30ή αγ.: Ρεκόρ ενόψει για Μπάγερν, Λεβαντόβσκι, γκέλα Σάλκε
Η πανδαισία γκολ συνεχίζεται στη Bundesliga, με την Μπάγερν Μονάχου να "φιλοδωρεί" με 6 τέρματα το Ανόβερο, τον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι να σκοράρει για 12η σερί αγωνιστική και τη Λεβερκούζεν να εξασφαλίζει την 3η θέση μετά το 5-0 επί της Χόφενχαϊμ και την ήττα της Σάλκε.
Έχοντας διαλύσει κάθε έννοια ανταγωνισμού, η Μπάγερν Μονάχου στοχεύει πλέον μόνο στην κατάρριψη ρεκόρ εντός των τειχών. Το θριαμβευτικό 6-1 επί του Ανόβερο εκτός έδρας οδηγεί τους Βαυαρούς σε ακόμα πιο ένδοξες στιγμές, αναγκάζοντας τους στατιστικολόγους να αλλάξουν μπαταρία στα κομπιουτεράκια τους. Τα 2 γκολ των Μάριο Γκόμεθ και Κλαούντιο Πισάρο που σχημάτισαν επιθετικό δίδυμο, παρότι αγωνίστηκαν αρκετοί βασικοί, καθώς και αυτά των Φρανκ Ριμπερί και Λαρς Στιντλ (αυτογκόλ) που άνοιξαν το δρόμο, οδήγησαν το συνολικό φετινό ενεργητικό των πρωταθλητών Γερμανίας στα 88 γκολ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ Bundesliga μετά από 30 αγωνιστικές, που είχαν θέσει οι ίδιοι με 85 γκολ από τις σεζόν 1971-1972 και 1973-1974.
Οδεύοντας προς την 23η νίκη στα τελευταία 24 ματς σε όλες τις διοργανώσεις (μόνο η Άρσεναλ δεν έχασε από την Μπάγερν, αλλά η νίκη της δεν είχε ουσία) και στο 30-4 στα τέρματα στα τελευταία 7 ματς, η Μπάγερν κατέρριψε αναπόφευκτα και το ρεκόρ νικών σε μία σεζόν, το οποίο κατείχε εκείνη η ιστορική παρέα των Φραντς Μπέκενμπαουερ, Γκερντ Μίλερ και Ούλι Χένες και η περσινή Ντόρτμουντ με 25. Οι Βεστφαλοί, μάλιστα, ετοιμάζονται να απολέσουν ακόμα ένα ρεκόρ, αφού η περσινή συγκομιδή ρεκόρ των 81 πόντων ισοφαρίστηκε από την Μπάγερν. Με 4 αγώνες να απομένουν στο πρωτάθλημα, επόμενος στόχος των Βαυαρών είναι η κατάρριψη του ενεργητικού σε μία σεζόν, τα 101 γκολ του 1971-1972, αλλά μέχρι τότε προηγείται ο 1ος ημιτελικός του Champions League με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα στην “Άλιαντς Αρένα”, με τους παίκτες του Γιουπ Χάινκες να αποδεικνύουν την ετοιμότητα και τη φόρμα τους.
Μόλις 33 δευτερόλεπτα χρειάστηκε η Ντόρτμουντ για να αποτινάξει το άγχος της αναμέτρησης με τη Μάιντς και να πάρει το “τρίποντο” με 2-0. Η πρώην ομάδα του Γίργκεν Κλοπ δεν κατάφερε να προβάλει περισσότερη αντίδραση πριν δεχθεί το 1ο γκολ του αγώνα, με τον Μάρκο Ρόις να “ακονίζει” τα όπλα του ενόψει Ρεάλ Μαδρίτης. Η Μπορούσια είχε τον έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, αλλά απέτυχε στην τελική προσπάθεια, ώστε να αυξήσει την απόσταση από τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι έπαιξαν επιθετικά.
Οι Βεστφαλοί παρατάχθηκαν με τη βασική σύνθεση, σε μία πρόγευση του ημιτελικού Champions League με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης, με συνέπεια να ρίξουν το ρυθμό τους στο τελευταίο ημίωρο, όταν άρχισαν και οι αλλαγές. Ο μοναδικός επιθετικογενής ποδοσφαιριστής που έμεινε στον αγωνιστικό χώρο σε όλο το ματς ήταν ο μοναδικός που είχε και έναν λόγο να κουραστεί για 90 λεπτά, ψάχνοντας το γκολ. Ο Πολωνός διεθνής για ακόμα μία φορά βρήκε δίχτυα στο τέλος ενός αγώνα, αλλά ακόμα και αγκομαχώντας, κατάφερε να διευρύνει το εκπληκτικό σερί 12 αγωνιστικών στις οποίες σκοράρει διαρκώς και πλέον απέχει 4 ματς από το… άπιαστο ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ με 16 αγώνες. Ταυτόχρονα, το τελικό 2-0, μάλιστα, διασφάλισε την παρουσία των Βεστφαλών στο επόμενο Champions League, την ώρα που το ευρωπαϊκό όνειρο απομακρύνεται για το συγκρότημα του Τόμας Τούχελ.
Εάν υπήρχε μία αμφιβολία για το εάν η Τσέλσι πρέπει να δαπανήσει 23.000.000 ευρώ για την απόκτηση του Αντρέ Σίρλε, ο διεθνής Γερμανός μεσοεπιθετικός την εξάλειψε στη νίκη της Λεβερκούζεν με 5-0 απέναντι στη Χόφενχαϊμ. Με 2 γκολ και μία ασίστ, ο 22χρονος άσος ήταν ο κορυφαίος της αναμέτρησης που ουσιαστικά στέλνει την ομάδα των Σάσα Λεβαντόβσκι και Σάμι Χίπια απευθείας στη φάση των ομίλων του επόμενου Champions League, αφού η απόσταση από τον ανταγωνισμό της 3ης θέσης αυξήθηκε στους 7 πόντους.
Ο Στέφαν Κίσλινγκ συνεχίζει να δίνει τη… δική του μάχη στον πίνακα των σκόρερ και με τα 2 γκολ που σημείωσε, μείωσε την “ψαλίδα” από τον Λεβαντόβσκι στα 2 τέρματα, με τον ίδιο να φτάνει τα 21 (έχει και 10 ασίστ) σε 30 αγώνες. Οι φιλοξενούμενοι, από την πλευρά τους, στο ντεμπούτο του Μάρκους Γκίζντολ στον πάγκο, απέτυχαν να δείξουν καλά στοιχεία στην ύστατη προσπάθεια που πραγματοποιούν για την παραμονή στην κατηγορία, με συνέπεια να βυθιστούν ακόμη περισσότερο στον πίνακα της βαθμολογίας.
Η μάχη για την 4η θέση μεταξύ Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Σάλκε βρήκε νικήτρια τη γηπεδούχο ομάδα, με συνέπεια να… ανοίξει τη μάχη για το τελευταίο “εισιτήριο” του Champions League, αφού μέσα σε διάστημα 2 βαθμών συνωστίζονται 5 σύλλογοι πλέον. Η πρώτη νίκη της Άιντραχτ επί των “βασιλικών μπλε” στο πρωτάθλημα μετά από 9 χρόνια προήλθε μετά από έναν καταιγισμό ευκαιριών εκατέρωθεν.
Ο Όκα Νικόλοφ από τη μία και ο Τίμο Χίλντεμπραντ από την άλλη ήταν οι πρωταγωνιστές της συνάντησης, με τον δεύτερο να νικιέται από τον Μάρκο Ρους στο 41ο λεπτό και να χωρίζει τις 2 ομάδες. Με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου, η ομάδα του Κυριάκου Παπαδόπουλου (δεν είναι έτοιμος ακόμη και έμεινε εκτός αποστολής) έστειλε την μπάλα στα δίχτυα στο 47ο λεπτό, όμως το τέρμα ακυρώθηκε ως οφσάιντ και από τη στιγμή που οι φιλοξενούμενοι δεν κατάφεραν να νικήσουν ξανά τον Γερμανοσκοπιανό τερματοφύλακα, το 1-0 παρέμεινε μέχρι τέλους.
Σε ρυθμούς twitter
# Ο Στέλιος Μαλεζάς αγωνίστηκε για 86 λεπτά στην ήττα της Φορτούνα Ντίσελντορφ από το Αμβούργο με 2-1 και παραχώρησε τη θέση του στον Κεν Ίλσο.
# Η Ζάμπια Μπουλαρούζ, πρώην σύζυγος του Ολλανδού άλλοτε διεθνή στόπερ Καλίντ Μπουλαρούζ και πάλαι ποτέ… κολλητή της Σιλβί φαν ντερ Φάαρτ, βρέθηκε στις εξέδρες του Αμβούργου για να παρακολουθήσει από κοντά τον καλό της, ο οποίος… οργίασε με 2 γκολ κι έδωσε τη νίκη στους γηπεδούχους. Ο λόγος, φυσικά, για τον… Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ.
# Με 74 γκολ, η Ντόρτμουντ κατέρριψε το ρεκόρ τερμάτων στο πρωτάθλημα μετά από 30 αγωνιστικές που είχαν θέσει τη σεζόν 1963-1964.
# Η παρουσία του Σωκράτη Παπασταθόπουλου δεν βοήθησε αμυντικά τη Βέρντερ, η οποία γνώρισε βαριά ήττα μέσα στη Βρέμη από τη Βόλφσμπουργκ με 3-0. Ο Σωτήρης Κυργιάκος υποβλήθηκε σε επέμβαση σκωληκοειδίτιδας και έμεινε εκτός αποστολής για τους “λύκους”.
Τα αποτελέσματα της 30ής αγωνιστικής
Γκλάντμπαχ – Άουγκσμπουργκ 1-0
(28′ πέν. Νταμς)
Λεβερκούζεν – Χόφενχαϊμ 5-0
(16′, 65′ Κίσλινγκ, 32′, 69′ Σίρλε, 71′ Ράιναρτς)
Ντόρτμουντ – Μάιντς 2-0
(1′ Ρόις, 87′ Λεβαντόβσκι)
Άιντραχτ Φρανκφούρτης – Σάλκε 1-0
(41′ Ρους)
Αμβούργο – Φορτούνα Ντίσελντορφ 2-1
(14′, 20′ Φαν ντερ Φάαρτ – 34′ Σάχιν)
Ανόβερο – Μπάγερν Μονάχου 1-6
(84′ Χόφμαν – 16′ αυτ. Στιντλ, 23′ Ριμπερί, 40′, 62′ Γκόμεθ, 71′, 86′ Πισάρο)
Βέρντερ Βρέμης – Βόλφσμπουργκ 0-3
(13′ Άρνολντ, 27′ Όλιτς, 66′ πέν. Ντιέγο)
Στουτγκάρδη – Φράιμπουργκ 2-1
(33′ Γκέντνερ, 42′ Ιμπίσεβιτς – 88′ Σαντίνι)
Νυρεμβέργη – Γκρόιτερ Φιρτ 0-1
(27′ Γκάις)
Τα υπόλοιπα videos της 20ής αγωνιστικής
Γκλάντμπαχ – Άουγκσμπουργκ 1-0
Αμβούργο – Φορτούνα Ντίσελντορφ 2-1
Στουτγκάρδη – Φράιμπουργκ 2-1
Νυρεμβέργη – Γκρόιτερ Φιρτ 0-1