Κάποιος με κόκκινα μάτια να βάλει μια φωνή βρε παιδιά...

Πριν από την πρώτη νίκη του στο πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός του Μπόλονι ψάχνει να βρει τη χαμένη αξιοπρέπειά του. Το ξέσπασμα στ' αποδυτήρια μετά το 1-1 με τον Βόλο ήταν μια αρχή.

Το 1-1 στο αγώνα με τον Βόλο άφησε τον Παναθηναϊκό χωρίς νίκη στο νέο πρωτάθλημα ύστερα από 5 αγώνες
Το 1-1 στο αγώνα με τον Βόλο άφησε τον Παναθηναϊκό χωρίς νίκη στο νέο πρωτάθλημα ύστερα από 5 αγώνες EUROKINISSI SPORTS

Αν ζεις σε πράσινες και κίτρινες περιοχές βγαίνεις για ένα ποτό και το ξεχνάς. Αν είσαι στις πορτοκαλί και στις κόκκινες μόνο το μπαλκόνι σε σώζει, να ατενίζεις τον ουρανό και να αναρωτιέσαι γιατί ανήκεις στη γενιά που βλέπεις τον Παναθηναϊκό να τον κατατρώει η μιζέρια του. Στις 'παναθηναικές' ζώνες πέρασε ακόμα ένα δύσκολο βράδυ Σαββάτου για τους φίλους του τριφυλλιού, μετά την εντός έδρας ισοπαλία απέναντι στον Βόλο.

Το απίστευτο, βέβαια, είναι ότι πλέον δεν κάνουν εντύπωση αυτά τα αποτελέσματα. Εντύπωση θα έκανε να κέρδισε τον Βόλο, ίσως να έδινε την ψυχολογική τόνωση που χρειάζεται για τη συνέχεια. Ίσως να βλέπαμε και πανηγυρισμούς αλά Μακέντα στο Ηράκλειο επί του ΟΦΗ, το ξέσπασμα που αναζητά ο Παναθηναϊκός. Ένας σύλλογος που η λέξη 'μιζέρια' είναι το DNA που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια με κάθε συζήτηση να καταλήγει σε άσκοπα συμπεράσματα. Όταν, για παράδειγμα, επί τρεις μέρες η 'πράσινη' επικαιρότητα επικεντρώνεται στο αν έκανε καλά ή όχι που πανηγύρισε έξαλλα ο Ιταλός το 2-2 την περασμένη Κυριακή, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο αγωνιστικά.

Πρακτικά ο Παναθηναϊκός έκανε ό,τι μπορούσε στο ποσοστό προσπάθειας που κατέβαλλε το βράδυ του Σαββάτου. Έχασε πέναλτι, προηγήθηκε, επιχείρησε να κρατήσει το 1-0 με τους παίκτες να αισθάνονται λες και έχουν απέναντί τους την Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα (προφανώς δεν θα πούμε για την Μπαρτσελόνα του Κούμαν) και τον Βόλο να αντιλαμβάνεται ακριβώς αυτό: ότι απέναντί του έχει μία ομάδα φοβισμένη που ακόμα και αν κερδίσει θα περιμένει να το διαβάσει στα σάιτ για να σιγουρευτεί. Περί αυτοπεποίθησης που είπε ο Μπόλονι στην μεσοβδόμαδη παρουσίασή του στους εκπροσώπους του Τύπου.

Κι αυτή η αυτοπεποίθηση μπορεί να μην έρθει ούτε με τα θετικά αποτελέσματα. Κάποια στιγμή θα έρθει η πρώτη νίκη, το αρνητικό ρεκόρ της ιστορίας του γράφτηκε, δεν έχει να 'σπάσει' πιο χαμηλά, το μετά είναι το θέμα. Όταν έρθει η πρώτη νίκη. Θα δώσει ώθηση για τη συνέχεια ή απλά θα είναι η καμπύλη στην ευθεία γραμμή του ετοιμοθάνατου;

Ο Λάζλο Μπόλονι είδε με τα μάτια του έναν άρρωστο Παναθηναϊκό που καλείται να γιατρέψει. Πρωτίστως καλείται να τον βγάλει από το κώμα και έπειτα να τον μάθει ξανά να περπατάει. Αυτό ίσως πάρει χρόνο, μπορεί και έναν ολόκληρο γύρο, η χρονιά έτσι κι αλλιώς χαμένη είναι. Το πολύ-πολύ να μπει στα πλέι οφ για να μη ρεζιλευτεί τελείως, αλλά πραγματικά αυτό είναι το θέμα; Το πού και πώς θα τερματίσει τη σεζόν ή πώς θα γίνει ξανά ένας υγιής σύλλογος που θα επιστρέψει στην κανονικότητα;

Χαμός, λένε, στα αποδυτήρια το βράδυ του Σαββάτου επειδή κάποιος από τους παίκτες ξέσπασε και μίλησε στους υπόλοιπους με σκληρή γλώσσα. Αυτό είναι ένα δείγμα κανονικότητας. Τα σκυμμένα κεφάλια, οι δηλώσεις μετάνοιας προς τον κόσμο και τα τρεμάμενα χείλη δεν είναι. Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από εντάσεις και μέσω αυτών θα αποδειχθεί ποιος θα αντέξει την πίεση της συνέχειας. Προς το παρόν άπαντες είναι φυγόπονοι, κρύβονται πίσω από τις ευθύνες του σαν τον Παππά από την Αστυνομία. Ούτε φωνή ούτε μία φλέβα στο λαιμό, ένα κόκκινο μάτι από την ένταση. Ένας βρέθηκε στα αποδυτήρια να το κάνει και βαφτίστηκε 'κρίση'.

Ο Μπόλονι και θα φωνάξει και θα τσακωθεί αν χρειαστεί και θα βάλει το κεφάλι του στο ντορβά. Φτάνει, όμως, αυτό; Ένας για όλους ή όλοι για έναν;

Μέχρι το επόμενο παιχνίδι και πριν από τον Νοέμβριο των συνεχόμενων ντέρμπι, ένας Βοτανικός θα προστεθεί στην επικαιρότητα, μία ομιλία του Μπόλονι στους παίκτες, η μεστή εμφάνιση του Μαουρίσιο που υπήρχαν στιγμές που ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα, αλλά η Λαμία θα είναι εκεί. Η επόμενη αποστολή κόντρα στη χειρότερη, βάσει αποτελεσμάτων, ομάδα του πρωταθλήματος. Ο πήχης που είναι αυτονόητος να ξεπεραστεί, αλλά ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά γι' αυτό. Και τούτη είναι η μεγαλύτερη κατάντια του μίζερου Παναθηναϊκού: οι ελπίδες που τρέφουν οι αντίπαλοι απέναντί του.

Δείτε την αντίδραση του Βόλου το βράδυ του Σαββάτου: φουλ επίθεση απέναντι στο... φουλ άγχος των γηπεδούχων. Η ειδοποιός διαφορά μίας κανονικής ομάδας.

Μέχρι να γίνει κανονική ομάδα ο Παναθηναϊκός θα έρθουν κι άλλα τέτοια βράδια. Εξάλλου πόσο πιο χαμηλά να πέσει, τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά. To ότι έχει χάσει τη θέση του ακόμα και στην καζούρα των αντιπάλων δείχνει τον κατήφορό του. "Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται" που είχε κάποιος αρχαίος προφανώς σε μία τέτοια καταθλιπτική φάση.


News 24/7

24MEDIA NETWORK