ΑΕΚ-Άρης: Θα μοιάζει με προβάδισμα αλλά δεν θα είναι

Σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι, με νεύρα, αποβολή, τρία γκολ, ένταση στο ημίχρονο και δύο διακοπές, η ΑΕΚ επικράτησε με σκορ 2-1 του Άρη στο ΟΑΚΑ στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου. Άντεξαν οι 'κίτρινοι' με 10 παίκτες από το 50' και θα ψάξουν την ανατροπή στο 'Κ. Βικελίδης'.

Ο Μάνταλος πανηγυρίζει με τους Λιβάγια και Αραούχο το πρώτο τέρμα της ΑΕΚ στο 2-1 επί του Άρη στο ΟΑΚΑ, στην πρώτη κόντρα των ομάδων για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας | Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020
Ο Μάνταλος πανηγυρίζει με τους Λιβάγια και Αραούχο το πρώτο τέρμα της ΑΕΚ στο 2-1 επί του Άρη στο ΟΑΚΑ, στην πρώτη κόντρα των ομάδων για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας | Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Υπό διαφορετικές συνθήκες το 2-1 θα ήταν ένα νορμάλ -έστω και μίνιμουμ- προβάδισμα για την ΑΕΚ, που με αυτό το σκορ επικράτησε του Άρη στο ΟΑΚΑ στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ωστόσο παίζοντας με 10 παίκτες από το 50', ο Άρης είναι αυτός που μοιάζει κερδισμένος, πηγαίνοντας στη ρεβάνς του 'Κ. Βικελίδης' με το μικρότερο δυνατό χάντικαπ. Πάντως στο πρόσφατο ματς πρωταθλήματος, η ΑΕΚ είχε περάσει νικηφόρα (0-1) από την έδρα των 'κίτρινων', όμως αυτή τη φορά μιλάμε για άλλη διοργάνωση και διαφορετικά δεδομένα. Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι και σίγουρα θα ήθελαν ένα ακόμη τέρμα, για να αισθάνονται περισσότεροι ασφαλείς πριν το ματς στην Θεσσαλονίκη.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε φουριόζα την αναμέτρηση. Στο 3' ο ξανθομάλλης Αραούχο αμαρκάριστος από το ύψος της περιοχής σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι με κεφαλιά. Το γκολ ήρθε πέντε λεπτά αργότερα. Ο Κρίστιτσιτς έδωσε αριστερά στον Λιβαγιά που κινήθηκε προς την περιοχή. Ο Μάνταλος κινήθηκε στην πλάτη του Κροάτη, που πάτησε πανέξυπνα με το τακουνάκι για τον αρχηγό του. Ο Μάνταλος με καταπληκτική εκτέλεση στην κίνηση σκόραρε για το 1-0 στο 8'. Σχεδόν με την σέντρα, ο Άρης κέρδισε πέναλτι. Ο Σβάρνας στον βηματισμό βρήκε τον Λάρσον και ο Αρτούρ Σοάρες Ντίας έδειξε την άσπρη βούλα. Ο Γκάμα εκτέλεσε ψύχραιμα και εγένετο το 1-1 στο 11'.

Παρά την κρισιμότητα του, το ματς ήταν ανοιχτό. Είχε ρυθμό, η μπάλα μεταφερόταν γρήγορα από τη μια περιοχή στην άλλη. Ο Φετφατζίδης ταλαιπωρούσε την άμυνα των γηπεδούχων, Μάνταλος και Βέρντε δημιουργούσαν με συνέπεια στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Η καλύτερη ευκαιρία του ημιχρόνου ήρθε στο 38', όταν ο Αραούχο έστρωσε τη μπάλα στην κίνηση του Κρίστιτσιτς αλλά ο Σέρβος ανενόχλητος αστόχησε από το ύψος του πέναλτι.

Η λήξη του ημιχρόνου είχε ένταση. Αρχικά με τους Μάνταλο, Κολονέλο (βοηθός του Καρέρα) και Δημητριάδη να εκφράζουν τα παράπονα τους στον διαιτητή και ακολούθως με τους ανθρώπους των δύο ομάδων να έρχονται σε αντεγκλήσεις στην ανάπαυλα. Ο Αρτούρ Σοάρες Ντίας με τους βοηθούς του κλείστηκαν στα αποδυτήρια και δεν έβγαιναν από αυτά. Τονίζοντας πως θα πρέπει να εκτονωθεί η ένταση (ο Άρης κατήγγειλε επίθεση του Δημήτρη Μελισσανίδη) για να ξεκινήσει εκ νέου το ματς. Κάτι που συνέβη με καθυστέρηση 25 λεπτών.

Ένα άσχημο μαρκάρισμα του Ματίγια στον Λιβάγια μπήκε στο μικροσκόπιο του VAR και η αρχική απόφαση για κίτρινη κάρτα μετατράπηκε σε κόκκινη. Όπως και στο ματς του πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ (τότε ήταν ο Ιντέγε), έτσι και τώρα ο Άρης έμενε με αριθμητικό μειονέκτημα. Γρήγορα η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε τα νέα δεδομένα, με τον Βράνιες να σκοράρει με κεφαλιά το 2-1 στο 58', μετά από εκτέλεση του Βέρντε.

Στην διάρκεια των πανηγυρισμών και δίχως να γίνεις αντιληπτός ο τρόπος, ο γυμναστής των φιλοξενούμενων, Λάζαρος Βαρδάκης, βρέθηκε ζαλισμένος στο ταρτάν. Ο Πορτογάλος ρέφερι περίμενε και από τον VAR να τσεκάρει αν έχει εικόνα της κατάστασης, αλλά πήρε αρνητική απάντηση. Ο Χαριστέας στο μεσοδιάστημα είχε τραβήξει στον πάγκο όλους τους παίκτες του Άρη. Μετά τη νέα, 5λεπτη αυτή τη φορά, διακοπή, το ματς ξανάρχισε.

Στόχος πλέον για την ΑΕΚ ήταν να αποκτήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα πριν την ρεβάνς. Το μίνιμουμ που ζητούσε ο Άρης ήταν να μην δεχθεί άλλο τέρμα, που θα δυσκόλευε κι άλλο την αποστολή του στη ρεβάνς του 'Κλεάνθης Βικελίδης'. Ο Κουέστα στο 76' βγήκε έγκαιρα και απομάκρυνε με τα πόδια, πριν εκτελέσει ο Αραούχο. Μέχρι το σφύριγμα της λήξης, η εστία των 'κίτρινων' δεν κινδύνεψε ουσιαστικά άλλη φορά, καθώς οι αλλαγές του Ένινγκ αποδείχθηκαν έγκαιρες και αποτελεσματικές, δινοντας στους φιλοξενούμενους αμυντική ασφάλεια παρά το αριθμητικό μειονέκτημα.

Η ΑΕΚ επικράτησε με το τελικό 2-1, αλλά με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά το 50' με την αποβολή του Ματίγια δεδομένα θα ήθελε ένα ακόμη τέρμα για να μειώσει την πίεση της ρεβάνς. Ο Άρης μπορεί να αισθάνεται με την σειρά του 'κερδισμένος', καθώς παίζοντας για 40 λεπτά με παίκτη λιγότερο κατάφερε να πάει στη ρεβάνς με το μίνιμουμ χάντικαπ. Και στο σπίτι του, μπροστά στους δικούς του οπαδούς αυτή τη φορά, θα διεκδικήσει την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης.

***

Έχει δίκιο ο Δώνης στην κόντρα με τον Αλαφούζο; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK