ΠΑΟΚ: Το ερώτημα είναι αν μένει ή φεύγει ο Φερέιρα

Δεν είναι το θέμα αν έχει ευθύνες ο Αμπέλ Φερέιρα, αλλά η δεδομένη έναρξη μίας τέτοιας κουβέντας για το αν πρέπει να μείνει ή αν πρέπει να φύγει από τον ΠΑΟΚ. Ο Σταύρος Καραΐνδρος αναλύει τα δεδομένα ύστερα από τον αποκλεισμό στα playoffs του Champions League από την Κρασνοντάρ.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αμπέλ Φερέιρα, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Κρασνοντάρ για τον 2ο αγώνα των playoffs του Champions League 2020-2021 στο γήπεδο της Τούμπας | Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020
Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αμπέλ Φερέιρα, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Κρασνοντάρ για τον 2ο αγώνα των playoffs του Champions League 2020-2021 στο γήπεδο της Τούμπας | Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 MOTIONTEAM

Το τακουνάκι του Γιάννη Μιχαηλίδη στην προσπάθειά του να διώξει κι η κατάληξη της φάσης με την μπάλα στα δίχτυα του ΠΑΟΚ, είναι όλη η προσπάθεια του Δικεφάλου τα τελευταία χρόνια για είσοδο στους ομίλους του Champions League. Μία προσπάθεια ζιπαρισμένη σε μία φάση, με τον ΠΑΟΚ να βλέπει το σεντόνι να απομακρύνεται και τον νεαρό στόπερ να παίρνει αδίκως το ανάθεμα της στιγμής πάνω του.

Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τη συνέχεια, δεν καταφέρνει ούτε τώρα να γευτεί τη χαρά της παρουσίας στη φάση των ομίλων, θα συνεχίσει στο Europa League. Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια και αυτομάτως ανοίγει η κουβέντα για το μέλλον του Αμπέλ Φερέιρα στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ.

Ένας προπονητής που σαν να ήρθε εφέτος, σαν να ξεκίνησε τώρα, με έναν χρόνο καθυστέρηση, αλλά και με ημερομηνία λήξης. Έμοιαζε να προσελήφθη για να βάλει τον ΠΑΟΚ στο Champions League. Δεν τα κατάφερε, ξεχάστηκαν οι επιτυχίες με Μπεσίκτας και Μπενφίκα και ξάφνου άπαντες θα θυμηθούν τις γκέλες με Ατρόμητο και Βόλο. Η μοίρα του προπονητή, η μοίρα του κάθε προπονητή του ΠΑΟΚ, η μοίρα του συγκεκριμένου προπονητή που ως φαίνεται ακόμα δεν έχει πείσει τον μέσο φίλο του Δικεφάλου ότι αξίζει να κάθεται στην άκρη του πάγκου και εξακολουθεί να ορίζεται ως ο αντικαταστάτης του (αήττητου) Ραζβάν Λουτσέσκου.

Το συναίσθημα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι περίεργο. Σαν να άδειασε μία δεξαμενή γεμάτη αδρεναλίνη και ανυπομονησία. Ο μέσος φίλος του ΠΑΟΚ θα χρειαστεί αρκετές μέρες για να ξεπεράσει το σοκ και να οριοθετήσει τους επόμενους στόχους. Μα το βασικότερο είναι πώς ακριβώς θα κινηθεί στο άμεσο μέλλον ο Δικέφαλος, έπειτα από την ψυχρολουσία του αποκλεισμού. Είναι μία πιθανή φυγή του Φερέιρα το ηλεκτροσόκ που χρειάζεται για να επανέλθει στην κανονικότητα, μπροστά σε μία ολόκληρη σεζόν που μόλις άρχισε ή μία πιθανή φυγή του Πορτογάλου θα γιγαντώσει την εσωστρέφεια που ελλοχεύει, ύστερα από τον αποκλεισμό από την Κράσνονταρ;

Δεν είναι το θέμα αν έχει ευθύνες ο Φερέιρα, αλλά η δεδομένη έναρξη μίας τέτοιας κουβέντας για το αν πρέπει να μείνει ή αν πρέπει να φύγει. Η ημερομηνία λήξης που αναφέραμε πιο πάνω. Όση ευθύνη έχει ο Πορτογάλος για τον αποκλεισμό, άλλη τόση έχει που ο ΠΑΟΚ έφτασε μέχρι το 73ο λεπτό της ρεβάνς με την Κρασνοντάρ να παλεύει για το ένα γκολ που θα του έδινε το πολυπόθητο 'εισιτήριο'. Για να φτάσει εκεί, χρειάστηκε να διανύσει μία μικρή πορεία με μεγάλες προκρίσεις και σε αυτές δεν μπορεί να μείνει εκτός κάδρου ο Φερέιρα.

Με δεδομένες, όμως, τις γκέλες στη Super League Interwetten στις πρώτες 3 αγωνιστικές και την επιμονή του Φερέιρα σε ένα σύστημα στο ελληνικό πρωτάθλημα που μόνο δυσλειτουργία προκαλεί στον Δικέφαλο, η κουβέντα δεν είναι υπερβολική. Δεν λέμε αν είναι σωστή ή λάθος, αλλά σίγουρα είναι το επακόλουθο της πίκρας.

Ο Πορτογάλος τεχνικός καλείται να κάνει μεγαλύτερη υπέρβαση από αυτήν που επιχείρησε στα προκριματικά του Champions League. Η εν Ελλάδι υποχρεώσεις αποτελούν βαρίδι κυρίως λόγω ψυχολογίας κι η πρώτη αντίδραση θα φανεί στο ματς της προσεχούς Κυριακής με τον ΟΦΗ. Από τη μία το Europa League που θα γίνει κίνητρο στην πορεία και από την άλλη το ελληνικό πρωτάθλημα, το κυνήγι του Ολυμπιακού που ανοίγει την 'ψαλίδα' κι η επόμενη πρόκληση για του χρόνου με τη νέα προσπάθεια για το... σεντόνι.

Ο Δικέφαλος έχει αρχίσει μία διαδικασία ανοικοδόμησης. Με δικά του παιδιά, με σημαντικές προσθήκες, με το FFP να παραμένει 'βραχνάς', αλλά όλο αυτό 'τυλιγμένο' σε μία ποδοσφαιρική λογική. Πιο... λογική από τη χρονιά του αήττητου πρωταθλήματος. Ναι, ξενέρα μεγάλη, ατυχία, γκαντεμιά, 'αυτοκτονία', πείτε ό,τι θέλετε για το χθεσινό, αλλά αξίζει να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων όλα, πάνω στη γένεση τους.

Αυτά προς γνώση, ενόψει των όποιων αποφάσεων. Ζύγι χρειάζεται, επαναπροσδιορισμός της κατάστασης και πίστη στο πλάνο. Εκτός αν το πλάνο ήταν μέσα στα στενά όρια μίας πρόκρισης σε ομίλους Champions League. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι μόνο ο Φερέιρα με ημερομηνία λήξης, αλλά ολόκληρος ο οργανισμός του ΠΑΟΚ.


News 24/7

24MEDIA NETWORK