9 μαγικά φάουλ-γκολ της 90s Α' Εθνικής που δεν χωράνε σε λίστες

Κώστας Φρατζέσκος, Βασίλης Τσιάρτας, Κρις Καλατζής, Γρηγόρης Γεωργάτος. Αυτή η λίστα ενώνει τα καλύτερα γκολ-φάουλ που έχουν σημειώσει στην Α' Εθνική στα 90s. Τόσα εξωπραγματικά γκολ μαζί, δεν χωράνε σε καμία 'ρεαλιστική' λίστα.

Στιγμιότυπο από αναμέτρηση ΠΑΟΚ-Ιωνικός, της σεζόν 1997-1998
Στιγμιότυπο από αναμέτρηση ΠΑΟΚ-Ιωνικός, της σεζόν 1997-1998 EUROKINISSI

Αυτό το αφιέρωμα ξεκίνησε με σκοπό να συμπεριλάβει τα καλύτερα γκολ-φάουλ της Α' Εθνικής στα 90s. Όμως, ένα τέτοιο πελώριο εγχείρημα θα μπορούσε να καλυφθεί μόνο μέσα σε ένα βιβλίο ή σε μια τηλεοπτική σειρά πολλών επεισοδίων. Αντ' αυτού, επιχειρήσαμε να συγκεντρώσουμε ίσως τους καλύτερους εκτελεστές στημένων φάσεων που είδαμε στο σύνολο των σεζόν εκείνης της δεκαετίας, σε ένα ανθολόγιο των καλύτερων στιγμών τους.

Κρις Καλατζής

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: 1-1 (1995-1996)

Ένας πλάγιος μπακ χαφ με πόδι-κανόνι, ένας παίκτης μπροστά από την εποχή του, που έτρεχε όλη την αριστερή πλευρά και όταν έβλεπε εστία, ήταν κίνδυνος-θάνατος με την μπάλα στα πόδια, είτε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού είτε με εκείνη του Ολυμπιακού. Η σεζόν 1995-1996 δεν ήταν από τις καλύτερές του, όμως το γκολ της ισοφάρισης κόντρα στην ΑΕΚ, μέσα στο 'Νίκος Γκούμας', ήταν μια οβίδα που σχεδόν πέρασε μέσα (!) από τους παίκτες. Τον εντάσσουμε σε αυτήν τη λίστα όχι για την πληθώρα των τερμάτων που (δεν) πέτυχε, αλλά για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα που είχε πάντα το παιχνίδι του, για το χάρισμά του να 'τουμπάρει' ένα ματς από το πουθενά, επιστρατεύοντας το τρομακτικά δυνατό αριστερό πόδι.

Δημήτρης Σαραβάκος

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: 4-3 (1994-1995)

Είμαστε στο 1994 και ο Δημήτρης Σαραβάκος φοράει τα κιτρινόμαυρα και αποδεικνύει και στους πιο δύσπιστους πως διανύει δεύτερη περίοδο νεότητας στην ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Η συνάντηση με τον ΠΑΟΚ στο 'Νίκος Γκούμας' εξελίσσεται σε ένα πραγματικό showtime από τον Mr.#7 με αποκορύφωμα το απευθείας φάουλ γκολ του, που ήταν η ποιητική εκδοχή του φαλτσαριστού σουτ, που είχαν δει μέχρι τότε τα απαίδευτα μάτια μας.

Βασίλης Τσιάρτας

ΑΕΚ-Ηρακλής: 2-1 (1993-94)

Ποιο να διαλέξεις πρώτο από τα γκολ του Βασίλη Τσιάρτα για να μπει σε μια λίστα με θρυλικά φάουλ; Επίτηδες πήγαμε λίγα χρόνια πριν από την εκτόξευση του, αρχικά με την ΑΕΚ και στη συνέχεια με τη Σεβίλλη, σε έναν αγώνα της σεζόν 1993-1994, όταν η ομάδα του Μπάγεβιτς νικούσε τον σκληροτράχηλο Ηρακλή των Ιβάν Γιοβάνοβίτς, Χρήστου Κωστή, με έναν 'πύραυλο' του Τσιάρτα, σε μια δωρεάν επίδειξη των απευθείας εκτελέσεων φάουλ του Ημαθιώτη μέσου, που έχουν αποθεωθεί από την Αθήνα ως την Ανδαλουσία. Ο Τσιάρτας είχε προειδοποιήσει από νωρίς για τους τρόπους με τους οποίους θα παραβιάζει τα αντίπαλα τέρματα.

Λουσιάνο

Ολυμπιακός-Ανόρθωση: 2-1 (1998-1999)

Ένας... μίνι 'Μάγος' στον Ολυμπιακό για να προετοιμάσει το έδαφος για τον 'Μάγο' της Μπαρτσελόνα, Ζιοβάνι. Ο Λουσιάνο αγάπησε τον σύλλογο και αγαπήθηκε από τους οπαδούς του για τις 'κινηματογραφικές' στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας που άφησε πίσω του, αλλά και για εκείνο το αξέχαστο βράδυ στη Λεωφόρο κόντρα στον Παναθηναϊκό, όταν το κοντέρ σταμάτησε στο 1-4.

Κώστας Φρατζέσκος

Παναθηναϊκός-Εθνικός: 2-1 (1991-1992)

και

ΠΑΟΚ-Καστοριά: 6-0 (1996-1997)

Κώστας Φρατζέσκος: Ο δεξιοτέχνης, ο άνθρωπος με το σουτ-μαχαιριά, ένας πολυδιάστατος, μοντέρνος μεσοεπιθετικός, που αποτελούσε απειλή για τις αντίπαλες εστίες, όχι μόνο με την μπάλα στημένη, αλλά και σε αντεπιθέσεις. Επιλέξαμε δυο στιγμιότυπα από την πλούσια παρακαταθήκη highlights που έχει αφήσει με τις φανέλες του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ (μεταξύ άλλων), ως ένα ελάχιστο δείγμα απ' όσα έχει προσφέρει. Το χατ-τρικ με φάουλ από τον αγώνα με την Καστοριά, παραμένει εξωπραγματικό!

Γρηγόρης Γεωργάτος

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 0-2 (1996-1997)

Ο Γρηγόρης Γεωργάτος είναι ο άνθρωπος που έχει γίνει 'συνεργάτης' του Κριστιάν Βιέρι σε ένα σωρό νικηφόρα βράδια της Ίντερ, που έχει τιμήσει την φανέλα της Παναχαϊκής, της ΑΕΚ και φυσικά του Ολυμπιακού. Ο Γεωργάτος είναι ένας παίκτης του οποίου η αξία, τόσο ανασταλτικά αλλά -κυρίως- δημιουργικά, μνημονεύεται μέχρι σήμερα στον Ολυμπιακό, με τον Κωνσταντίνο Τσιμίκα να 'φωνάζει' πως είναι ο διάδοχος του. Το παραπάνω στιγμιότυπο θα θυμίζει πάντα την επισφράγιση του πρωταθλήματος Ελλάδας για τον Ολυμπιακό, ύστερα από 10 'άγονα' χρόνια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK