσο εύκολα. Κι όμως, αυτή η ΑΕΚ το βράδυ της Πέμπτης ήταν σαν να μην είχε κατέβει στο χορτάρι του Ολυμπιακού Σταδίου.

Κι αν κάποιος, σαν δικηγόρος του διαβόλου, έρθει να ρωτήσει που ακριβώς φταίει ο Καρέρα, η απάντηση είναι απλή. Κάτι τον έκανε να πιστεύει ότι με το ίδιο σύστημα που επικράτησε της ουκρανικής ομάδας, αυτό το περιβόητο 3-5-2, θα τα καταφέρει και στο ΟΑΚΑ. Η ειδοποιός διαφορά είναι βέβαια η απουσία του Πέτρου Μάνταλου, αλλά αυτό τον μέσο φίλο της ΑΕΚ δεν τον απασχολεί, γιατί έτσι κι αλλιώς ο συγκεκριμένος τις περισσότερες φορές παίρνει όλο το ανάθεμα. Περίεργο που δεν το πήρε και τώρα, παρά την απουσία του. Είναι βέβαιο ότι αν το ίδιο είχε συμβεί με εκείνον παρόντα, σήμερα ο αρχηγός της ΑΕΚ θα ήταν το κεντρικό πρόσωπο της ήττας. Το εύκολο εξιλαστήριο θύμα...

Κι αφού, λοιπόν, ο Καρέρα είδε ότι όλο αυτό δεν λειτούργησε κι η ομάδα του έμοιαζε με μία ευθεία γραμμή σε καρδιογράφημα ως προς τη δημιουργία φάσεων, δεν έκανε καμία παρέμβαση, καμία αλλαγή, καμία διαφοροποίηση του πλάνου. Το όλο πράγμα έδειχνε στραβό από το 1ο μέρος, σε ένα 'παγωμένο' βράδυ που η ΑΕΚ ήθελε τη νίκη, αλλά παρακολουθώντας το παιχνίδι ουδείς καταλαβαίνε γενικότερα τη ήθελε η ΑΕΚ από τη... ζωή της.

Βέβαια, σε αυτό που είναι ειδική η Ένωση είναι στο να διαλύει τα πάντα, αν κάτι της στραβώσει. Είναι επιστημονικά ανεξερεύνητο το πώς η συγκεκριμένη ομάδα μπορεί να τα κάνει τελείως χάλια, αν της γυρίσει ανάποδα ένα παιχνίδι. Αποβολή Γεβγέν Σάκχοφ, 0-1, 0-2, 0-3 και το ΟΑΚΑ έμοιαζε πιο 'νεκρό' από ποτέ. Συναισθήματα παρατημένα στο χορτάρι, παίκτες να πανηγυρίζουν από τη μία πλευρά μην μπορώντας να πιστέψουν τι ακριβώς συνέβη, παίκτες της ΑΕΚ από την άλλη να κοιτάζουν το άπειρο κι ένας προπονητής που -θεωρητικά- βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να εξαντλεί τα 'κανονάκια' του και να παίζει την τελευταία... πίστα στο ματς με τον Αστέρα.

Είναι λύση να αποχωρήσει ο Καρέρα, εφόσον υπάρχει κάτι τέτοιο ως σκέψη ή ως (προ)απόφαση; Λύση είναι να βρει η ΑΕΚ την ταυτότητά της, όχι όσον αφορά στο σύστημα και πώς αυτό θα λειτουργήσει με τους ποδοσφαιριστές που έχει, αλλά ως οντότητα. Μοιάζει μία χαμένη ομάδα που έχει μείνει στο 2018 και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Λες και ο χρόνος έχει σταματήσει εκεί, στης Νέας Φιλαδέλφειας τους δρόμους και στη φιέστα. Ύστερα από 2,5 χρόνια και μία πορεία που κάθε χρόνο δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο στη γιγάντωση της εσωστρέφειας, η ΑΕΚ δεν μπορεί να βρει το δρόμο της, όχι γιατί κάνει λάθος επιλογές (τουλάχιστον δεν κάνει μόνο αυτό), αλλά γιατί οι επιλογές αντιλαμβάνονται στην πορεία ότι είναι μεγαλύτερες από την ίδια την ομάδα.

Αν ο Καρέρα θεωρεί ότι μία ΑΕΚ που κερδίζει τη Ζόρια με 4-1, την ΑΕΛ επίσης με 4-1, αλλά χάνει 0-3 από την ουκρανική ομάδα, μπορεί να αποκτήσει ταυτότητα, ψυχολογία και να γίνει ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιρικός οργανισμός με συγκεκριμένα πατήματα, τότε προφανώς δεν κάνει για προπονητής της ΑΕΚ. Το 'όλα λάθος' ως προπονητική επιλογή σε ένα παιχνίδι μπορεί να δικαιολογηθεί. Συμβαίνει. Το σχεδόν πάντα 'όλα λάθος' ή σχεδόν πάντα μία 'ωραιοποιημένη μετριότητα' είναι μία κατάσταση που παγιώνει το συναισθηματικό φορτίο ολόκληρης της ΑΕΚ. Κρύο, ζέστη, καμία σταθερότητα και κίνδυνος να τιναχτεί στον 'αέρα' μία χρονιά από το πουθενά.

Η ΑΕΚ δεν είναι τελειωμένη στη Super League Interwetten, δεν είναι εκτός στόχων, δεν είναι σαν τις άλλες χρονιές, όταν από τον Νοέμβριο αναζητούσε τον άνθρωπο που θα τη συμμαζέψει για να μπορέσει την επόμενη σεζόν να μη χάσει το πρωτάθλημα (ξανά) από τον Νοέμβριο. Σαφώς και είναι πιο κανονική ομάδα από άλλα χαρακτηριστικά, δικά της, παραδείγματα, αλλά παραμένει μία ομάδα που δεν δίνει έμπνευση και προοπτική. Και πρωτίστως, δεν δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να 'χτυπήσει' τους βασικούς αντιπάλους της.

Εν κατακλείδι, το θέμα δεν είναι αν ο Καρέρα φταίει για το 'χαστούκι' από τη Ζόρια, αλλά να αναλογιστούν οι επικεφαλής αν ο Καρέρα μπορεί να φτιάξει ομάδα για να βρεθεί μία και καλή στην απέναντι πλευρά, να δίνει εκείνη τα 'χαστούκια'. Αν γνωρίζουν την απάντηση, θα το μάθουμε. Προς το παρόν, η ΑΕΚ συνεχίζει να πλέει σε άγνωστα πελάγη. Και οι παρενθέσεις ευφορίας δεν φτάνουν πλέον, ούτε αυτές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK