Τότεναμ-Λίβερπουλ: 4 λόγοι που το ποδόσφαιρο έρχεται σπίτι

Τελικά οι Άγγλοι είχαν δίκιο, football's coming home. Τότεναμ και Λίβερπουλ θα αναμετρηθούν για το βαρύτιμο τρόπαιο του Champions League, σε έναν τελικό που μοιάζει με την επιτομή της απόδοσης δικαιοσύνης στη φετινή διοργάνωση.

Τότεναμ-Λίβερπουλ: 4 λόγοι που το ποδόσφαιρο έρχεται σπίτι

Από το 2008 μεσολάβησαν 11 χρόνια, μέχρι δύο ομάδες από το Νησί να συγκρουστούν στον τελικό του Champions League, της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Τότεναμ, ως τυπικά γηπεδούχος και Λίβερπουλ, ως τυπικά φιλοξενούμενη, θα διεκδικήσουν το φετινό τρόπαιο στον τελικό της Μαδρίτης.

Μετά από τους πρώτους ημιτελικούς κόντρα σε Άγιαξ και Μπαρτσελόνα, όλη η κουβέντα περιστρεφόταν γύρω από τον μυθικό Γιόχαν Κρόιφ και την υπερηφάνεια που θα ένιωθε, βλέποντας τις δύο του αγάπες να παρατάσσονται στο 'Metropolitano' με φόντο την... κούπα με τα μεγάλα αυτιά.

Φαντάζει τρελό, αλλά καμία από τις δύο δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί ένα υπέρ της 3-0 (!), έτσι Τότεναμ και Λίβερπουλ ανταγωνίστηκαν στις επικές ανατροπές και θα το κάνουν και ως φιναλίστ την 1η Ιουνίου. Και για 4 λόγους, αυτός ο τελικός μοιάζει με την επιτομή της απόδοσης δικαιοσύνης στην φετινή διοργάνωση.

1. Οι πρωτιές είναι παντοτινές

Η Τότεναμ ιδρύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1882 και ήταν η πρώτη αγγλική ομάδα που πραγματοποίησε double τον 20ό αιώνα, κατακτώντας πρωτάθλημα και κύπελλο την ίδια σεζόν, το μακρινό 1961. Ήταν, επίσης, η πρώτη ομάδα της χώρας που κατέκτησε το FA Cup χωρίς να συμμετέχει σε επαγγελματική κατηγορία, το 1901!

Ήταν ο πρώτος αγγλικός σύλλογος που κατέκτησε μια διοργάνωση της UEFA, το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1963. Ήταν ο πρώτος αγγλικός σύλλογος που κέρδισε δύο διαφορετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA, πανηγυρίζοντας το Κύπελλο UEFA το 1972.

Η ισχνή παρουσία της στα τρόπαια τα επόμενα χρόνια περιόρισε την ιστορική δυναμική της. Σταδιακά έγινε ομάδα του πρώτου μισού της Premier League, ωστόσο η στροφή προς τα πάνω ξεκίνησε για τα καλά πριν από 5 χρόνια, όταν κάθισε στον πάγκο της ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο.

Ο Αργεντινός τεχνικός και η πορεία των Spurs σε αυτό το διάστημα αδικούνται κατάφωρα από τη μη κατάκτηση τίτλων. Η Τότεναμ είχε την ατυχία να πέσει πάνω στο θαύμα της Λέστερ και μετά από εκεί ήρθαν οι Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα και Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, να κάνουν άπιαστο όνειρο την υπόθεση τίτλος.

Την ίδια στιγμή, οι Λονδρέζοι επέλεξαν να χτίσουν με ίδια κεφάλαια το υπερσύγχρονο 'Tottenham Hotspur Stadium', απόφαση που στέρησε από τον Ποτσετίνο το δικαίωμα των μεταγραφών την τελευταία διετία. Το νέο γήπεδο είναι το ακριβότερο στον κόσμο (1 δις ευρώ), το πρώτο παγκοσμίως με συρόμενο αγωνιστικό χώρο.

Οι Spurs έχουν κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, αγωνιστικά και μη, ωστόσο δεν έχουν εισπράξει την ανάλογη δικαίωση στο χορτάρι. Η πρόκριση τους στον τελικό του Champions League μοιάζει με μια πρώτη δικαίωση, το ενδεχόμενο κατάκτησης του τροπαίου θα είναι η απόλυτη.

2. Η δικαίωση του Ποτσετίνο

Είναι η ομάδα που έχει τροφοδοτήσει με τους περισσότερους παίκτες στην ιστορία την εθνική Αγγλίας! Είναι και αυτή που έχει δώσει μια δυνατή βάση στα "τρία λιοντάρια" την σύγχρονη εποχή, με τους Χάρι Κέιν (αρχηγός), Ντέλε Άλι, Τρίπιερ, Ντάιερ, Ρόουζ αλλά και Γουόκερ, που αναδείχθηκε και έγινε διεθνής με την φανέλα της Τότεναμ πριν μεταγραφεί στην Σίτι.

Οι Λονδρέζοι εκπροσωπήθηκαν με 12 συνολικά παίκτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 και μάλιστα ήταν η ομάδα με τους περισσότερους διεθνείς στα ημιτελικά της διοργάνωσης με 9! Προφανώς και το πρεστίζ της Τότεναμ γνώρισε μια μεγάλη ώθηση με αυτό το γεγονός, αλλά την ίδια ώρα ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο δεν μπορούσε παρά να ανησυχεί για τη νέα σεζόν.

Δεν του έφτανε ο... αυτοαποκλεισμός στις μεταγραφές εξαιτίας του γηπέδου, ο Αργεντίνος τεχνικός έπρεπε και να σπάσει το κεφάλι του για το πώς θα διαχειριστεί την κούραση των παικτών του στη διάρκεια της σεζόν, μέσα από την μακρά παρουσία τους στα γήπεδα της Ρωσίας.

Τα προβλήματα του Ποτσετίνο δεν τελείωσαν εκεί, αφού υπήρχε πάντα το αγκάθι του Σον Χέουνγκ Μιν. Ο Νοτιοκορεάτης κινδύνευε με την διετή στρατιωτική θητεία (υποχρεωτική, χωρίς να τους νοιάζει ποιος είσαι...) και οι Ασιατικοί Αγώνες ήταν το τελευταίο του χαρτί για να την αποφύγει. Μοιραία όμως έφτασε να παίζει μέχρι την 1η Σεπτέμβρη, όταν η Νότια Κορέα κέρδισε στον τελικό (παράταση) την Ιαπωνία με σκορ 2-1 και το χρυσό μετάλλιο του χάρισε την ελευθερία του.

Ο Ποτσετίνο ανακουφίστηκε, έστω κι αν έχασε ξανά τον Σον στα μέσα του Γενάρη, καθώς είχε υποχρεώσεις για το Κύπελλο Εθνών Ασίας... Την ίδια περίοδο δηλαδή που ο Χάρι Κέιν αντιμετώπισε τον πρώτο φετινό του τραυματισμό στον αστράγαλο.

Μπαίνοντας στο τρίτο μισό της σεζόν όπου κρίνονταν τα πάντα (για την Τότεναμ ήταν η θέση στην 4άδα, η πορεία στο Champions League και ο ημιτελικός του Carabao Cup), ο Αργεντίνος τεχνικός είχε να διαχειριστεί μια κουρασμένη ομάδα, που έμοιαζε με νοσοκομείο.

Παίκτες που αγωνίζονταν ασταμάτητα από το καλοκαίρι του 2018 και παίκτες τραυματίες όπως οι Κέιν, Λαμέλα, Οριέ, Γουίνκς, Ντάιερ, Γουανιάμα, Βερτόνχεν, που έχασαν μεγάλο μέρος της αγωνιστικής περιόδου και πολλά σημαντικά παιχνίδια.

Με τον Σισοκό να τραυματίζεται και να αποχωρεί αναγκαστικά από το γήπεδο στο ημίχρονο της ρεβάνς με την Μάντσεστερ Σίτι, τον Σον τιμωρημένο στο πρώτο ματς με τον Άγιαξ και τον Βερτόνχεν στο ίδιο παιχνίδι να φεύγει υποβασταζόμενος στο 39'!

Συνυπολογίζοντας αυτά τα δεδομένα, οι Spurs έχουν πετύχει ένα θαύμα διαρκείας φέτος. Εξασφαλίζοντας μια θέση στην 4άδα και φτάνοντας ως τον τελικό του Champions League, αφού πρώτα πέρασαν από τον όμιλο με τις Ίντερ, Αϊντχόφεν, Μπαρτσελόνα, "καθάρισαν" την Ντόρτμουντ στους 16 του θεσμού, πήραν το σκαλπ της Σίτι του Γκουαρδιόλα στα προημιτελικά και πέτυχαν την αδιανόητη ανατροπή στη ρεβάνς του ημιτελικού με τον Άγιαξ. Με πρωταγωνιστή τον τύπο στην άκρη του πάγκου και ήρωες δεύτερων ρόλων όπως οι Γιορέντε και Λούκας Μόουρα.

3. Κλοπ, δεν είναι πια αστείο

Προφανώς και η ανατροπή της Λίβερπουλ επί της Μπαρτσελόνα ήταν επικών διαστάσεων, καθώς τίποτα δεν συνηγορούσε σε μια τέτοια εξέλιξη, όμως αν κάποιος έχει αψηφήσει την λογική στο πρόσφατο παρελθόν αυτή είναι η ομάδα της κόκκινης πλευράς του Merseyside. Το έχει ξανακάνει, ακόμη και σε τελικό Champions League.

Δεν είναι κάτι αναπάντεχο για την Λίβερπουλ η παρουσία της στον τελικό, συνολικά ως πορεία. Και πέρσι εκεί ήταν, ενώ το 2016 είχε παίξει στον τελικό του Europa League. Είναι όμως ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, για δύο λόγους.

Με σχετικά περιορισμένες επιλογές στο ρόστερ, οι "κόκκινοι" έχουν καταφέρει για δύο σερί σεζόν να παλεύουν μέχρι τέλους στο Champions League, ενώ φέτος πάνε ως την τελευταία... ανάσα την Premier League, με πιθανότερο σενάριο να μην πάρουν τίτλο μαζεύοντας 97 βαθμούς! Δεν είναι καθόλου δεδομένο ή πολύ περισσότερο εύκολο ότι μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο, όταν έχεις 12-13 παίκτες πρώτης γραμμής και οι υπόλοιποι είναι ρολίστες.

Ένα δεύτερο στοιχείο, εξόχως εντυπωσιακό, έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα της Λίβερπουλ στις νοκ άουτ αναμετρήσεις της Ευρώπης επί ημερών του Γερμανού τεχνικού. Ο Γιούργκεν Κλοπ έφτασε αισίως τα 10+1 διπλά παιχνίδια στον πάγκο της Λίβερπουλ και σε όλα ήταν αυτός που πανηγύρισε στο τέλος!

Μια φορά στα προκριματικά του Champions League (Χόφενχαϊμ), τέσσερις στο Europa League (Άουγκσμπουργκ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντόρτμουντ, Βιγιαρεάλ) και άλλες έξι στο Champions League (Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα, Ρόμα, Μάντσεστερ Σίτι και δύο φορές Πόρτο)...

Προφανώς και το επίτευγμα είναι εντυπωσιακό, απονέμοντας στην Λίβερπουλ την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη της παρουσίας της και στον φετινό τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

4. Τελικά οι Άγγλοι είχαν δίκιο, football's coming home

Μπορεί αυτό να ήταν το σύνθημα στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, το οποίο μοιάζει με ανεκπλήρωτο ποδοσφαιρικό έρωτα για την Εθνική Αγγλίας εδώ και μισό αιώνα (!), ωστόσο εμμέσως βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στα ευρωπαϊκά Κύπελλα της φετινής σεζόν.

Τα τελευταία χρόνια η Premier League έχει κάνει άλματα προόδου, είναι το κορυφαίο και μακράν πιο απαιτητικό πρωτάθλημα του κόσμου, φιλοξενεί τους καλύτερους προπονητές (Γκουαρδιόλα, Κλοπ, Σάρι, Ποτσετίνο, Έμερι και μέχρι πρότινος Μουρίνιο), κρίνεται σε εξοντωτικό ρυθμό, βελτιώνεται σε κάθε πτυχή του.

Δεν είναι μόνο το ζευγάρι Τότεναμ - Λίβερπουλ που δικαιώνει απόλυτα τις προσπάθειες των Άγγλων να εκτοξεύσουν την λίγκα τους, αλλά και το γεγονός πως φαβορί για τον τελικό του Europa League είναι οι Λονδρέζοι, Άρσεναλ και Τσέλσι! Αν τα καταφέρουν, το... London calling είναι μονόδρομος, αφού μαζί με τους Spurs θα είναι τρεις οι ομάδες της αγγλικής πρωτεύουσας που θα μάχονται για ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο!

Μπορεί οι Άγγλοι να μην κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία, μπορεί να λοιδωρήθηκαν -ξανά αλλά σίγουρα αδίκως αυτή τη φορά- για την αισιοδοξία και την πίστη τους, αλλά τελικά είχαν δίκιο, έστω και για διαφορετικό λόγο. Football's coming home.

Photo credits: AP Photo/Rui Vieira

News 24/7

24MEDIA NETWORK