10 φορές που ο Εμβιλά ήταν αυτοκαταστροφικός με χείριστο τρόπο

Πριν έρθει στον Ολυμπιακό, μαζέψαμε όλες τις γνωστές περιπτώσεις που ο Γιαν Εμβιλά έβαλε τρικλοποδιά στον ίδιο του τον εαυτό. Είναι διψήφιος ο αριθμός και μετάνιωσε για τις περισσότερες.

10 φορές που ο Εμβιλά ήταν αυτοκαταστροφικός με χείριστο τρόπο

Σ' ένα παράλληλο σύμπαν ο Γιαν Εμβιλά, γιος Κογκολέζου μετανάστη/ποδοσφαιριστή που είχε εγκατασταθεί στην πόλη Αμιάν 7 χρόνια πριν από τη γέννηση του δευτερότοκου γιου του, θα ήταν εφικτό να έχει ξεπεράσει σε ποδοσφαιρική αξία τον Κλοντ Μακελελέ ή τον Πατρίκ Βιεϊρά. Απόλυτα ακριβής στις κινήσεις του και πάντα ευφάνταστος στις αποφάσεις, υπήρξε ο ποδοσφαιριστής της Ligue 1 με το μεγαλύτερο ποσοστό ευστοχίας στις μεταβιβάσεις για δύο σερί σεζόν (2010-11, 2011-12). Ήταν ακόμη στα 22 χρόνια του, όταν ο Φρεντίκ Αντονετί δήλωνε πως "αν συνεχίσει, έχει μια σίγουρη θέση μπροστά από την άμυνα της Μπαρτσελόνα" βλέποντας στο πρόσωπό του έναν σύγχρονο χαφ που διέθετε ταυτόχρονα το δυναμισμό ενός 6αριού και τη φινέτσα ενός 10αριού. Ό,τι δηλαδή ευελπιστεί ο Μαρτίνς ότι θα του προσφέρει του Ολυμπιακό, εφόσον τελικά φορέσει τα ερυθρόλευκα.

Μόνο που η καριέρα του "δεν πήγε όπως είχε προγραμματιστεί" να πάει, όπως ο ίδιος ο 30χρονος Γάλλος χαφ ομολογούσε πριν από 2 χρόνια (Δεκέμβριος του 2018), όταν πάλευε ν' αποκαταστήσει το όνομά του έχοντας προηγουμένως ενταχθεί στη Σεντ Ετιέν. Σε αυτό "δεν έπαιξε ρόλο η ατυχία, ήταν δικό μου το λάθος", συμπλήρωνε αυτοκριτικά ο Γάλλος χαφ, μετανιώνοντας -έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών- για το γεγονός πως δεν λογάριασε τα λόγια του Κορσικανού, του προπονητή που είχε την αμέριστη ευθύνη για την ποδοσφαιρική εξέλιξη και την καθιέρωσή του στη Ρεν. Ο Εμβιλά είχε ήδη προλάβει να 'λεκιάσει' το ποινικό μητρώο του και συνέχισε λοξοδρομώντας. Πώς;

Το εφηβικό όνειρο που θα γινόταν εφιάλτης

Στα πρώτα χρόνια της εφηβείας του, 14ων ήταν, ο Εμβιλά έφυγε από το πατρικό του, όπου η οικογένεια μοιραζόταν ένα καρβέλι ψωμί, και μετακόμισε στο Μαντ-λα-Ζολί προκειμένου να ζήσει με τη γιαγιά και τον παππού του. Για ένα μικρό διάστημα εντάχθηκε στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες της Μαντ, αλλά πολύ γρήγορα έχασε την όρεξή του για το ποδόσφαιρο. "Εκεί είχα ξεχάσει ποιο ήταν το όνειρό μου", ομολογούσε αργότερα και ευλογούσε τη μοίρα του που κάποιος άνθρωπος της Ρεν τον εντόπισε και επηρέασε το μυαλό του, δίνοντάς του μια νέα ευκαιρία. Δεν είχε συναντήσει ακόμη τον Αντονετί.

Τα μπλεξίματα πριν από τα 20

Ο Γιαν Εμβιλά στη διάρκεια προπόνησης της εθνικής Γαλλίας, παρέα με Ματιέ Βαλμπουενά και Μαμαντού Σακό
Ο Γιαν Εμβιλά στη διάρκεια προπόνησης της εθνικής Γαλλίας, παρέα με Ματιέ Βαλμπουενά και Μαμαντού Σακό AP PHOTO/FRANCOIS MORI

Πάμε παρακάτω. Νοέμβριος του 2009, επαγγελματίας ποδοσφαιριστής πια, και ο Γιαν Εμβιλά είχε κληθεί να καταθέσει σε δικαστήριο ως μηνυτής σε μια υπόθεση με πόρνες που ξάφριζαν πελάτες τους μετά την ερωτική συνένευρεσή τους. Παραμονές φιλικού αγώνα με τη Χιλή, ο νεαρός χαφ και ένας ένας φίλος του είχαν κανονίσει ραντεβού με δύο γυναίκες επί πληρωμή και κατόπιν αντιλήφθηκαν πως έλειπαν προσωπικά αντικείμενά τους (ρολόγια, κινητά τηλέφωνα κλπ), με αποτέλεσμα ν' απευθυνθούν στην αστυνομία καταγγέλλοντας το συμβάν. Προφανώς τα ονόματά τους διέρρευσαν στον Τύπο.

Ο καβγάς στον δρόμο

Υπήρξε συνέχεια, καθώς τον Ιανουάριο του νέου έτους (2010) ο αμυντικός μέσος της Ρεν είχε κατηγορηθεί ότι επιτέθηκε σε ιδιοκτήτη εστιατορίου μετά από λεκτική αντιπαράθεση που είχαν οι δυο τους ενόσω οδηγούσαν. Συνελήφθη και πέρασε ένα βράδυ στο κρατητήριο, προτού αφεθεί ελεύθερος την επομένη. Πιθανόν οι δικηγόροι των δύο ανδρών προχώρησαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, διότι δεν σημειώθηκε κάποια εξέλιξη.

Ο ρόλος του Big Brother

Ο Εμβιλά είναι ο δεύτερος γιος μιας πολύτεκνης οικογένειας με 3 αδέρφια. Τον μεγαλύτερο Γιοάν, επίσης ποδοσφαιριστή σε μικρότερης κλίμακας ομάδες, και δύο μικρότερες αδερφές. Την άνοιξη του 2012 η μία εξ αυτών ήταν σε εφηβική σχέση με αγόρι της ηλικίας της. Ένα αγόρι που έμελλε να πέσει πάνω στη γεμάτη γροθιά του 21χρονου Γάλλου, έξω από το σπίτι τους στο Βερν-Σιρ-Σεΐς. Ο ποδοσφαιριστής παραδέχθηκε το λάθος του, λέγοντας μέσω του δικηγόρου του στην Equipe πως "δεν ήταν μια κατάλληλη αντίδραση", αλλά δικαιολογήθηκε υποστηρίζοντας πως είχε προδοθεί η εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του 17χρονου. Η Ρεν τον τιμώρησε με αποκλεισμό από την αποστολή.

Αρχηγός στην Εθνική, αρχηγός στην 'μαντραπήδα'

Ο Γιαν Εμβιλά ενώπιον των δημοσιογράφων στη διάρκεια του EURO 2012
Ο Γιαν Εμβιλά ενώπιον των δημοσιογράφων στη διάρκεια του EURO 2012 AP PHOTO/LAURENT CIPRIANI

Ως ένα ατόφιο ποδοσφαιρικό ταλέντο, ο Γιαν Εμβιλά χρίστηκε διεθνής από τα 15 του. Μέλος όλων των μικρών κλιμακίων, φόρεσε πολλάκις το περιβραχιόνιο και συμμετείχε σε μια σειρά από διεθνείς διοργανώσεις, συμπαίκτης με παιδιά όπως ο Ραφαέλ Βαρέν, ο Αντουάν Γκριεζμάν, ο Αλεξάντρ Λακαζέτ και ο Γιασίν Μπεν Γεντέρ. Αφού είχε ήδη επιλεγεί από τον Λοράν Μπλαν για την αποστολή του EURO 2012 και είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό ενός αγώνα, διότι τον αγνόησε και δεν του έδωσε χέρι όταν έγινε αλλαγή, κλήθηκε να οδηγήσει την ομάδα Κ21 στα τελικά του Ευρωπαϊκό του 2013.

Το φθινόπωρο του 2012 οι 'τρικολόρ' έπαιζαν στα πλέι οφ με τη Νορβηγία και στο πρώτο ματς επιβλήθηκαν 1-0 στο 'Σταντ Οσεάν' της Χάβρης αποκτώντας πλεονέκτημα πρόκρισης. Μετά το τέλος του ματς η αποστολή επέστρεψε σύσσωμη στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστεί και να προετοιμάσει το ταξίδι στο Ντράμεν. Ο Εμβιλά και 4 συμπαίκτες του (Γκριεζμάν, Μπεν Γεντέρ, Μαβινγκά, Νιανγκ) έκριναν προτιμότερο αντί να συγκεντρωθούν στην αποστολή τους να διασκεδάσουν εκτός καταλύματος. Φρόντισαν να καλέσουν ταξί, έφυγαν κρυφά και όχι μόνο ξενύχτησαν στην πόλη, αλλά οργάνωσαν ολόκληρη μετάβαση στο Παρίσι. Η επιστροφή τους έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες. Διέρρευσαν φωτογραφίες και προκλήθηκε αναταραχή.

Αντί όμως να τιμωρηθούν, οι τρεις τους αγωνίστηκαν κανονικά. Οι συνέπειες επήλθαν αφότου η Γαλλία αποκλείστηκε με συνολικό σκορ 5-4 (ήττα 5-3 στο δεύτερο ματς). Πέραν του προπονητή Ερίκ Μομπάρτς που απολύθηκε ως υπόλογος, ο 'κάπτεν' Εμβιλά, λόγω της ιδιότητάς του, τέθηκε εκτός εθνικών ομάδων για την επόμενη διετία - ως τον Ιούνιο του 2014. Αν ο 24χρονος άσος είχε μια πιθανότητα να επιλεχθεί στην αποστολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου την είχε χάσει οριστικά. Οι υπόλοιποι 'παραβάτες' αντιμετωπίστηκαν με μεγαλύτερη επιείκεια.

Φωτογραφίες σε κινητό ανήλικης πόρνης

Την ίδια χρονική περίοδο (Νοέμβριος του 2012) ένα 15χρονο κορίτσι συνελήφθη από την αστυνομία ως ύποπτο για κλοπή. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και της έρευνας των προσωπικών αντικειμένων της, στο κινητό τηλέφωνό της ανακαλύφθηκαν φωτογραφίες ανδρών με τους οποίους είχε συνευρεθεί ερωτικά. Αποδείχθηκε πως εξέδιδε τον εαυτό της επί πληρωμή προκειμένου να κερδίσει χρήματα. Μεταξύ όσων φέρεται να είχαν κάνει σεξ μαζί της παρουσιάστηκε ο Εμβιλά, ο οποίος θα βρισκόταν μπλεγμένος σε ερωτικό σκάνδαλο με κοπέλα κάτω των 18, αν ο φάκελος της υπόθεσης δεν έκλεινε.

Καζάν-ι που έβραζε

Ο Γιαν Εμβιλά ως ποδοσφαιριστής της Σεντ Ετιέν με αντίπαλο τον Ναμπίλ Φεκίρ της Λιόν
Ο Γιαν Εμβιλά ως ποδοσφαιριστής της Σεντ Ετιέν με αντίπαλο τον Ναμπίλ Φεκίρ της Λιόν AP PHOTO/LAURENT CIPRIANI

Η Ρεν είχε πλέον αποφασίσει να πουλήσει τον Εμβιλά και η πρόταση της Ρούμπιν Καζάν στα μέσα του 2012-13 ήρθε σαν μάννα εξ ουρανού. Αν και το ποσό δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, εκτιμάται ότι οι Ρώσοι προσέφεραν 15 εκατομμύρια για να προλάβουν τις εξελίξεις και ν' αποκτήσουν τα δικαιώματά του. Μόνο που ο Γάλλος δεν βρήκε το κίνητρο ν' αποδείξει ότι ανήκε σ' αυτόν τον κόσμο.

Πέρα από το γεγονός πως δεν έπεισε τον Κουρμπάν Μπερντίεφ, τον Βλάντιμιρ Μαμίνοφ ή τον Ρινάτ Μπιλιαλέτντινοφ για τη χρησιμότητά του, ο Εμβιλά θεωρήθηκε αδικαιολογήτως απών όταν τον Νοέμβριο του 2013 αποδέχθηκε την πρόσκληση του Μαμαντού Σακό (ένας από τους 'κολλητούς' του) και απαθανατίστηκε στο 'Γκούντισον Παρκ' να παρακολουθεί το ντέρμπι Έβερτον-Λίβερπουλ. Κατά τη ρωσική εκδοχή της ιστορίας που δημοσιεύτηκε σε μέσα ενημέρωσης της χώρας δεν είχε λάβει οποιαδήποτε άδεια γι' αυτό το ταξίδι και θα έπρεπε να έχει ενταχθεί με την υπόλοιπη ομάδα στην προετοιμασία.

Συν τοις άλλοις "τη μία είχε διάθεση για προπόνηση και την άλλη δεν είχε", όπως υποστήριζαν άνθρωποι που τον ζούσαν καθημερινά. Μάλλον επιζητούσε κάτι άλλο στην καριέρα του και πίεζε.

Ο Μαντσίνι δεν τον άντεξε

Το επόμενο επεισόδιο έλαβε χώρα στην Ιταλία. Το καλοκαίρι του 2014 η Ίντερ διάλεξε να ρισκάρει με την περίπτωσή του και να τον επαναφέρει στα top5 πρωταθλήματα της Ευρώπης. Με δανεισμό φυσικά, μειώνοντας τη ζημιά που θα είχε αν η συμφωνία αποδεικνυόταν 'φούσκα'. Όπως και συνέβη. Διότι ο ήρωάς μας αγωνίστηκε μόνο σε 14 παιχνίδια ως τον Γενάρη που ο Ρομπέρτο Μαντσίνι τον έστειλε πίσω στο 'ψυγείο' του Καζάν, διακόπτοντας τον δανεισμό του.

Είχε μεσολαβήσει η αντίδραση του Γάλλου όταν στα τέλη του Νοέμβρη, σε ματς με τη Ρόμα, ο Ιταλός προπονητής τον αντικατέστησε θέλοντας έναν πιο επιθετικογενή ποδοσφαιριστή στο γήπεδο. Ο Εμβιλά αντέδρασε, ούτε καν κοίταξε τον Μαντσίνι και έφυγε για τ' αποδυτήρια. Έκτοτε και μέχρι να 'ρθει ο Γενάρης μέτρησε μόλις 105 λεπτά συμμετοχής. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως "γυμναζόμουν θαυμάσια, δούλευα σκληρά, ήμουν καλύτερος από άλλους. Αλλά δεν τους άρεσε η φάτσα μου. Δεν έκανα τίποτα για το οποίο να ντρέπομαι". Μπορεί, αλλά καθρέπτης ήταν το γήπεδο.

Βρήκαν τσεκούρι στο σπίτι του

Η επιστροφή του στη Ρωσία συνδυάστηκε με την παραχώρησή του στην Ντιναμό Μόσχας. Η νέα αρχή δεν έγινε ούτε εκεί. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που τον φιλοξενούσε έκανε λόγο για απρεπέστατη συμπεριφορά εκ μέρους του Εμβιλά, ακαταστασία και ζημιές που άφησε στο οίκημα, όπως επίσης για απλήρωτα ενοίκια. Γράφηκε στο ρωσικό τύπο πως ο Γάλλος για ένα διάστημα χρειάστηκε να μείνει με τον συμπατριώτη και συμπαίκτη του Βιλιάμ Βενκέρ, διότι φοβόταν για τη σωματική ακεραιότητά του. Είχε τσακωθεί με στέλεχος του κλαμπ και έλεγε ήθελε να προστατευτεί. Στο σπίτι του εντοπίστηκε ένα τσεκούρι.

Γάτα που έβγαλε νύχια

Ο Γιαν Εμβιλά ως ποδοσφαιριστής της Σάντερλαντ με αντίπαλο τον Ντούσαν Τάντιτς της Σαουθάμπτον
Ο Γιαν Εμβιλά ως ποδοσφαιριστής της Σάντερλαντ με αντίπαλο τον Ντούσαν Τάντιτς της Σαουθάμπτον AP PHOTO/SCOTT HEPPELL

Η Σάντερλαντ στέγασε τις ελπίδες του για επιστροφή στο επίπεδο που είχε φτάσει στο παρελθόν. Μέτρησε 37 εμφανίσεις με τις 'μαύρες γάτες' και ήλπιζε πως θα βρεθεί τη φόρμουλα παραμονής του. Η μεταγραφική περίοδος έφτανε στο τέλος της και οι άνθρωποι της αγγλικής ομάδας δεν έδειξαν ενδιαφέρον εξεύρεσης λύσης. Ο Εμβιλά ταξίδεψε στο Λονδίνο, έκανε ο ίδιος τα τηλεφωνήματα, αλλά ουδείς ανταποκρινόταν. Τσαντίστηκε τόσο πολύ που εξέφρασε την αγανάκτησή του στα social media με όχι ευπρεπή τρόπο.

Τότε ήταν καλοκαίρι του 2016. Μεσολάβησαν περισσότερα από 4 χρόνια. Τα 2.5 εξ αυτών στη Σεντ Ετιέν, στην οποία εντάχθηκε τον Γενάρη του 2018. Εμφανίστηκε σε 91 αγώνες όλων των διοργανώσεων. Πριν από περίπου 1 μήνα (μέσα Αυγούστου) μάθαινε πως δεν υπολογίζεται. Με μια ανάρτησή του άφησε υπονοούμενα για τη συμπεριφορά που επέδειξε ο Κλοντ Πιέλ προς το πρόσωπό του, απαιτώντας "σεβασμό στο όνομά μου" και σε μια (πλημμυρισμένη από έντασεις) πορεία 10 ετών στο γήπεδο. Ήταν ομολογουμένως η πιο ήπια των αντιδράσεών του. Ο Εμβιλά του παρελθόντος θα είχε επαναστατήσει.

Ο Ολυμπιακός ποντάρει στην ωριμότητα που (θέλει να πιστεύει πως) απέκτησε με τα χρόνια.


News 24/7

24MEDIA NETWORK