Γιατί τα 64.000.000 ευρώ για τον Κρίστιαν Πούλισιτς είναι ελάχιστα

Η Τσέλσι δαπάνησε 64.000.000 ευρώ για να αποκτήσει έναν 20χρονο αναπληρωματικό της Ντόρτμουντ, τον Κρίσταν Πούλισιτς. Η μεταγραφή του Αμερικανού... ήρωα, όμως, θα ωφελήσει πολλαπλάσια τους 'μπλε' για ορισμένους σημαντικούς λόγους.

Γιατί τα 64.000.000 ευρώ για τον Κρίστιαν Πούλισιτς είναι ελάχιστα

Μπορεί ένας ποδοσφαιριστής 20 ετών, με ένα γκολ και δύο ασίστ σε μισή σεζόν φέτος, να κοστίσει 64.000.000 ευρώ; Αν ονομάζεται Κρίστιαν Πούλισιτς και πωλείται από την Ντόρτμουντ στην Τσέλσι, το ποσό αυτό είναι πολύ μικρό και υπάρχουν σοβαροί λόγοι που ο Αμερικανός εξτρέμ έχει όλα τα φόντα να κάνει άμεσα την απόσβεση των χρημάτων που δαπάνησαν οι 'μπλε' για την απόκτησή του.

Η μεγαλύτερη μεταγραφή (μέχρι την επόμενη) του χειμερινού μεταγραφικού 'παραθύρου' έχει προκαλέσει σάλο λόγω των χρημάτων σε σχέση με την προσφορά του διεθνή ποδοσφαιριστή, ο οποίος, όμως, εδώ και 4 σεζόν δείχνει έτοιμος από καιρό για ένα τέτοιο βήμα στην καριέρα του.

Ο Πούλισιτς έκανε ντεμπούτο σε επαγγελματικό επίπεδο τον Ιανουάριο του 2016, λίγους μήνες αφότου έγινε 17 ετών κι έκτοτε η πορεία του ήταν ανοδική. Φέτος πραγματοποίησε τη δεύτερη μεγάλη μετακίνηση της καριέρας του, αλλά την πρώτη με χρηματικό αντίτιμο και το Contra.gr αναλύει τι σημαίνει αυτή η μεταγραφή.

Η Ντόρτμουντ ξέρει να πουλάει

Η Μπορούσια πήρε τον Πούλισιτς τον Φεβρουάριο του 2015 από την αμερικανική ΠΑ Κλάσικς, χωρίς να δαπανήσει ούτε ευρώ. Μετά από 10 γκολ και 8 ασίστ σε 15 αγώνες με την Ντόρτμουντ Κ17 προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα, με την οποία πραγματοποίησε ορισμένες εντυπωσιακές εμφανίσεις, όμως αναπόφευκτα παρουσίασε αστάθεια, ειδικά από τη στιγμή που ο σύλλογος δεν βρισκόταν στην καλύτερη στιγμή της τελευταίας δεκαετίας.

Άρχισε να παίρνει ολοένα και περισσότερο χρόνο συμμετοχής παρά τις αλλαγές προπονητών και με τον καιρό βρήκε συνεργασίες, ώστε να γίνει ουσιαστικός στο παιχνίδι του. Φέτος, όμως, έπεσε θύμα του... τυφώνα Τζέιντον Σάντσο, ο οποίος του πήρε τη θέση του βασικού, με συνέπεια να περιοριστεί σε δεύτερο ρόλο.

Με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2020, δεν έδειχνε διάθεση να ανανεώσει, θεωρώντας ότι έκλεινε ο κύκλος του στη Βεστφαλία. Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, η Ντόρτμουντ κατάφερε να πουλήσει έναν αναπληρωματικό που θα έμενε ελεύθερος στο τέλος της επόμενης σεζόν στα 64.000.000 ευρώ και μάλιστα να τον κρατήσει μέχρι τον Μάιο, στην προσπάθεια να επιστρέψει στους τίτλους της Γερμανίας.

Γιατί τα 64.000.000 ευρώ για τον Κρίστιαν Πούλισιτς είναι ελάχιστα
AP PHOTO/MICHAEL PROBST

Όλα αυτά ενώ μόλις πέρυσι είχε πουλήσει τον Ουσμάν Ντεμπελέ για 115.000.000 ευρώ και τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, έναν ποδοσφαιριστή που είχε εξοστρακιστεί από την ομάδα λόγω των πειθαρχικών παραπτωμάτων που οφείλονταν στην επιθυμία του να φύγει, τον είχε παραχωρήσει για τα ίδια χρήματα με τον Πούλισιτς.

Η Ντόρτμουντ τα πηγαίνει περίφημα στο μεταγραφικό παζάρι, κάτι που αποδεικνύεται και από μικρότερου βεληνεκούς πωλήσεις, όπως τα 20.000.000 ευρώ για τον Αντρέι Γιαρμόλενκο παρότι ο Ουκρανός διεθνής δεν έπιασε στη Γερμανία, τα (περσινά) 17.000.000 ευρώ για τον Ματίας Γκίντερ που απέτυχε παταγωδώς στην ομάδα, τα 13.000.000 ευρώ για τον Εμρέ Μορ, έναν προβληματικό χαρακτήρα που δεν έβρισκε θέση στις αποστολές ή ακόμα και τα 42.000.000 ευρώ του 2016 για τον Χενρίχ Μχιταριάν.

Από το καλοκαίρι του 2015, το έτος που απέκτησε τον Πούλισιτς, έχει εισπράξει 518.400.000 ευρώ από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών και έχει δαπανήσει 325.840.000 ευρώ για να ενισχυθεί στο ίδιο διάστημα. Το αποτέλεσμα αυτών των 'έξυπνων' πωλήσεων είναι να βρίσκεται στην κορυφή στο τέλος του φετινού hinrunde και να διεκδικεί με αξιώσεις για πρώτη φορά μετά από χρόνια το πρωτάθλημα.

Δεν χωρούσε πια στην Ντόρτμουντ

Η σεζόν 2016-2017 ήταν το προσωπικό ζενίθ του Πούλισιτς στην καριέρα του μέχρι στιγμής. Με 8 ασίστ και 3 γκολ σε 29 αγώνες πρωταθλήματος και 3 ασίστ και ένα γκολ σε 10 αγώνες Champions League, ήταν ένας από τους παίκτες που ξεχώρισαν σε μία ενθουσιώδη ομάδα υπό τις οδηγίες του Τόμας Τούχελ. Ο Γερμανός έφυγε, όμως, με τον Πέτερ Μπος να τον διαδέχεται και ακολούθως να κάθεται στον πάγκο ο Πέτερ Στέγκερ και από το καλοκαίρι του 2018 ο Λουσιάν Φαβρ.

Μαζί τους, οι επόμενοι τεχνικοί έφεραν παίκτες, νέες ενδεκάδες, αλλαγές διάταξης και αρκετά πράγματα πλέον δεν ήταν όπως τα είχε συνηθίσει ή όπως είχαν ταιριάξει στην καλή σεζόν του Πούλισιτς. Ο Ομπαμεγιάνγκ και ο Ντεμπελέ με τους οποίους συνεργαζόταν με κλειστά μάτια αποχώρησαν και πλέον είχε να αντιμετωπίσει για την ενδεκάδα παίκτες ακόμα και μικρότερους σε ηλικία, που έπρεπε να προστατευτούν περισσότερο και από τον ίδιο.

Γιατί τα 64.000.000 ευρώ για τον Κρίστιαν Πούλισιτς είναι ελάχιστα
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Ο Σάντσο, ο Ραφαέλ Γκερέιρο και ο Γιάκομπ Μπρουν Λάρσεν φέτος μοιάζουν καταλληλότεροι για τα σχέδια του Ελβετού προπονητή και ειδικά ο Άγγλος εξτρέμ, με την οργιώδη φόρμα του (6 γκολ, 8 ασίστ σε 17 αγώνες πρωταθλήματος) δεν μπορεί να λείπει από κανέναν αγώνα της Μπορούσια. Ουσιαστικά πήρε τη θέση του Πούλισιτς στην ενδεκάδα και η απότομη εκτόξευσή του κινδύνευε να θέσει εν αμφιβόλω την παραμονή του στον σύλλογο.

Αυτός είναι ένας λόγος που η Μπορούσια προτίμησε να επιτρέψει σε ένα τόσο σπουδαίο ταλέντο όσο ο Πούλισιτς να πάρει τη μεταγραφή που ήθελε και να διασφαλίσει ότι μετά από την απώλεια του Αμερικανού, δεν θα γινόταν εφικτό να αποχωριστεί και τον Άγγλο.

Ο Πούλισιτς θα κατέληγε στην Αγγλία

Ακόμα κι αν όλα αυτά τα χρόνια οι Άγγλοι είχαν υιοθετήσει την αμερικανική προφορά και αποκαλούσαν τον νεαρό εξτρέμ 'Πουλίσικ', αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι τον γνώριζαν καλά σε αγωνιστικό επίπεδο.

Επιπροσθέτως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι χτυπούν το κεφάλι τους στον 'τοίχο' όσοι Άγγλοι είχαν δει από κοντά τον Πούλισιτς σε ηλικία 7 ετών, όταν ο πατέρας του, προπονητής ποδοσφαίρου σάλας και όχι μόνο, έμεινε για έναν χρόνο στο Νησί. Τότε, ο μικρός Πούλισιτς αγωνιζόταν στα τμήματα υποδομής της Μπρέικλι Τάουν, προσμένοντας για κίνητρα ώστε να παραμείνει και να αναπτύξει εκεί το ταλέντο του. Δεν τα βρήκε και αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω στις ΗΠΑ, όπου τελικά βρήκε τον δρόμο του.

Γιατί τα 64.000.000 ευρώ για τον Κρίστιαν Πούλισιτς είναι ελάχιστα
AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Δύο δεκαετίες αργότερα, η Αγγλία τον 'κάλεσε' πίσω. Ο γάμος έμοιαζε αναπόφευκτος, αφού κι ο ίδιος θεωρεί την Premier League το επόμενο 'σκαλοπάτι' της καριέρας του και φυσικά μιλώντας άρτια τη γλώσσα, έχει ένα μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με άλλες διεθνείς μεταγραφές αγγλικών συλλόγων.

Με 9 γκολ (όλα, πάντως, απέναντι σε ομάδες της CONCACAF) σε 23 συμμετοχές με την εθνική ανδρών των ΗΠΑ και έχοντας τόσο κροατικό όσο και γερμανικό διαβατήριο, αυτό που δεν θα καταφέρει ποτέ η Αγγλία είναι να έχει έναν τόσο καλό εξτρέμ με το λιοντάρι στο στήθος.

Η Τσέλσι μπορεί να τον αξιοποιήσει αγωνιστικά

Ο χώρος που αγωνίζεται καλύτερα ο Πούλισιτς είναι η θέση του δεξιού εξτρέμ. Σε ένα από τα κορυφαία παιχνίδια της καριέρας του, κόντρα στη Μονακό στο Πριγκιπάτο προ διετίας, έκανε θραύση μπαίνοντας αλλαγή και παίζοντας όλη τη δεξιά πλευρά, ωστόσο συνήθως περιορίζεται είτε σε ρόλο δεξιού μέσου σε 4-4-2 είτε σε ρόλο δεξιού εξτρέμ σε 4-3-3 και 4-2-3-1.

Ο Μαουρίτσιο Σάρι τον προορίζει γι' αυτόν τον χώρο στο γήπεδο, ποντάροντας στο να μιμηθεί τον Χοσέ Καγεχόν και τη λειτουργία του στη Νάπολι. Όπως και ο Ισπανός, ο Πούλισιτς είναι ιδανικός να ανοίγει το παιχνίδι από την πτέρυγά του, αφού πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που αρέσκεται στο να επιτίθεται κατά μέτωπο στον αντίπαλο.

Οι 5,7 ντρίμπλες ανά αγώνα την περσινή σεζόν ήταν οι περισσότερες στην Bundesliga από έναν ποδοσφαιριστή, την ώρα που ο Κιλιάν Εμπαπέ στην Παρί Σεν Ζερμέν είχε 4,8, ο Ουσμάν Ντεμπελέ στην Μπαρτσελόνα είχε 4 και ο ανταγωνιστής για τη θέση του στην Ντόρτμουντ Σάντσο είχε 3,8.

Γιατί τα 64.000.000 ευρώ για τον Κρίστιαν Πούλισιτς είναι ελάχιστα
AP PHOTO/TIM IRELAND

Το πρόβλημα του Πούλισιτς ήταν ότι παρά το πλάτος που έδινε, όταν έφτανε μέχρι τη γραμμή του άουτ δεν μπορούσε να δώσει πάσα. Συνήθως περνούσε τον αντίπαλο ξανά και ξανά, αλλά δεν σέντραρε ή 'έκοβε' την μπάλα, αφού δεν υπήρχε ο Ομπαμεγιάνγκ των προηγουμένων ετών στην περιοχή να μετατρέψει σε γκολ την πάσα του. Με 1,6 σέντρες ανά αγώνα γινόταν φανερό ότι κουβαλούσε την μπάλα, έκανε κατάχρηση και δεν τελείωνε τις φάσεις, αφού είχε μόλις 1,2 τελικές προσπάθειες ανά αγώνα.

Αυτό που συνέβαινε ήταν να ολοκληρώνονται άδοξα οι προσπάθειές του με πάσες σε μη επικίνδυνους χώρους ή με κλεψίματα αντιπάλων, κάτι που δεν θα αντιμετωπίσει στην Τσέλσι. Ο Ιταλός τεχνικός αυτήν τη στιγμή αγωνίζεται με τον Εντέν Αζάρ σε ρόλο 'ψευδοεννιαριού', ήτοι ο Βέλγος θα βρίσκεται πάντα στο όριο της μεγάλης περιοχής περιμένοντας ένα 'κόψιμο' της μπάλας από τον Πούλισιτς από δεξιά.

Αντιστοίχως, στα αριστερά, όταν δεν βρίσκεται ο Αζάρ σε ρόλο οργανωτή αλλά και εκτελεστή, μπορεί να αγωνιστεί ακόμα ένας ταλαντούχος εξτρέμ, ο Κάλουμ Χάντσον Οντόι, ο οποίος κατά την @Statman_Dave είναι ικανός να παίξει τον ρόλο του πλέιμεϊκερ, όπως έκανε ο Λορέντζο Ινσίνιε στη Νάπολι του Σάρι.

Το βέβαιο είναι ότι με τον Γουίλιαν στα 30 του και τον Πέδρο στα 31 του, ο Πούλισιτς ήδη μοιάζει καλύτερη επιλογή για τα δεξιά. Εξάλλου, ο Ισπανός με 3,1 ντρίμπλες και ο Βραζιλιάνος με 3,9 δεν μπορούν να συγκριθούν με την επιθετικότητα που βγάζει ο Πούλισιτς στο παιχνίδι του ως εξτρέμ, ενώ αμφότεροι δεν θεωρούνται... μόνιμοι στο 'Στάμφορντ Μπριτζ'.

Η Τσέλσι θα κάνει άμεση απόσβεση

Μία μεταγραφή ενός Αμερικανού ποδοσφαιριστή δεν σημαίνει μόνο αγωνιστικά οφέλη. Ακόμα κι αν ο Πούλισιτς δεν καταφέρει να 'πιάσει' στο Λονδίνο, η μετακίνησή του θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό.

Ο νεαρότερος σκόρερ της εθνικής ΗΠΑ έγινε ήδη ο πιο ακριβός Αμερικανός στην ιστορία και μάλιστα σχεδόν τετραπλασιάζοντας το προηγούμενο ποσό ρεκόρ που είχε δοθεί, τα 17.000.000 ευρώ που πρόσφερε η Βόλφσμπουργκ στη Χέρτα για τον Τζον Άντονι Μπρουκς.

Εδώ και χρόνια οι συμπατριώτες του αντιμετωπίζουν τον Πούλισιτς ως το 'θείο βρέφος' του αμερικανικού ποδοσφαίρου και τον θεωρούν 'σωτήρα' της εθνικής ομάδας τους, η οποία δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της.

Γιατί τα 64.000.000 ευρώ για τον Κρίστιαν Πούλισιτς είναι ελάχιστα
MARK STEHLE/AP IMAGES FOR PANINI AMERICA

Η στήριξη που θα έχει στην περιπέτειά του στην Αγγλία θα είναι καθολική και η μετακίνησή του στο πιο εμπορικό πρωτάθλημα του κόσμου αναμένεται να κινητοποιήσει χορηγούς και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ο Νταγκ Χάρις, πρόεδρος της ΠΑ Κλάσικς, μιλώντας στη ' Sun' υποστήριξε ότι ο νεαρός Αμερικανός ετοιμάζεται για πλουσιοπάροχα χορηγικά συμβόλαια, εφάμιλλα με αυτά των κορυφαίων αθλητών της χώρας.

'Σίγουρα στρώνει τον δρόμο για να το κάνει αυτό. Από πλευράς marketing, έχει παραμείνει καθαρός και αποτελεί αρκετά αρεστός ως προσωπικότητα. Όταν τον συναντήσεις, αμέσως θα σου αρέσει. Καλλιεργεί διάφορες εμπορικές συμφωνίες με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες στις ΗΠΑ. Τον είδα σε μία διαφήμιση της Gatorade με τον Λεμπρόν Τζέιμς και τη Σερένα Γουίλιαμς', δήλωσε.

Ο σταρ των Λος Άντζελες Λέικερς κερδίζει 44.000.000 ευρώ από χορηγίες κάθε χρόνο και η σπουδαιότερη σύγχρονη τενίστρια 15.000.000 περίπου, ποσά που αν τα πλησιάσει ο Αμερικανός, θα ωφελήσει εκτός από τον τραπεζικό λογαριασμό του και το brand της Τσέλσι.

Οι 'μπλε' δεν έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν τη διείσδυση που θα ήθελαν στην αμερικανική ήπειρο, ίσως και ελέω Ρομάν Αμπράμοβιτς, με τον Πούλισιτς να τους προσφέρει αυτήν τη διέξοδο σε μια άκρως πρόσφορη αγορά, που επιζητά ντόπιους ήρωες.

Ο Πούλισιτς αξίζει τα λεφτά του

Για την Ντόρτμουντ, η πώληση των 64.000.000 ευρώ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που έκαναν ποτέ, πίσω μόνο από εκείνη του επίσης 20χρονου Ντεμπελέ πριν από έναν χρόνο. Το deal μοιάζει εξαιρετικό, ειδικά από τη στιγμή που αφορά έναν αναπληρωματικό παίκτη με συμβόλαιο που έληγε το καλοκαίρι του 2020 και δη από τη στιγμή που δεν φεύγει άμεσα, αλλά θα παραμείνει μέχρι το καλοκαίρι.

Για την Τσέλσι, όμως, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Τη φετινή σεζόν, έχει αγοράσει τερματοφύλακα πολύ πιο ακριβό (Κέπα για 80.000.000 ευρώ). Πέρυσι αγόρασε πιο ακριβά έναν επιθετικό που πλέον δεν λογίζεται βασικός (Άλβαρο Μοράτα για 66.000.000 ευρώ). Οι αποτυχημένες αγορές των Μισί Μπατσουαγί, Τιεμουέ Μπακαγιοκό και Ντάνι Ντρίνκγουοτερ κόστισαν μόλις 25.000.000 ευρώ λιγότερα η κάθε μία.

Για μία εταιρία που προ 3 ημερών ανακοίνωσε αύξηση 22,7% στα έσοδά της για το οικονομικό έτος 2017-2018, φτάνοντας τα 491.500.000 ευρώ, το κόστος της μεταγραφής ενός 20χρονου εξτρέμ με τόσο ταλέντο και παράπλευρες εμπορικές αρετές, μοιάζει αρκετά μικρό.

Ειδικά όταν ένας συνομήλικός του, ο Εμπαπέ, το φετινό καλοκαίρι πωλήθηκε για 135.000.000 ευρώ, με τα μπόνους να αυξάνουν το κόστος της μεταγραφής κατά 45.000.000 ευρώ.

Ο Κρίστιαν Πούλισιτς ετοιμάζεται για μία μεγάλη αλλαγή 'σελίδας' στην καριέρα του και έχει πάνω από 64.000.000 λόγους για να πετύχει. Εσείς πιστεύετε ότι αξίζει αυτά τα χρήματα;

Photo credits: AP Photo/Tim Ireland, Manu Fernandez, Martin Meissner, Francisco Seco, Michael Probst, Mark Stehle/AP Images for Panini America

News 24/7

24MEDIA NETWORK