ΑΕΚ-Λέστερ: Σε 61'' και μερικά εκατοστά γκρεμίζεται η ευρωπαϊκή προοπτική

Ο Βάρντι κέρδισε πέναλτι παρά την απώλεια του κοντρόλ, σ' αντίθεση με τον Τάνκοβιτς που πλάσαρε άουτ. Η ήττα της ΑΕΚ από τη Λέστερ απείχε όσα τα εκατοστά της απόστασης που δημιουργήθηκε μεταξύ του ποδιού του Σουηδού και της μπάλας αμέσως μετά το δικό του 1-2.

Ο Μουαμέρ Τάνκοβιτς σκόραρε την πρώτη φορά, αλλά έχασε το κοντρόλ τη δεύτερη και δεν κατάφερε να ισοφαρίσει τον αγώνα με τη Λέστερ
Ο Μουαμέρ Τάνκοβιτς σκόραρε την πρώτη φορά, αλλά έχασε το κοντρόλ τη δεύτερη και δεν κατάφερε να ισοφαρίσει τον αγώνα με τη Λέστερ EUROKINISSI

Ο Μουαμέρ Τάνκοβιτς των 78 γκολ στην προ της ΑΕΚ πορεία του δεν είχε βρει δίχτυα στα πρώτα τρία παιχνίδια του με τα κιτρινόμαυρα. Σε 114 λεπτά μετρούσε μόλις μία ασίστ (στο 1-1 με τον ΠΑΟΚ) και στο πρώτο μισό του αγώνα με τη Λέστερ, για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Europa League, επελέγη να 'ναι στον πάγκο και να χρησιμοποιηθεί από τον Μάσιμο Καρέρα αφού πρώτα η Ένωση είχε δεχθεί δύο γκολ από Βάρντι στο 18' (με πέναλτι) και Τσάουντρι στο 39'.

Σε μια τροποποίοηση του συστήματος από τον Ιταλό προπονητή, ο 25χρονος Σουηδός κλήθηκε να υπηρετήσει το ρόλο του δεύτερου επιθετικού, όχι δηλαδή να καλύψει το χώρο του Μάρκο Λιβάγια (τον οποίο αντικατέστησε στην ανάπαυλα), αλλά να παίξει πολύ κοντά στον Ολιβέιρα (που μπήκε μαζί του αντί του Ανσαριφάρντ, αλλά εκ των υστέρων δεν βοήθησε) και να πατά σταθερά την αντίπαλη περιοχή μπερδεύοντας τους αντίπαλους στόπερ. Σε 61 δεύτερα πρόβαρε το μανδύα του ήρωα. Εκείνου του απρόσμενου πρωταγωνιστή που εμφανίζεται από το πουθενά για να γίνει η σανίδα σωτηρίας ενός κατακερματισμένου ψυχολογικά συνόλου. Το πλασέ του 'Μούγιο' στο 48.01'' πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Σμάιχελ και μείωσε σε 1-2. Είχε μόλις ανοίξει λογαριασμό.

Το τελείωμά του στο 49'02'' έφυγε ψηλά άουτ. Προηγουμένως είχε χάσει για μερικά εκατοστά το κοντρόλ. Η μπάλα ξέφυγε λίγο από τον έλεγχό του και το τελικό σουτ για την ισοφάριση δεν έγινε υπό ιδανικές συνθήκες. Δεν είναι δα και ο Ιμπραχίμοβιτς.

Αυτά τα εκατοστά, χιλιοστά ενδεχομένως, υπήρξαν η καταδίκη. Με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε, ο Βάρντι είχε καταφέρει να κερδίσει την παράβαση από τον Τσιντώτα. Αν και έδειχνε να χάνει την ισορροπία του, άρα δεν θα 'χε την προοπτική να πλασάρει παράλληλα με το τέρμα, η επαφή του με τον γκολκίπερ της Ένωσης τον έστειλε στο χορτάρι. Η εξέλιξη τον βρήκε στην άσπρη βούλα και να σημαδεύει, με δύναμη, σωστά. Όπως ακριβώς έπραξε ο Τσάουντρι 21 λεπτά αργότερα, σουτάροντας ολομόναχος στο δεύτερο δοκάρι. "Αν δεν μαρκάρεις τον παίκτη, θα σου ξεφύγει", σχολίασε κυνικά ο Μάσιμο Καρέρα, αλλά παράλληλα ήταν θέμα ευστοχίας.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν το απαιτούμενο σημάδι για ένα ματς ίσων ευκαιριών. Ακόμη και το πλασέ του Ιντέρ στο 64' ήταν άρτιο. Σχεδόν, διότι απλώς η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι. Αντιθέτως η ευστοχία των 'κιτρινόμαυρων' δεν έφτασε στα αναγκαία επίπεδα. Κι αν ο Σμάιχελ στο 27' έβγαλε την κεφαλιά του Λιβάγια, στην επόμενη φάση, από αντίπαλο λάθος, ο Κροάτης πλάσαρε άστοχα - και μάλλον άσχημα για την κλάση του. Του Τάνκοβιτς το τελείωμα... αποτελείωσε ψυχολογικά την ΑΕΚ και θορύβησε ταυτόχρονα τη Λέστερ, μια και έκτοτε όσα κι αν κατάφερνε στον άξονα ο συγκλονιστικός Πέτρος Μάνταλος (έκοβε, έτρεχε με την μπάλα, μοίραζε) είχαν... πεδίο λήξης. Ως τα όρια της περιοχής έφταναν οι 'κιτρινόμαυροι' προτού κοπούν, δεν χρειάστηκαν καν να επέμβει ο Σμάιχελ.

Η Λέστερ δεν μοιάζει με την ομάδα που το 2016 έγινε η έκφανση της απόλυτης έκπληξης στην Premier League, κατακτώντας τον τίτλο. Λίγοι απέμειναν, άλλους βρίσκεται εδώ κι άλλος εκεί. Παραμένει πάντως ένα σύνολο που σε πλήρη σύνθεση και ορθή διαχειρίση από τον Μπρένταν Ρότζερς λογίζεται μεταξύ των 6-7 πιο ισχυρών της χώρας, διπλασιάζοντας τις νίκες της. Κάτι που πέτυχε επίσης η Μπράγκα στο ματς με τη Ζόρια. Αν στο πρώτο ημίχρονο "δεν φοβόμασταν μήπως χάσουμε την μπάλα", όπως επεσήμανε ο Καρέρα, ίσως η τύχη της Ένωσης να 'ταν διαφορετική. Δεν έφτανε ότι η κατοχή της από το 41% πήγε στο 52%, γιατί στο -6 πλέον από την πρώτη δυάδα του ομίλου και δύο ήττες από τα φαβορί, ούτε ο Τομ Κρουζ θα ήλπιζε πως θα εκπληρώσει αυτή τη mission imposiblle.


News 24/7

24MEDIA NETWORK