O Ολυμπιακός είναι πια μια ομάδα ειδικών συνθηκών

Έκανε ή όχι λάθος ο Πέδρο Μαρτίνς με τις επιλογές του στην αρχική 11άδα του Ολυμπιακού; Κι αν ναι, είναι τόση η ψαλίδα από τους αντιπάλους του;

Ο Χοσέ Χολέμπας στη διάρκεια του αγώνα με την Ομόνοια στα playoffs του Champions League 2020-2021.
Ο Χοσέ Χολέμπας στη διάρκεια του αγώνα με την Ομόνοια στα playoffs του Champions League 2020-2021. EUROKINISSI SPORTS

Μετά τη μέθεξη της άκρως περσινής σεζόν που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες με την κατάκτηση του κυπέλλου και την ώρα που ο Ολυμπιακός δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα όλες τις μεταγραφικές του κινήσεις, υπήρχε η Ομόνοια. Και όχι αυτή του Μπακογιάννη που την 'τρώνε' οι κάμπιες, αλλά η κυπριακή ομάδα που έδειξε στους προηγούμενους προκριματικούς ότι μπορεί να κάνει τη ζημιά.

Το βράδυ της Τετάρτης τη ζημιά πήγε να την κάνει ο Μαρτίνς με τις επιλογές στην αρχική ενδεκάδα, αλλά με την πολυτέλεια των επιλογών στον πάγκο έχει παίκτες game changers που μπορούν να αλλάξουν τη ροή ενός αγώνα. Τέτοιος είναι ο Ραντζέλοβιτς που μπήκε στο δεύτερο μέρος μαζί με τον Ελ Αραμπί για να 'ανοίξουν' την κυπριακή άμυνα. Ο πρώτος έδωσε πλάτος και κέρδισε το πέναλτι που έβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ και ο δεύτερος ήταν ο 'εκτελεστής' των ευκαιριών που έχασαν οι 'ερυθρόλευκοι'. Ταυτόχρονα ήταν ο 'εκτελεστής' του υπέροχου γκολ που σφράγισε τη νίκη και το ξεκάθαρο προβάδισμα των Πειραιωτών ενόψει της ρεβάνς της επόμενης Τρίτης.

Το ματς με την Ομόνοια θύμισε περισσότερο αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος παρά πλέι οφ Champions League. Κι αυτή ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για το συγκρότημα του Πέδρο Μαρτίνς που αναγκαστικά λόγω τακτικής του αντιπάλου έπρεπε να δημιουργήσει, να φτιάξει διαδρόμους και να απειλήσει με ό,τι 'όπλο' είχε στη διάθεσή του.

Το τρομερό με τον εφετινό Ολυμπιακό που είναι συνέχεια του περσινού και ουσιαστικά συνέχεια αυτού που 'χτίζει' ο Μαρτίνς στην έως τώρα καριέρα του στον πάγκο της ομάδας είναι ότι θέτει τους όρους σε κάθε αγώνα. Aκόμα κι αν έως τώρα δεν εντυπωσιάζει (το περίεργο θα ήταν να εντυπωσίαζε τέτοιο καιρό). Ο Ολυμπιακός φέρνει το παιχνίδι στα μέτρα του χωρίς να περιμένει τον αντίπαλο. Αν για αυτό χρειάζεται ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περσινή πρόκριση επί της Άρσεναλ.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, είναι μία ακομπλεξάριστη ομάδα που δεν προλαβαίνει να προβληματίσει. Γιατί ακόμα κι αν το κάνει θα βρει τον τρόπο για να αλλάξει το στάτους ενός αγώνα. Τέτοιος ήταν το βράδυ της Τετάρτης απέναντι στην Ομόνοια που κατέβηκε περισσότερο για να καταστρέψει παρά να δημιουργήσει. Και ο Ολυμπιακός κατάλαβε αμέσως ότι το παιχνίδι μετατρέπεται σε αυτά που λέμε 'ειδικών συνθηκών'.

Δεν υπάρχουν ομάδες με τις λύσεις που έχει ο Ολυμπιακό, ειδικά αν μπει στην εξίσωση η κουβέντα για τις απώλειες που είχε στη διάρκεια του μεταγραφικού καλοκαιριού. Είναι μία ομάδα που γεννά λύσεις και καλύπτει τα κενά λειτουργώντας ως σύνολο. Ως σύνολο δουλεύει έως τώρα για να 'κρύψει' τα δεδομένα αγωνιστικά του προβλήματα. Προβλήματα που προέρχονται είτε από θέμα λειτουργίας είτε από θέμα ελλειπούς προετοιμασίας λόγω των συνθηκών.

Για παράδειγμα, οι 'ερυθρόλευκοι' έχουν δείξει στα λίγα επίσημα παιχνίδια ότι είναι ένα 'κλικ' πιο κάτω ως προς την ταχύτητα και την άμεση αντίληψη σε συγκεκριμένες συνθήκες. Η ποιότητα της μεσοεπιθετικής γραμμής δεν γιγαντώνει τα προβλήματα στο αμυντικό κομμάτι, τα οποία μπορεί να μην είναι τέτοια που να δημιουργούν τον σούπερ ντούπερ προβληματισμό, αλλά είναι εκεί και σε κάποιες περιπτώσεις 'φωνάζουν'.

Δεν είναι για παράδειγμα ότι ο Ολυμπιακός 'σκότωσε' την Ομόνοια με το παιχνίδι του. Δεν έκανε ό,τι έκανε πέρυσι με την Κράσνονταρ. Έχει μάθει, όμως, να βγάζει πράγματα και ατομικές εμπνεύσεις που τον βοηθούν στις δύσκολες συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει. Προφανώς έχει παίξει με χειρότερες ομάδες από την Ομόνοια, αλλά σαφέστατα έχει παίξει και με ακόμη καλύτερες από την Ομόνοια.

Αν κάτι είναι σίγουρο είναι το γεγονός ότι οι Πειραιώτες διατηρούν την ψαλίδα σε... μακρινά επίπεδα από τους εν Ελλάδι αντιπάλους. Για τους λόγους που προαναφέραμε, αλλά και γιατί αποτελούν ουσιαστικά συνέχεια μίας ομάδας που έχει αγωνιστική ταυτότητα και προπονητή που της την προσδίδει.

Σε όλα αυτά, για επιμύθιο, δεν πρέπει να αφήνουμε έξω από τη συζητήση τις συνθήκες. Ο Ολυμπιακός έπαιξε το δεύτερο επίσημο παιχνίδι του με τους νέους παίκτες που απέκτησε όταν μέχρι πριν λίγο καιρό ετοιμαζόταν για ένα ματς τίτλου με το περσινό ρόστερ. Αυτή η παλαβή κατάσταση δεν του έχει κοστίσει έως τώρα. Και νταμπλ πήρε και μία ανάσα από τους ομίλους του Champions League βρίσκεται. Ομάδα ειδικών συνθηκών δηλαδή.


News 24/7

24MEDIA NETWORK