9 Έλληνες του εξωτερικού που είναι ελεύθεροι να γυρίσουν (αν θέλουν)

Άλλοι διακρίθηκαν περισσότερο κι άλλοι λιγότερο. Άλλοι κατέκτησαν τίτλους και άλλοι γλίτωσαν τον υποβιβασμό. Καθένας εκ των 9 Ελλήνων παικτών είναι μια άλλη περίπτωση που έχουν ως κοινό σημείο την έλλειψη δέσμευσης με οποιαδήποτε ομάδα. Προς το παρόν.

Ο Παναγιώτης Ταχτσίδης με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας
Ο Παναγιώτης Ταχτσίδης με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας EUROKINISSI SPORTS

Δικαιολογημένα ή μη, δεν είναι όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού το ίδιο προβεβλημένοι. Όχι τουλάχιστον όσο φερ' ειπείν ο αρχισκόρερ στην Ολλανδία Γιώργος Γιακουμάκης ή ο Τάσος Μπακασέτας, που επιλέχθηκε στη 'χρυσή ενδεκάδα' του τουρκικού πρωταθλήματος. Πρόκειται φυσικά για τα δύο πιο τρανταχτά παραδείγματα διεθνών ποδοσφαιριστών που διαπρέπουν εκτός συνόρων, έχοντας αλλάξει αγωνιστικό status από την ημέρα που έφυγαν και κοιτούν ψηλότερα.

Υπάρχουν κι εκείνοι που δεν αποκλείεται να επανεμφανιστούν στα μέρη μας. Υπό προϋποθέσεις φυσικά και συγκυρίες που θα ευνοήσουν τη συνθήκη. Αν το θελήσουν και πειστούν ότι αξίζει. Το ότι στην ΑΕΚ εξετάζει την περίπτωση του Γιώργου Τζαβέλλα της Αλάνια (που ακούγεται επίσης για τον Παναθηναϊκό), αλλά και του Στέλιου Κίτσιου της Ανκαραγκουτσού που υποβιβάστηκε, μας κέντρισε το ενδιαφέρον για να βρούμε ποιοι Έλληνες παίκτες του εξωτερικού κυκλοφορούν άνευ συμβολαίου (γιατί αυτοί οι δύο έχουν σε ισχύ) και θα μπορούσαν να επαναπατριστούν χωρίς εμπλοκή τρίτων. Εντοπίσαμε, μέσω των στοιχείων του transfermarkt, 9 διαφορετικές περιπτώσεις, διότι ο Χάρης Μαυρίας έχει ήδη βρει ομάδα.

Παναγιώτης Ταχτσίδης

Ομάδα: Λέτσε

Με περισσότερα από 67 λεπτά συμμετοχής, 1 γκολ, 4 ασίστ, υψηλό ποσοστό μεταβιβάσεων (77%) και ικανοποιητικό κερδισμένων μονομαχιών (62% με 1.6 κλεψίματα) σε 27 παιχνίδια της Serie B, ο 30χρονος κεντρικός χαφ ήταν εξ αυτών που, ιδίως στο πρώτο μισό της σεζόν, συνέβαλαν έτσι ώστε η ομάδα του Κορίνι να τερματίσει τέταρτη στην κανονική περίοδο, διαθέτοντας την πιο παραγωγική επίθεση με 68 γκολ (παρέα με την πρωταθλήτρια Έμπολι του Νικολάου). Το τέλος είχε μπόλικη πίκρα, καθώς η Βενέτσια έκοψε στα ημιτελικά το δρόμο της Λέτσε για την πολυπόθητη άνοδο, παρόλα αυτά ο άλλοτε χαφ των ΑΕΚ και Ολυμπιακού άφησε το σημάδι του, όντας σε αξιολόγηση ο δεύτερος καλύτερος παίκτης των 'τζιαλορόσι' του ιταλικού νότου. Άρα έχει με χειροπιαστά στοιχεία να διαπραγματευτεί για το μέλλον του.

Κωνσταντίνος Λάμπρου

Ομάδα: Βααλβάικ

Στο δρόμο για τα 30 του πια ο έμπειρος τερματοφύλακας, είχε την πιο 'γεμάτη' σεζόν των τελευταίων ετών παίζοντας 34 90λεπτα στην Eredivisie. Ήταν κάτι που επεδίωκε αφήνοντας τον πάγκο της Φίτεσε για μια ομάδα χαμηλότερου επιπέδου που του παρείχε όμως εγγυήσεις. Ναι μεν η RKC δέχθηκε 55 γκολ (13η επίδοση σε σύνολο 18 ομάδων), αλλά σ' ένα πρωτάθλημα με άμυνες που λιώνουν σαν το παγωτό εκτός κατάψυξης, κράτησε ανέπαφη την εστία του σε 5 αγώνες και βοήθησε κομβικά στην επίτευξη του πρώτου και μοναδικού στόχου που δεν ήταν άλλος από την παραμονή στην ελίτ. Μάλιστα η Βααλβάικ θεωρείτο το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό πριν από την πρώτη σέντρα της χρονιάς, αλλά ο Λάμπρου φρόντισε για την ανατροπή των προγνωστικών.

Αν και το ύψος του δεν βοηθά (1μ78), ήταν εκ των πιο αποτελεσματικών κίπερ της κατηγορίας, τέταρτος σε ποσοστό επεμβάσεων 73%) και μέλος της κορυφαίας ενδεκάδας κατά την 'Algemeen Dagblad'. Οι οπαδοί στο φινάλε της σεζόν ζητούσαν επιτακτικά την παραμονή του έχοντας σκαρώσει σύνθημα με το όνομά του, "είναι ένας άριστος επαγγελματίας και πάντα ήθελε να με βοηθήσει", δήλωνε προ ημερών ο βασικός ανταγωνιστής του Έλληνα κίπερ, Έτιεν Βάεσεν, που αντιμετώπισε προβλήματα στη διάρκεια της χρονιάς. Λογικό είναι να συζητά το ενδεχόμενο παραμονής, έχοντας περάσει στην Ολλανδία τη μισή ζωή του, αλλά μέχρι ν' αποφασίσει το καλύτερο για τον ίδιο είναι διαθέσιμος.

Γιάννης Γιαννιώτας

Ομάδα: Απόλλων Λεμεσού

Με καθρέπτη τους αριθμούς, ο 27χρονος εξτρέμ έπαιξε περισσότερο στη ρέγκιουλαρ σίζον του κυπριακού πρωταθλήματος παρά στα πλέι οφ που ακολούθησαν κι έκριναν τον τίτλο. Συνολικά από τον Γιάννη Πετράκη χρησιμοποιήθηκε σε 30 αγώνες της περιόδου και κατέγραψε 4 γκολ - 4 ασίστ. Όχι κι άσχημα τα νούμερά του, ασχέτως κατάληξης (δεύτερη θέση). Η ανακοίνωση της αποχώρησής του, που και ο ίδιος φαίνεται ότι επιδίωξε, εκδόθηκε παρέα με αυτήν του Έλληνα τεχνικού, ο οποίος με τη λύση του συμβολαίου του πλήρωσε την απώλεια του τίτλου ύστερα από ένα κυματώδες δεύτερο μισό. Στην Κύπρο πάντως ο Γιαννιώτας έχει κάπου να παίξει, αν το αποφασίσει.

Άρης Σοϊλέδης

Ομάδα: Στεάουα Βουκουρεστίου

Από το στόμα του ίδιου του Τζίτζι Μπεκάλι ανακοινώθηκε η αποχώρηση του 30χρονου αριστερού αμυντικού, ο οποίος ελάχιστα (2 συμμετοχές ως βασικός) χρησιμοποιήθηκε από τον Άντον Πετρέα κατά την (αποτυχημένη για τη Στεάουα) σεζόν που ολοκληρώθηκε προ ημερών. Το -9 από την πρωταθλήτρια Κλουζ δεν ήταν ευκολοχώνευτο από τον παρορμητικό πρόεδρο του ρουμάνικου κλαμπ που θα ήταν εκτός της λογικής του να μην προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές οργανωτικά και εκκαθαρίσεις του ρόστερ. Μαζί με τον προπονητή τελείωσαν και 7 ποδοσφαιριστές. Μεταξύ αυτών και ο αριστεροπόδαρος Θηβαίος, αποχαιρετώντας ύστερα από δύο χρονιές που ταλαιπωρήθηκε αρκετά.

Αλέξανδρος Κούρος

Ομάδα: Τέουτα

Εκ των αναπόσπαστων κομματιών της ομάδας από το Δυρράχιο στην, εν τέλει, επιτυχημένη προσπάθεια κατάκτησης του τίτλου της Kategoria Superiore ο 27χρονος αριστερός μπακ. Έπαιξε περισσότερα από 2.200 λεπτά σε 29 ματς κι έφτιαξε 2 γκολ, βοηθώντας ενίοτε και ως κεντρικός αμυντικός. Παρών και στο 6-1 επί της Απολόνια της τελευταίας αγωνιστικής, αποτέλεσμα που σφράγισε για την Τέουτα τον τίτλο στην ισοβαθμία με τη Βλάζνια και την έφερε στον α' γύρο των προκριματικών του Champions League.

Γιώργος Γκαλίτσιος

Ομάδα: Ανόρθωση

Τον Ιούλιο θα κλείσει τα 35 του ο Λαρισαίος δεξιός αμυντικός, ο οποίος μετά τα 2 χρόνια του στην Ανόρθωση της Κύπρο, ψάχνει την τελευταία, πιθανόν, πρόκληση της ποδοσφαιρικής καριέρας του. Φέρεται να δέχεται πιέσεις επιστροφής στην ΑΕΛ ύστερα από 13 χρόνια, αλλά έχοντας αγωνιστεί σε 26 ματς με την 'Κυρία' του κυπριακού ποδοσφαίρου, από 66 λεπτά κάθε φορά, είναι ξεκάθαρο ότι αντέχει να βγάλει τουλάχιστον άλλη μια σεζόν σε επίπεδο υψηλότερο απ' αυτό της Super League 2.

Μιχάλης Μανιάς

Ομάδα: Ανόρθωση

Δεν ενεργοποιήθηκε η οψιόν ανανέωσης του συμβολαίου του για άλλον ένα χρόνο και ο 31χρονος Ροδίτης φορ έμεινε ελεύθερος. Στη σεζόν που τέλειωσε ήταν ως επί το πλείστον εναλλακτική επιλογή στη γραμμή κρούσης (27 συμμετοχές με 27 λεπτά μ.ο, 4 γκολ, 1 ασίστ) και η αποδέσμευσή του, από τη στιγμή που δεν συμπεριλαμβανόταν στα βασικά πλάνα του Τιμούρ Κετσπάγια (ανανέωσε ως το καλοκαίρι του '23), ήταν αναμενόμενη. Έφυγε έχοντας με την ικανοποίηση ότι φόρεσε το μετάλλιο του κυπελλούχου.

Βασίλης Καραγκούνης

Ομάδα: Ερμής Αραδίππου

Ο υποβιβασμός του Ερμή στη β' κατηγορία δεν αφήνει περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης με τον 27χρονο δεξιό μπακ, ο οποίος με παρακαταθήκη τα 29 παιχνίδια και τα περισσότερα από 62 λεπτά συμμετοχής ανά φορά στο πρωτάθλημα της Κύπρου θα ψάξει κάτι άλλο, νέο, στην καριέρα του, εντός ή εκτός Ελλάδας.

Δημήτρης Χαντάκιας

Ομάδα: Ζίρα

Ο 26χρονος Αγρινιώτης στόπερ έρχεται από τη δεύτερη χρονιά του στο εξωτερικό, αφού μετά τη βουλγάρικη Τσέρνο Μόρε συνέχισε στη Ζίρα του Αζερμαϊτζάν. Ή αλλιώς στην τρίτη πιο αποτελεσματική άμυνα της Premyer Liqa. Ο ίδιος μέτρησε 28 συμμετοχές, όλες ως βασικός, και στις 24 δεν βγήκε από το γήπεδο. Σκόραρε μία φορά και έδωσε 2 τελικές πάσες για γκολ συμπαικτών του. Θα πανηγύριζε με τους συμπαίκτες του την έξοδο στο Europa League Conference, αν η ομάδα του δεν έχανε από τη Σαμπάχ στην τελευταία αγωνιστική πέφτοντας πίσω από την τρίτη Σουμγκάγιτ ή η Κέσλα δεν κατακτούσε το κύπελλο. Ατύχησε. Ίσως του χρόνου. Στην ίδια ή σε άλλη ομάδα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK