7 παίκτες που έγραψαν ιστορία με τα ερυθρόλευκα

Με αφορμή την πρόσφατη ανανέωση του συμβολαίου του Κώστα Φορτούνη, που τον τοποθετεί στο 'βιβλίο' της ιστορίας του Ολυμπιακού, το Contra.gr καταγράφει ακόμα 7 περιπτώσεις παικτών από όλα τα αθλήματα που δικαίως χαρακτηρίζονται 'σημαίες' των Πειραιωτών.

7 παίκτες που έγραψαν ιστορία με τα ερυθρόλευκα
Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς πανηγυρίζει ένα γκολ, με τον Γρηγόρη Γεωργάτο EUROKINISSI

Με αφορμή την ανανέωση του ηγέτη του Ολυμπιακού, Κώστα Φορτούνη, θυμίζουμε επτά χαρακτηριστικές περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται 'σημαίες' του συλλόγου.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο σύμβολα, τίτλοι και φανέλες. Είναι και πρόσωπα. Ακόμα και η σημερινή εποχή θέλει τα ινδάλματά της. Δεν υπάρχουν πλέον οι αφίσες στα δωμάτια, αλλά τα wallpapers. Υπάρχει η ίδια ανάγκη για προσωπικότητες που θα ξεχωρίσουν, για τους παίκτες που θα φιλήσουν την φανέλα, θα δείξουν το σήμα, θα συνεχίσουν τη ρομαντική διαδρομή που ακολούθησαν τόσοι και τόσοι.

Ο Κώστας Φορτούνης ανήκει σε αυτούς. Και με αφορμή την πρόσφατη ανανέωση του συμβολαίου του που τον τοποθετεί στο 'βιβλίο' της ιστορίας του Ολυμπιακού, καταγράφουμε ακόμα 7 περιπτώσεις από όλα τα αθλήματα που δικαίως χαρακτηρίζονται 'σημαίες'.

Γιώργος Σιδέρης

Ο 'Φόντακας' του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο πρώτος και ίσως ο καλύτερος 'killer' του Ολυμπιακού. Φόρεσε την φανέλα του για συνολικά 12 χρόνια, μετρώντας 285 συμμετοχές και 224 γκολ.

ΟΣΦΠ-ΒΕΡΟΙΑ 1-0
Ο Γιώργος Σιδέρης σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Ολυμπιακός - Βέροια 1-0 στο "Γ. Καραϊσκάκης", στις 08/01/1967 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μπορεί στη δεκαετία του '60 όπου έπαιξε στον Ολυμπιακό να έπεσε στην εποχή του Παναθηναϊκού, ωστόσο πανηγύρισε 2 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα και 1 Βαλκανικό Κύπελλο. Ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, οι επιδόσεις του με την ερυθρόλευκη ριγωτή δεν έχουν ξεπεραστεί.

Γιώργος Δεληκάρης

Σε κλασικούς ποδοσφαιρικούς όρους, είναι η... καψούρα όλων των Ολυμπιακών. Δεν είναι οι τίτλοι του (3 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα), δεν είναι το ταλέντο του, δεν είναι η αγάπη του για τον σύλλογο, είναι όλο αυτό που κουβαλούσε και ήταν καθαρά Ολυμπιακό.

ΟΣΦΠ-ΑΕΚ 2-0
Ο Γιώργος Δεληκάρης σε προσπάθεια του από την αναμέτρηση Ολυμπιακός - ΑΕΚ 2-0 στις 08/04/1973 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που έχει αναδείξει η Ελλάδα και σίγουρα στο top-3 των πιο αγαπημένων του κόσμου. Παρά το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό στα τελειώματα της καριέρας του, οι φίλαθλοι συνεχίζουν και τον έχουν μέσα στην καρδιά τους.

Νίκος Αναστόπουλος

Έχει αφήσει και αυτός το ποδοσφαιρικό του αποτύπωμα στον Ολυμπιακό, όντας η πιο χαρακτηριστική φιγούρα των 80s και το απόλυτο ίνδαλμα των φιλάθλων. Με τους «ερυθρόλευκους» σημείωσε 197 τέρματα σε 351 αγώνες, κατά τις τρεις του θητείες που συνολικά διήρκεσαν 10 χρόνια.

'Αρρωστος' Ολυμπιακός, σπουδαίος ποδοσφαιριστής, ένας από τους πιο επιτυχημένους παίκτες που φόρεσαν την φανέλα της ομάδας, πανηγυρίζοντας 4 πρωταθλήματα και τρία κύπελλα. Αν η ιστορία γράφεται με τις επιτυχίες, ο 'μουστάκιας' ακολούθησε τη δική του πορεία που μνημονεύεται ακόμα και σήμερα. Κι αυτό είναι η δική του μεγαλύτερη επιτυχία.

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική προσωπικότητα στη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού, αν όχι η μεγαλύτερη σε όλα τα αθλήματα. Πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού σε συμμετοχές στο πρωτάθλημα, τρίτος συνολικά ποδοσφαιριστής σε συμμετοχές, έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα (12), πρώτος σκόρερ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με την φανέλα του Ολυμπιακού, πρώτος σε συμμετοχές στο Champions League, θέλετε κι άλλα;

Οι συνολικά 18 τίτλοι του με τους Πειραιώτες (πρωτάθλημα, κύπελλο, σούπερ καπ) δεν τον κάνουν απλά τον πιο επιτυχημένο ξένο στην ιστορία του συλλόγου, αλλά το πρόσωπο που θα μπορούσε άνετα να μπει δίπλα στον δαφνοστεφανομένο έφηβο.

Βασίλης Σπανούλης

Άλλαξε τον ρου του μπασκετικού Ολυμπιακού από το 2010 και έπειτα όταν έκανε το 'μπαμ' και επέλεξε τους 'ερυθρόλευκους' αποχωρώντας από τον Παναθηναϊκό. Έχει κατακτήσει δύο σερί Ευρωλίγκες με τους Πειραιώτες -που είναι και η ιστορικότερη επιτυχία του με την φανέλα του Ολυμπιακού- τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και ένα Διηπειρωτικό.

Από εποχής Πάσπαλι είχε ο Ολυμπιακός να ζήσει τέτοια επίδραση παίκτη στο DNA της ομάδας και να αγαπηθεί τόσο πολύ από τον κόσμο. Μαζί με τον Πρίντεζη, είναι οι δύο μπασκετικές προσωπικότητες που κρατούν ψηλά τη σημαία του συλλόγου.

Θοδωρής Χατζηθεοδώρου

Ξεκίνησε στον Ηλυσιακό, πήγε στον Ολυμπιακό και στέριωσε εκεί. Στις 19 Ιουνίου 2010 έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο αθλητής με τους περισσότερους τίτλους (27) στην ιστορία του ελληνικού ομαδικού αθλητισμού. Τον Ιούνιο του 2011, όταν μεταγράφηκε στη Χίο είχε ήδη 31 τίτλους στο ενεργητικό του. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι ο... Τζόρτζεβιτς του πόλο.

Θέλετε να κάνουμε μία καταμέτρηση; Πάμε. Δώδεκα πρωταθλήματα, 11 κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 1 Πρωταθλητριών, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης. Ο... αθεόφοβος συνέχισε με φόρα και στην Παρτιζάν, με την οποία σε ένα χρόνο πήρε 4 τίτλους!

Σωτήρης Αμαριανάκης

Για να μην αφήσουμε απ' έξω το βόλεϊ που επίσης μετράει ουκ ολίγες επιτυχίες, επιλέξαμε τον Αμαριανάκη, ίσως έναν από τους καλύτερους κεντρικούς μπλοκέρ όλων των εποχών. Επτά πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα και ένα κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης ο απολογισμός του στα 8 χρόνια που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό. Για τους μη μυημένους με το άθλημα, ο Αμαριανάκης ανήκει στην εποχή του Ολυμπιακού του Λάιου, όπου το ΣΕΦ μάζευε σχεδόν 20.000 κόσμο για να δει βόλεϊ!

News 24/7

24MEDIA NETWORK