O Γκαγιάς Ζαχίντ βρέθηκε 2 μέρες μακριά από τη Μάντσεστερ Σίτι

Όσο προχωράει ο καιρός, τόσο ο Νορβηγός χαφ πλησιάζει στον Παναθηναϊκό. Πότε είχε ενημερωθεί ο Πεπ Γκουαρδιόλα για την περίπτωσή του, ποιοι ήταν το σχέδιο, γιατί δεν προχώρησε η μεταγραφή.

O Γκαγιάς Ζαχίντ βρέθηκε 2 μέρες μακριά από τη Μάντσεστερ Σίτι
Ο Γκαγιάς Ζαχίντ σε μονομαχία του με τον Μαρσέλο της Ρεάλ Μαδρίτης AP PHOTO/PAUL WHITE

Δεδομένο πρώτο: ο Παναθηναϊκός έχει καθυστερήσει αρκετά στην υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού. Δεδομένο δεύτερο: η υπομονή, σε πολλές περιπτώσεις, είναι αρετή και ανταμείβεται.

Οι 'πράσινοι' δεν έχουν παρασυρθεί μέχρι στιγμής από την ανάγκη ενίσχυσης του ούτως ή άλλως 'κουτσουρεμένου' ρόστερ τους και μετά τα μισά της θερινής περιόδου, εν μέσω προετοιμασίας πια, ετοιμάζονται να 'λοκάρουν' τις πρώτες συμφωνίες τους με ποδοσφαιριστές που είτε κυνηγούσαν είτε προέκυψαν στο μεσοδιάστημα. Του Δημήτρη Κολοβού, που αφήνει το ένα τριφύλλι (Ομόνοια) για το άλλο και επαναπατρίζεται, είναι η μία. Η άλλη αφορά τον Γκαγιάς Ζαχίντ. Τον 24χρονο Νορβηγό μεσοεπιθετικό, με τον οποίο ο Γιώργος Δώνης είχε συνεργαστεί στον ΑΠΟΕΛ κατά το 2017-18, σεζόν κατά την οποία πήρε απ' αυτόν, σε αριθμούς, 10 γκολ και 17 ασίστ σε 39 αγώνες!

Ο Ζαχίντ, η οικογένεια του οποίου μετανάστευσε από τη Λαλαμούσα του βόρειοανατολικού Πακιστάν στο Όσλο προτού γεννηθεί, δεν είναι μια τυχαία περίπτωση που απλώς αρέσει. Ενδιαφέρει σφόδρα. Ανήκοντας στη Βαλερένγκα από τα 15 του, ανήλθε πολύ γρήγορα τις βαθμίδες, φτάνοντας ένα μήνα πριν κλείσει τα 18 του να ντεμπουτάρει στην πρώτη ομάδα, για 13 λεπτά, σε παιχνίδι πρωταθλήματος με την Οντ. Αυτό ήταν.

Από μικρός ούτως ή άλλως εντυπωσίαζε για τον τρόπο που χειριζόταν την μπάλα με τα δυο πόδια, την οξυδέρκεια στο παιχνίδι του και το γεγονός πως πάντα έπαιζε με ψηλά το κεφάλι. Δεν άργησε, ως εκ τούτου, να προσελκύσει τα βλέμματα. "Είναι ένας μάγος όταν έχει την μπάλα στα πόδια. Κάνει πολύ δύσκολα τα πράγματα για κάθε αντίπαλη άμυνα", έχει αναφέρει ο Ντάνιελ Μπράτεν, ένας επιθετικός με 52 διεθνείς συμμετοχές και μακροχρόνια καριέρα σε Αγγλία (Μπόλτον) και Γαλλία (Τουλούζ). Τότε ήταν συμπαίκτες στη Βαλερένγκα, το 2015-16, και έβλεπε με τα μάτια του τις πλούσιες δυνατότητες του Ζαχίντ ν' απλώνονται στο χορτάρι.

"Είναι αδύνατον να τον σταματήσεις στο ένας μ' έναν", έλεγε ένας άλλος, "είναι το καλύτερο 10άρι στη λίγκα και απόλαυση να τον παρακολουθείς" συμπλήρωνε ένας τρίτος, χαρακτηρίζοντας άπαντες τον πιτσιρικά ως το 'golden boy' της νορβηγικής ομάδας που μπορούσε να μοιράσει το παιχνίδι με αδιανόητο τρόπο, παίζοντας κυρίως ως δημιουργικός χαφ ή αριστερά, χρησιμοποιώντας τα και δύο πόδια.

Δεν είναι τυχαίο πως τον Φλεβάρη του 2017 χτύπησε την πόρτα της Μάντσεστερ Σίτι και του άνοιξαν να διαβεί τη μεγάλη πύλη. Άνθρωποι της αγγλικής ομάδας τον είχαν σκανάρει, ο Πεπ Γκουαρδιόλα είχε ενημερωθεί για τον νεαρό που κάνει θραύση στο νορβηγικό πρωτάθλημα και η Βαλερένγκα ήξερε πως η συμφωνία δεν είναι πολύ μακριά.

Ο Γκαγιάς Ζαχίντ με αντίπαλο τον Ντέλε Άλι της Τότεναμ
Ο Γκαγιάς Ζαχίντ με αντίπαλο τον Ντέλε Άλι της Τότεναμ AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Τι μεσολάβησε; "Άλλαξαν απόφαση δύο ημέρες πριν κλείσει το παράθυρο των χειμερινών μεταγραφών. Προτίμησαν να περιμένουν ως το καλοκαίρι", εξηγούσε ο Ζαχίντ, προφανώς απογοητευμένος από την ανατροπή, διότι είχε μάθει από το περιβάλλον του πως "όλα έμοιαζαν τελειωμένα". Μάλιστα από τους ατζέντηδές του διέρρεε πως ήταν πιθανό να δοθεί δανεικός στη Νιου Γιορκ Σίτι του Πατρίκ Βιεϊρά ότε, μόλις υπογραφούν τα συμβόλαια. "Είναι λυπηρό αυτό που συνέβη, αλλά αν συνεχίσει έτσι, θα φύγει το καλοκαίρι", επέμενε ο μάνατζέρ του.

Το καλοκαίρι ήρθε, οι 'πολίτες' όμως δεν επανήλθαν, για δικούς τους λόγους. Έφυγε βέβαια. Στα τέλη Αυγούστου ο Ζαχίντ κατέληξε στον ΑΠΟΕΛ έναντι 500 χιλιάδων ευρώ και 23 μήνες αργότερα, αφού εμφανίστηκε σε 79 αγώνες, σκόραρε 13 φορές και μοίρασε 19 τελικές πάσες, αφού 'έβγαλε' 90λεπτα απέναντι σε Τότεναμ, Ρεάλ Μαδρίτης και Ντόρτμουντ, πακετάρει σιγά-σιγά για την Αθήνα. "Είναι πιο πιθανό από ποτέ", μετέφεραν από την κυπριακή ομάδα. Προκειμένου να προσδώσει δημιουργικότητα και φαντασία σ' ένα σύνολο που το έχει ανάγκη όταν εγκλωβίζονται τα άκρα του ή απέναντί του στήνονται πολυπρόσωπες και καλά οργανωμένες άμυνες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK