ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Ο ένας χτίζει, ο άλλος γκρεμίζει

Δύο προπονητές, δύο ομάδες, δύο διαφορετικοί στόχοι. Μάσιμο Καρέρα, Πέδρο Μαρτίνς, ΑΕΚ, Ολυμπιακός και στη μέση ο χαμογελαστός, μετά το 0-0 της Κυριακής στο ΟΑΚΑ, ΠΑΟΚ.

Ο Πέτρος Μάνταλος της ΑΕΚ σε στιγμιότυπο με τον Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού σε αναμέτρηση για τη Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020
Ο Πέτρος Μάνταλος της ΑΕΚ σε στιγμιότυπο με τον Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού σε αναμέτρηση για τη Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI SPORTS

Την ώρα που ο αθλητικός πλανήτης ήταν σοκαρισμένος από την είδηση του θανάτου του σπουδαίου Κόμπε Μπράιαντ, ο Μάσιμο Καρέρα, στο γραφείο του στο ΟΑΚΑ, ενημερωνόταν για το αποτέλεσμα της άλλης του 'αγάπης', της Γιουβέντους, στον αγώνα με τη Νάπολι. Τη δουλειά του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για τη Super League 1 την είχε κάνει, τώρα ήθελε να κάνει τη δουλειά της κι η 'Γηραιά Κυρία'.

Ο Ιταλός προπονητής, παλιός παίκτης της Γιουβέντους και βοηθός του Αντόνιο Κόντε στους 'μπιανκονέρι' βρέθηκε στον πάγκο της ΑΕΚ από ανάγκη. Όχι δική του, της ΑΕΚ. Η Ένωση, με τον Ίλια Ίβιτς να αναλαμβάνει τον δύσκολο ρόλο της ανοικοδόμησης, κυρίως της ψυχολογίας, μεσούσης της χρονιάς, ήθελε έναν προπονητή που πρωτίστως να την μάθει να μη χάνει. Ο Καρέρα φάνταζε ο ιδανικός. Το βράδυ της Κυριακής, μετά το 0-0 με τον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ έφτασε τα 13 συνεχόμενα ντέρμπι χωρίς νίκη, τα δύο εξ αυτών με τον Ιταλό στον πάγκο.

Το ένα, το πρώτο του, στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ πιο επιθετική από την ομάδα που είδαμε στο ΟΑΚΑ, πιο θαρραλέα απέναντι στον Δικέφαλο του Βορρά. Ήττα στις λεπτομέρειες και από ένα πέναλτι που 'σήκωσε' κουβέντα. Κόντρα στον Ολυμπιακό εμφανίστηκε μία πιο ρεαλιστική ΑΕΚ. Ο Καρέρα έδειξε ότι υπολογίζει περισσότερο τον Ολυμπιακό και φοβήθηκε να επιτεθεί. Αφού πρώτα είδε ένα διάστημα κυριαρχίας και δύο ευκαιριών του Ολυμπιακού, διόρθωσε το 'λάθος' με τον Νέλσον Ολιβέιρα, τον επανέφερε στην ενδεκάδα, γύρισε τον Μάρκο Λιβάγια στη θέση που του αρέσει και προσπάθησε να πάρει περισσότερα μέτρα στο χορτάρι. Και πάλι, όμως, η ΑΕΚ έδειχνε να μη θέλει να 'χτυπήσει' το ματς. Οι 'κιτρινόμαυροι' έπαιξαν απέναντι στον Ολυμπιακό λες και κρινόταν κάποιος τίτλος. Η παθητική στάση τους έμοιαζε με ένα ψυχολογικό τεστ, η επιτυχία του οποίου θα κρίνει το επόμενο. Δεν χάσαμε από τον Ολυμπιακό, πάμε παρακάτω, στο επικείμενο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ένα κλικ καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό στην Τούμπα, δύο κλικ χειρότερη εμφάνιση. Αλλά στο τέλος της βραδιάς, το αποτέλεσμα μετράει. Ιταλός γαρ.

Η ΑΕΚ του Καρέρα θα βγάλει το εφετινό πρωτάθλημα με εύκολες νίκες στα θεωρητικά εύκολα παιχνίδια και 'σκληρά' βράδια, ιταλικού στιλ, στα λεγόμενα ντέρμπι. Ο Ιταλός κόουτς (απ)έδειξε ότι δεν είναι ο προπονητής που θα ρισκάρει, τουλάχιστον τώρα που έχει να διαχειριστεί μία ομάδα που δεν ετοίμασε ο ίδιος και ήρθε απλώς να την κουμαντάρει μέχρι να γίνει δική του. Το ντέρμπι με τους Πειραιώτες πέρασε 'αναίμακτα'. Ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα, δηλαδή. Η τελική επίγευση, όμως, είναι πικρή, όχι γιατί δεν ήρθε το τρίποντο, το πρώτο μετά από μία ντουζίνα αποτυχίες, αλλά γιατί δεν έπαιξε γι' αυτό.

Ο 'ψυχαναγκασμός' του Ολυμπιακού 

Στον Ολυμπιακό, βέβαια, η επίγευση είναι ακόμα πιο πικρή. Οι Πειραιώτες άρχισαν τη χρονιά με σκοπό να αποδείξουν σε όλους ότι θα χάσουν το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ και αυτό θα γίνει λόγω διαιτησίας. Σε σημείο ψυχαναγκασμού. Δεν ασχολήθηκαν για το αν έχουν καλύτερη ομάδα από τον πρωταθλητή (που έχουν) κι αν έχουν περισσότερες πιθανότητες για να φτάσουν στην κορυφή στο φινάλε, αλλά με... επιθετικό μάρκετινγκ φρόντισαν να προετοιμάσουν για την απώλεια, προτού αγωνιστούν.

Έτσι, φτάσαμε 27 Ιανουαρίου, κοντά στη γραμμή του τερματισμού της κανονικής περιόδου και ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν έχει 'χτίσει' διαφορά για τα πλέι οφ και δεν έχει βάλει τις βάσεις για την επιστροφή στον 'θρόνο', αλλά απόψε κινδυνεύει να χάσει το '+' που είχε έως τώρα απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς ήταν δύο 'κλικ' καλύτερος της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, αλλά ένα 'κλικ' πιο κάτω από τις απαιτήσεις ενός τέτοιου αγώνα, πόσο μάλλον όταν σε αυτόν τον αγώνα έχεις επιτακτική ανάγκη για τη νίκη. Το λάθος των Πειραιωτών δεν είναι ότι δεν έφυγαν με το διπλό, αλλά αντέδρασαν αργά στο να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να το πράξουν. Όταν Μαρτίνς αποφάσισε να περάσει στο ματς τον Χιλάλ Σουντανί στη θέση του Μαντί Καμαρά, ο χρόνος είχε χαθεί. Και συνάμα, χάθηκε η ευκαιρία για το αποτέλεσμα που θα διατηρούσε το '+' από τον ΠΑΟΚ.

Αν η εικόνα της ΑΕΚ ήταν αντιαισθητική, αλλά με δόση λογικής σε αυτό που έχει στο μυαλό του ο Καρέρα, η εικόνα του Ολυμπιακού ήταν αυτή που ορίζει τον πρωταθλητή στο τέλος της χρονιάς. Όταν οι 'ερυθρόλευκοι' αντιληφθούν την αγωνιστική ανωτερότητά τους και τις δυνατότητες που έχουν να φέρουν ένα ματς στα ίσια τους, ακόμα και σε υψηλό βαθμό δυσκολίας, τότε θα μείνουν όρθιοι έως τέλους στη διεκδίκηση του τίτλου. Αν ο Μαρτίνς αντιληφθεί ότι η ομάδα του πρέπει να 'σκοτώνει' τον αντίπαλο και να μην αποτελεί ο ίδιος 'τροχοπέδη', θα φύγει κι η 'ψύχωση' για το πρωτάθλημα, που είχε πει και μια ψυχή. Γιατί, απλούστατα, θα έρθει μόνο του, ως φυσικό επακόλουθο.

Μέχρι τότε, ο ΠΑΟΚ των προβληματικών εμφανίσεων, αλλά και της 'ευστοχίας' στα αποτελέσματα, θα 'χτίζει' χαρακτήρα, ψυχολογία, ίσως και διαφορά για τα πλέι οφ. Μην ξεχνάτε ότι τέλη Φλεβάρη περιμένει τον Ολυμπιακό στην Τούμπα για να φέρει... ολοκληρωτικά τούμπα τη βαθμολογία. Ναι, το βράδυ της Κυριακής μαζί με το μειδίαμα του Καρέρα, χαμογέλασε και ο Αμπέλ Φερέιρα.

Θα αντέξει ο Ολυμπιακός στη μάχη τίτλου αν πουλήσει 3 βασικούς; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK