5 ιστορίες 'προδοσίας' από τα έγκατα του ελληνικού ποδοσφαίρου

Κώστας Αντωνίου, Στράτος Αποστολάκης, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Αντώνης Νικοπολίδης, Μιχάλης Κωνσταντίνου. Πέντε ήρωες σε πέντε διαφορετικές αφήσεις παικτών που θεωρήθηκαν χειρότεροι 'προδότες' από τον Τάσο Μητρόπουλο.

Ο Στράτος Αποστολάκης στο πρώτο παιχνίδι του ως αντίπαλος του Ολυμπιακού
Ο Στράτος Αποστολάκης με τα πράσινα στο πρώτο παιχνίδι του ως αντίπαλος του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Ο Τάσος Μητρόπουλος δεν ανήκει, πλέον, στους αναγνωρισμένους βετεράνους του Ολυμπιακού. Η αποβολή του από τα 'ερυθρόλευκα' μητρώα ομολογεί πως κάθε πράξη του παρελθόντος ή του παρόντος δεν διαγράφεται και συντροφεύει το μέλλον του καθενός, μια και -όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση διαγραφής- "συγχωρέσαμε στο παρελθόν τις ποδοσφαιρικές του επιλογές. Όμως δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε τις ανθρώπινες επιλογές του". Ο 62χρονος παλαίμαχος επιθετικός, που είχε φορέσει επίσης τις φανέλες της ΑΕΚ (65 παιχνίδια σε 2 σεζόν) και του Παναθηναϊκού (6 παιχνίδια) προτού γυρίσει στον Πειραιά για το φινάλε, εμφανίστηκε την περασμένη Κυριακή σε τηλεοπτικό πάνελ αθλητικής εκπομπής καναλιού ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη προκειμένου να σχολιάσει το 'αιώνιο' ντέρμπι στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Μια πρωτοβουλία που προξένησε τσουνάμι αντιδράσεων στο 'ερυθρόλευκο' περιβάλλον, έγινε αιτία διαδικτυακού πολέμου και έφερε τον ίδιο σε θέση κατηγορουμένου. Η αυτόματη αντίδρασή του, συμπυκνωμένη στη φράση "στην ηλικία μου, δεν θα ρωτήσω τη γνώμη κανενός για το που θα εμφανιστώ, για το με ποιον θα μιλήσω, για το πώς θα συμπεριφερθώ" λειτούργησε συντριπτικά εις βάρος του, καθώς την ίδια στιγμή κατά την ηγεσία των βετεράνων "η αχαριστία του και η απόφασή του να υπηρετεί τους εχθρούς του Ολυμπιακού διαμορφώνουν τη σχέση του με την Ιστορία". Μοιραία, με την τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης να καταλήγει στο κατηγορητικό "κανένας πιο βέβαιος εχθρός από τον αχάριστο που ευεργετήθηκε", ο Τάσος Μητρόπουλος μετατράπηκε σε persona non grata σε διάστημα λίγων μόνο ωρών και 'καθαιρέθηκε' από έγγραφα, κυρίως δε από συνειδήσεις. Φέρνοντας ταυτόχρονα στην επιφάνεια αναμνήσεις από το μακρινό ή πιο πρόσφατο παρελθόν του ελληνικού ποδοσφαίρου και προσώπων που πηγαίνοντας από την μία άκρη του σκοινιού στην άλλη, αντίκρισαν την σκοτεινή όψη του φεγγαριού.

Θυμόμαστε πέντε από τις πιο δημοφιλείς περιπτώσεις 'προδοτικής' τρέλας:

Κώστας Αντωνίου

Ο Κώστας Αντωνίου δεν έγινε ποτέ συμπαίκτης με τον Ηλία Σαββίδη
Ο Κώστας Αντωνίου δεν έγινε ποτέ συμπαίκτης με τον Ηλία Σαββίδη EUROKINISSI

Πρωτόπαιξε με τα πράσινα ως ένας 15χρονος έφηβος, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων του 1977 (1-0 από τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη) και μέχρι τον Δεκέμβριο του 1994 υπηρέτησε ανελλιπώς τον Παναθηναϊκό. Μοναδική διακοπή η διετία 1981-1983, ζώντας στο περιβάλλον του Απόλλωνα, και φυσικά η συμμετοχή του στην... προετοιμασία του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 1988. Ο 26χρονος τότε μέσος είχε θαμπωθεί από τα χρήματα του Κοσκωτά και δεν δίστασε να διεκδικήσει την ένταξή του στους 'ερυθρόλευκους' μέσα από τη δικαστική οδό. Οι 'πράσινοι' είχαν ενδιάμεσα προχωρήσει στη μονομερή ανανέωση της συνεργασίας τους για να καλύψουν τα νώτα τους και η υπόθεση οδηγήθηκε σταδιακά ως το ΑΣΕΑΔ, το οποίο απεφάνθη πως ο Αντωνίου δεν είχε δικαίωμα μετακίνησης στον Πειραιά.

Εκνευρισμένος ο διεθνής ποδοσφαιριστής δήλωσε τότε το αμίμητο "δεν γυρίζω ούτε νεκρός" και μέχρι τον Δεκέμβριο ήταν ανενεργός, αφού η συμφωνία των σχεδόν 25 εκατομμυρίων δραχμών με τον Ολυμπιακό δεν έχει καμία νομική ισχύ. Υποχρεωμένος να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό για να έχει ποδοσφαιρικό μέλλον, βρίσκει σημείο επαφής με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη και επανεντάσσεται στο 'τριφύλλι' παίζοντας και σκοράροντας στο 2-0 επί του Λεβαδειακού, την 8η Ιανουαρίου του 1989. Ποτέ έκτοτε όμως δεν αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις του με την 'πράσινη' κερκίδα. Ούτε καν όταν φόρεσε το κοστούμι του τεχνικού διευθυντή επί πολυμετοχικότητας και χρεώθηκε εκ των υστέρων όλες τις δαπανηρές μεταγραφές της πρώτης διετίας, μεταγραφές που είχαν ελάχιστο αγωνιστικό αντίκρισμα.

Στράτος Αποστολάκης

Ο Στράτος Αποστολάκης προτού φορέσε τα πράσινα, σε στιγμιότυπο με τον Χρήστο Δημόπουλο
Ο Στράτος Αποστολάκης προτού φορέσε τα πράσινα, σε στιγμιότυπο με τον Χρήστο Δημόπουλο EUROKINISSI

Στον Ολυμπιακό από το καλοκαίρι του 1985 ο Αιτωλοακαρνάνας δεξιός μπακ, έγινε η αφορμή ν' ακυρωθεί το Σούπερ Καπ του 1990, διότι στο μεσοδιάστημα είχε πάρει την απόφαση ν' αποδεχθεί την πρόταση του Γιώργου Βαρδινογιάννη και να φορέσει τα πράσινα, ασχέτως αν είχε ήδη ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους Πειραιώτες. Ο 'Καπετάνιος' τού είχε αναλύσει όλο το νομικό κενό στον κανονισμό και στα 26 του ο Αποστολάκης, αφού απέφυγε την τιμωρία που σε πρώτο βαθμό του είχε επιβληθεί για αθέτηση της υπογραφής του, εντάχθηκε στο 'τριφύλλι' για "να φάω την Ευρώπη με την κουτάλα και όχι με το κουταλάκι", όπως χαρακτηριστικά έλεγε τότε.

Υπό αυτές τις διαμορφωθείσες συνθήκες η αστυνομία φοβόταν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις από το 'ερυθρόλευκο' στρατόπεδο και η ματαίωση του αγώνα που θ' άνοιγε τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν ήταν η μόνη συμφέρουσα λύση. Αντίστοιχοι λόγοι ασφαλείας οδήγησαν το ντέρμπι της επιστροφής του Αποστολάκη στο Καραΐσκάκη, ένα ντέρμπι που έληξε 0-0, να διεξήχθη Παρασκευή βράδυ (19 Οκτωβρίου)! Από τότε και για πάντα ο Στράτος Αποστολάκης ήταν τουλάχιστον ανεπιθύμητος στον Πειραιά, ταυτίζοντας όλη την υπόλοιπη πορεία του, ποδοσφαιρική και προπονητική με το 'τριφύλλι'.

Ντούσαν Μπάγεβιτς

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς την ημέρα που επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια ως αντίπαλος της ΑΕΚ
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς την ημέρα που επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια ως αντίπαλος της ΑΕΚ EUROKINISSI

Ένα αστέρι του γιουγκοσλάβικου ποδοσφαίρου που έγινε ηγέτης της ΑΕΚ, μια προπονητική φιγούρα που ενέπνευσε ποδοσφαιριστές / κόσμο και λατρεύτηκε όσο λίγες στη Νέα Φιλαδέλφεια κατέληξε... κούκλα από το Muppet Show στα κάγκελα της κερκίδας και στραπατσαρισμένο πρόσωπο στο 'Ελ Πάσο' της Καλλιθέας. Η ιστορία του Ντούσαν Μπάγεβιτς με την Ένωση παρομοιάζεται μονάχα μ' έναν παθιασμένο έρωτα που όταν διακόπτεται απότομα, γιατί ένα τρίτο πρόσωπο κερδίζει χώρο στη σχέση, καταλήγει σε άσβεστο μίσος. Ο κύκλος του με την Ένωση τελείωσε το καλοκαίρι του 1996 και η προβληματική σχέση του με τον Μιχάλη Τροχανά έγινε η αφορμή για να ψάξει αλλού την τύχη του. Έχει κλείσει από τον Φλεβάρη στον Ολυμπιακό του Κόκκαλη, ο οποίος τού κατέρριψε κάθε ενδοιασμό που του είχε προβάλει ο 'Πρίγκιπας' και λίγες εβδομάδες μετά τον κερδισμένο τελικό επί του Απόλλωνα, χάρη στο ανεπανάληπτο 7-1, ανακοινώθηκε ως ο νέος προπονητής των Πειραιωτών.

Το "Ντούσαν ψυχάρα για πάντα ΑΕΚάρα" είχε σκορπίσει σαν τη σκόνη στον αέρα και όταν στις 13 Ιανουαρίου του 1997, μία ημέρα μετά την προγραμματισμένη ημέρα του ντέρμπι λόγω βροχής, εμφανίζεται στη Νέα Φιλαδέλφεια το 'Νίκος Γκούμας' σείεται. Το κίτρινο είναι ούτως ή άλλως το χρώμα του μίσους, αλλά ουδείς μπορούσε να φανταστεί που θα έφτανε ο νους όσων εμπνεύστηκαν το σοκαριστικό πανό για τον ίδιο και τη σύζυγό του. Το 2-0 της Ένωσης ήταν η πρώτη απελευθέρωση της εφηβικής αγνότητας, αλλά το μίσος δεν έσβησε, παρά τη στάση μεταμέλειας. Μέχρι που τον Αύγουστο του 2010, στο καλοκαιρινό φιλικό με την Καλλιθέα, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από εξαγριωμένους οπαδούς που έφτασαν ως τη φυσούνα για να τον χτυπήσουν ως προπονητή της ΑΕΚ. "Είναι δυνατόν να δέρνουν τον Μπάγεβιτς;", αναρωτιόταν on camera ο τότε προπονητής της Καλλιθέας, Στάθης Σταθόπουλος. Ο 'Ντούσκο' άντεξε 4 παιχνίδια πρωταθλήματος, προτού τελειώσει οριστικά.

Αντώνης Νικοπολίδης

Το δεύτερο παιχνίδι του Αντώνη Νικοπολίδη στην 'πράσινη' καριέρα του ήταν στο Καραϊσκάκη με αντίπαλο τον Ολυμπιακό
Το δεύτερο παιχνίδι του Αντώνη Νικοπολίδη στην 'πράσινη' καριέρα του ήταν στο Καραϊσκάκη με αντίπαλο τον Ολυμπιακό EUROKINISSI

Ο τερματοφύλακας που άσπρισε περιμένοντας τη σειρά του πίσω από τον Πολωνό Γιόζεφ Βάντσικ και συνέδεσε τα πρώτα 15 χρόνια της επαγγελματικής καριέρας του με τον Παναθηναϊκό κατέληξε ένας από τους μεγαλύτερους 'εχθρούς' της πράσινης κερκίδας. Ανενεργός επί της ουσίας από τον Φλεβάρη του 2004, έχοντας αρνηθεί ν' ανανεώσει το συμβόλαιό του με την οικονομική προσφορά που του είχε κατατεθεί, ο Αρτινός γκολκίπερ βρήκε στον Ολυμπιακό όλα όσα ζητούσε χρόνια πριν (οικονομική αναγνώριση, ηθική ικανοποίηση, αμέριστη εμπιστοσύνη), με αποτέλεσμα να κλείσει μια γεμάτη 'ερυθρόλευκες' στιγμές 7ετία.

Περισσότερο τότε δεν ενόχλησε η απόφασή του, καθώς επαγγελματικά και λογιστικά έπραξε σωστά ως ο βασικός γκολκίπερ της Εθνικής ομάδας, όσο η συμπεριφορά που επέδειξε από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ένταξής του στον Ολυμπιακό. Μια συμπεριφορά που, κατά τους πράσινους κύκλους, ανέδυε ρεβανσισμό απέναντι στη διοίκηση της ΠΑΕ και όσους δεν τον εκτίμησαν με βάση την πολυετή προσφορά του στο κλαμπ.

Μιχάλης Κωνσταντίνου

Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου σε στιγμές έκρηξης μετά το γκολ απέναντι στον Παναθηναϊκό
Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου σε στιγμές έκρηξης μετά το γκολ απέναντι στον Παναθηναϊκό ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα τέσσερα χρόνια του Κύπριου φορ στον Παναθηναϊκό και τα όσα είχαν προηγηθεί ως φίλου του 'τριφυλλιού' με ίνδαλμα τον Δημήτρη Σαραβάκο σβήστηκαν μονοκοντυλιά όταν το καλοκαίρι του 2005 αποδέχθηκε την πρόταση του Ολυμπιακού. Κατά τον Μιχάλη Κωνσταντίνου ήταν η μόνη που είχε στα χέρια του πριν αρχίσει η νέα σεζόν και δεν υπήρχε πλέον λόγος να την απορρίψει διότι θα έμενε εκτός. Κατά τους οπαδούς του Παναθηναϊκού ήταν μια ασυγχώρητη προδοτική στάση από έναν ποδοσφαιριστή που ξεστόμιζε το "ποτέ στον Ολυμπιακό", έχοντας αποκλείσει -κατά το ρεπορτάζ της εποχής- ένα τέτοιο ενδεχόμενο ακόμη και στον ίδιο τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, ο οποίος το 2001 είχε ξοδέψει 1.2 δισεκατομμύρια δραχμές και... τρεις ποδοσφαιριστές του ρόστερ για να δελεάσει τον Βαγγέλη Μυτιληναίο να τον αποδεσμεύσει από τον Ηρακλή.

Το "Μιχαλάκη είσαι τρέλα με την πράσινη φανέλα" συνδυάστηκε άρρηκτα με την πορεία ως τα προημιτελικά του Champions League και το πρωτάθλημα του 2004, αλλά διεγράφη οριστικά από τα κατάστιχα όταν στο 3-2 του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο Φάληρο έπαιρνε την κεφαλιά-δώρο του Μόρις και πανηγύριζε έξαλλα το τρίτο γκολ.

Ποιος θα είναι ο MVP της φετινής Super League 1; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

 

News 24/7

24MEDIA NETWORK