1954 - Ελβετία

1954 - Ελβετία
Αδικία, ατυχία ή απλώς ποδοσφαιρική μοίρα; Για πολλούς η απώλεια του Μουντιάλ του 1954, που έγινε στα γήπεδα της Ελβετίας, από την καταπληκτική Ουγγαρία θεωρείται αδικία. Οι μαγιάροι του Πούσκας, του Κόσιτς, του Χιντεγκούτι, του Τσίμπορ και του Λόραντ ήταν αήττητοι για περίπου τέσσερα χρόνια και αναγκάστηκαν να πιουν το πικρό ποτήρι της ήττας στο σημαντικότερο ματς τους. Τον τελικό απέναντι στη Δυτική Γερμανία, η οποία με την κατάκτηση του Μουντιάλ γιόρταζε την ανάστασή της από τα όσα (προκάλεσε αρχικά και εν συνεχεία) πέρασε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο τεχνικός της Δυτικής Γερμανίας Ζεπ Χερμπέργκερ που έχει γράψει ιστορία για τις δηλώσεις του, είχε διαβάσει άριστα τη διοργάνωση. Στην πρώτη φάση, παρέταξε μια ομάδα αναπληρωματικών απέναντι στην Ουγγαρία και γνώρισε την ήττα με 8-3. Το κέρδος του ήταν ότι ο Λίμπριχ τραυμάτισε τον Πούσκας, ο οποίος επανήλθε στον τελικό εμφανώς ταλαιπωρημένος και χωρίς καλή φυσική κατάσταση. Για το «θαύμα της Βέρνης» όπως πέρασε στην ιστορία εκείνη η πορεία της Γερμανίας έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία, ενώ πρόσφατα γυρίστηκε και μια επιτυχημένη κινηματογραφική ταινία.

Παγκόσμια πρωταθλήτρια: ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Πήραν μέρος: Ελβετία, Αγγλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Τουρκία, Δ. Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Γαλλία, Αυστρία, Τσεχοσλοβακία, Σκωτία, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Μεξικό, Ν. Κορέα

Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, κάτι περισσότερο από μισό αιώνα αργότερα, οι σκηνές του τελικού και η φωνή του ραδιοφωνικού εκφωνητή «Aus, aus, aus, das spiel ist aus» (εληξε, έληξε, έληξε, το παιχνίδι έληξε) Χέρμπερτ Τσίμερμαν ακόμη μπορούν να γεμίσουν με δάκρια τα μάτια των γερμανών, δείχνει ότι εκείνο το ματς μπορεί να μην άλλαξε την ιστορία της χώρας, αλλά σίγουρα άλλαξε την ψυχολογία των πολιτών της. Στις 4 Ιουλίου του 2004, όταν η Ελλάδα κατακτούσε το Euro 2004 και ακριβώς 50 χρόνια μετά τον θρίαμβο του 1954, το κρατικό ραδιόφωνο της Γερμανίας έπαιξε όλον τη μετάδοση του Τσίμερμαν...

Η Ουγγαρία πέτυχε 27 γκολ σε 5 αγώνες στο Μουντιάλ (5,4 ανά αγώνα) δείχνοντας την κλάση της. Μέχρι τον τελικό. Εκεί όπου ηττήθηκε από τη Δυτική Γερμανία, της οποίας ούτε οι παίκτες, ούτε οι φίλαθλοι γνώριζαν τους στίχους του νέου εθνικού ύμνου της χώρας τους!

Στον αγώνα σημειώθηκαν 140 γκολ σε 26 αγώνες, εκ των οποίων τα 12 (ρεκόρ στην ιστορία των Μουντιάλ) στην συνάντηση Αυστρίας - Ελβετίας 7-5. Τη μεγαλύτερη νίκη πέτυχε η Ουγγαρία που διέλυσε 9-0 τη Νότια Κορέα.

Ξέρετε ότι:

Οι κανονισμοί της FIFA έχουν γίνει ακόμη πιο αυστηροί. Αν ίσχυαν το 1954, στο επικό ματς Ουγγαρία - Βραζιλία (4-2), θα είχαν μείνει στο γήπεδο πολύ λιγότεροι από τους 19 παίκτες των δύο ομάδων (αποβλήθηκαν τρεις), οι οποίοι δέρνονταν ακόμη και πηγαίνοντας προς τα αποδυτήρια. Το ματς έμεινε στην ιστορία ως η «μάχη της Βέρνης». Η πιο γρήγορη αποβολή στην ιστορία του θεσμού είναι αυτή του Ουρουγουανού Ζοζέ Μπατίστα, ο οποίος χρειάστηκε μόλις 56 δευτερόλεπτα στον αγώνα με τη Σκωτία το 1986 για να πάρει την άγουσα προς τα αποδυτήρια.

Ξετρελαμένες με τον Γιουγκοσλάβο τερματοφύλακα Βλαντιμίρ Μπεάρα και τον Ιταλό Τζιανπιέτρο Μπονιπέρτι ήταν οι Ελβετίδες, δημιουργώντας τους πρώτους πραγματικούς σούπερ σταρ.

Η Τουρκία προκρίθηκε στα τελικά χάρις στον κλήρο που τράβηξε ένας πιτσιρίκος, αφήνοντας έξω την Ισπανία. Δεν υπήρχε τότε η διαδικασία των πέναλτι.

Ο Ματίας Γκονζάλες της Ουρουγουάης, που είχε διακριθεί στο Μουντιάλ του 1950, δεν έπαιξε στην Ελβετία διότι είχε μαχαιρωθεί από έξαλλο οπαδό στον προκριματικό Ουρουγουάης - Παραγουάης. Δεδομένου ότι η Ουγγαρία έχασε το τρόπαιο, ο τίτλος του πολυτιμότερου παίκτη πήγε στον Φριτς Βάλτερ (1920-2002). Ο αρχηγός της Δυτικής Γερμανίας ήταν ο εμψυχωτής και το μυαλό της ομάδας του στο Μουντιάλ της Ελβετίας.


Τελικός
Βέρνη «Βάνκντορφ» 4/7/54

Δ. Γερμανία - Ουγγαρία 3-2 (2-2)

Σκόρερ: Μόρλοκ (11'), Ραν (18', 84') - Πούσκας (6'), Τσίμπορ (9')

Διαιτητής: Γουίλιαμ Λινγκ (Αγγλία)
Θεατές: 64.000

Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τούρεκ, Πόζιπαλ, Κολμάγερ, Εκελ, Λίμπριχ, Μάι, Ραν, Μόρλοκ, Ο. Βάλτερ, Φ. Βάλτερ, Σέφερ Προπονητής: Γιόζεφ Χερμπέργκερ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Γκρόσιτς, Μπουζάνσκι, Λάντος, Μπόζικ, Λόραντ, Ζακάριας, Τσίμπορ, Κότσις, Χιντεγκούτι, Πούσκας, Γ. Τοτ Προπονητής: Γκούσταβ Σέμπες

Μικρός τελικός
Αυστρία - Ουρουγουάη 3-1
Σκόρερ: Στόγιασπαλ (16'), Κρουζ (59' αυτ.), Οτσβιρκ (79') - Χόμπεργκ (22')



News 24/7

24MEDIA NETWORK