ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Το Κύπελλο του Μαρτίνς

Χάρη σε ένα τέρμα του Λάζαρ Ραντζέλοβιτς ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 1-0 της ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, για τη σεζόν 2019-2020. Σε έναν τελικό που είχε ένταση, πάθος, αγωνία, κάρτες, χαμένες ευκαιρίες, πέναλτι και κρίθηκε με την υπογραφή του Πέδρο Μαρτίνς.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν το γκολ του Ραντζέλοβιτς, με το οποίο οι 'ερυθρόλευκοι' επικράτησαν με σκορ 1-0 της ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου και έφτασαν στο νταμπλ της περιόδου 2029-2020, το 18ο στην ιστορία τους.  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν το γκολ του Ραντζέλοβιτς, με το οποίο οι 'ερυθρόλευκοι' επικράτησαν με σκορ 1-0 της ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου και έφτασαν στο νταμπλ της περιόδου 2029-2020, το 18ο στην ιστορία τους. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Αφού πρώτα... έγινε ανέκδοτο με τις συνεχείς αναβολές, ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό διεξήχθη το βράδυ του Σαββάτου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο και το τρόπαιο βρήκε κάτοχο. Με γκολ του Ραντζέλοβιτς στο 9' οι 'ερυθρόλευκοι' κατέκτησαν την διοργάνωση και έφτσαν στο 18ο νταμπλ της ιστορίας τους. Σε έναν τελικό που είχε μεγάλες χαμένες ευκαιρίες, πέναλτι, πάθος, κάρτες, αγωνία και ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος χαμένος για την ΑΕΚ...

Με ό,τι είχαν από... πέρσι Καρέρα και Μαρτίνς

Απόρροια της απόφασης της ΕΠΟ να διεξαχθεί η αναμέτρηση με τα περσινά ρόστερ, Μάσιμο Καρέρα και Πέδρο Μαρτίνς αναγκάστηκαν να ψάξουν την κατάλληλη συνταγή με όσα υλικά είχαν απομείνει στην διάθεση τους. Για την ΑΕΚ αυτό σήμαινε πως δεν υπήρχαν στο πλάνο οι Μπάρκας, Οικονόμου, Κλωναρίδης, Χουλτ, Βράνιες, Αραούχο που αναχώρησαν για άλλες πολιτείες, ενώ δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι νεοαποκτηθέντες Χνιντ, Καρακλάιτς, Ραντόνια, Ινσούα, Ιατρούδης, Ενομπακάρε, Ανσαριφάρντ. Ο Καρέρα επέλεξε μια διάταξη 4-3-3, δίνοντας έμφαση στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Ο Μαρτίνς δεν είχε πια κοντά του τους Ελαμπντελαουί, Τσιμίκα, Γκιλιέρμε, Γκασπάρ και Χριστοδουλόπουλο, ούτε μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις μεταγραφές, με τους Ραφίνια, Χολέμπας, Πέπε, Κρίστινσον να είναι μονάχα θεατές του τελικού. Ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού προτίμησε την διάταξη 4-2-3-1, δίνοντας ρόλο δεξιού μπακ στον Μπρούνο, με τον Τοροσίδη στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Ο Ραντζέλοβιτς το έκανε ξανά

Το ξεκίνημα του τελικού ήταν απρόσμενα... γεμάτο. Ο Μασούρας στο 4' και ο Ελ Αραμπί στο 6' απείλησαν την εστία της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ ζήτησε πέναλτι στο 7' για μαρκάρισμα του Μπουχαλάκη στον Ολιβέιρα και ο Πορτογάλος φορ έχασε μεγάλη ευκαιρία ένα λεπτό μετά. Ο Τζολάκης δεν κατάφερε να μπλοκάρει σταθερά σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Λιβάγια, ο Ολιβέιρα έκανε την προβολή και ο Μπα απομάκρυνε στη γραμμή. Δευτερόλεπτα αργότερα ο Ραντζέλοβιτς πνιγόταν στις αγκαλιές των συμπαικτών του. Ο Καμαρά πάσαρε κάθετα στον Σέρβο, με τον Λόπες να έχει χάσει τελείως τη φάση (περίμενε σαν εσωτερικός μέσος την πάσα του Λιβάγια που λάθεψε) και τον 23χρονο εξτρέμ να σκοράρει με συρτό διαγώνιο σουτ το 0-1 στο 9', για τον τυπικά φιλοξενούμενο Ολυμπιακό. Ο Ραντζέλοβιτς είχε σκοράρει ένα εξαιρετικό τέρμα και στην αμέσως προηγούμενη κόντρα των ομάδων, στα playoffs της Super League.

Η ΑΕΚ είχε σημαδέψει την πλευρά του Μπρούνο και προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως ο Βραζιλιάνος δεν είναι κανονικός μπακ. Η μπάλα έφτανε συχνά στον Λιβάγια, που έπαιρνε στημένα (φάουλ, κόρνερ) αλλά δεν κατάφερνε να πατήσει με συνέπεια στην περιοχή. Οι 'κιτρινόμαυροι' είχαν την κατοχή (61% στο πρώτο ημίχρονο), ωστόσο τους έλειπαν οι συνεργασίες, ο ρυθμός και η ένταση, κάτι που ζητούσε συνεχώς ο Καρέρα από τον πάγκο. Η αδυναμία της Ένωσης να φέρει παίκτες στην περιοχή από τον άξονα, άφηνε απελπιστικά μόνο του τον Ολιβέιρα όσες φορές ερχόταν η μπάλα στην περιοχή, ψηλά ή χαμηλά.

Ο Ολυμπιακός είχε αφήσει την πρωτοβουλία στην ΑΕΚ, ο Μαρτίνς θύμιζε στους παίκτες του να έχουν σωστές αποστάσεις για να ελέγχουν τον χώρο και να πηγαίνουν στο τρανζίσιον με γρήγορες μεταβιβάσεις. Στο 35' ο Ελ Αραμπί ταλαιπώρησε τον Μπακάκη αλλάζοντας δύο φορές κατεύθυνση, αλλά έχασε απίστευτη ευκαιρία απέναντι στον εξουδετερωμένο ουσιαστικό Τσιντώτα. Η ΑΕΚ ανέβασε στροφές προς το τέλος του ημιχρόνου αλλά ο Τζολάκης αντέδρασε σωτήρια στις προσπάθειες των Βέρντε και Μάνταλου.

Ο Τσιντώτας έδωσε παράταση στην αγωνία

Τα πρώτα λεπτά του δεύτερου μέρους έμοιαζαν με μια προσπάθεια του Ολυμπιακού να διατηρήσει το σασπένς στον τελικό και να πέσει του θύμα της ποδοσφαιρικής ρήσης που θέλει αυτόν που χάνει γκολ να το δέχεται. Στο 49' ο Μασούρας νικήθηκε από τον Τσιντώτα σε τετ-α-τετ, με τον γκολκίπερ της ΑΕΚ να κρατάει το καλύτερο για το 57'. Ο Μπακάκης ανέτρεψε τον Μασούρα εντός περιοχής, ο Βαλμπουενά έδωσε τη μπάλα στον Ελ Αραμπί, όμως ο Τσιντώτας απέκρουσε το -πολύ κακό- χτύπημα του Μαροκινού και κράτησε την ΑΕΚ στην διεκδίκηση του τροπαίου! Να πούμε πως δεν έλειπαν και οι διαμαρτυρίες εκατέρωθεν προς τον Κάιπερς, με την Ένωση να διαμαρτύρεται για μαρκάρισμα του Καμαρά στον Σιμόες πριν το πέναλτι και τον Ολυμπιακό να ζητάει αποβολή του Μάνταλου για αγκωνιά στον Βαλμπουενά.

Ο Ολλανδός ρέφερι είχε αντίθετη άποψη.

Κυπελλούχος με κορυφαίο τον προπονητή του

Ο Καρέρα ξεκίνησε το σκάκι των αλλαγών μετά την πρώτη ώρα του αγώνα, ρίχνοντας στη μάχη τους Αλμπάνη (Βέρντε), Παουλίνιο (Μπακάκη) και άλλαξε πλευρά στον Λιβάγια για να κάνει δίδυμο από δεξιά με τον τελευταίο, ενώ έφερε στο '6' στον Κρίστιτσιτς και πέρασε το '8' τον Σιμόες για να ανεβάσει την πίεση πιο ψηλά. Η εικόνα δεν άλλαζε στον αγωνιστικό χώρο, η ΑΕΚ εξακολουθούσε να έχει την κατοχή αλλά χωρίς να βρίσκει λύσεις απέναντι στον καλά οργανωμένο Ολυμπιακό. Ο Μαρτίνς απάντησε με την είσοδο του Καφού αντί του καταπονημένου Βαλμπουενά στο 75' και λίγο μετά γύρισε σε διάταξη με τρεις στόπερ και τον Σεμέδο (Τοροσίδης) να προστίθεται στους Μπα - Σισέ.

Η ΑΕΚ δεν κατάφερε επί της ουσίας να κάνει παρά μόνο μια τελική προσπάθεια στο υπόλοιπο της αναμέτρησης, ο Ολυμπιακός σπατάλησε καλές προϋποθέσεις κόντρα επιθέσεων και το τελικό σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Κάιπερς στον τελικό. Οι 'ερυθρόλευκοι' κατέκτησαν το τρόπαιο, που έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του προπονητή τους. Ο Καρέρα πάλεψε τακτικά την αναμέτρηση, άλλαξε πρόσωπα, θέσεις και προσανατολισμό, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως το ρόστερ που έχει στην διάθεση του χρειάζεται ενίσχυση για να διεκδικήσει τίτλους με αξιώσεις.

Ο Πέδρο Μαρτίνς από την πλευρά του κατάφερε να παρουσιάσει μια ομάδα έτοιμη να πάρει αυτό που ήθελε και θα μπορούσε να τα καταφέρει πιο εύκολα από όσο δείχνει το τελικό σκορ. Και το πέτυχε παρά τις απουσίες όχι μόνο των Ελαμπντελαουί, Τσιμίκα, Γκιλιέρμε, αλλά και αυτές των Σεμέδο (ταλαιπωρήθηκε από κορονοϊό) και Σα. Πέντε βασικότατων παικτών της σεζόν που ολοκληρώθηκε. Ο Πορτογάλος τεχνικός έβαλε στοπ στη σκέψη για δανεισμό του Τζολάκη πέρσι το καλοκαίρι. Τον πίστευε, δούλεψε μαζί του, του έδωσε παιχνίδια (όπως αυτό με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, στον πρώτο ημιτελικό) και τον εμφάνισε σε τελικό Κυπέλλου στα 17 του χρόνια. Μετέτρεψε τον Μπα από συμπληρωματικό στόπερ σε κομβική μονάδα της 11άδας. Επέμεινε για το πόσο πολύτιμος είναι ο Τοροσίδης και αυτός τον δικαίωσε απόλυτα στο τελευταίο ματς της καριέρας του.

Εμφάνισε έτοιμο τον 'τελειωμένο' Μπρούνο ως... δεξί μπακ. Επένδυσε στον Ραντζέλοβιτς όταν κανείς δεν πίστευε το καλοκαίρι του 2019 ότι ο νεαρός Σέρβος θα κέρδιζε μια θέση στο ρόστερ. Στήριξε τον Μπουχαλάκη όταν όλοι απαιτούσαν άλλον παίκτη στο βασικό σχήμα. Και ο Κρητικός χαφ ήταν καταπληκτικός τακτικά στον τελικό. Μετάλλαξε τον Καμαρά σε έναν απόλυτο χαφ από τον Γενάρη και μετά, δίνοντας του ρόλο πρωταγωνιστή. Πράγματα όχι εύκολα στο ποδόσφαιρο, που προϋποθέτουν πλάνο και στήριξη σε αυτό όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Γιατί στο ποδόσφαιρο η επιτυχία δεν έρχεται ποτέ εύκολα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK