Επιτέλους, οι παίκτες αντέχουν τη βαριά φανέλα του Παναθηναϊκού

Ο Λάζλο Μπόλονι βάζει τη σφραγίδα ενός κανονικού προπονητή στον Παναθηναϊκό και οι ποδοσφαιριστές ανταποκρίνονται στο βάρος της φανέλας και των απαιτήσεων. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στην ΑΕΚ για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020
Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στην ΑΕΚ για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Παιχνίδια σαν αυτά κόντρα στην ΑΕΚ χτίζουν χαρακτήρα για τη συνέχεια. Αυτό ακριβώς είναι το μεγαλύτερο κέρδος του Παναθηναϊκού από τη νίκη του στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Όχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά η γενικότερη εμφάνιση. Οι 'πράσινοι' του Λάζλο Μπόλονι βρήκαν τον ιδανικό αντίπαλο την ιδανικότερη στιγμή για να κάνουν την πρώτη τους πραγματική νίκη στη Super League Interwetten. Μία ΑΕΚ που δεν ξέρει ακριβώς τι θέλει και πώς να κινηθεί απέναντι σε μία ομάδα που το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να κάνει το δικό της restart στο πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός του Μπόλονι μόλις μπήκε στην αφετηρία, τώρα μπορεί να κριθεί βάσει κανονικότητας, τώρα μπορούμε να μιλάμε για μία ομάδα που έχει κάτι να δείξει. Όχι ότι αλλάζει κάτι δραματικά από 'δω και πέρα, ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά άλλωσε, ότι δεν θα στραβοπατήσει το ερχόμενο Σάββατο απέναντι στον αξιόμαχο ΠΑΣ, αλλά τουλάχιστον βρίσκεται σε μία φάση που μπορούμε να συζητάμε μέσα σε ένα φυσιολογικό κάδρο.

Το βράδυ της Κυριακής, οι 'πράσινοι' πήγαν να παίξουν με την ΑΕΚ γνωρίζοντας καλά ότι έχουν πολλά περισσότερα να κερδίσουν από το να χάσουν. Ήταν η στιγμή τέτοια, που είχαν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι επιστρέφουν στην κανονική ροή των πραγμάτων. Ήταν η στιγμή τέτοια που μπορούσαν να σταθούν ως ίσος προς ίσο απέναντι στον αντίπαλο και να συγκριθούν. Γιατί ο Γεβγέν Σακχόφ να είναι καλύτερος του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου; Γιατί ο Εμανουέλ Ινσούα να είναι καλύτερος του Βασίλη Ζαγαρίτη; Γιατί ο Μάρκο Λιβάγια να είναι καλύτερος του Φεντερίκο Μακέντα; Για πρώτη φορά, ο Παναθηναϊκός είχε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και τις έδωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Η νίκη, όμως, είναι κυρίως του Μπόλονι. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπου η μεμψιμοιρία κυριαρχεί της ποδοσφαιρικής λογικής και κάθε φίλαθλος θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο από τον οποιοδήποτε προπονητή, ο Ρουμάνος βρέθηκε στο στόχαστρο για τις προηγούμενες επιλογές του. Ίσως να είχε μία δόση αλήθειας όλο αυτό, ίσως να υπήρξαν εμμονές από πλευράς του, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή ο Παναθηναϊκός έχει στον πάγκο έναν κανονικό και πολύπειρο προπονητή, που του δίνει διαφορετική δυναμική.

Ένα καλό 2ο ημίχρονο με τον Ολυμπιακό, ένα καλό παιχνίδι με τον Παναιτωλικό κι ένα εξίσου καλό, ως επιβλητικό θα λέγαμε, απέναντι στην ΑΕΚ είναι το αντιπροσωπευτικό δείγμα της αλλαγής του Παναθηναϊκού. Η βάση της κουβέντας μπορεί να ξεκινά από τα 'σπλάχνα' της ομάδας, με ποδοσφαιριστές όπως ο Ζαγαρίτης και ο Αλεξανδρόπουλος που είναι σαφώς καλύτεροι από τις 'καραβιές' ξένων του Τσάβι Ρόκα, υπό την ανοχή του Γιάννη Αλαφούζου.

Το ντέρμπι με την ΑΕΚ έδειξε ακριβώς αυτό. Ο Παναθηναϊκός έχει ποδοσφαιριστές που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας και να αναλάβουν την ευθύνη να τον πάνε μπροστά. Ένα πλάνο που ξεκίνησε επί Γιώργου Δώνη και έμεινε στη μέση για να έρθει κάποιος Ρόκα και κάποιος Ντάνι Πογιάτος με στόχο να δημιουργήσουν ένα σύλλογο εκτός πραγματικότητας και DNA.

Ο Μπόλονι διάβασε την ΑΕΚ, όπως διαβάζει τη δική του ομάδα. Οι 3 χαφ στο ντέρμπι είναι η απόδειξη ότι δεν έχει εμμονές, αλλά συγκεκριμένα 'θέλω'. Και τα 'θέλω' πρέπει να συμβαδίζουν με την ποιότητα της ομάδας.

Ο Βασίλης Ζαγαρίτης έχει μόλις φτιάξει το γκολ για τον Δημήτρη Κουρμπέλη και μαζί πανηγυρίζουν το 2-0 του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ
Ο Βασίλης Ζαγαρίτης έχει μόλις φτιάξει το γκολ για τον Δημήτρη Κουρμπέλη και μαζί πανηγυρίζουν το 2-0 του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός έχει υλικό για να βρίσκεται στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος. Είναι καλύτερη ομάδα από τον Άρη, αλλά τώρα χτίζει τον χαρακτήρα και την ψυχολογία που έχει ο Άρης. Δύο-τρία αποτελέσματα ακόμα και εμφανίσεις που να πιστοποιούν τη δυναμική του και θα διαφοροποιηθεί τελείως η εικόνα του.

Για τον Παναθηναϊκό, η κακή παρένθεση έκλεισε στο 1ο μέρος του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Από εκείνο το σημείο μέχρι και το βράδυ της Κυριακής βρίσκεται σε διαρκή άνοδο. Αργή, αλλά σταθερή, ένα βήμα τη φορά, αλλά αποφασιστικό. Όχι ένα μπρος και δύο πίσω. Η γεύση που άφησαν οι 'πράσινοι' το βράδυ της Κυριακής δείχνει περιθώρια εξέλιξης και αυτό είναι το πιο ενθαρρυντικό. Για τον κόσμο, τους παίκτες, το τεχνικό επιτελείο, για όλους.

Ο Παναθηναϊκός αδικούσε τον εαυτό του. Η νίκη επί της ΑΕΚ δεν είναι για να την πανηγυρίσουν στην Ομόνοια, ούτε μπαίνει στη ζυγαριά με κάποιον τίτλο. Είναι, όμως, η αρχή για το αύριο που θα 'χτίσει' το μέλλον. Ένας ΠΑΟΚ έμεινε για να κλείσει ο πρώτος κύκλος και να μετρηθούν οι δυνάμεις για τον 2ο γύρο. Αν ο Παναθηναϊκός κλείσει το πρώτο μισό με θετικό πρόσημο, τότε θα έχει φτιάξει τον χαρακτήρα που λέγαμε στην αρχή του κειμένου, για τη δική του κανονικότητα. Αυτή, βέβαια, απέχει από τα στάνταρ που καθορίζει η ιστορία του Παναθηναϊκού, αλλά είπαμε, ένα-ένα τα βήματα. Όχι άλλο 'κρύο-ζέστη', όχι άλλες ψυχρολουσίες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK