ΑΕΚ-Αστέρας: Η ΑΕΚ βρήκε τον Λάμπαρντ της και ψάχνει τον Τέρι

Ο Νταμιάν Σιμάνσκι πατούσε περιοχή από το κέντρο και σκόραρε με την άνεση του Φρανκ Λάμπαρντ, αλλά η ΑΕΚ δεχόταν γκολ από στημένα κόντρα στον Αστέρα στο τελικό 2-2, αφού της έλειπε αμυντικός με την άνεση του Τζον Τέρι.

Ο Ντάμιαν Σιμάνσκι της ΑΕΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Αστέρα για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021
Ο Ντάμιαν Σιμάνσκι της ΑΕΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Αστέρα για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021 EUROKINISSI SPORTS/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με αντίπαλο τον Αστέρα στο Ολυμπιακό Στάδιο για την 23η αγωνιστική της Super League Interwetten, σε ένα αποτέλεσμα που κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι θετικό ή αρνητικό. Κι αυτό γιατί η Ένωση βρέθηκε να χάνει με δύο γκολ στα πρώτα 18 λεπτά, έχασε (ακόμα) έναν παίκτη της με τραυματισμό στο 1ο ημίχρονο, αλλά τελικά βρήκε δύο γκολ με τον Ντάμιαν Σιμάνσκι και απέσπασε τον βαθμό της ισοπαλίας απέναντι σε μία από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της κατηγορίας.

Ο Πολωνός κεντρικός μέσος ουσιαστικά έκανε τη δουλειά του Νέλσον Ολιβέιρα, ο οποίος αποχώρησε στο 30' με τραυματισμό και πλαισίωσε τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι που είχε τεθεί νοκ άουτ μια μέρα νωρίτερα (και προστέθηκε στη λίστα με τους υπόλοιπους τραυματίες της ομάδας, που σχεδόν συμπληρώνουν νέα ομάδα). Αυτή η αλλαγή αποδείχθηκε κομβική για το ματς, αφού ανάγκασε τον Μανόλο Χιμένεθ να ξεχάσει το 4-4-2 με τον Καρίμ Ανσαριφάρντ και τον Πορτογάλο και με την είσοδο του Νέναντ Κρίστιτσιτς να το γυρίσει στο αποτελεσματικό 4-2-3-1.

Ακόμα κι έτσι, με τον Ολιβέιρα τραυματία και τον Ιρανό επιθετικό σε παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, η αναζήτηση γκολ συνεχίστηκε. Μουαμέρ Τάνκοβιτς και Λιβάι Γκαρσία είχαν τον ρόλο του δημιουργού και του ανθρώπου που δημιουργούσε ρήγματα, ο Πέτρος Μάνταλος έπαιζε πολύ μπροστά αλλά δεν είχε την εκτέλεση κι έτσι το βάρος έπεσε σε έναν ποδοσφαιριστή από πιο πίσω. Ο Σιμάνσκι ήταν αυτός που έκανε προωθήσεις και την κατάλληλη στιγμή εκτελούσε και έστελνε την μπάλα στα δίχτυα.

Στο 40ό λεπτό εκμεταλλεύτηκε την υπέροχη πάσα του Τάνκοβιτς και με ένα ακόμα πιο όμορφο πλασέ μείωσε σε 1-2 και λίγα λεπτά αργότερα πήρε ξανά πάσα από τον Σουηδό (που έκανε απίθανες ντρίμπλες εντός περιοχής), για να στείλει την μπάλα στο δοκάρι. Στη συνέχεια, ο Ανσαριφάρντ είχε σουτ στο εξωτερικό της εστίας. Ο Σιμάνσκι ήταν στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή, παρότι βοηθάει στο χτίσιμο των επιθέσεων. Είναι ποδοσφαιριστής που 'πατάει' στην αντίπαλη περιοχή για να ενισχύσει την επιθετική παρουσία της ομάδας του και να αποδιοργανώσει τα αντίπαλα στόπερ, που αναγκάζονται να μαρκάρουν παραπάνω αντιπάλους. Με αυτήν τη συνταγή, βρέθηκε στο κατάλληλο σημείο και στο 68', γράφοντας το 2-2.

Δεν ήταν τα πρώτα τέρματα του 25χρονου τη φετινή σεζόν ή μέσα στο 2021, έτος στο οποίο... επανεμφανίστηκε στους αγώνες της Ένωσης και πιθανότατα είναι ένας από τους MVP. Δεν ήταν καν τα πρώτα της εβδομάδας, αφού είχε διαμορφώσει το 4-2 στο επεισοδιακό παιχνίδι με την ΑΕΛ. Νωρίτερα, κόντρα στον Βόλο, είχε ευκαιρίες για να σκοράρει ξανά. Ένας κεντρικός μέσος που πατάει περιοχή και είναι κίνδυνος για τον αντίπαλο, ένας παίκτης που παίζει με τη λογική του Φρανκ Λάμπαρντ, του 1ου σκόρερ στην ιστορία της Τσέλσι (αν και κεντρικός μέσος) με 211 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Βέβαια, για να προωθείται τόσο συχνά ο Άγγλος μέσος στην καριέρα του στους 'μπλε' είχε την πλατφόρμα που του το επέτρεπε. Βλέπε Τζον Τέρι, έναν στόπερ 'κολώνα' στα μετόπισθεν, από τον οποίο δεν περνούσε τίποτα. Ούτε χαμηλά ούτε ψηλά. Δηλαδή αυτό ακριβώς που λείπει από την ΑΕΚ, κάτι που υπενθύμισαν τα γκολ του Αστέρα. Για ακόμα ένα παιχνίδι, τα στημένα αποτέλεσμα πληγή για την άμυνα των γηπεδούχων. Με δύο τέτοια ο Λουίς Φερνάντεθ και ο Ντάνι Σουάρεθ έδωσαν προβάδισμα δύο τερμάτων στον Αστέρα.

Μάλιστα, ο Γιώργος Αθανασιάδης είχε κάνει μια εντυπωσιακή απόκρουση σε κεφαλιά του Πέπε Καστάνιο νωρίτερα, ξανά από στημένη φάση. Οι Αρκάδες είχαν 5 καλές στιγμές στο 1ο ημίχρονο, εκ των οποίων οι 4 από 'στημένα'. Παρότι ο Στράτος Σβάρνας, από τους χειρότερους στόπερ της Super League Interwetten στο ψηλό παιχνίδι, 'εκτοπίστηκε' δεξιά, με τον παίκτη που αποκτήθηκε τον Ιανουάριο για να καλύψει τη θέση, τον Όλεγκ Ντάντσενκο, να εκτοπίζεται στον πάγκο.

Ιονούτς Νεντελτσεάρου και Ζίγκα Λάτσι κατά πρώτο λόγο, αλλά και οι υπόλοιποι παίκτες των 'κιτρινόμαυρων', ελλείψει Τσιγκρίνσκι, αδυνατούσαν να πάρουν τις μονομαχίες στον αέρα. Ο Σιμάνσκι, όμως, έδωσε τη λύση μπροστά, παρότι δεν είναι επιθετικός. Και με τα γκολ του έδωσε και ώθηση στους συμπαίκτες του, που έχασαν ευκαιρίες για το 3ο γκολ. Η ανατροπή δεν ολοκληρώθηκε και τελικά παραμένει το ερώτημα: θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα;

News 24/7

24MEDIA NETWORK