Ο Ιβάν Σαββίδης δεν θέλει να ζήσει ξανά την ημέρα της μαρμότας

Ο ΠΑΟΚ δεν θέλει να γυρίσει ξανά στη στιγμή που όλοι θα λένε "αφού ούτε τώρα, τότε ποτέ". Πιο πολύ από όλους, δεν θέλει να το ξαναζήσει ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος εδώ και 8 χρόνια ζει με τον πόθο του ανεκπλήρωτου στόχου, εκείνου τη συμμετοχής στους ομίλους του Champions League.

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την ΑΕΚ για τη Super League 2017-2018 στο γήπεδο της Τούμπας | Κυριακή 11 Μαρτίου 2018
Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την ΑΕΚ για τη Super League 2017-2018 στο γήπεδο της Τούμπας | Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 MOTION TEAM

Εδώ και 8 χρόνια στον ΠΑΟΚ, ως ιδιοκτήτης και απόλυτο αφεντικό της ομάδας, o Ιβάν Σαββίδης ζει και αναπνέει για κάθε ημέρα όπως η σημερινή. Ήταν λίγες έως σήμερα και όλες είχαν το ίδιο πικρό αποτέλεσμα, αυτό που ζεις και ξαναζείς με την ελπίδα ότι η επόμενη φορά θα κρύβει πίσω της κάτι διαφορετικό από την πικρή ποδοσφαιρική ημέρα της μαρμότας.

Στο διάστημα της κυριαρχίας του στον σύλλογο, ο Σαββίδης τα έχει ζήσει όλα, εκτός της στιγμής που ο ίδιος θα αναζητήσει στον καθρέφτη τον εαυτό του για να του πει ότι επιτέλους ο ΠΑΟΚ μεγάλωσε όπως (και όσο) ακριβώς το οραματιζόταν. Έχει βιώσει δυνατές κόντρες με τους οργανωμένους οπαδούς, ισχυρές διαμάχες με προπονητές, σφοδρή αντιπαλότητα στα όρια του μίσους με τους άλλους διεκδικητές των εγχώριων τίτλων, στο μυαλό πολλών δε, βοήθησε με τη στάση του προς την κατεύθυνση της ποδοσφαιρικής ισονομίας.

Κατέκτησε με τον ΠΑΟΚ όσα δεν κατάφερε ποτέ κάποιος άλλος ιδιοκτήτης της ομάδας μέσα σε αντίστοιχο διάστημα, δηλαδή ένα πρωτάθλημα και 3 κύπελλα. Όμως όλα αυτά θα έχουν και πάλι τη μικρότερη σημασία στη σκέψη του το βράδυ, αν η ομάδα έχει αποκλειστεί από την Κρασνοντάρ. Όλα αυτά που έχει πετύχει, θα αρχίσουν και πάλι να ξεθωριάζουν, καθώς το μυαλό του θα εστιάσει στην αποτυχία ή πιο σωστά στη μη εκπλήρωση του μεγαλύτερου ομολογημένου στόχου (και πόθου), τον οποίο ο ίδιος είχε καταστήσει ως προτεραιότητα όταν αναλάμβανε τις τύχες αυτής της ομάδας.

Η πίκρα για το ανεκπλήρωτο πάντοτε κουράζει, κάνει τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν και να αναθεωρήσουν για πράγματα τα οποία είχαν ως δεδομένα, ενίοτε θολώνει την κρίση και προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες σχετίζονται με βιαστικές και λανθασμένες αποφάσεις. Όποιος ανατρέξει στο παρελθόν των αποτυχημένων προσπαθειών του ΠΑΟΚ, να καπαρώσει μία θέση στους ομίλους του Champions League, θα διαπιστώσει τη γενικότερη απογοήτευση στην οποία περιήλθε ο σύλλογος και το πόσο αυτή η κατάσταση επηρέασε εσωτερικά τη λειτουργία της εταιρείας, ακόμα και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων της.

Ειδικά σήμερα όμως, με τον ΠΑΟΚ να έχει φτάσει τόσο κοντά ύστερα από δύο σπουδαίες προκρίσεις κόντρα στην Μπεσίκτας και στην Μπενφίκα, ο πόνος θα είναι εντονότερος για τον μεγαλομέτοχο της ομάδας. Ακόμα μία χαμένη ιστορική ευκαιρία, η οποία θα τον πληγώσει όσο καμία προηγούμενη. Ομολογείται αυτό μέσα από τα πύρινα λόγια τα οποία εκστόμισε, μιλώντας προς τους ποδοσφαιριστές και το προπονητικό επιτελείο της ομάδας, ζητώντας τους μέσω Skype να γράψουν ιστορία.

Το μαξιλαράκι ασφαλείας της συμμετοχής στους ομίλους του Europa League σαφώς και υπάρχει, άλλωστε είναι σημαντικά περισσότερες οι πιθανότητες για νίκες και γενικά καλύτερα αποτελέσματα, τα οποία θα βοηθήσουν ώστε να ξεχαστεί ό,τι προηγήθηκε. Όμως πρώτος ο Σαββίδης αναγνωρίζει ότι τα κλαμπ δεν γίνονται μεγαλύτερα μέσα από ημίμετρα, αλλά καταφέρνοντας υπερβάσεις. Ειδικότερα δε, όταν έχουν φτάσει τόσες φορές στην πηγή δίχως να πιουν νερό, καθώς με τον τρόπο αυτό παγιώνεται μία συνθήκη ηττοπάθειας, παρά ενισχύεται εντός του οργανισμού η πίστη ότι αξίζει να βρίσκεται σε ανώτερο επίπεδο. Αναλογιστείτε επίσης πόσο σημαντικό είναι για τον ΠΑΟΚ να απομακρυνθούν τα σύννεφα που ταξιδεύουν πάνω από τον προπονητή της ομάδας, υπό τις οδηγίες του οποίου έχουν μεν επιτευχθεί οι σημαντικές προκρίσεις στην Ευρώπη, ωστόσο η ομάδα μετράει ήδη δύο άσχημα αποτελέσματα στη Super League Interwetten, οπότε είναι δεδομένο ότι ο Άμπελ Φερέιρα θα χρεωθεί περισσότερο από κάθε άλλον έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό.

Ίσως ποτέ στην ιστορία του ΠΑΟΚ, τουλάχιστον στη σύγχρονη, να υπήρξε ευρωπαϊκό ματς τόσο κομβικό όσο το αποψινό. Σαφώς είναι και για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς ξέχωρα από τις τετριμμένες (αν και σωστές) προσεγγίσεις για την κατάταξη της χώρας και πόσο αυτή θα επηρεάσει το πλασάρισμα των ομάδων στις επόμενες διοργανώσεις, γιατί να μη σταθούμε στο πόσο πολύ θα βοηθήσει η συνθήκη του Champions League παιδιά όπως ο Χρήστος Τζόλης, ο Γιάννης Μιχαηλίδης και ο Δημήτρης Γιαννούλης που θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση κι ενώ αποτελούν σημαντικό κομμάτι του τωρινού και μελλοντικού κορμού της Εθνικής Ελλάδας; ΠΑΟΚ λοιπόν απόψε, ακόμα και για τους αντιπάλους του, καθώς θα πρέπει να επιθυμούν την πρόοδο του άλλου για να ψάξουν μέσα από αυτήν και τη δική τους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK