36η αγ.: Πάντα 4η η Ρεάλ Σοσιεδάδ, δεν το βάζει κάτω η Βαλένθια
Η Ρεάλ Σοσιεδάδ έφυγε με νίκη 2-1 από την Ανδαλουσία κόντρα στη Σεβίλλη και διατηρεί την 4η θέση που οδηγεί στο Champions League μετά από 36 αγωνιστικές. Στο κυνήγι των Βάσκων η Βαλένθια, η οποία νίκησε 1-0 στη Μαδρίτη τη Χετάφε.
Τελευταία φορά που η Ρεάλ Σοσιεδάδ πέρασε νικηφόρα από το “Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν” της Σεβίλλης, τη σεζόν 2002-2003, διεκδίκησε τον τίτλο και έφτασε μέχρι τη 2η θέση στον πίνακα της βαθμολογίας. Φέτος, το 2-1 την στέλνει στην 4η θέση, αλλά αυτή είναι αρκετή ώστε να της προσφέρει το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τα προκριματικά του Champions League. Πρωταγωνιστής στα πρώτα λεπτά της συνάντησης ήταν ο Ιβάν Ράκιτιτς. Ο Κροάτης μέσος άνοιξε το σκορ στο 10ο λεπτό με το 8ο φετινό τέρμα του, ωστόσο 6 λεπτά αργότερα σημείωσε αυτογκόλ κι έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Ο ρυθμός ήταν αρκετά καλός και η μπάλα έφτανε γρήγορα από τη μία εστία στην άλλη και στο 24′ κατέληξε σε εκείνη του Μπέτο από την προσπάθεια του Ιμανόλ Αγκιρέτσε.
Οι Βάσκοι επέλεξαν να παραχωρήσουν μερικά μέτρα του γηπέδου στους Ανδαλουσιάνους και να εκμεταλλευτούν την ικανότητά τους στην κόντρα με την ταχύτητα του Κάρλος Βέλα. Η τακτική αυτή ανάγκασε τον Μπέτο να προβεί σε αρκετές επεμβάσεις. Στον αντίποδα, ένα γκολ που σημείωσε ο Γκάρι Μεδέλ ακυρώθηκε λανθασμένα ως οφσάιντ και από τις διαμαρτυρίες, ο Χοσέ Αντόνιο Ρέγες που έκανε ζέσταμα για να περάσει ως αλλαγή, αποβλήθηκε από τον διαιτητή του αγώνα. Η ομάδα του Φιλίπ Μοντανιέ κράτησε το προβάδισμα μέχρι τέλους, επανήλθε στην 4η θέση μετά από την προσωρινή κατάληψή της από τη Βαλένθια και ανάγκασε τους φίλους της Σεβίλλης να φωνάζουν “Ντελ Νίδο φύγε” προς τον πρόεδρο του συλλόγου, Χοσέ Μαρία ντελ Νίδο.
Η Βαλένθια, πάντως, εξακολουθεί να βρίσκεται στο κατόπιν των Βάσκων μετά από τη νίκη της με 1-0 επί της Χετάφε στη Μαδρίτη. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν ανώτερη από τους γηπεδούχους, που κυνηγούν με λιγοστές ελπίδες την έξοδο στο Europa League. Ο Ρομπέρτο Σολδάδο αποτελούσε μόνιμη πηγή κινδύνου απέναντι στην πρώην ομάδα του. Ο διεθνής Ισπανός μπορεί να μην κατάφερε να σκοράρει, ωστόσο το καθήκον αυτό ανέλαβε ένας αμυντικός, ο Ζερεμί Ματιέ, ο οποίος με όμορφο φαλτσαριστό σουτ έκανε το 1-0 στο 44ο λεπτό.
Στο 2ο ημίχρονο οι “νυχτερίδες” εξακολουθούσαν να έχουν το πάνω χέρι. Ο Σολδάδο, μάλιστα, έχασε ένα μοναδικό τετ α τετ με το οποίο θα μπορούσε να “κλειδώσει” τη νίκη για τη Βαλένθια. Οι παίκτες του Λουίς Γκαρθία Πλάθα απέτυχαν στη δημιουργία φάσεων και οι περίπου 1.000 φιλοξενούμενοι φίλαθλοι ήταν οι μοναδικοί που ακούγονταν στο “Αλφόνσο Πέρεθ”, με το σύνθημα “Βαλβέρδε, μείνε” να δονεί την ατμόσφαιρα.
Σε ρυθμούς twitter
# Αν και δεν αγωνίστηκε, η Έλτσε εκμεταλλεύθηκε την ισοπαλία της Αλκορκόν με την Μπαρτσελόνα Β και επιστρέφει στην Primera Division μετά από 24 χρόνια.
Τα αποτελέσματα της 36ης αγωνιστικής
(84′ Α. Φερνάντες – 47′ Ν. Κόστα, 66′ Χουανφράν, 86′ Φαλκάο)
(3′ Αλμπιόλ, 26′ Ρονάλντο, 33′ Εζίλ, 45+1′ Μπενζεμά, 63′ Μόντριτς, 90+1′ Ντι Μαρία – 15′ Σάντα Κρους, 36′ Αντούνες)
Χετάφε – Βαλένθια 0-1
(44′ Ματιέ)
Γρανάδα – Οσασούνα 3-0
(23′ Ελ Αραμπί, 80′ πέν. Σικέιρα, 90+3′ Μπουονανότε)
Σεβίλλη – Ρεάλ Σοσιεδάδ 1-2
(16′ αυτ. Ράκιτιτς, 24′ Αγκιρέτσε – 10′ Ράκιτιτς)
Κυριακή 19 Μαΐου
Λεβάντε – Ράγιο Βαγιεκάνο (13:00)
Λα Κορούνια – Εσπανιόλ (18:00)
Σαραγόσα – Αθλέτικ Μπιλμπάο (20:00)
Μπαρτσελόνα – Βαγιαδολίδ (22:00)
Δευτέρα 20 Μαΐου
Μαγιόρκα – Μπέτις (23:00)
Τα υπόλοιπα videos της 36ης αγωνιστικής
Γρανάδα – Οσασούνα 3-0