8 παραλίγο θρίαμβοι ελληνικών ομάδων στο Champions League

Οι βραδιές του 'παραλίγο', όταν οι ελληνικές ομάδες άγγιξαν το θαύμα στο Champions League και έβαλαν φωτιά στα ποδοσφαιρικά όνειρα μας.

Ο Τσόρι Ντομίνγκες κατά τη διάρκεια του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Ολυμπιακός στις 18 Μαρτίου 2014
Ο Τσόρι Ντομίνγκες κατά τη διάρκεια του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Ολυμπιακός στις 18 Μαρτίου 2014 EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο γήπεδο 'Γεώργιος Καραΐσκάκης' την Τότεναμ. Το εμπόδιο είναι τεράστιο, οι πιθανότητες επίτευξης μιας νίκης, μάλλον μικρές. Όμως ο Ολυμπιακός, βάσει δεκάδων ονειρεμένων βραδιών που έχουν ζήσει οι ελληνικές ομάδες στο Champions League, βάσει των βραδιών που το 'παραλίγο' συνάντησε τον θρίαμβο πάνω από τη γνήσια απόλαυση ενός αμφίρροπου αγώνα, δικαιούται να ελπίζει. Παρακάτω, επιχειρήσαμε να απαριθμήσουμε τις πιο οριακές 'παραλίγο' στιγμές των ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις. Ας είναι η τύχη με τους πιο τολμηρούς.

Ο πυραυλοκίνητος Παναθηναϊκός

Κώστας Μαυρίδης, Δημήτρης Σαραβάκος, Κώστας Αντωνίου, Χουάν Ραμόν Ρότσα, Βέλιμιρ Ζάετς, Γιάννης Κυράστας επανδρώνουν μια ομάδα θρύλων, που περνάει τη Γκέτεμπόργκ στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 1984-1985 και στα ημιτελικά του θεσμού συναντά την πανίσχυρη Λίβερπουλ. Ο πρώτος αγώνας στο 'Άνφιλντ' έχει επεισοδιακή εξέλιξη, με τον Ολλανδό ρέφερι Γιαν Κάιζερ να ακυρώνει γκολ του Ρότσα στο 0-0. Το παιχνίδι θα ολοκληρωθεί με το βαρύ 0-4, που θα στείλει την ομάδα του Ίαν Ρας στον τελικό, μετά και τη νίκη 1-0 στο ΟΑΚΑ.

Η Λάρισα των Ονείρων

Η πρώτη επαρχιακή ομάδα που παίρνει το πρωτάθλημα Ελλάδας παίζει τα πρώτα ματς της στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Η σειρά αγώνων κόντρα στη Νοσατέλ Ξαμάξ θα είναι σκληρή και επεισοδιακή, με το σκορ 2-1 σε αμφότερες τις αναμετρήσεις να φέρνει τον δεύτερο αγώνα στα πέναλτι, όπου οι Ελβετοί θα πάρουν την πρόκριση με 3-0. Οι 'βυσσινί' έπαιξαν με το μαχαίρι στα δόντια και σίγουρα άξιζαν κάτι παραπάνω από εκείνες τις αναμετρήσεις.

Όταν η Μίλαν γονάτισε στην ΑΕΚ

Ρουντ Γκούλιτ, Μάρκο φαν Μπάστεν, Ντέγιαν Σαβίτσεβιτς, Ντεμέτριο Αλμπερτίνι, Ρομπέρτο Ντοναντόνι, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, Αλεσάντρο Κοστακούρτα, Φράνκο Μπαρέζι και η λίστα διαστημικών παικταράδων που φορούσαν το έμβλημα των Ροσονέρι συνεχίζεται εσαεί. Η υπερομάδα που έφτασε ως την κατάκτηση του τροπαίου εκείνης της χρονιάς βρήκε στη φάση των ομίλων την ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς, με τον Σαραβάκο να διανύει μια δεύτερη νεότητα και όλη εκείνη την ξεχειλίζουσα από ταλέντο αρμάδα της εποχής, περνώντας δυο ιδιαίτερα ζόρικα βράδια. Το 2-1 στο Σαν Σίρο με γκολ του Τόνι Σαβέβσκι στο ξεκίνημα του ματς ήταν ο ορισμός του παραλίγο θριάμβου.

Όταν ο Άγιαξ υποτάχθηκε από Πράσινες και Ερυθρόλευκες δυνάμεις

Είμαστε στις μαγικές χρονιές 1996 και 1998. Ο Παναθηναϊκός του Ρότσα και ο Ολυμπιακός του Μπάγεβιτς συναντούν τον Άγιαξ, ο μεν στην ημιτελική φάση του Champions League και ο δε στους ομίλους. Ο Παναθηναϊκός πετυχαίνει μια επική νίκη εκτός έδρας (0-1) και ο Ολυμπιακός κάνει επίδειξη δύναμης στο Ολυμπιακό Στάδιο (1-0). Η συνέχεια αμφότερων των πορειών ήταν για τον Παναθηναϊκό κυνική και για τον Ολυμπιακό ονειρεμένη, μέχρι εκείνο το βράδυ που ένα απίθανο σουτ του Αντόνιο Κόντε έκανε το όνειρο της συμμετοχής στα ημιτελικά να μοιάζει με φαντασίωση κινηματογραφικών προεκτάσεων. Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος ακόμα το θυμάται.

Ο -σαν βγαλμένος από ταινία της Marvel - Ολυμπιακός του 2002

Ζιοβάνι, Παρ Ζέτερμπεργκ, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Κριστιάν Καρεμπέ, Αλέκος Αλεξανδρής ήταν υπεύθυνοι επί του κανονιοβολισμού, ενώ η Λεβερκούζεν παρακολουθούσε με τρόμο. Το τελικό 6-2 μαρτυρά μια μυθική βραδιά για την ιστορία του Ολυμπιακού. Ένα συλλογικό "κρίμα" είχε βγει από τα χείλη όλων των οπαδών του Ολυμπιακού εκείνη τη σεζόν για το γεγονός ότι αυτή η βραδιά δεν επαναλήφθηκε. Η υπομονή για να συμβούν τα όνειρα ήταν ζητούμενο. Και συμβαίνουν ακόμα.

O 'Μιχαλάκης' που ήταν γνήσια τρέλα

Ο Παναθηναϊκός του Σέρχιο Μαρκαριάν διαλύει την Μπαρτσελόνα του Κάρλες Ρεσάκ και των Πάτρικ Κλάιφερτ, Ρόναλντ και Φρανκ ντε Μπουρ, Ριβάλντο, Μαρκ Όφερμαρς, με τον Άγγελο Μπασινά να σκοράρει με πέναλτι στο 79' (1-0), προκαλώντας πυρηνικές αντιδράσεις στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η ρεβάνς ξεκινά σχεδόν παραμυθένια, με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου να κεραυνοβολεί το τέρμα της Μπαρτσελόνα, να προκαλεί σιγή στο 'Καμπ Νόου' και το τελικό 3-1 είναι μια κυνική επιστροφή στην πραγματικότητα.

Όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ναυάγησε στην Πειραϊκή

Δεν ήταν η καλύτερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όλων των εποχών. Αντιθέτως, ήταν μια ομάδα που προσπαθούσε να αναρρώσει από το σοκ της αποχώρησης του Άλεξ Φέργκιουσον, ένα ακατέργαστο συνονθύλευμα ταλέντου και εμπειρίας που γύρευε ταυτότητα. Όμως ήταν η Γιουνάιτεντ, με επιθετικές αιχμές όπως ο Γουέιν Ρούνεϊ και ο Ρόμπιν φαν Πέρσι. Και ο Ολυμπιακός με τους Τζόελ Κάμπελ, Αλεχάντρο Ντομίνγκες, Ρομπέρτο στους ρόλους των υπερηρώων της εποχής, ζωγράφισε μια γλυκιά ποδοσφαιρική αλητεία, ένα 2-0 μαγικό, που αν είχε συνοδευτεί με μια λίγο πιο θαρραλέα παρουσία στη ρεβάνς (ήττα 0-3), τότε η ομάδα του Πειραιά, θα όριζε ξανά τα όρια της έννοιας 'Θρύλος'.

Πόσους βαθμούς θα κατακτήσει ο Ολυμπιακός στο Champions League; Το Pod-όσφαιρο έχει την απάντηση:

News 24/7

24MEDIA NETWORK