22η αγ.: Ο Βαλβέρδε σταμάτησε την Μπαρτσελόνα
Η τακτική του Ερνέστο Βαλβέρδε αποδείχθηκε απροσπέλαστη από την Μπαρτσελόνα και η Βαλένθια απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τους πρωτοπόρους της Primera Division στην 22η αγωνιστική. Επαγγελματική νίκη της Ατλέτικο (1-0 την Μπέτις).
Η… κατάρα της νέας χρονιάς πλήττει και φέτος την Μπαρτσελόνα, η οποία όπως και το 2012 έμεινε στις 5 νίκες στα πρώτα 9 επίσημα ματς του έτους. Η Βαλενθια σταμάτησε τους Καταλανούς στο “Μεστάγια”, κρατώντας τους στο 1-1 μετά από ένα σπουδαίο παιχνίδι γεμάτο τακτική. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έδωσε εντολή ασφυκτικής πίεσης ψηλά, ώστε να σταματούν οι επιθέσεις των “μπλαουγκράνα” εν τη γενέσει τους, με συνέπεια να προκαλέσει αρκετά προβλήματα.
Στο 33ο λεπτό, μάλιστα, ο Αργεντινός μέσος Έβερ Μπανέγα άνοιξε το σκορ για τις “νυχτερίδες” και έβαλε περισσότερα εμπόδια στον Τζόρδι Ρόουρα, που συνεχίζει μέχρι τα μέσα Μαρτίου στον πάγκο των κυπελλούχων Ισπανίας, όσο ο Τίτο Βιλανόβα θα αναρρώνει στη Νέα Υόρκη. Ο Λιονέλ Μέσι συνέχισε το σερί σκοραρίσματος, το οποίο διεύρυνε στα 12 ματς πρωταθλήματος, ευστοχώντας σε πέναλτι που κέρδισε ο Πέδρο στο 39ο λεπτό.
Οι φιλοξενούμενοι δυσκολεύονταν στην παραγωγή φάσεων, με συνέπεια ο Ρόουρα να ρίξει στο ματς τον πρώην ηγέτη των “νυχτερίδων”, Ντάβιντ Βίγια. Στην 100ή εμφάνισή του με την Μπαρτσελόνα (42 γκολ, 11 ασίστ), ο Αστουριανός επιθετικός έχασε ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ, που μαζί με το δοκάρι του Μέσι θα μπορούσαν να δώσουν τη νίκη στους πρωτοπόρους της βαθμολογίας. Τον τελευταίο λόγο τον είχε η Βαλένθια, όμως, η οποία έχασε μοναδική διπλή ευκαιρία στις καθυστερήσεις, με το Βίκτορ Βαλδές να κρατάει την ισοπαλία.
Η επιστροφή του Φαλκάο στη δράση μετά από 2 εβδομάδες αποδείχθηκε γούρικη για την Ατλέτικο, η οποία, έστω και δύσκολα, ξεπέρασε το εμπόδιο της Μπέτις. Οι “ροχιμπλάνκος” άφησαν να περάσει ανεκμετάλλευτο το πρώτο ημίχρονο, καθώς με εξαίρεση δύο προσπάθειες του Αρντά Τουράν δεν απείλησαν ιδιαίτερα. Τελικά, στην πρώτη ευκαιρία που δημιούργησε η ομάδα της Μαδρίτης, ο Ντιέγκο Κόστα με κοντινή κεφαλιά άνοιξε το σκορ (στο 62ο λεπτό έπειτα από εκτέλεση κόρνερ). Το υπόλοιπο διάστημα της αναμέτρησης δεν περιελάμβανε ιδιαίτερες συγκινήσεις και, αθόρυβα, η Ατλέτικο έφτασε στη 12η εντός έδρας νίκη της σε ισάριθμα παιχνίδια.
Η Μάλαγα εξακολουθεί να μοιράζει βαθμούς στην έδρα της και η ισοπαλία 1-1 με τη Σαραγόσα την κράτησε στη δίνη του ανταγωνισμού για την 4η θέση. Η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ, μάλιστα, δικαιούται και κάτι περισσότερο από το παιχνίδι, αφού είχε περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες. Ο Έλντερ Ποστίγκα της έδωσε το προβάδισμα στο 13ο λεπτό, αλλά οι Ανδαλουσιάνοι ισοφάρισαν με πέναλτι του Ίσκο 10 λεπτά αργότερα κι ενώ είχαν χάσει τον Πορτογάλο εξτρέμ Ελισέου λόγω τραυματισμού. Ένα δοκάρι του Ίσκο κι ένα του Απόνιο για κάθε ομάδα κράτησαν σε εγρήγορση τους 2 τερματοφύλακες, αλλά ο Γουίλι Καμπαγέρο ήταν αυτός που είχε την περισσότερη δουλειά, διατηρώντας ανέπαφη την εστία του από τις προσπάθειες του Ποστίγκα.
Σε ρυθμούς twitter
# Ο Λιονέλ Μέσι έφτασε τα 298 γκολ σε 363 επίσημα παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα.
# Ανάμικτα ήταν τα συναισθήματα για τον Μανουέλ Πελεγκρίνι. Αν και έχασε τους Ελισέου και Χοακίν από τραυματισμό, είδε τον Ζούλιο Μπαπτίστα να επιστρέφει στην αγωνιστική δράση μετά από πολλούς μήνες ανάρρωσης.
Τα αποτελέσματα της 22ης αγωνιστικής
Βαγιαδολίδ – Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-2
(8′ Γκέρα, 15′ Μπουένο – 22′ Ντε Μάρκος, 50′ Σουσαέτα)
(55′ Αρμεντέρος)
(25′ πέν. Κάστρο, 81′ Βάθκεθ, 84′ Κολούνγκα – 12′ πέν. Πίτσι)
(41′ αυτ. Ιμπόρα, 67′ Στουάνι, 69′ Γκαρθία – 47′ Ρουμπέν, 87′ Μάρτινς)
(22′ αυτ. Ρονάλντο)
Μάλαγα – Σαραγόσα 1-1
(23′ πέν. Ίσκο – 13′ Ποστίγκα)
Σεβίλλη – Ράγιο Βαγεκάνο 2-1
(45+2′ Ράκιτιτς, 54′ Νεγρέδο – 51′ πέν. Ντομίνγκες)
Βαλένθια – Μπαρτσελόνα 1-1
(33′ Μπανέγα – 39′ πέν. Μέσι)
Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπέτις 1-0
(62′ Ντιέγκο Κόστα)
Ρεάλ Σοσιεδάδ – Μαγιόρκα 3-0
(55′ Κάστρο, 70′ Βέλα, 88′ Ιφράν)
Τα υπόλοιπα videos της 22ης αγωνιστικής
Σεβίλλη – Ράγιο Βαγεκάνο 2-1
Ρεάλ Σοσιεδάδ – Μαγιόρκα 3-0