Ο Τζέιμς Χάρντεν θα χάσει 20 κιλά παίζοντας ξανά κανονικό μπάσκετ

Ο Τζέιμς Χάρντεν έκανε αυτό που ήθελε 'εξαναγκάζοντας' τους Χιούστον Ρόκετς να τον στείλουν μέσω ανταλλαγής στο Μπρούκλιν. Στους Νετς θα κληθεί να βρει τα κανονικά κιλά του και να προσπαθήσει για τον τίτλο στο ΝΒΑ μέσα από σωστό μπάσκετ.

Για όσα καταλογίζουν στον Τζέιμς Χάρντεν, είχε να απαντήσει 'όσες φορές και αν προσπαθήσουν να 'σύρουν' το όνομα μου στον πάτο, δεν θα τα καταφέρουν. Οι αληθινοί μένουν πάντα στην κορυφή'.
Για όσα καταλογίζουν στον Τζέιμς Χάρντεν, είχε να απαντήσει 'όσες φορές και αν προσπαθήσουν να 'σύρουν' το όνομα μου στον πάτο, δεν θα τα καταφέρουν. Οι αληθινοί μένουν πάντα στην κορυφή'. CARMEN MANDATO/POOL PHOTO VIA AP

Η εικόνα του Τζέιμς Χάρντεν τον τελευταίο καιρό, παρέπεμπε σε μια ταλαίπωρη φιγούρα υπέρβαρου μπασκετμπολίστα, ο οποίος ωστόσο, χάρη στο τρομακτικό ταλέντο του και στη θαυμαστή ευφυΐα του, συνέχιζε να σκοράρει όπως και όποτε θέλει στα παιχνίδια των Χιούστον Ρόκετς. Το ζητούμενο ωστόσο για εκείνον, ήταν να απαλλαγεί από τη φανέλα τους και να πάρει των ομματιών του από την πόλη που αγάπησε αλλά πλέον τον έπνιγε.

Η σπουδαία ανταλλαγή, μέσω της οποίας οδηγήθηκε στους Μπρούκλιν Νετς -όπως καιρό τώρα προσδοκούσε- για να παίξει ξανά στο πλευρό του Κέβιν Ντουράντ, με τον οποίο υπήρξαν συμπαίκτες για τρεις διαδοχικές σεζόν στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, του δίνει ξανά το κίνητρο αρχικά να θυμηθεί ποιος ήταν. Και στην πορεία, πού ήθελε να φτάσει όταν πατούσε για πρώτη φορά στη ζωή του παρκέ στο ΝΒΑ, δηλώνοντας ότι θέλει να τον θυμούνται ως έναν από τους κορυφαίους. Σίγουρα είναι ένας εκ των σπουδαιοτέρων της εποχής του, την υστεροφημία ωστόσο την εξασφαλίζουν τα δαχτυλίδια, αυτό που τελευταία φορά διεκδίκησε το μακρινό 2012, στην τρίτη σεζόν του στο πρωτάθλημα.

Εξυπακούεται ότι η μεταπήδηση του Χάρντεν στους Νετς, ταρακούνησε συθέμελα το ΝΒΑ, παρόλο που σε σημαντικό βαθμό ήταν και αναμενόμενο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναφώνησε ''wow'' όταν ενημερώθηκε για την ανταλλαγή, αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι ο Ντουράντ θα έχει στο πλευρό του δύο εν ενεργεία σούπερ σταρ του ΝΒΑ (Χάρντεν και Ίρβινγκ), όσο εκείνος θα επιχειρεί την υπέρβαση στηριζόμενος στον ντεμί-σταρ Κρις Μίντλετον που έχει το κακό συνήθειο να 'μικραίνει' στα μεγάλα ματς. Κάπου στο L.A., οι Λέικερς και οι Κλίπερς οραματίζονται ήδη τους τελικούς του ΝΒΑ απέναντι στους Νετς, όταν ο ένας εκ των δύο θα έχει εξοντώσει τον άλλον σε αυτούς της Δύσης.

Βέβαια όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα του play station, εκεί ομολογουμένως, οι Νετς γίνονται ακαταμάχητοι. Διότι στην πράξη, ο θιασώτης των επιθέσεων '7-8 δευτερολέπτων' Στιβ Νας έχει βάλει ήδη σημαντικά πράγματα σε σειρά, προκειμένου να καταστήσει αυτό το σε σύνολο σε σοβαρό διεκδικητή του τίτλου. Τώρα χρειάζεται να προσαρμόσει εκ νέου τα πλάνα του, με ένα επιπλέον 'όπλο'. Ο έτερος αστέρας της ομάδας, Κάιρι Έρβινγκ, με τη μόνιμη τάση να μπλέκει τη σκέψη του σε περίεργες θεωρίες -όπως επί παραδείγματι ότι η γη είναι επίπεδη- βρίσκεται εδώ και κάμποσο καιρό εκτός αγώνων, προσπαθώντας να λύσει κάποιο (άγνωστο) προσωπικό πρόβλημά του. Ή ενδεχομένως κάποιο ανεξήγητο μυστήριο...

Ταυτόχρονα, ο υπερταλαντούχος Ντουράντ, έπαιξε μόλις χθες για πρώτη φορά 'back to back' παιχνίδι στο ΝΒΑ μετά την επιστροφή του στην ενεργό δράση από το σοβαρό τραυματισμό που είχε υποστεί (ρήξη αχίλλειου τένοντα). Είναι σε εξαιρετική κατάσταση, σκοράρει αδιακρίτως, παίζει δίχως να σκέφτεται το πόδι του, όμως απαιτείται και μια διαχείριση αγώνων και λεπτών συμμετοχής. Οι Νετς πρέπει να προσέχουν, για να (τον) έχουν.

Το κλειδί στην εύρεση χημείας, ασφαλώς και είναι ο Χάρντεν. Πρέπει, με τρόπο σωστό και δίχως να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του, να αποβάλλει σταδιακά μεγάλο μέρος των +20 κιλών που κουβαλά στο σώμα του. Εφικτό είναι αυτό σε συνθήκες ΝΒΑ, υπάρχουν πολλά παραδείγματα κατά το παρελθόν. Η πρώτη δυσκολία θα εντοπιστεί στο πως θα κρατάει λιγότερο τη μπάλα στα χέρια του, καθώς τη θέλουν εξίσου οι Ίρβινγκ και Ντουράντ και η ακόμα μεγαλύτερη στην αμυντική συνεισφορά, καθώς οι τίτλοι κερδίζονται μέσα από τη σκληράδα και σε αυτό το κομμάτι, οι πρωταθλητές Λέικερς 'δαγκώνουν'.

Τουλάχιστον ο Χάρντεν, ο πιο ταλαντούχος σκόρερ αυτή τη στιγμή στο ΝΒΑ, έχει ξανά κίνητρο. Να χάσει κιλά και να παίζει κανονικό μπάσκετ, επιχειρώντας να κάνει πρωταθλητισμό. Και σίγουρα δεν είναι το ίδιο όπως τότε στην Οκλαχόμα, όταν είχε τον τρίτο ρόλο πίσω από τους Ντουράντ και Ουέστμπρουκ. Τώρα καλείται να προσαρμοστεί σε συνθήκες ομαδικού πνεύματος ως ισότιμος πρωταγωνιστής, με το Contra να έχει γράψει ήδη πως αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει -αλλά δεν χρειαζόταν, στα χρόνια του στους Ρόκετς.

Τι άλλο όμως, είχε η ανταλλαγή και χαρακτηρίστηκε ως 'blockbuster'

Οι Ρόκετς έστειλαν τον Χάρντεν εκεί όπου ήθελε (δηλαδή, στους Νετς), στο πλαίσιο συμφωνίας που αφορούσε τέσσερις ομάδες (Πέισερς και Καβς οι άλλες δύο).

Βάσει αυτής, το Μπρούκλιν έδωσε στο Χιούστον 'πακέτο' με πολλούς παίκτες και επιλογές σε μελλοντικά NBA Draft. Ένας ήταν ο Κάρις ΛεΒερτ, ο οποίος δεν κάθισε στο Τέξας, αλλά εστάλη αμέσως στην Ιντιάνα, για τον Βίκτορ Ολαντίμπο. Οι Νετς παραχώρησαν στους Καβαλίερς τους Τζάρετ Άλεν (σέντερ) και Ταϊρόν Πρινς (φόργουορντ).

Οι 'Ρουκέτες' πήραν από τους Καβς τον Ντάντε Εξούμ (γκαρντ) και από το Μπρούκλιν τον Ρόντιονς Κούρουκς (φόργουορντ), μαζί με τρεις επιλογές πρώτου γύρου στο NBA Draft του 2022, του 2024 και του 2026. Επίσης, θα ανταλλάξουν επιλογές με τους Νετς σε αυτά των 2021, 2023, 2025 και 2027. Από το Κλίβελαντ πήραν επιλογή πρώτου γύρου για το 2022 NBA Draft. Έδωσαν στους Πέισερς μια δεύτερου γύρου στο 2023 NBA Draft.

Μπερδεύτηκες; Ιδού τι πήρε η κάθε ομάδα ξεχωριστά.

✎ Ρόκετς: Βίκτορ Ολαντίμπο, Ρόντιονς Κούρουκς, Ντάντε Εξούμ, τέσσερα πικ σε πρώτο γύρο NBA Draft (δυο το 2022 -μια των Νετς και μια των Μπακς- και από ένα το 2024 και το 2026 που μέχρι σήμερα άνηκαν στο Μπρούκλιν).

✎ Νετς: Τζέιμς Χάρντεν

✎ Πέισερς: Κάρις ΛεΒερτ, την επιλογή του Χιούστον στο δεύτερο γύρο του 2023 NBA Draft.

✎ Καβαλίερς: Τζάρετ Άλεν, Ταϊρόν Πρινς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK