ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Η αμοιβαία εκτίμηση των πάγκων οδηγεί την μάχη στο χορτάρι

Καρέρα και Μαρτίνς θέλουν να γευτούν τη νίκη στο ΟΑΚΑ, κυνηγώντας αμφότεροι τους στόχους που έχουν θέσει για το υπόλοιπο της σεζόν. Αυτό δεν τους εμποδίζει να διατηρούν αμοιβαίο σεβασμό και αναγνώριση για την δουλειά του Ιταλού στην ΑΕΚ και του Πορτογάλου στον Ολυμπιακό, προσφέροντας μια έξωθεν καλή μαρτυρία στο ταλαιπωρημένο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μάσιμο Καρέρα και Πέδρο Μαρτίνς από ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός νωρίτερα μέσα στη σεζόν. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI
Μάσιμο Καρέρα και Πέδρο Μαρτίνς από ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός νωρίτερα μέσα στη σεζόν. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Δύο σημαντικά παιχνίδια σε 'Κλεάνθης Βικελίδης' και ΟΑΚΑ περιλαμβάνει το πρόγραμμα για την 4η αγωνιστική των playoffs της Super League. Άρης - ΠΑΟΚ και ΑΕΚ - Ολυμπιακός, τα αποτελέσματα των οποίων θα επηρεάσουν την μάχη της 2ης θέσης και μπορεί να βάλουν τέλος στο μαθηματικό σκέλος της κατάκτησης του τίτλου για τους 'ερυθρόλευκους'.

Η αναμέτρηση του ΟΑΚΑ είναι και μια πρόγευση για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Σε αρκετά θεωρητικό επίπεδο είναι η αλήθεια, για δύο σημαντικούς λόγους: κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα είναι οι ΑΕΚ και Ολυμπιακός σε 4 εβδομάδες (ο τελικός Κυπέλλου θα γίνει μετά το τέλος των playoffs) από σήμερα, ενώ στην αποψινή αναμέτρηση ο 'Δικέφαλος' θα έχει σοβαρές απουσίες. Μάνταλος, Σιμόες και Ολιβέιρα είναι τιμωρημένοι, Μπάρκας, Μπακάκης και Λόπες αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών, έτσι ο Μάσιμο Καρέρα θα έχει μεν δύσκολο έργο αλλά και την ευκαιρία να τεστάρει ποδοσφαιριστές σε ματς υψηλών απαιτήσεων.

Για τον Ολυμπιακό, σοβαρή είναι η απουσία του Βαλμπουενά. Μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και τη ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ, ο Γάλλος θα λείψει και από την αναμέτρηση του ΟΑΚΑ. Πέραν τούτου, ουδέν πρόβλημα για τον Πέδρο Μαρτίνς, που θέλει να δει τους παίκτες του να αγωνίζονται με την ίδια σοβαρότητα που επιδεικνύουν μετά την επιστροφή τους στην δράση. Η ΑΕΚ μπορεί να χάνει σημαντικά σε ποιότητα εξαιτίας των απουσιών που αντιμετωπίζει, ωστόσο πολλές φορές τα προβλήματα συσπειρώνουν μια ομάδα και ανεβάζουν τα επίπεδα συγκέντρωσης, απόρροια του ένστικτου αυτοσυντήρησης που ενεργοποιείται.

Πέραν από τι θα συμβεί στον αγωνιστικό χώρο, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μάχη στην σκακιέρα των πάγκων. Μάσιμο Καρέρα και Πέδρο Μαρτίνς τρέφουν μεγάλη εκτίμηση ο ένας για τον άλλον, κάτι που συχνά πηγάζει μέσα από τις δηλώσεις τους. Ο Ιταλός τεχνικός δεν έχει κανένα πρόβλημα να μιλήσει θερμά για την δουλειά του συναδέλφου του στον Ολυμπιακό, ομοίως και ο Πορτογάλος για τον τρόπο που η έλευση Καρέρα άλλαξε προς το καλύτερο την εικόνα της ΑΕΚ.

Οι δύο τους έχουν κάμποσες ομοιότητες και διαφορές. Ο Πέδρο Μαρτίνς ανέλαβε τον Ολυμπιακό μετά την 'καταστροφική' σεζόν 2017/18, έχοντας το πολύ δύσκολο έργο να ξανακάνει πρώτα ομάδα τους 'ερυθρόλευκους' και εν συνεχεία να τους οδηγήσει στον τίτλο. Ο Μάσιμο Καρέρα ανέλαβε μεσούσης της περιόδου την τεχνική καθοδήγηση της ΑΕΚ, αντικαθιστώντας τον Νίκο Κωστένογλου που με τη σειρά του ήταν ο διάδοχος της... λαίλαπας του Μιγκέλ Καρντόσο.

Ο Πορτογάλος χρειάστηκε να περάσει δια πυρός και σιδήρου, να δεχθεί σκληρή κριτική, να φλερτάρει ακόμη και με την απόλυση (!), πριν γνωρίσει την αποθέωση για την ομάδα που παρουσιάζει φέτος. Με τον Ολυμπιακό να μοιάζει ασταμάτητος από τον Γενάρη και μετά. Ο Ιταλός πάλι, σουλούπωσε γρήγορα την ΑΕΚ, της έδωσε πέντε βασικές αρχές στο παιχνίδι της, προσάρμοσε με επιτυχία τα δικά του 'θέλω' στα 'μπορώ' του ρόστερ που βρήκε στα Σπάτα. Δεν απέφυγε την κριτική, που εστιάζει στο αποτελεσματικό μεν, αλλά όχι επιιθετικό, θελκτικό στο μάτι, up tempo παιχνίδι της ομάδας του, που πολλές φορές έχει υπηρετήσει στο παρελθόν με ιδιαίτερη επιτυχία. Βέβαια με την κατάσταση που συνάντησε ο Καρέρα όταν ανέλαβε την ΑΕΚ, θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον πρωτοξάδερφος του Χάρι Πότερ για να πετύχει τον συνδυασμό αποτελέσματος/θεάματος, αλλά έχει την... ατυχία να είναι μονάχα ένας προπονητής.

Η φιλοσοφία τους για το ποδόσφαιρο μοιάζει αρκετά διαφορετική, ωστόσο για να βγει ένας ασφαλές συμπέρασμα επ' αυτού θα πρέπει να περιμένουμε τη νέα σεζόν, όπου ο Καρέρα θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την δική του ποδοσφαιρική εκδοχή της ΑΕΚ. Την ίδια στιγμή ο Πέδρο Μαρτίνς θα απολαμβάνει το προβάδισμα του χρόνου, μπαίνοντας στην 3η του σεζόν στον πάγκο του Ολυμπιακού, μαζί και την ηρεμία που του προσφέρουν τα φετινά επιτεύγματα ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Αμφότεροι δεν αρέσκονται να... κλέβουν την παράσταση, είναι χαμηλών τόνων και προσπαθούν όσο μπορούν να μένουν μακριά από τις εντός συνόρων συνήθεις επικοινωνιακές λογικές. Μαρτίνς και Καρέρα θα είναι ένα ενδιαφέρον προπονητικό δίπολο για τη νέα σεζόν και οι δικές τους μάχες από τον πάγκο αναμένεται να αποτελέσουν μια ευχάριστη νότα στην Super League, προσφέροντας και μια έξωθεν καλή μαρτυρία στο ταλαιπωρημένο ελληνικό ποδόσφαιρο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK