ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Το 'καθρεφτάκι' του Καρέρα θόλωσε στον λαβωμένο Τσιγκρίνσκι

Αγκαλιά με την 2η θέση είναι ο ΠΑΟΚ, που έφυγε αλώβητος από το ΟΑΚΑ στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ο Καρέρα είχε ετοιμάσει πλάνο - καθρεφτάκι στον Φερέιρα, ωστόσο η απώλεια του Τσιγκρίνσκι έφερε αλλαγή προσώπων και διατάξεων, που τράκαραν πάνω στην πετυχημένη συνταγή του Πορτογάλου τεχνικού.

Ο Τσιγκρίνσκι αποχώρησε τραυματίας στις αρχές του δεύτερου μέρους και ο Καρέρα εκτός από πάικτη αναγκάστηκε να αλλάξει και διάταξη. Ο ΠΑΟΚ πήρε το 0-0 στο ΟΑΚΑ για την 9η αγ. των playoffs και είναι αγκαλιά με την 2η θέση. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI
Ο Τσιγκρίνσκι αποχώρησε τραυματίας στις αρχές του δεύτερου μέρους και ο Καρέρα εκτός από πάικτη αναγκάστηκε να αλλάξει και διάταξη. Ο ΠΑΟΚ πήρε το 0-0 στο ΟΑΚΑ για την 9η αγ. των playoffs και είναι αγκαλιά με την 2η θέση. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Ξεκάθαρα ήταν τα πράγματα στο ντέρμπι των 'Δικεφάλων' στο ΟΑΚΑ για την 9η αγωνιστική των playoffs της Super League. H AEK ήθελε τη νίκη για να κρατάει αυτή στα χέρια της την δική της τύχη στην 'μάχη' της 2ης θέσης. Ο ΠΑΟΚ είχε τον ίδιο ακριβώς στόχο, αποφεύγοντας την ήττα. Και οι απαντήσεις στα όποια σενάρια της τελευταίας στροφής του πρωταθλήματος θα έρχονταν μέσα από την τελική έκβαση της αναμέτρησης.

Ο Μάσιμο Καρέρα είχε διαβάσει το παιχνίδι του ΠΑΟΚ στο Φάληρο και τη νίκη επί του Ολυμπιακού (0-1), αξιολόγησε όσα είδε και προσάρμοσε τα πλάνα του αναλόγως. Άφησε κατά μέρος την άμυνα των τεσσάρων και χρησιμοποίησε τρεις στόπερ, ενίσχυσε τον άξονα της μεσαίας γραμμής και σε αυτή της επίθεσης είχε τους Μάνταλο - Λιβάγια - Ολιβέιρα, ολοκληρώνοντας το παζλ του 3-4-2-1. Μάνταλος και Λιβάγια είχαν τον ρόλο του ενδιάμεσου, μοιράζοντας τον χώρο πίσω από τον Πορτογάλο φορ σε μήκος και πλάτος. Ο Αμπέλ Φερέιρα δεν είχε προφανώς λόγο να αλλάξει την πετυχημένη συνταγή του 'Γ. Καραϊσκάκης', που άλλωστε δείχνει να εξυπηρετεί καλύτερα το παιχνίδι του 'Δικεφάλου' αυτή την περίοδο. Διατήρησε το σχήμα με τρεις στην άμυνα (ο Ίνγκασον δοκίμασε στο ζέσταμα, δεν μπορούσε και ο Μιχάι πήρε θέση στο πλάι των Βαρέλα - Μιχαηλίδη) και άφησε ελεύθερο τον Μπίσεσβαρ στην πλάτη των Τζόλη - Άκπομ.

Με τον τρόπο που ήταν τα 'στρατεύματα' τοποθετημένα στο πεδίο της μάχης, πολλά θα κρίνονταν από τα δίδυμα Μαουρίσιο - Εσίτι και Σιμόες - Κρίστιτσιτς. Ποιότητα και δύναμη συνδύαζε στην 'κουλούρα' ο ΠΑΟΚ, ένταση και ταχύτητα παρουσίαζε στον ίδιο χώρο η ΑΕΚ. Για τον ΠΑΟΚ το πρόβλημα ήταν πως ο Εσίτι δεν έπαιρνε μέτρα, ούτε με τη μπάλα, ούτε χωρίς αυτή αφού είναι αδύναμος στο τρανζίσιον. Ο Μαουρίσιο συχνά έμενε με δύο αντιπάλους στην προσπάθεια του να δημιουργήσει, ο Μπίσεσβαρ γύριζε μέτρα πιο πίσω και οι Άκπομ - Τζόλης έμοιαζαν αποκομμένοι.

Σε κάθε προσπάθεια των δύο φορ να κατέβουν χαμηλά για να αποτελέσουν σκαλοπάτι στην κυκλοφορία, οι στόπερ της ΑΕΚ ακολουθούσαν για να μην επιτρέπουν την υπεραριθμία. Οι φιλοξενούμενοι έβρισκαν καταφύγιο στα ανεβάσματα των Γιαννούλη - Ροντρίγο, που είχαν χώρο προς εκμετάλλευση και έμοιαζαν ως ο μοναδικός πνεύμονας δημιουργίας του ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ ακούμπαγε πιο εύκολα τη μπάλα στα μεσοεπιθετικά μέτρα του άξονα, όμως εκεί στερούνταν εμπνεύσεων.

Ο Ολιβέιρα ήταν συχνά ανάμεσα σε δύο στόπερ και ο τρίτος έβγαινε στο χώρο για να καλύψει τις κινήσεις των Μάνταλου - Λιβάγια στον άξονα. Με τους Παουλίνιο και Λόπες να μην δίνουν λύσεις στο πλάτος της επίθεσης, η ΑΕΚ έδειχνε εγκλωβισμένη σε λίγα μέτρα, αδυνατώντας να βρει ρυθμό, όσο κι αν οι Σιμόες - Κρίστιτσιτς πρόσφεραν ανακτήσεις της μπάλας και δεύτερες επιθέσεις. Χωρίς σκορ και φάσεις κύλησε το πρώτο μέρος, με εξαίρεση την σωτήρια επέμβαση του Πασχαλάκη στο σουτ εκτός περιοχής του Μάνταλου στο 13'.

Το πλάνο του Καρέρα άλλαξε πολύ γρήγορα παρά τη θέληση του, όταν στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους ο Τσιγκρίνσκι έγινε αναγκαστική αλλαγή. Ο Βέρντε πήρε θέση στον αγωνιστικό χώρο, με την διάταξη να αλλάζει σε 4-3-3 για την ΑΕΚ. Με δύο παίκτες στην πλευρά πλέον οι γηπεδούχοι και η στρατηγική ανάπτυξης/αναχαίτισης άλλαζε. Θεωρητικά ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να βγάλει υπεραριθμία στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση, αλλά και όφειλε να αμυνθεί καλύτερα σε πιο χαμηλά μέτρα, καλύπτοντας το χάντικαπ στα άκρα.

Στο δίλεπτο 54'-55', ο ΠΑΟΚ έβγαλε παίκτη παραπάνω στον άξονα και απείλησε με σουτ των Τζόλη - Μαουρίσιο από το ημικύκλιο της περιοχής, που δεν βρήκαν στόχο. Οι Θεσσαλονικείς είχαν την ευκαιρία να πάρουν τα ηνία στο χορτάρι, όσο η ΑΕΚ προσπαθούσε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα μετά την αλλαγή προσώπων και διάταξης. Ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να χτίσει ένα μομέντουμ, το πρόβλημα για την ομάδα του Φερέιρα ήταν πως δεν απειλούσε μέσα από την περιοχή... Σταδιακά η ΑΕΚ βρήκε τα πατήματα της και ισορρόπησε, με τον Φερέιρα να ξεκινάει το σκάκι των αλλάγων και τον Καρέρα να ακολουθεί.

Ο Ιταλός τεχνικός έσπρωξε όλες τις μάρκες του στο κέντρο του τραπεζιού, περνώντας στο ματς τον Αραούχο αντί του Σιμόες, σε ένα φουλ επιθετικό σχήμα. Οι γηπεδούχοι κέρδισαν μέτρα, πίεσαν και ανάγκασαν τον ΠΑΟΚ σε παθητικό ρόλο, με τον Φερέιρα να έχει πολλά παράπονα από την λειτουργία της μεσαίας γραμμής της ομάδας του. Σημασία είχε πως η αμυντική κράτησε και έδωσε τον πόντο που ισοδυναμεί με την 2η θέση.

Ο Καρέρα δούλεψε πολύ το ματς σε πρόσωπα και τακτική, ωστόσο το 'καθρεφτάκι' του 3-5-2 απέναντι στον Φερέιρα 'θόλωσε' με την αναπάντεχη έξοδο του Τσιγκρίνσκι και τον ανάγκασε να δοκιμάσει πράγματα που ενδεχομένως να μην είχε υπολογίσει. Ο Πορτογάλος τεχνικός με τη σειρά του έμεινε στην πετυχημένη συνταγή των τελευταίων αναμέτρησεων και το 'split' στο τελικό 0-0 του ΟΑΚΑ μπορεί να μην είχε νικητή, όμως κράτησε τον ΠΑΟΚ σε θέση απόλυτου φαβορί για το εισιτήριο του Champions League.

News 24/7

24MEDIA NETWORK