ΑΕΚ: 8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Τσίτσαν Στάνκοβιτς

Γεννήθηκε Σέρβος σε βοσνιακό έδαφος και έγινε με τη βούλα Αυστριακός, αφού είχε σκοράρει το ένα και μοναδικό γκολ της καριέρας του, προτού το γιορτάσει με κεμπάπ στη Μύκονο. Είναι ώρα να μάθουμε από πού κρατά η σκούφια του Τσίτσαν Στάνκοβιτς, του τερματοφύλακα που αγόρασε η ΑΕΚ από τη Ζάλτσμπουργκ.

Ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς στη διάρκεια του αγώνα της Ζάλτσμπουργκ με τον Ερυθρό Αστέρα στα προκριματικά του Champions League, το 2018
Ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς στη διάρκεια του αγώνα της Ζάλτσμπουργκ με τον Ερυθρό Αστέρα στα προκριματικά του Champions League, το 2018 AP PHOTO/DARKO VOJINOVIC

Δεν ήταν κρυφό πως η ΑΕΚ ξεψάχνιζε την αγορά για τερματοφύλακα, έχοντας θέσει την απόκτησή του ως προτεραιότητα. Μπορεί να μην προχώρησε εν τέλει κάποια από τις περιπτώσεις που οι άνθρωποι είχε κυνηγήσει τον χειμώνα, όπως του Φαμπιάνο. Ούτε του Ολλανδού Μάρκο Μπίζοτ γιατί αποδείχθηκε τρομερά δαπανηρή. Παρόλα αυτά η επαλήθευση του ρεπορτάζ ήρθε με την άφιξη του Τσίτσαν Στάνκοβιτς στην Αθήνα. Του γκολκίπερ της Ζάλτσμπουργκ ο οποίος προορίζεται να είναι η βάση της ενδεκάδας που έχει κατά νου ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, έναντι των Παναγιώτη Τσιντώτα και Γιώργου Αθανασιάδη, που παίζοντας εναλλάξ τη σεζόν που τέλειωσε δεν κατάφεραν ν' αρπάξουν την ευκαιρία και να γίνουν είτε ο ένας είτε ο άλλος ο αντι-Μπάρκας στο τέρμα.

Στα 28 του ο Στάνκοβιτς έρχεται από 'γεμάτες' σεζόν σε και συνολικά 250 επαγγελματικές συμμετοχές στις τρεις πρώτες τρεις ποδοσφαιρικές κατηγορίες της Αυστρίας, αλλά και στα ευρωπαϊκά κύπελλα (10 στο Champions League) για να υπογράψει έως το καλοκαίρι του 2025 και να λάβει αμοιβή που θα προσεγγίσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Συν το +1 εκατ. που θα κοστίσει, σε δύο δόσεις, η αγορά του από τους μόνιμους πρωταθλητές της χώρας (8 σερί τίτλοι και 12 από το 2007)! Πρόκειται, δηλαδή, για πορτιέρε με πρωταθληματικό background με χαρακτηριστικό γνώρισμα την ταχύτητα δράσης και το παιχνίδι εκτός μεγάλης περιοχής. Ας τον γνωρίσουμε μέσα απ' αυτά που δεν λένε οι αριθμοί.

Οι ρίζες

✔ Είναι Σερβοβόσνιος από την Μπιέλινα, στα 6 χλμ. από τα σύνορα με τη Σερβία. Δεν είχε γεννηθεί ακόμη (4 Νοεμβρίου) όταν το βράδυ της Πρωταπριλιάς του '92 η πόλη δέχθηκε πρώτη απ' όλες τις άλλες τη συντονισμένη επίθεση των σερβικών δυνάμεων και των παραστρατιωτικών συμμάχων τους, υπό την ηγεσία του διαβόητου Αρκάν. Η Μπιέλινα καταλήφθηκε εξ ολοκλήρου ύστερα από συγκρούσεις τεσσάρων ημερών στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους -με οδυνηρό τρόπο- δεκάδες Βόσνιοι, προτού προχωρήσει το σκληρό σχέδιο της 'εθνοκάθαρσης' της περιοχής, καθώς επρόκειτο για ένα στρατηγικό σημείο - ούτε 150 χλμ. από το Βελιγράδι. Συστήθηκαν μάλιστα εννέα στρατόπεδα συγκέντρωσης με απώτερο σκοπό την εξάλειψη του μουσουλμανικού στοιχείου της περιοχής. Μόνιμοι κάτοικοι εκδιώχθηκαν με τρόπο οδυνηρό και περιουσίες κατασχέθηκαν. Σχεδόν 30 χρόνια μετά η πόλη, μια άλλη πόλη πλέον, αριθμεί κοντά στις 110.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι Σέρβοι είναι το 85% του πληθυσμού και οι Βόσνιοι το 12%.

Το νέο σπίτι χωρίς τζάμια

✔ Η οικογένεια του Στάνκοβιτς έλαβε την απόφαση ν' αφήσει τα πατρογονικά χώματα μεταξύ του 1997 και του 1998, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή για όλους. Προορισμός ήταν το Πρεσμπάουμ της Αυστρίας, πόλη στην ευρύτερη περιοχή του Σεντ Πόλτεν όπου και εγκαταστάθηκε σε διαμέρισμα. Μέσα στα πάγια έξοδα του σπιτιού εντάχθηκαν τα χρήματα για την αντικατάσταση των τζαμιών που έσπαγε ο 5χρονος Τσίτσαν κλωτσώντας μονίμως μια μπάλα δεξιά κι αριστερά. Τότε ήταν που "οι γονείς μου μού είπαν ότι πρέπει να είμαι στο γήπεδο". Τον έγγραψαν σε τοπική ακαδημία κι από 'κει άρχισε να ξετυλίγεται πόντο-πόντο το κουβάρι της ποδοσφαιρικής σταδιοδρομίας του Στάνκοβιτς, καθώς ακολούθησε το αθλητικό σχολείο στο Τουλν, παρά τις αρχικές ενστάσεις της οικογένειας, προτού ως έφηβος πια περάσει από τις ακαδημίες των Κενιγκστέτεν και Μούκεντορφ, καταλήγοντας τον Αύγουστο του 2008 στη Χορν όπου για δύο χρόνια έμενε στους ξενώνες της ομάδας.

Ένας 17χρονος ρούκι που στα 20 βρήκε δίχτυα

✔ Η πορεία του ήταν σταθερά ανοδική και κάθε φορά δικαίωνε όσους τον εμπιστεύονταν. Το 2010, σε ηλικία 17 ετών πλέον, εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα και από προπόνηση σε προπόνηση κέρδιζε συνεχώς έδαφος. Ως τη στιγμή που έκανε το ντεμπούτο του σε αγώνα της γ' κατηγορίας με αντίπαλο τη Βίρμλα. Η παρουσία του συνδυάστηκε με ανέπαφη εστία και νίκη 3-0. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν πια ο βασικός κίπερ της Χορντ και στο τέλος της σεζόν εξ αυτών που είχαν συμβάλει αποφασιστικά προκειμένου, ως η πρωτοπόρος του ομίλου της, να κερδίσει την άνοδό της στο μπαράζ εναντίον της Βάτενς. Συνέχισε φυσικά ως το Νο1, παρόλο που το Νοέμβριο του 2012 θα συμπλήρωνε το 20ο έτος της ηλικίας του, παίζοντας στα 34 από τα 36 παιχνίδια της νέας σεζόν και χάνοντας δύο εξαιτίας τραυματισμού. Ναι μεν η Χορν είχε δεχθεί 55 γκολ, αλλά επί της ουσίας δεν κινδύνευσε να πέσει ποτέ. Ένα από τα αποτελέσματα που τη βοήθησαν στην επίτευξη του στόχου ήταν το 1-1 με τη Λουστενάου, στις αρχές Απρίλη του 2013. Είχε σκοράρει ο Στάνκοβιτς με εύστοχη κεφαλιά στο 93'. Πώς το 'χε κάνει ο Άλισον; Κάπως έτσι. Διότι κι αυτός είχε προωθηθεί για να ισοφαρίσει, αναλαμβάνοντας το ρόλο του από μηχανής θεού.

Η διπλή ταυτότητα

✔ Ενδιάμεσα της καθιέρωσης και του παρθενικού γκολ του, τον Σεπτέμβιο 2012 δηλαδή, είχαν ολοκληρωθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την εξασφάλιση αυστριακής υπηκοότητας. Ναι μεν ο Στάνκοβιτς δεν είχε γεννηθεί στη χώρα, αλλά μεγαλωμένος με τη νοοτροπία και τις παραδόσεις της ένιωθε πάντα ότι είχε δυο πατρίδες. Η έκδοση διαβατηρίου ήταν ούτως ή άλλως τού επέτρεπε την πρόσβαση στην εθνική ομάδα U21, στην οποία ως τότε δεν μπορούσε να έχει. Κλήθηκε και αγωνίστηκε λίγο αργότερα, ως ποδοσφαιριστής της Γκρόντιγκ πλέον.

Οι ατομικές διακρίσεις

✔ Ο Στάνκοβιτς έχει αναδειχθεί δύο φορές τερματοφύλακας της σεζόν στην Αυστρία. Την πρώτη ως το Νο1 της Γκρέντιγκ στο φινάλε της σεζόν 2014-15, παρόλο που κράτησε μόλις 5 φορές ανέπαφη την εστία του. Ωστόσο η ομάδα του είχε καταφέρει να σώσει τη χρονιά, εξασφαλίζοντας την παραμονή της. Τη δεύτερη, το 2018-19, είχε ήδη μεταγραφή στη Ζάλτσμπουργκ έναντι 1.5 εκατομμυρίου ευρώ, καθώς σε 28 ματς πρωταθλήματος είχε μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα του μόλις 23 φορές. Στους 11 αγώνες είχε κρατήσει το μηδέν και σε μόλις 4 δέχθηκε περισσότερα από ένα τέρματα!

Απαιτήθηκε βέβαια υπομονή για μία διετία και να συμβιβαστεί με τη θέση του κίπερ που έπαιζε στο κύπελλο για να καθιερωθεί στους 'ταύρους'. Είχε προτάσεις για να φύγει, μια και "υπήρχε ενδιαφέρον από την Ολλανδία", όπως σημείωνε σε συνέντευξή του, αλλά "ο προπονητής μου είπε ότι ήθελε να με κρατήσει και ότι θα μου έδινε παιχνίδια". Μια δέσμευση που άρχισε να τηρείται, με αποτέλεσμα ο Στάνκοβιτς να κερδίσει νέο συμβόλαιο τον Μάρτη του 2019, για τα επόμενα 4 χρόνια, έχοντας διαδεχθεί σταδιακά τον Αλεξάντερ Βάλκε των 226 αγώνων. Ο ίδιος φεύγει ως ο πέμπτος σε συμμετοχές κίπερ στην ιστορία του αυστριακού κλαμπ έχοντας μετρήσει στο σύνολο 152.

Ο αναπάντεχος αποκλεισμός από το EURO

✔ Με την εθνική Αυστρίας έχει μετρήσει τέσσερα 90λεπτα, όλα τους σε αγώνες των προκριματικών του EURO 2020. Η αρχή έγινε στο 6-0 επί της Λετονίας (εντός), πριν ακολουθήσουν το 0-0 με την Πολωνία (εκτός), το 3-1 επί του Ισραήλ (εντός) και το 1-0 επί της Σλοβενίας (εκτός). Το ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής Φράνκο Φόντα τον άφησε εκτός προεπιλογής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, προτιμώντας να δώσει το χρίσμα σε άλλους τέσσερις γέννησε απορίες στην Αυστρία. Πόσο μάλλον μετά το 4-0 από τη Δανία στο φιλικό της Δευτέρας. "Για μένα είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Αυστρία", τον υπερασπιζόταν ο Αμερικάνος προπονητής του Τζέσε Μαρς, μαθαίνοντας τα μαντάτα.

Μύκονος και κεμπάπ

✔ Ο Στάνκοβιτς έχει ομολογήσει πως ο αγαπημένος προορισμός του είναι η Μύκονος. Τα φωτογραφικά πειστήρια στον προσωπικό λογαριασμό του στο instagram αποδεικνύουν πως ήταν σίγουρα στο κοσμοπολίτικο ελληνικό νησί το καλοκαίρι του 2019, προ κορονοϊού δηλαδή, παρέα με τη σύντροφό του, απολαμβάνοντας τις αναρίθμητες ομορφιές σε ξηρά και θάλασσα.

✔ Αν ήταν εφικτό, ο έμπειρος τερματοφύλακας θα μπορούσε να τρέφεται μόνο με κεμπάπ. Το απολαμβάνει σε οποιαδήποτε εκδοχή κι αν του σερβίρουν, αρκεί να 'ναι καλή η πρώτη ύλη και σωστά μαγειρεμένο το κρέας. Μάλλον η μητέρα του έφτιαχνε πολλά από δαύτα όταν ήταν μικρός, ως Βαλκάνια, και πλέον δεν τ' αλλάζει με τίποτα αυτά τα εδέσματα από κιμά και μυρωδικά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK