ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-1 (videos)

Από τις 15 Ιουλίου θα αναγκαστεί να μπει ο Ολυμπιακός στη μάχη της πρόκρισης στους ομίλους του Europa League μετά την ήττα του από την ΑΕΚ του... διχασμού στο ΟΑΚΑ (2-1). Ευνοημένοι οι "κιτρινόμαυροι", ξεκινούν τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους στις 19 Αυγούστου. Ξέσπασε ο Σκόκο κατά του Μπάγεβιτς! Τρίτος στα πλέι οφ ο Αρης (3-2 τον ΠΑΟΚ), αρχίζει στις 29 Ιουλίου. Οι πιθανοί αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων. (videos).

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-1 (videos)
Η εξέλιξη του αγώνα:

Το παιχνίδι ξεκίνησε ιδανικά για την ΑΕΚ. Οι «κιτρινόμαυροι» μπήκαν δυνατά και γεμάτοι πάθος, με αποτέλεσμα στο 6ο λεπτό να πάρουν προβάδισμα στο σκορ με τον Μανωλα. Ο 19χρονος αμυντικός έψαχνε το γκολ σε πολλά ματς, όμως η μπάλα δεν του έκανε τη χάρη να καταλήξει στα αντίπαλα δίχτυα και μόλις το πέτυχε, ξέσπασε. Ίσως να ήταν και ένα παιχνίδι της μοίρας, αφού στο Καραϊσκάκη του είχε ακυρωθεί κανονικό γκολ. Αμέσως έτρεξε προς το πάγκο προκειμένου να πανηγυρίσει μαζί με τους συμπαίκτες του και να στείλει μήνυμα στήριξης στον Ντούσαν Μπάγεβιτς, στον οποίο αφιέρωσε το παρθενικό του γκολ.

Οι απουσίες όμως στον άξονα της μεσαίας γραμμής και στο κέντρο της άμυνας, άρχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ο Ολυμπιακός βρήκε τα πατήματά του και ισορρόπησε το παιχνίδι, χάνοντας μάλιστα και την πρώτη του ευκαιρία στο 10 λεπτό με τον Γιάννη Παπαδόπουλο, του οποίου η κεφαλιά κατέληξε άουτ. Το ίδιο όμως δεν έγινε στο αμέσως επόμενο λεπτό, όταν και εκμεταλλεύτηκε τόσο την κάθετη μπαλιά του Στολτίδη, όσο και την αμυντική αδράνεια της ΑΕΚ (ο Μανωλάς μπόρεσε να κόψει), ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:

ΠΑΟΚ: 16
ΑΕΚ: 9
ΑΡΗΣ: 8
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 8

Το γκολ αυτό δεν «πάγωσε» μόνο τις εξέδρες του ΟΑΚΑ, που είχαν πάρει φωτιά μέχρι εκείνο το σημείο, αλλά και την ΑΕΚ. Η απογοήτευση ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή, κάτι που φάνηκε και στο παιχνίδι των «κιτρινόμαυρων». Η κατοχή της μπάλας χάθηκε, καθώς τα δύο αμυντικά χαφ του Ολυμπιακού (Λεντέσμα, Στολτίδης) είχαν κυριαρχήσει στο χώρο του κέντρου. Την ίδια ώρα, η αναγκαστική αλλαγή του Μανωλά λόγω τραυματισμού, οδηγούσε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του, με κάπως ανορθόδοξο τρόπο (λόγω και των ελάχιστων επιλογών που είχε).

Το φιλμ του αγώνα

6ο λεπτό: ΓΚΟΛ! Ο Μπλάνκο γεμίζει με χαμηλή μπαλιά από αριστερά, ο Μανωλάς ολομόναχος κάνει το κοντρόλ και με πλασέ ανοίγει το σκορ

10o λεπτό: ΓΚΟΛ! Εξαιρετική κάθετη μπαλιά του Στολτίδη στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ, ο Γιάννης Παπαδόπουλος απέναντι στον Σάχα, περνάει την μπάλα πάνω από τον Αργεντινό και ισοφαρίζει

26o λεπτό: Καλό σουτ του Μπλάνκο, η μπάλα άουτ

31ο λεπτό: Ατομική ενέργεια του Λαγού, η μπάλα φτάνει στον Νέμεθ στα όρια της μικρής περιοχής αλλά με πλάτη στο τέρμα και αντίπαλο να τον μαρκάρει, ο Ούγγρος γυρίζει, αλλά η μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Πάρντο

49ο λεπτό: Σουτ του Μαντούκα, ασταθής επέμβαση του Πάρντο και άσχημο διώξιμο στη συνέχεια, ο Σκόκο κάνει μία λόμπα σε κενή εστία, αλλά η μπάλα καταλήγει άουτ

54ο λεπτό: ΓΚΟΛ! Αναστάτωση έξω από την περιοχή του Πάρντο, η μπάλα στρώνεται στον Μπλάνκο που με σουτ κάνει το 2-1

82ο λεπτό: Ο Κυριακός Παπαδόπουλος πιάνει καλή κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, σε κόρνερ δύσκολα ο Σάχα

85ο λεπτό: Σουτ του Μπλάνκο, αποκρούει ο Πάρντο

89ο λεπτό: Διαγώνιο σουτ του Οσκαρ, η μπάλα αναπηδά και περνά δίπλα από το δεξί δοκάρι του Σάχα

91ο λεπτό: Ο Μήτρογλου βγάζει συρτή σέντρα στον Αβραάμ Παπαδόπουλο, ο οποίος με τάκλιν δεν βρίσκει καλά την μπάλα και ο Σάχα προλαβαίνει στη γραμμή

Στη θέση του νεαρού αμυντικού μπήκε ο Λεονάρντο. Ο Γκέντσογλου από αμυντικό χαφ γύρισε στο κέντρο της άμυνας και στον άξονα της μεσαίας γραμμής έπαιξε ο Μαντούκα. Ο Βραζιλιάνος φυσικά και δεν έχει ανασταλτικές ικανότητες (και ουσιαστικά αμυντικά ο Καφές έπαιζε για δύο), με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να έχει την υπεροχή, έναντι των «κιτρινόμαυρων» που υστερούσαν στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν ευκαιρίες.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το δίδυμο των Γιάχιτς, Γκέντζογλου, οι «ερυθρόλευκοι» δεν απείλησαν ιδιαίτερα (με εξαίρεση ένα σουτ του Στολτίδη στο 44′), καθώς τις περισσότερες φορές οι Γιάννης Παπαδόπουλος και Μήτρογλου ήταν εκτεθειμένοι σε θέση οφσάιντ. Η ΑΕΚ άρχισε να δείχνει και πάλι σημάδια ζωής 16 λεπτά μετά την ισοφάριση (παρά τα δημιουργικά προβλήματά της), όμως ούτε το σουτ του Μπλάνκο, ούτε και του Νέμεθ (31′) δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως, οι ρόλοι άλλαξαν. Η προβληματική εικόνα της ΑΕΚ έδωσε τη θέση της στο πάθος του πρώτου 9λεπτου, ενώ η κυριαρχία των φιλοξενούμενων στο χώρο του κέντρου εξαφανίστηκε ως δια μαγείας. Στα πρώτα 4 λεπτά της επανάληψης, οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν 4 ευκαιρίες (τρεις με τον Μπλάνκο και μία με τον Σκόκο), εκ των οποίων η μία κατέληξε στα δίχτυα του Πάρντο.

Ο Ολυμπιακός ανέβηκε προσπαθώντας να ισοφαρίσει, αλλά για ακόμη μία φορά φάνηκε η έλλειψη φυσικής κατάστασης. Ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς βλέποντας το πρόβλημα φρεσκάδας πέρασε τον Φετφατζίδη στη θέση του Γκαλίτσιου (στη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής), ενώ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς χρησιμοποίησε τον Αλεξόπουλο στην θέση του Γκέντσογλου προκειμένου να δώσει εμπειρία και ύψος στο κέντρο της άμυνας.

Τα τελευταία λεπτά εξελίχθηκαν σε ρώσικη ρουλέτα. Οι ευκαιρίες χάνονταν η μία μετά την άλλη όμως η αστοχία των Σκόκο, Μπλάνκο και Νέμεθ από την ΑΕΚ, αλλά και οι ικανότητες του Σάχα (έκανε απίστευτες επεμβάσεις στην κεφαλιά του Γιάννη Παπαδόπουλου και στην προβολή του Αβραάμ Παπαδόπουλου) χάρισαν τη νίκη στην Ένωση και οδήγησαν τον Ολυμπιακό στην τελευταία θέση των πλέι οφ.

Οι πρώτοι ευρωπαϊκοί αγώνες των ελληνικών ομάδων:

ΠΑΟΚ: 29 Ιουλίου και 5 Αυγούστου

ΑΕΚ: 19 και 26 Αυγούστου

ΑΡΗΣ: 29 Ιουλίου και 5 Αυγούστου

ΟΣΦΠ: 15 και 22 Ιουλίου

Το κλειδί του αγώνα:

Η «μεταμόρφωση» της ΑΕΚ στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Τα προβλήματα στην άμυνα, αλλά κυρίως στο κέντρο αποτέλεσαν παρελθόν και σε συνδυασμό με το γκολ του Μπλάνκο ήταν το κομβικό σημείο του ματς.

MVP:

Ο Σεμπάστιαν Σάχα. Οι επεμβάσεις του στο δεύτερο ημίχρονο στις προσπάθειες των Γιάννη και Αβραάμ Παπαδόπουλου ουσιαστικά χάρισαν τη νίκη στην ΑΕΚ.

Η απογοήτευση:

Ο Ούρκο Πάρντο. Σε κανένα σημείο του αγώνα δεν έδειξε σίγουρος. Στις εξόδους προσπαθούσε να απομακρύνει αντί να μπλοκάρει, ενώ ούτε στις επεμβάσεις του ήταν σταθερός.


Διαιτητής: Τ. Κάκκος (Κέρκυρα)


Βοηθοί: Δάλλας (Ηπείρου), Τάτσης (Ηπείρου)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK