10 απίθανοι κανονισμοί ποδοσφαίρου που δεν ήξερες

Τι συμβαίνει αν ένας παίκτης χρησιμοποιήσει την... επικαλαμίδα του για να αλλάξει την πορεία της μπάλας προς τα δίχτυα; Μπορεί να σημειωθεί αυτογκόλ από εκτέλεση φάουλ; Οι 10 κανονισμοί ποδοσφαίρου που ίσως να μην γνωρίζουν ούτε οι πρωταγωνιστές.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο στη διάρκεια της αναμέτρησης με την Φερεντσβάρος για το Group G του Champions league, στο Allianz Stadium του Τορίνο | 24 Νοεμβρίου 2020 (Marco Alpozzi/LaPresse via AP)
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο στη διάρκεια της αναμέτρησης με την Φερεντσβάρος για το Group G του Champions league, στο Allianz Stadium του Τορίνο | 24 Νοεμβρίου 2020 MARCO ALPOZZI/LAPRESSE VIA AP

Πόσες φορές έχετε ακούσει σε γήπεδο την κερκίδα να ζητάει οφσάιντ σε εκτέλεση πλαγίου; Αρκετές. Άλλοι θα συμφωνήσατε, άλλοι θα απορήσατε για το τι ισχύει, λίγοι θα γνωρίζατε την αλήθεια. Λογικά όλα, αφού πολλές φορές ίσως και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές να μην ξέρουν ακριβώς όλους τους κανονισμούς που ισχύουν στο ποδόσφαιρο!

Καλή ευκαιρία λοιπόν να μάθουμε τι ισχύει σε 10 σχετικά ασυνήθιστες περιπτώσεις, που αφορούν τον βασιλιά των σπορ:

  1. Ένας παίκτης μπορεί να αποβληθεί πριν την έναρξη της αναμέτρησης. Για αντιαθλητική συμπεριφορά, βία ή προσβολή. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Εβρά το 2017, ο οποίος αποβλήθηκε γιατί κλώτσησε έναν οπαδό της Μαρσέιγ.
  2. Δεν μπορείς να σκοράρεις αυτογκόλ από φάουλ ή πλάγιο. Σε τέτοια περίπτωση, ο αντίπαλος κερδίζει κόρνερ.
  3. Η κίτρινη κάρτα για υπερβολικό πανηγυρισμό ισχύει, ακόμη κι αν το γκολ εντέλει δεν μετρήσει. Και αυτό γιατί θεωρείται πως οι συνέπειες του πανηγυρισμού μένουν οι ίδιες
  4. Αν ένας αμυντικός αποτρέψει την πορεία της μπάλας προς τα δίχτυα. χρησιμοποιώντας την επικαλαμίδα του, τότε καταλογίζεται πέναλτι. Σε αυτή την περίπτωση η επικαλαμίδα θεωρείται... επέκταση του χεριού και ο παραβάτης τιμωρείται με κόκκινη κάρτα.
  5. Αν η μπάλα είναι ξεφούσκωτη ή σκασμένη την στιγμή που καταλήγει στα δίχτυα, τότε το γκολ δεν μετράει. Η μπάλα πρέπει να είναι σε τέλεια κατάσταση πριν περάσει τη γραμμή του τέρματος.
  6. Ένα παιχνίδι μπορεί να διεξαχθεί όταν μια ομάδα έχει μόνο 7 παίκτες στον αγωνιστικό χώρο, ως αποτέλεσμα 4 κόκκινων καρτών. Μπορείς να παίξεις με 11,10,9,8,7 παίκτες, αλλά όχι με λιγότερους.
  7. Οι επιτιθέμενοι παίκτες οφείλουν πλέον να βρίσκονται 1 μέτρο μακριά από το τείχος που έχει σχηματιστεί σε φάουλ. Αυτός ο κανονισμός αποτρέπει τα σπρωξίματα των παικτών στο τείχος και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο παιχνίδι. Ισχύει από τη σεζόν 2019-2020.
  8. Στη διαδικασία των πέναλτι, οι δύο ομάδες πρέπει να έχουν τον ίδιο αριθμό εκτελεστών. Αν μια ομάδα έχει μείνει με παίκτη λιγότερο εξαιτίας αποβολής, τότε ο αντίπαλος θα έχει με τη σειρά του έναν εκτελεστή λιγότερο. Παράδειγμα, ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία. Η κουτουλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι είχε... θύμα τον Γκατούζο που αφαιρέθηκε από τους πιθανούς εκτελεστές.
  9. Ένας τερματοφύλακας δεν μπορεί να δρα ανεξέλεγκτος πριν από την εκτέλεση ενός πέναλτι. Αν επιχειρήσει να μετακινήσει τα γκολπόστ ή χτυπά το οριζόντιο δοκάρι, μπορεί να τιμωρηθεί.
  10. Ο νικητής στο κέρμα διαλέγει πλέον γήπεδο αλλά παίρνει και τη μπάλα για τη σέντρα. Στο παρελθόν μπορούσε να επιλέξει μόνο το πρώτο.

Σύμφωνοι, πολλές από αυτές τις καταστάσεις συμβαίνουν σπάνια σε μια αναμέτρηση, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...


News 24/7

24MEDIA NETWORK