7 σημειώσεις από τους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας

Τι κρατάμε από την 5η φάση του Κυπέλλου Ελλάδας και τι περιμένουμε από αυτά που... έρχονται από τους '16' και έπειτα, με τους 'μεγάλους' του περσινού πρωταθλήματος να μπαίνουν κι αυτοί στο κόλπο.

Στιγμιότυπο από την προθέρμανση των παικτών του Παναθηναϊκού πριν από την αναμέτρηση με την Παναχαϊκή για τον δεύτερο αγώνα της φάσης των 32 του Κυπέλλου Ελλάδας 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019
Στιγμιότυπο από την προθέρμανση των παικτών του Παναθηναϊκού πριν από την αναμέτρηση με την Παναχαϊκή για τον δεύτερο αγώνα της φάσης των 32 του Κυπέλλου Ελλάδας 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI SPORTS

Το Κύπελλο Ελλάδας μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης ήταν σε μία διαδικασία σχετικής... αδιαφορίας από πλευράς κόσμου. Αν δεν ήταν, μάλιστα, ο Παναθηναϊκός, ο ΟΦΗ και η ΑΕΛ, ίσως να ήταν παντελώς αδιάφορο. Πλέον, μπήκαμε στη φάση των 16 όπου τα πράγματα 'ζορίζουν' για όλους και όπως λέμε στην καθομιλουμένη "τώρα αρχίζουν τα καλά". Ας δούμε, όμως, τι αξίζει να κρατήσουμε από όσα είδαμε στη διοργάνωση έως τώρα.

  • Τα διαδικαστικά. Στην επόμενη φάση, οι ομάδες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ δυναμικότητας. Στο ένα θα μπουν και αυτές που τερμάτισαν στη θέση 1-5, άρα Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Άρης δεν θα κληρωθούν μεταξύ τους. Άρα ντέρμπι, τουλάχιστον προς το παρόν, γιοκ.
  • Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στη φάση των 16, όπου για δύο συνεχόμενες σεζόν έχει αποκλειστεί, πρόωρα, από τη Λαμία. Κακά τα ψέματα, για την ομάδα του Γιώργου Δώνη το κύπελλο είναι μία διοργάνωση όπου αναζητείται η διάκριση. Η είσοδος στα πλέι οφ κι ένα ευρωπαϊκό 'εισιτήριο' παραμένει ο νούμερο 1 στόχος, αλλά και το κύπελλο είναι μία ευκαιρία για ψυχολογική άνοδο. Η ρεβάνς με την Παναχαϊκή στο παγωμένο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ΟΑΚΑ ήταν μία τυπική διαδικασία. Έγινε, όμως, ξεχωριστή, όχι για τη δεύτερη νίκη, αλλά για το γεγονός ότι αρκετοί νέοι παίκτες συστήθηκαν με το κοινό του Παναθηναϊκού. Σημαντικό και το γεγονός ότι ο Ούφε Μπεκ έπαιξε και δεν... τραυματίστηκε. Στα αξιοσημείωτα για τους 'πράσινους' το γεγονός ότι οι 11 από τους 14 παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης ήταν Έλληνες. Λίγες ομάδες έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν το ντόπιο στοιχείο και ο Παναθηναϊκός το κάνει, είτε από ανάγκη είτε από πλάνο.
  • Η μεγαλύτερη έκπληξη του τουρνουά έως τώρα είναι ο αποκλεισμός της ΑΕΛ από την Καλαμάτα. Η ΑΕΛ είναι από τις ομάδες που ξεχωρίζουν στο τρέχον πρωτάθλημα και διεκδικεί θέση στα πλέι οφ, οπότε το πρόωρο 'αντίο' από τον θεσμό του κυπέλλου, που θεωρητικά ήταν ένας ρεαλιστικός και ίσως πιο εφικτός στόχος, μπορεί να χαρακτηριστεί ως πλήγμα για τη θεσσαλική ομάδα. Πλέον, η συνέχεια ανεβάζει τον πήχη, με δεδομένο ότι έχει πια μόνο το πρωτάθλημα να ασχοληθεί και με τον -πάντα απαιτητικό- Αλέξη Κούγια, δεν χωράει άλλη αποτυχία.
  • Το καλύτερο ματς ήταν η ρεβάνς της Τρίπολης, μεταξύ Αστέρα και Πλατανιά. Ο Αστέρας έδειξε προβληματικός, εξ ου το γεγονός ότι άλλαξε προπονητή, ο δε Πλατανιάς γνωρίστηκε με το ευρύτερο ποδοσφαιρικό κοινό, δείχνοντας ότι έχει τις δυνατότητες και εφέτος να διεκδικήσει την άνοδο στη Super League 1.
  • Ο ΟΦΗ είχε δύσκολη αποστολή απέναντι στην Καβάλα μετά το 0-2 του πρώτου αγώνα, αλλά με το άνετο 4-0 πέρασε στην επόμενη φάση. Και ήταν τόσο άνετο όσο δείχνει το τελικό σκορ. Η ομάδα του Γιώργου Σίμου θύμισε τον καλό εφετινό εαυτό και με τον αστερίκο της διαφοράς δυναμικότητας των δύο ομάδων, φρόντισε εξ αρχής να παίξει στα 'κόκκινα' για να διορθώσει την 'ανορθογραφία' του πρώτου ματς με την ομάδα του Παύλου Δερμιτζάκη. Στα θετικά και το γεγονός ότι ο κόουτς του Ομίλου είδε παίκτες όπως ο Πασχάλης Στάικος να 'δηλώνουν' έτοιμοι για τη συνέχεια. Πλέον, μετά τους αποκλεισμούς Εργοτέλη και Πλατανιά, ο ΟΦΗ είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Κρήτης στη διοργάνωση. Για την κρητική ομάδα, το κύπελλο είναι ένας στόχος που περιλαμβάνεται στα πλάνα, αν και δεν το 'φωνάζουν'. Ούτε την έξοδο στην Ευρώπη 'φωνάζουν', αλλά δεν θα έλεγαν... όχι αν εξασφαλίσουν την επιστροφή τους σε αυτή μέσω των πλέι οφ.
  • Για την κρητική ομάδα, βέβαια, τα δύσκολα αρχίζουν από τη φάση των 16, αφού βάσει των γκρουπ δυναμικότητας, θα κληθεί (όπως και οι Παναιτωλικός, Αστέρας, Ξάνθη, Βόλος, ΠΑΣ Γιάννινα, Τρίκαλα, Καλαμάτα) να αντιμετωπίσει έναν εκ των ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και Άρη. Σε αυτούς, προσθέστε Ατρόμητο, Πανιώνιο και Λαμία.
  • Και τώρα τα καλά. Μπήκαμε αισίως στη φάση των 16 και οι μεγάλες ομάδες δεν λείπουν. Ο τρόπος διεξαγωγής του εφετινού κυπέλλου μπορεί να σηκώνει συζήτηση και σίγουρα οι εκπλήξεις δεν ήταν πολλές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ο επόμενος γύρος, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον.

Ο τσακωμός για τη Χρυσή Μπάλα στον Μέσι και οι προβλέψεις για ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK