5 δεδομένα για το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μάντσεστερ Σίτι

Απόψε (22.00, COSMOTE SPORT 1HD) έχουμε το Νο178 Manchester Derby, με τη Γιουνάιτεντ να διεκδικεί μια θέση για το Champions League της ερχόμενης χρονιάς και τη Σίτι το πρώτο back to back πρωταθλημάτων της ιστορίας της. Τώρα καταλαβαίνεις γιατί 'μαλλιοτραβήχτηκαν' οι Σόλσκιερ και Γκουαρδιόλα.

5 δεδομένα για το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μάντσεστερ Σίτι
AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Απόψε θα διεξαχθεί το υπ' αριθμόν 178 Manchester Derby και στην Αγγλία έζησαν την άχαρη στιγμή που προπονητές μεγάλων clubs θύμισαν ηλικιωμένες κυρίες που κάθονται στο μπαλκόνι και παρακολουθούν τι γίνεται στη γειτονιά, ενόσω πλέκουν και πίνουν το καφεδάκι τους. Ας δούμε τα βασικά δεδομένα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχεται την Μάντσεστερ Σίτι, απόψε (22.00, COSMOTE SPORT 1HD) για να 'καθαρίσουν' με την υποχρέωση που εκκρεμούσε από την 31η αγωνιστική (*).

> Οι γηπεδούχοι βρίσκονται στην παρούσα φάση εκτός των θέσεων της κατάταξης της Premier League, που οδηγούν στο Champions League της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου (*).

> Οι φιλοξενούμενοι είναι στο -2 από τη Λίβερπουλ που 'κάθεται' στην κορυφή της βαθμολογίας, με ένα παιχνίδι περισσότερο. Αν 'πάρουν' αυτό το ματς θα θέλουν άλλες τρεις νίκες για να διασφαλίσουν το back to back -για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Οπότε καταλαβαίνεις το συντελεστή άγχους, στρες και αγωνίας (*).

Στις προγραμματικές δηλώσεις που έγιναν πριν τη σέντρα, χρονικά προηγήθηκε ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Είπε αυτά που όλοι περίμεναν πως θα πει (" έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στους παίκτες μου. Είμαι έτοιμος να αναλάβω την πρόκληση. Ξέρω πως είναι μεγάλη. Για αυτό ήλθα στην ομάδα. Δεν μου αρέσει να χάνω"). Είπε και αυτά που άναψαν φιτίλι.

Everton's Richarlison in action against Manchester United during the English Premier League soccer match at Goodison Park, Liverpool, England, Sunday April 21, 2019. (Martin Rickett/PA via AP)
Everton's Richarlison in action against Manchester United during the English Premier League soccer match at Goodison Park, Liverpool, England, Sunday April 21, 2019. (Martin Rickett/PA via AP) AP


Ο Ριτσάρλισον έβαλε το πρώτο από τα τέσσερα γκολ της Έβερτον στα δίχτυα της Γιουνάιτεντ.

Ομολόγησε πως οι έξι ήττες στα 8 τελευταία ματς (για όλες τις διοργανώσεις) δεν είναι κάτι που άφησε ανεπηρέαστους τους παίκτες του. Αποκάλυψε ότι " μετά την ήττα της Κυριακής (4-0 από την Έβερτον) τους κάλεσα σε συνάντηση. Τους είπα αντιλαμβάνομαι ότι απογοήτευσαν τους εαυτούς τους, πως νιώθουν πληγωμένοι και έχω αποφασίσει να μην τους τιμωρήσω. Γιατί; Διότι έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αντιδράσουν και μετά ότι οφείλουν να είναι έτοιμοι για την πίεση και την επιθετικότητα της Σίτι".

Η ακριβής φράση που χρησιμοποίησε ήταν 'θα σπάσουν τους αστραγάλους και τις φτέρνες σας. Θα σας κλωτσήσουν'.

Είπε και πως '' δεν θα μας επιτρέψουν εύκολα να βγούμε στην αντεπίθεση. Θα γίνουν πολλά φάουλ -δεν έχω αμφιβολία επ' αυτού. Θα είναι αποφασισμένοι να σας σταματήσουν όσο πιο ψηλά μπορούν, όπου δεν βλέπεις κίτρινες κάρτες, σωστά;

Έχουν τόσους αφοσιωμένους παίκτες στα έμπροσθεν που μπορείτε να δείτε ότι είναι μαθημένοι να ανακτούν την μπάλα. Και κάνουν φάουλ. Είναι στο χέρι μας να 'σπάσουμε' αυτήν την πίεση.

Ετοιμαστείτε να παίξετε με μια, δυο επαφές. Μην χάσετε χρόνο σε διαμαρτυρίες. Η ευθύνη των αποφάσεων για παραβάσεις ανήκει στους διαιτητές. Δεν θα μπορείτε να κρυφτείτε στο γήπεδο. Οι φαν θα σας στηρίξουν. Αρκεί να προσπαθήσετε".

Μάντεψε τι από όλα αυτά μεταφέρθηκε σε μηδενικό χρόνο στον Πεπ Γκουαρδιόλα, όταν ήλθε η ώρα για τη δική του συνέντευξη Τύπου.

Δεν μου άρεσε αυτό που είπε. Η ομάδα μου δεν έχει δομηθεί για να σκέφτεται και να λειτουργεί όπως είπε ο προπονητής της Γιουνάιτεντ, ο οποίος έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις για να επηρεάσει τον διαιτητή Αντρέ Μάρινερ. Αλλά δεν θα τα καταφέρει, γιατί η ομάδα μου δεν λειτουργεί όπως είπε”. Και πώς λειτουργεί;

Ξέρω ακριβώς τι έχω πει στους παίκτες μου, από την πρώτη έως την τελευταία μέρα. Όταν ένας παίκτης επιχειρεί να επιτεθεί, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα παραδεχθούμε ότι θα γίνουν επαφές και φάουλ. Για αυτές τις στιγμές ωστόσο, δίνουν κίτρινες και κόκκινες κάρτες οι διαιτητές. Αυτοί είναι που αποφασίζουν. Ουδέποτε ωστόσο, έχω ετοιμάσει παιχνίδι με την επισήμανση 'να κάνετε φάουλ'. Θέλουμε να παίξουμε το παιχνίδι μας και κάποιες φορές αυτό δεν είναι δυνατό".

Ανά αγώνα έχουμε κατά μέσο όρο στο 65% με 70% την μπάλα. Είναι λοιπόν, φύσει αδύνατο να κάνουμε πολλά φάουλ. Ίσως να τον ρωτήσετε σχετικά, στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς. (*)

Ας δούμε τι δείχνουν τα στοιχεία.

Σύμφωνα με το Opta Sports, την διεθνή εταιρεία αθλητικών analytics -με δουλειές σε 30 σπορ, 70 χωρών- η Γιουνάιτεντ έχει κάνει 195 φάουλ στο γήπεδο του αντιπάλου. Η Σίτι έχει κάνει 170. Αν βάλεις κάτω την κατοχή της Σίτι βλέπεις πως αυτά τα νούμερα 'βγαίνουν'. (*)

Με (*) τα δεδομένα που λέγαμε στον τίτλο.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK