Ο Χιμένεθ ξέρει ότι αντίπαλοι της ΑΕΚ είναι ο Άρης και ο ΠΑΟΚ

Σημασία για την ΑΕΚ έχει το να μάθει να νικά ξανά, δίχως να δέχεται γκολ, ξεκινώντας δηλαδή από τα βασικά του ποδοσφαίρου. Και στην πορεία να διεκδικήσει τη 2η θέση και το Κύπελλο. Γι αυτές τις αποστολές, ο Μανόλο Χιμένεθ είναι ιδανικός.

Ο Μανόλο Χιμένεθ συγχαίρει τον σκόρερ Γαλανόπουλο στο τέλος της αναμέτρησης ΑΕΚ - Παναιτωλικός 1-0, για την 15η αγ. της Super League Interwetten | 06/01/2021 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Ο Μανόλο Χιμένεθ συγχαίρει τον σκόρερ Γαλανόπουλο στο τέλος της αναμέτρησης ΑΕΚ - Παναιτωλικός 1-0, για την 15η αγ. της Super League Interwetten | 06/01/2021 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο Χιμένεθ επέστρεψε στην ΑΕΚ ακριβώς γι' αυτό. Όχι για να κερδίζει στη Λαμία, αλλά να το κάνει κόντρα στα εμπόδια που προκύπτουν. Και τα εμπόδια της ΑΕΚ δεν ήταν μόνο αυτά που προέκυψαν στην αναμέτρηση, κυρίως μετά την αποβολή του Ινσούα, αλλά αυτά που προκύπτουν καθημερινά στην προσπάθεια να γίνει ξανά ομάδα με χαρακτήρα και συγκεκριμένα 'θέλω' στο παιχνίδι της.

Η είδηση είναι ότι για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι η ΑΕΚ κράτησε το μηδέν στην εστία. Αυτομάτως άρχισαν οι συγκρίσεις αν αυτό θα το πετύχαινε ο Μάσιμο Καρέρα. Η ΑΕΚ πέτυχε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη της με 1-0, με τον Χιμένεθ να δηλώνει αυτό που κάποτε είχε αντικρούσε ο Χενκ τεν Κάτε όταν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό. "Προτιμώ το 1-0 από το 5-4", είπε ο Ισπανός, "προτιμώ το 5-4 από το 1-0" είχε πει ο Ολλανδός. Η θητεία τους στο ελληνικό πρωτάθλημα στις ομάδες που ανέλαβαν είναι η απόδειξη τι ακριβώς θέλει το ποδόσφαιρο.

Το ποδόσφαιρο, λοιπόν, θέλει το 5-4 αρκεί να μπορείς να το υπηρετήσεις και πάνω σε αυτό να χτίσεις μία συγκεκριμένη διάρκεια στο παιχνίδι σου με θέαμα και ουσία. Αυτή τη στιγμή, όμως, η ΑΕΚ θέλει από το ποδόσφαιρο το αποτέλεσμα. Σε μία χρονιά χαμένη πρωταθληματικά από τον Δεκέμβριο και με ακόμα μία αλλαγή προπονητή, οι 'κιτρινόμαυροι' επιζητούν το αποτέλεσμα για να βγει η χρονιά, να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν απομείνει και να γίνει το 'χτίσιμο' της επόμενης σεζόν.

Όλο αυτό, βέβαια, ακούγεται σαν κασέτα να παίζει στη 'λούπα' κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Μα κάθε χρόνο τέτοια εποχή η ΑΕΚ βρίσκεται να κάνει νωρίτερα από κάθε άλλη ομάδα ταμείο. Την ώρα που η χρονιά βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ένωση ψάχνει να βρει τι φταίει και πήγε χαμένη. Φέτος μία από τα ίδια ώστε από Γενάρη μήνα να μιλάμε για restart και την ανάγκη της ΑΕΚ να βρει αποτελέσματα μέσα από τη χαμένη αγωνιστική της ταυτότητα. Και αυτή την ταυτότητα έρχεται να της τη δώσει ο Μανόλο Χιμένεθ.

Ναι, είναι το δημοσιογραφικό κλισέ ότι οι προπονητές που αναλαμβάνουν μεσούσης της σεζόν δεν έχουν το μαγικό ραβδάκι για να αλλάξουν άρδην τα πράγματα. Μπορούν, όμως, με συγκεκριμένες πινελιές να διαφοροποιήσουν μία κατάσταση. Ο Χιμένεθ, ας πούμε, φρόντισε να ρίξει το βάρος στην άμυνα και στο τέρμα. Αφού είδε ότι μπροστά το πρόβλημα είναι μικρότερο, θέλησε να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να σταματήσει η ΑΕΚ να είναι ομάδα του... 5-4.

Τα δύο συνεχόμενα 1-0 του Ισπανού προπονητή είναι αντιαισθητικά ως αποτελέσματα για την πλειοψηφία του κόσμου. Σύμφωνοι, αρκεί να μιλάμε για μία κανονικότητα και αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ απέχει από τούτη. Για να πας από το 1-0, στο 3-0, χρειάζεται πρώτα να σταθεροποιηθεί το πρώτο σκορ και για να σταθεροποιηθεί το πρώτο σκορ απαιτείται να ρολάρει η αμυντική γραμμή. Και όταν λέμε αμυντική γραμμή αναφερόμαστε σε όλες τις γραμμές γιατί αν θυμάστε η ΑΕΚ του Καρέρα έπασχε ακριβώς σε αυτό. Κάποιοι δεν έτρεχαν, κάποιοι απλά περπατούσαν και κάποιοι αναγκάζονταν να τρέχουν για όλη την υπόλοιπη ομάδα.

Εκτός αυτών, ο Χιμένεθ έβαλε στην εξίσωση και το τέρμα. Αθανασιάδης αντί Τσιντώντα και η συζήτηση για το αν η ΑΕΚ είχε πρόβλημα και εκεί, έστω για λίγο περιορίζεται. Τουλάχιστον προσώρας γιατί τίποτα δεν είναι θέσφατο, αλλά τουλάχιστον ο Ισπανός κόουτς φρόντισε να βγάλει ένα λιγότερο πονοκέφαλο από την κανονικότητά του.

Το 1-0 με τη Λαμία, λοιπόν, ένα δευτεριάτικο βράδυ εν μέσω Νοτιά και αφρικανικής σκόνης, λουσμένο με την κλεισούρα του lockdown, μπορεί σαν αποτέλεσμα να μη λέει κάτι, αλλά στην ουσία και σε ό,τι άφησε, είναι πιο σημαντικό από το πρόσφατο 0-3 από τον Ολυμπιακό. Εκεί η ΑΕΚ πήγε με προπονητή λίγων ημερών προσπαθώντας να πάθει τη μικρότερη ζημιά. Πλέον η ΑΕΚ με προπονητή περισσότερων ημερών προσπαθεί να γίνει η ομάδα που θα προκαλεί αυτή τις ζημιές.

Προφανώς τα δύσκολα είναι μπροστά. Ο Άρης την προσεχή Πέμπτη. Το πρώτο, πραγματικά, δύσκολο παιχνίδι του Μανόλο Χιμένεθ. Έτσι κι αλλιώς η Ένωση έχει οριοθετήσει τους στόχους της για το υπόλοιπο της χρονιάς, έχει ΠΑΟΚ και Άρη από κοντά, θέλει να τους πλησιάσει ακόμα πιο πολύ και να τους ξεπεράσει. Με τον Ολυμπιακό να έχει ξεφύγει, ουσιαστικά έχουμε πρωτάθλημα τριών ομάδων για τη δεύτερη θέση. Σε αυτό το 'πρωτάθλημα' η ΑΕΚ παραμένει πρωταθληματική και εντός στόχων. Με αποτέλεσμα την Πέμπτη κόντρα στον Άρη παίρνει κυρίως ψυχολογία. Όλα τα άλλα θα τα πάρει εν καιρώ από τον Χιμένεθ. Αυτή τη φορά ο Ισπανός δεν ήρθε μόνο για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, αλλά και για να αφήσει παρακαταθήκη για το μέλλον για την αποφυγή παρόμοιων... καταστροφών.

Με τον Χιμένεθ δεν θα κλείσει η ψαλίδα με τον Ολυμπιακό, αλλά θα μάθει με το δικό του τρόπο, που θα έλεγε και ο Σινάτρα, πώς ακριβώς να το κάνει. Ο πραγματικός αντίπαλος της ΑΕΚ αυτή τη στιγμή δεν είναι η 1η θέση και οι 'ερυθρόλευκοι', είναι οι από πάνω από αυτήν. Ο ένας εξ αυτών έρχεται την Πέμπτη στο crash test της επανεκκίνησης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK