ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Ο Φερέιρα πάει στο ντέρμπι με την περσινή ομάδα

Έχοντας λάβει ξεκάθαρα στήριξη από τη διοίκηση, ο Αμπέλ Φερέιρα πηγαίνει στο ντέρμπι με την ΑΕΚ για να συνεχίσει το σερί απέναντι στους 'κιτρινόμαυρους' έχοντας στη διάθεσή του ένα από τα περσινά 'όπλα' του αήττητου πρωταθλήματος.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
Ο Αμπέλ Φερέιρα δίνει οδηγίες στους παίκτες του ΠΑΟΚ, στην διάρκεια του ντέρμπι με τον Άρη στην Τούμπα (2-2), για την 4η αγ. της Super League 2019-2020 (22/09/2019) MOTIONTEAM

Αν ρωτήσεις 10 φίλους του ΠΑΟΚ για την εφετινή εικόνα της ομάδας έως τώρα, οι 9 θα σου αναφέρουν δύο ονόματα: Μαουρίσιο και Βιεϊρίνια. Αμφότεροι ανήκουν στα περσινά πλήγματα του Δικεφάλου του Βορρά και αν την προηγούμενη χρονιά δεν στοίχισαν, εφέτος είναι πολλές οι φορές που έχουν μνημονευτεί στα χείλη του κόσμου.

Ο δεύτερος μετρά αντίστροφα αργά και σταθερά για την επάνοδό του. Ο πρώτος, από τον περσινό Μάρτιο που μπήκε στην ταλαιπωρία της αποθεραπείας και της αποκατάστασης, 'μηδένισε'. Η αντίστροφη μέτρηση για εκείνον τελείωσε το απόγευμα του Σαββάτου όταν ο Αμπέλ Φερέιρα ανακοίνωσε την αποστολή και ήταν μέσα στους λεγόμενους, ως δημοσιογραφικό κλισέ, 'εκλεκτούς'.

Ο Πορτογάλος προπονητής, ο οποίος μεσοβδόμαδα πήρε την έμμεση, αλλά ξεκάθαρη στήριξη της διοίκησης, πηγαίνει στο αποψινό ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ έχοντας στη διάθεσή του ένα από τα περσινά 'όπλα' του νταμπλούχου. Ο Μαουρίσιο έλειψε και έλειψε κυρίως εφέτος, στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, εκεί που ο ΠΑΟΚ ήθελε την ηρεμία στη μεσαία γραμμή, το καθαρό μυαλό, τις σωστές επιλογές τις κρίσιμες στιγμές. Επί της ουσίας, ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να τον αντικαταστήσει επάξια και αν πέρυσι με την φόρα που είχε αποκτήσει η ομάδα έφτασε στην επιβλητική κατάκτηση του πρωταθλήματος χωρίς να φανεί η απουσία του, εφέτος το κενό ήταν δυσαναπλήρωτο εξ αρχής.

Και να που ο Μαουρίσιο επιστρέφει την πιο κατάλληλη στιγμή. Ακόμα και αν ο Αμπέλ Φερέιρα τον αφήσει στον πάγκο ή τον χρησιμοποιήσει ανάλογα με την εξέλιξη του ντέρμπι, η παρουσία του στο ΟΑΚΑ θα θυμίζει την περσινή ομάδα. Αυτή που δεν έχασε στον αγώνα πρωταθλήματος και αυτή που για δεύτερη σερί χρονιά στο ίδιο γήπεδο πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου απέναντι στην ίδια ομάδα.

Ο ΠΑΟΚ πηγαίνει στο ντέρμπι απέναντι στους 'κιτρινόμαυρους' με την κατάλληλη ψυχολογία και αποφασισμένος για το restart. Για κάποιον που δεν παρακολουθεί τα γεγονότα και απλά τα αποτελέσματα είναι αριθμοί, ο Δικέφαλος έως τώρα κάνει μία χαρά πορεία στο πρωτάθλημα. Τρεις νίκες και μία ισοπαλία, ήτοι 10 βαθμοί, όσοι και ο εκ των βασικών ανταγωνιστών, Ολυμπιακός, είναι μία συγκομιδή που δεν περνάει απαρατήρητη.

Ακόμα κι αν η πρώτη απώλεια συνοδεύτηκε από την ισοπαλία κόντρα στον 'αιώνιο' αντίπαλο, Άρη, με γκολ στο 97', ακόμα κι αν ο ΠΑΟΚ δεν πείθει αγωνιστικά όπως πέρυσι, είναι η ομάδα αυτή που έχει τις ίδιες πιθανότητες με την προηγούμενη σεζόν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ίσως και κάτι παραπάνω έχοντας πλέον τόσο το μομέντουμ όσο και το 'know how'.

Κι αν η επιστροφή Μαουρίσιο είναι το καλύτερο νέο της ημέρας για τους 'μελανόλευκους', η κατάληξη των όσων προηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες είναι η εγγύηση για τη συνέχεια. Ο Φερέιρα βρέθηκε στο στόχαστρο της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, η οποία έκανε την πρότασή της για να τον αγοράσει, αλλά εισέπραξε αρνητική απάντηση. Αυτή η απάντηση αποτελεί την καλύτερη στήριξη που θα μπορούσε να έχει από τον Ιβάν Σαββίδη τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η άρνηση του ΠΑΟΚ αποτελούσε μία παραδοχή των δυσκολιών που θα συναντούσε τώρα αν έμπαινε για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα σε αναζήτηση προπονητή, αλλά και η αναγνώριση από πλευράς των επικεφαλής αναφορικά με τη δουλειά του. Ναι, ο ΠΑΟΚ δεν έχει αποκτήσει 'ταυτότητα Φερέιρα' και δεν είναι η θελτική ομάδα που θα αφήσει εκτός 'στεγανών' την όποια γκρίνια και τα ερωτηματικά, αλλά, πρώτον, υπάρχει το άλλοθι ότι αυτό το σύνολο δεν είναι πλειοψηφικά επιλογές του Πορτογάλου και, δεύτερον, είναι νωρίς για να μπει οποιοσδήποτε σε διαδικασία κρίσεως του προπονητή.

Ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει στην Αθήνα με τη φόρα των τελευταίων ντέρμπι. Ακόμα και στα άσχημα βράδια του δεν χάνει και αυτό πιστώνεται στη δυναμική που έχει αποκτήσει από την πρωταθληματική πορεία των τελευταίων ετών. Πέρυσι έβγαλε τα ντέρμπι με Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ χωρίς να χάσει. Μάλιστα, πρόσθεσε στο τέλος της χρονιάς ακόμα μία νίκη, αυτή κόντρα στην Ένωση, που του χάρισε το νταμπλ.

Το αποψινό ντέρμπι έχει ουκ ολίγα κίνητρα. Η νίκη δείχνει με εμφατικό τρόπο ότι και εφέτος ο ΠΑΟΚ είναι το φαβορί για τον τίτλο, δίνει χρόνο και ηρεμία για τη συνέχεια, 'σκοτώνει' τον αντίπαλο στην καλύτερη ψυχολογική του φάση, αποτελεί το 'αντίδοτο' για το ισχνό ξεκίνημα.

Για τον Φερέιρα τα κέρδη θα είναι ακόμα περισσότερα. Η εκτίμηση από όλους, η εμπιστοσύνη για να συνεχίσει τη δουλειά στον Δικέφαλο του Βορρά, οι πόντοι που θα κερδίσει απέναντι στους δύσπιστους, η δικαίωση της ίδιας της διοίκησης (δηλαδή του Ιβάν Σαββίδη) για τη στήριξη των προηγούμενων ημερών.

Αν θα μπορούσε το αποψινό ματς να συγκριθεί με κάποιο άλλο του πρόσφατου παρελθόντος, τότε αυτό είναι ο περσινός τελικός. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν, δεν θα ήταν η μεγάλη ζημιά μία ενδεχόμενη απώλεια του νταμπλ. Πήγε, όμως και έπαιξε σαν να μην υπήρχε αύριο και πολύ περισσότερο χθες. Με τις ίδιες συνθήκες πηγαίνει και τώρα στο ΟΑΚΑ. Για το αύριο, αφήνοντας πίσω το χθες.

Στο καινούργιο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, Λευτέρης Ελευθερίου και Κώστας Μπράτσος επιλέγουν τον παίκτη που θα πάρει το βραβείο του MVP στη Super League 1 τον Μάιο και καταλήγουν με μια μίνι ανάλυση για το τι συμβαίνει στον ΠΑΟΚ μεταξύ Αμπέλ Φερέιρα και παικτών.

News 24/7

24MEDIA NETWORK