5 παίκτες του Παναθηναϊκού που έχουν να αποδείξουν πολλά

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια να 'χάσει' άλλη χρονιά και ο Γιώργος Δώνης να μην παίρνει αυτά που θέλει από τους παίκτες του.

Ο Νίκος Βέργος πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε για λογαριασμό του Παναθηναϊκού στην ήττα του από την Μπίρσοτ σε φιλική αναμέτρηση
Ο Νίκος Βέργος πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε για λογαριασμό του Παναθηναϊκού στην ήττα του από την Μπίρσοτ σε φιλική αναμέτρηση EUROKINISSI SPORTS/ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΛΛΑ

Η δεύτερη σεζόν των Νταμπίζα - Δώνη, η συνέχεια της επανεκκίνησης του και του επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής για την 'πράσινη ανάπτυξη', βρίσκει μεν τον Παναθηναϊκός εκτός ευρωπαϊκών θέσεων που θα τον απάλλασσαν από την τιμωρία της UEFA, αλλά τουλάχιστον ένα βήμα πιο μπροστά από το βατήρα της αφετηρίας. Τα οικονομικά νοικοκυρεύτηκαν, η κανονικότητα επέστρεψε ως ένα βαθμό και οι μικροί εντάχθηκαν στο βασικό σύνολο προκειμένου να λάβουν, χωρίς χρονοτριβή, πρωταγωνιστικούς ρόλους δίπλα σε παιδιά πιο έμπειρα όπως ο Διούδης, ο Κολοβέτσιος και ο Κουρμπέλης.

Η δουλειά βέβαια δεν έχει ολοκληρωθεί, η αποστολή εξελίσσεται και η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο δεύτερο στάδιο. Σ' αυτή τη συγκυρία ούτε το 3-0 επί της ολλανδικής Φέγενορντ ούτε το 2-1 από τη βέλγικη Μπίρσχοτ επηρεάζουν την εξελικτική πορεία. Όπως δεν ενδιέφεραν πέρυσι. Πρόκειται άλλωστε για φιλικά παιχνίδια.

Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει είναι η ατομική και κατ' επέκταση ομαδική βελτίωση της ομάδας. Στο κομμάτι αυτό η συνεισφορά των ποδοσφαιριστών είναι πλέον απαραίτητη προκειμένου οι 'πράσινοι' να εμφανιστούν πιο συμπαγείς ως σύνολο και πιο συνεπείς σε απόδοση και αποτελέσματα.

Υπάρχουν μάλιστα παιδιά που καλούνται να κερδίσουν πρώτα απ' όλα τους εαυτούς τους.

Φάνης Μαυρομμάτης

Ο Φάνης Μαυρομμάτης στη διάρκεια της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού
Ο Φάνης Μαυρομμάτης στη διάρκεια της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

Έχοντας κλείσει πλέον τα 22, από τις 16 του Γενάρη, και κερδίζοντας πέρυσι 21 συμμετοχές - όλες ως βασικός στο κέντρο της άμυνας, ο Αργίτης στόπερ ξέρει πολύ καλά πως οι φρέσκες απαιτήσεις είναι αυξημένες, ιδίως μετά το νέο συμβόλαιό του. Τα αβίαστα λάθη σε απλές περιπτώσεις και οι καταχρήσεις επιπολαιότητας δεν χωρούν πλέον στην γκάμα του παιχνιδιού του. Είναι πλημμυρισμένος από τσαγανό και αυτοπεποίθηση, κυρίως δε πολύ καλή αντίληψη του χώρου, μεγάλο προσόν για τη θέση. Του λείπει η συνέπεια και σε κάποιες περιπτώσεις η συγκέντρωση. Στα 20 του ο Ντε Λιχτ πήρε μεταγραφή 75 εκατομμυρίων!

Κώστας Αποστολάκης

Ο Κώστας Αποστολάκης σε μία από τις πέντε περυσινές εμφανίσεις του
Ο Κώστας Αποστολάκης σε μία από τις πέντε περυσινές εμφανίσεις του EUROKINISSI SPORTS

Στην πρώτη σεζόν του ως επαγγελματίας ο 20χρονος επιθετικογενής ακραίος επιλέχθηκε από τον Γιώργο Δώνη σε πέντε παιχνίδια - 2 πρωταθλήματος και 3 κυπέλλου. Στο 'οκτωβριανό' ντεμπούτο του με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο ήταν εξαιρετικός, προσφέροντας το 1-0 στον Μακέντα, έκλεισε όμως τη σεζόν με κάκιστη απόδοση στο 3-1 από τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ, με συνέπεια να αντικατασταθεί στο 61' γιατί η πλευρά του έμπαζε. Θα πρέπει να βάλει στο μυαλό του πως δεν είναι ο πατέρας του Στράτος και ότι οφείλει όλο αυτό το βάρος να το αφαιρέσει από πάνω του για να λειτουργήσει απελευθερωμένα. Προκειμένου δε να διεκδικήσει τη θέση του έμπειρου Γιόχανσον στο δεξί φτερό, είτε στο 4-4-2 είτε πολύ περισσότερο στο 3-5-2, που του ταιριάζει λόγω επιθετικότητας παίρνοντας όλη την πλευρά, θα πρέπει να συνδυάσει την ταχύτητα και τη δημιουργία στα πολλά ανεβάσματα, στοιχεία που διακρίνουν το παιχνίδι του, με τη συνέπεια στην άμυνα και το κράτημα της θέσης.

Δημήτρης Εμμανουηλίδης

Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού
Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

Προτού συμπληρώσει 19 χρόνια ζωής, λογίζεται ως ενεργό στέλεχος της πρώτης ομάδας. Από τα 47 λεπτά σε 2 παιχνίδια τη σεζόν 2016-17, ανέβηκε πέρυσι στα 667, σε 16 συμμετοχές, και σημείωσε μάλιστα 4 γκολ. Υπέστη ένα μικρό πολιτισμικό σοκ, το οποίο μάλλον τον αποσυντόνισε, τον παρέσυρε και τον έβγαλε για λίγο από το δρόμο του. Κατάλαβε όμως γρήγορα ότι πρώτα πρέπει ν' ακούει, να σκέφτεται και μετά να πράττει, αφού διαφορετικά η πρόοδός του θα είναι μια διακεκομμένη γραμμή χωρίς συνέχεια. Ανανεώνοντας το συμβόλαιό του, ανέκτησε την αυτοπεποίθησή του, μια και καταλαβαίνει ότι τον υπολογίζουν όσο και τ' άλλα παιδιά της ηλικίας του.

Νίκος Βέργος

Ο Νίκος Βέργος τη στιγμή του γκολ απέναντι στην Μπίρσοτ
Ο Νίκος Βέργος τη στιγμή του γκολ απέναντι στην Μπίρσχοτ EUROKINISSI SPORTS

Ήρθε πέρυσι (από τον Ολυμπιακό) για να διεκδικήσει τη θέση του βασικού φορ, αλλά η εκτελεστική δεινότητα του Μακέντα και η δική του αδυναμία ν' ανταποκριθεί σ' όσα ήθελε ο Γιώργος Δώνης τον έφεραν τρίτο στην ιεραρχία, πίσω από τον Καμπετσή. Στα 8 παιχνίδια που μέτρησε, μόνο 2 ήταν 90λεπτες συμμετοχές, σκοράροντας μόλις 1 γκολ. Μπήκε φουριόζος στην εφετινή προετοιμασία, επιχειρώντας να καλύψει την απόσταση που τον χώριζε από τους έτερους επιθετικούς στο μυαλό του Δώνη και να κερδίσει το χώρο που του αναλογεί στο ροτέισον. Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη τα γκολ από τους εφεδρικούς επιθετικούς του, γιατί ο Ιταλός δεν μοιάζει ικανός να βάλει περισσότερα από 15.

Δημήτρης Κολοβός

Ο Δημήτρης Κολοβός είναι ένα από τα μεταγραφικά αποκτήματα του Παναθηναϊκού
Ο Δημήτρης Κολοβός είναι ένα από τα μεταγραφικά αποκτήματα του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

Στα 26 του έχει μια ευκαιρία ν' αποδείξει και να πείσει ότι δεν είναι ένα 'χαμένο ταλέντο', ταλαιπωρημένο από τραυματισμούς που στον Ολυμπιακό δεν κέρδισε όσες ευκαιρίες πιθανόν άξιζε. Το β' μισό στην Κύπρο με την Ομόνοια είχε θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του, καθώς όχι μόνο επανήλθε στη δράση (4 γκολ και 3 ασίστ σε 19 συμμετοχές), αλλά επανεκλήθη στην εθνική ομάδα, σκοράροντας ένα γκολ που ουδείς ξέρει πόσο σημαντικό θ' αποδειχθεί στην πορεία των προκριματικών του EURO μετά και την αποπομπή του Άγγελου Αναστασιάδη. Ο Παναθηναϊκός τού παρείχε συμβόλαιο για τρία χρόνια και ο ίδιος βάζει ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό του, με σκοπό να το κερδίσει πολύ γρήγορα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK