Οι περιπέτειες στην Ευρώπη είναι πολύ... 'ΠΑΟΚ είσαι αφού'

Εξουδετέρωσε πολύ εύκολα τη Μπεσίκτας, τιμώρησε για πολλούς ανέλπιστα την Μπενφίκα και κατάφερε να χάσει ένα δικό του ματς με την Κράσνονταρ. Η ατάκα που μόνο τον ΠΑΟΚ θα μπορούσε να χαρακτηρίζει τόσο μοναδικά, βρήκε την απόλυτη ερμηνεία της στα ευρωπαϊκά του ματς.

Ο Στέφαν Σβαμπ είναι εκ των πυλώνων του ΠΑΟΚ για να μπει στους ομίλους του Champions League
Ο Στέφαν Σβαμπ είναι εκ των πυλώνων του ΠΑΟΚ για να μπει στους ομίλους του Champions League EUROKINISSI SPORTS

Πρώτο παιχνίδι στο οποίο ο ΠΑΟΚ συνάντησε την κατάληξη που θα είχε κάθε κανονικά και κρίσιμο παιχνίδι του. ΠΑΟΚ είσαι, αφού. Με Μπεσίκτας ξεκάθαρο 3-1 με εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και εξίσου εντυπωσιακό ρεαλισμό απέναντι στην κρισιμότητα του αγώνα. Με Μπενφίκα εντυπωσιακή ωριμότητα και αποτελεσματικότητα. Μια κι έξω και τα δύο.

Με Κράσνονταρ ο ΠΑΟΚ δημιούργησε ακόμα μία ιστορία. Από αυτές που δεν γνωρίζει την κατάληξή τους. Τη γλίτωσε από τη Μπενφίκα, θα την πάθει από τους Ρώσους; Άγνωστο, αλλά το ότι έκανε δικό του ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να κερδίσει χωρίς να έχει φορ και ξεκινώντας με χαμένο πέναλτι, μόνο ο ΠΑΟΚ θα το έκανε. Μία ομάδα που γεννά ιστορίες μέσα από την ανάγκη που έχει γεννηθεί για συμμετοχή σε ομίλους του Champions League. Κι αυτή η ανάγκη φαντάζει εφέτος πιο πιθανό από ποτέ να καλυφθεί από έναν ΠΑΟΚ σοβαρό, ακομπλεξάριστο και ρεαλιστή.

Στη Ρωσία ο 'Δικέφαλος' απέδειξε για ακόμα μία φορά πόσο καλή δουλεμένη ομάδα είναι και για πρώτη φορά σε εκτός έδρας παιχνίδι μπήκε ως το φαβορί. Το γεγονός ότι η Κράσνονταρ τον αντιμετώπισε φοβικά και μόνο όταν της το έφερε ο χρόνος και η ατυχία του ΠΑΟΚ ως προς το σκοράρισμα βγήκε μπροστά δείχνει πολλά ως προς τη δυναμική του.

Το γεγονός επίσης ότι μετά την πώληση του Άκπομπ ο ΠΑΟΚ έμεινε δίχως καθαρό σέντερ φορ του δημιούργησε ένα αυτονόητο μειονέκτημα, αλλά ταυτόχρονα του έδινε τη δυνατότητα με βάση το 3-4-3 του Φερέιρα να γεμίζει με περισσότερους παίκτες την αντίπαλη περιοχή. Κι αν ο Πέλκας έχασε το εύκολο, το πέναλτι, έβαλε το δύσκολο, το πλασέ λες και το πόδι του ήταν στέκα μπιλιάρδου. Ένα τσακ τόσο όσο για μπει η μπάλα στα δίχτυα. Ακόμα και το γκολ γέννησε ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο, τίποτα το φυσιολογικό σε μία ομάδα που κάνει τις δικές της υπερβάσεις στο δρόμο προς το σεντόνι, το ορίτζιναλ.

Στο δεύτερο μέρος το δοκάρι του Ελ Καντουρί για τα πιεσόμετρα και το 2-1 που έφερε τούμπα η Κράσνονταρ για το πρώτο ποτήρι αλκοόλ. Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ. Ένα ματς που σίγουρα μπορούσε να μην χάσει, το έχασε, αλλά το μεγαλύτερο κέρδος είναι ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν πιστεύουν. Και η πίστη είναι μεγάλο πράγμα για μία ομάδα που κυνηγά ένα συγκεκριμένο στόχο επί σειρά ετών και επί σειρά... αποκλεισμών.

Κανονικά, έτσι όπως 'γράφτηκε' το σενάριο το βράδυ της Τρίτης, όλα φαντάζουν ιδανικά. Η ρεβάνς με την Κράσνονταρ φαντάζει σαν νοκ άουτ παιχνίδι. Με ακριβώς τις ίδιες συνθήκες με τα παιχνίδια κόντρα σε Μπεσίκτας και Μπενφίκα. Δίχως κόσμο, με πίστη και με μοναδικό στόχο τη νίκη. Μοναδικός αστερίσκος η άμυνα γιατί η νίκη αυτή καθ'αυτή δεν φτάνει όπως στα νοκ άουτ. Αλλά τη σημασία έχει για τον συγκεκριμένο ΠΑΟΚ που γεννά καταστάσεις και 'γράφει' τη δική του ιστορία.

Όποια κι αν είναι η κατάληξη την επόμενη εβδομάδα στην Τούμπα, η ομάδα του Φερέιρα 'έχτισε' τα θεμέλια για όλη τη σεζόν. Έχτισε χαρακτήρα, πνεύμα νικητή και απέκτησε την ωριμότητα μέσα από τις δυνατότητες της. Αυτός ο ΠΑΟΚ των προκριματικών του εφετινού Champions League, με ένα μικρότερο φυσικά δείγμα αγώνων, μοιάζει καλύτερος από τον ΠΑΟΚ του αήττητου πρωταθλήματος. Βγάζει μία ασυνήθιστη ενέργεια, αποτελείται από ένα σύνολο ποδοσφαιριστών που παίζουν όλοι για όλους. Οι προσθήκες που χρειάζεται είναι αυτονόητες. Έγιναν κάποιες, κάποιες άλλες είναι στο δρόμο, ο 'Δικέφαλος' πηγαίνει πιο δυνατός στη ρεβάνς με τις προσθήκες Ουαγκέ και Τσόλακ, μπαίνει στην καλύτερη δυνατή αφετηρία και πάει για τον τελικό προορισμό: τα αστέρα.

Την επόμενη Τετάρτη ο ΠΑΟΚ καλείται να κερδίσει ό,τι δεν πήρε από αυτά που του έδωσε το χθεσινοβραδινό παιχνίδι. Και -το σημαντικότερο- να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του. Με μοναδικό κίνδυνο να ελλοχεύει τον τρόπο που θα κατέβει η Κράσνονταρ. Άμυνα για να κρατήσει το 2-1, ή 'πάμε όπως χθες' που βολεύει τον ΠΑΟΚ. Στην πρώτη περίπτωση ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί για πρώτη φορά απέναντι σε αυτή τη συνθήκη σε αγώνα προκριματικών. Το έζησε με ΑΕΛ και Ατρόμητο πρόσφατα και οι μνήμες δεν είναι ευχάριστες. Όπως και να 'χει, ο Δικέφαλος έχει τη δική του ευκαιρία και βάσει δυνατοτήτων και εφετινής παρουσίας, θα τη διεκδικήσει. Εϊπαμε, ΠΑΟΚ αφού.

News 24/7

24MEDIA NETWORK