ΑΕΚ: Για να φύγει ο Καρέρα πρέπει να το προσπαθήσει λίγο ακόμα

Πόσο κομβικό είναι αλήθεια το σημερινό παιχνίδι για τον Ιταλό τεχνικό της ΑΕΚ, Μάσιμο Καρέρα; Θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικές εξελίξεις για εκείνον ένα μη θετικό αποτέλεσμα στην Τρίπολη απέναντ στον Αστέρα; Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου βάζει τα πράγματα στη σωστή τους σειρά.

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Μάσιμο Καρέρα, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον ΟΦΗ για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο 'Θεόδωρος Βαρδινογιάννης' | Κυριακή 14 Ιουνίου 2020
Ο προπονητής της ΑΕΚ, Μάσιμο Καρέρα, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον ΟΦΗ για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο 'Θεόδωρος Βαρδινογιάννης' | Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Η θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε μετά την ήττα της ΑΕΚ από τη Zόρια εναντίον του προπονητή της ομάδας, Mάσιμο Kαρέρα,θύμισε εποχές Τιμούρ Κετσπάγια στον πάγκο της ομάδας. Τον ξεσηκωμό εναντίον του Ιταλού allenatore μπορούσες να το διαπιστώσεις παντού και με περίσσεια ένταση: αναθέματα στα social media, δριμεία κριτική από τον Τύπο, σοβαρές συζητήσεις μεταξύ ανθρώπων που αγωνιούν για την 'Ένωση'.

Σε μία από αυτές ένας πολύ καλός φίλος, άγγιξε μία ευαίσθητη χορδή μου. ''Αλήθεια τι θα κατάφερνε ο Μανόλο Χιμένεθ με αυτό το ρόστερ;'', με ρώτησε. Η απάντηση για μένα είναι εύκολη: με τη διαχείριση που θα έκανε στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, θεωρώ ότι η ΑΕΚ θα μπορούσε να έχει τώρα από 7 έως 8 βαθμούς. Με τον Καρέρα έχει μαζέψει μόλις τρεις κι αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στη διαχείριση που έχει κάνει ο Ιταλός. Ωστόσο, το σωστό είναι να ντριμπλάρουμε αυτή την κουβέντα και το τι θα μπορούσε η ΑΕΚ να έχει καταφέρει με τον πιο επιτυχημένο προπονητή που κάθισε στον πάγκο της τα τελευταία 25 χρόνια. Το ζητούμενο είναι τι μπορεί να αλλάξει ο Ιταλός για να σώσει την παρτίδα και να παραμείνει στον πάγκο έως το τέλος της σεζόν, διεκδικώντας ό,τι περισσότερο γίνεται.

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η ποιότητα του ρόστερ της ΑΕΚ είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό αναβαθμισμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με εξαίρεση τις θέσεις των πλάγιων μπακ, όπου βάσει των όσων έχουμε δει έως σήμερα μοιάζει με αστοχία η επιλογή του Ινσούα ενώ ταυτόχρονα δεν προέκυψε σοβαρή ενίσχυση στη δεξιά πτέρυγα. Πρόβλημα υπάρχει ασφαλώς και όταν ο Πέτρος Μάνταλος δεν είναι διαθέσιμος καθώς κι εδώ θα έπρεπε να υπάρχει στο ρόστερ ένας επιπλέον ποδοσφαιριστής με κοντινά στον αρχηγό της ομάδας χαρακτηριστικά, ώστε να κάνει τα ρεπό του ή και να τον ανταγωνίζεται για μια θέση στην ενδεκάδα. Για να είμαι ειλικρινής όμως, δεν είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το κενό όταν ο Μάνταλος δεν αγωνίζεται φαίνεται τόσο πολύ επειδή δεν ευδοκιμεί ένας αντίστοιχος παίκτης στο ρόστερ ή γιατί ο ίδιος ο Καρέρα δεν βρίσκει τον τρόπο να το καλύψει με σωστές τακτικές κινήσεις.

Για να απομακρυνθεί ο Ιταλός από τον πάγκο της ΑΕΚ θα πρέπει να το θέλει πρωτίστως ο ίδιος. Να προβαίνει δηλαδή σε επιλογές σαν κι αυτές που έκανε στο παιχνίδι με τη Ζόρια, οι οποίες μόνο ως αυτοκαταστροφικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και παρουσιάζουν ως ανήμπορο ένα ρόστερ που σίγουρα είναι ικανό για πολλά περισσότερα. Αν συνεχίσει να πορεύεται με τέτοιες λογικές, τότε είναι πολύ πιθανό να το φάει το κεφάλι του. Το να ηττηθείς ενώ έχεις παίξει καλά, έχεις προσπαθήσει και τέλος πάντων έχεις τη σωστή κατεύθυνση από τον πάγκο, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Το να παραδίδεις τα όπλα πριν καν αρχίσει ένας αγώνας με τόσο λάθος προσέγγιση όπως αυτή στο παιχνίδι με τους Ουκρανούς, είναι κάτι το οποίο απλά απαγορεύεται να επαναληφθεί.

Με το σκεπτικό αυτό, ασφαλώς και το σημερινό παιχνίδι στην Τρίπολη είναι κομβικό για την ΑΕΚ και τον προπονητή της. Όλα δείχνουν ότι ο Καρέρα θα παρατάξει ορθολογικά την ομάδα με δύο στόπερ, δύο κεντρικούς χαφ και τον Μάνταλο πίσω από μία τριάδα επιθετικών. Αυτό είναι και το απολύτως φυσιολογικό ώστε να διεκδικήσει η ΑΕΚ με πραγματικές πιθανότητες το να φύγει νικήτρια από την Αρκαδία κόντρα στον Αστέρα. Αν δεν τα καταφέρει και η εικόνα της είναι εξίσου προβληματική σαν και αυτή που παρουσίασε στο παιχνίδι με τη Ζόρια, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά. Μία δεύτερη ήττα σε διάστημα λίγων ημερών η οποία μάλιστα θα απομακρύνει σημαντικά την ΑΕΚ από την κορυφή, δύσκολα χωνεύεται.

Οφείλουμε πάντως εδώ να σημειώσουμε ότι ουδεμία προεργασία έχει γίνει για την άμεση αντικατάσταση του Καρέρα. Δεν υπάρχει προπονητής στον οποίον η ΑΕΚ να στοχεύει αυτή τη στιγμή, από όσο γνωρίζω μάλιστα τις πιθανότητες να υπάρξει αντικατάσταση το ερχόμενο καλοκαίρι (άρα όχι άμεσα) η ομάδα θα άρχισε να τις εξετάζει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και μετά, όταν και θα προκύπτει σαφής εικόνα για το αν διεκδικεί ή όχι στόχους. Εξυπακούεται ότι αν βρεθεί και πάλι πολύ νωρίς έξω από τη διεκδίκησή τους, θα πρέπει να αναθεωρήσει.

Το ποιος θα είναι ο προπονητής που θα μπει στην 'ΟΠΑΠ Αρένα Αγιά Σοφιά' δεν είναι μία ιστορία παίξε-γέλασε. Ούτε ασφαλώς έχει ξανά την πολυτέλεια να ψάχνει μέσα στη σεζόν για υπηρεσιακό προπονητή - στοίχημα, εισερχόμενη σε μία διαδικασία που θα την οδηγήσει ξανά σε λύση για την οποία δεν θα είναι καθόλου σίγουρη. Έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία για το club να περάσει σήμερα νικηφόρα από την Τρίπολη ώστε να βρει ηρεμία και μαζί ξανά όλους τους λόγους που πρέπει να αναδειχθούν ως προς την παραμονή του Καρέρα στον πάγκο της ομάδας. Μοιάζει με ένα απλό ματς πρωταθλήματος το σημερινό, όμως σίγουρα τέτοιο δεν είναι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK