ΑΕΚ-Βόλος: Η λογική αποκαλύφθηκε στον Χιμένεθ με τη μορφή του Τάνκοβιτς

Με πρωταγωνιστή τον Τάνκοβιτς, η ΑΕΚ σκόραρε τέσσερις φορές σε 11 λεπτά και με ανατροπή έφτασε ως το τελικό 4-2 στον πρώτο προημιτελικό Κυπέλλου με τον Βόλο στο ΟΑΚΑ. Ο Σουηδός των 6 γκολ και 5 ασίστ στη σεζόν είναι ένα 'πρόβλημα' που καλείται να λύσει ο Χιμένεθ.

Ο Τάνκοβιτς πανηγυρίζει ένα εκ των δύο τερμάτων που σκόραρε στη νίκη της ΑΕΚ με 4-2 επί του Βόλου, στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ | 10/02/2021 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Ο Τάνκοβιτς πανηγυρίζει ένα εκ των δύο τερμάτων που σκόραρε στη νίκη της ΑΕΚ με 4-2 επί του Βόλου, στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ | 10/02/2021 ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Για μια ομάδα που ήλπιζε να διεκδικήσει τον τίτλο, μοιάζει οξύμωρο -και σίγουρα όχι... θελκτικό- να αλλάζει τον στόχο της σε αυτόν της 2ης θέσης. Χάνοντας προ ημερών από έναν έτερο διεκδικητή του ίδιου στόχου, η ΑΕΚ είχε κάθε λόγο να αισθάνεται άβολα ως οργανισμός. Το ευτύχημα της φετινής σεζόν είναι πως εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της, τα ματς είναι συνεχόμενα, έτσι δεν προκύπτει ελεύθερος χρόνος για πολλή σκέψη. Μετά την ήττα από τον Άρη, μοιραία ο Χιμένεθ και οι παίκτες του όφειλαν να συγκεντρωθούν στην αναμέτρηση του Κυπέλλου με τον Βόλο.

Πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ και η ανάγκη ξεκάθαρη: ένα σκορ που θα επέτρεπε στην ΑΕΚ να πάει άνετη στη ρεβάνς. Η έξτρα πίεση στην μοναδική διοργάνωση που μπορούν να διεκδικήσουν τίτλο οι 'κιτρινόμαυροι' προφανώς και δεν ήταν ευπρόσδεκτη. Αυτό ωστόσο δεν ήταν πρόβλημα του Δουβίκα, που στο 14' πλάσαρε ιδανικά τον Τσιντώτα, ολοκληρώνοντας με υποδειγματικό τρόπο την αντεπίθεση των φιλοξενούμενων. Η άμυνα της ΑΕΚ εμφάνιζε ξανά ένα από τα πολλά και δισεπίλυτα θέματα της, πληρώνοντας το κόστος.

Με την αφλογιστία να έχει κάνει την εμφάνιση της ως έξτρα βάρος στους ώμους της Ένωσης εσχάτως, είχε πλέον μεγάλο ενδιαφέρον να φανεί αν και ποια αντίδραση θα υπήρχε. Την ίδια στιγμή που ο Βόλος απειλούσε ευθέως άλλες δύο φορές με γκολ μέχρι το 20ο λεπτό... Στα τέσσερα πιο πρόσφατα παιχνίδια της η ΑΕΚ είχε δεχτεί έξι γκολ, σκοράροντας μόλις τρία. Επομένως ήταν κάπως δύσκολο να φανταστεί κανείς αυτό που θα ακολουθούσε και έφερε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του Μουαμέρ Τάνκοβιτς.

Μόλις τρεις μέρες πριν είχατε διαβάσει στο Contra.gr για το ενοχλητικό λάθος στη διαχείριση του Σουηδού. Όχι, το κείμενο δεν ήταν προφητικό, εξέφραζε απλά μια αλήθεια την οποία συνόδευε ένας θρίαμβος της λογικής. Και όπως συμβαίνει συνήθως, η λογική αργά ή γρήγορα εκδηλώνεται. Για καλό ή για κακό. Αυτή τη φορά ήταν για το καλό της ΑΕΚ.

Η συνεργασία Λιβάι - Μάνταλου έφερε το 1-1 στο 25' και μετά ανέλαβε δράση ο Τάνκοβιτς. Καταπληκτικό το πλασέ του στην κίνηση στην μεταβίβαση του Κρστίτσιτς, υψηλής κλάσης η εκτέλεση του από πλάγια θέση στο ύψος της μεγάλης περιοχής και 3-1 στο 32'! Ο 25χρονος Σουηδός δεν φημίζεται για την ταχύτητα του. Θα μπορούσε κάποιος να του προσάψει αυτή την αδυναμία.

Όμως για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος διαθέτει άψογη τεχνική κατάρτιση, πρώτη επαφή με τη μπάλα, πάσα και εκτελεστικό ένστικτο. Στοιχεία υπέρ αρκετά, που του δίνουν πλεονέκτημα σε μικρούς χώρους. Η τουλάχιστον τον καθιστούν πολύ πιο αποτελεσματικό στο ρόστερ της ΑΕΚ σε σύγκριση με παίκτες που απολαμβάνουν μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής, πολύ μεγαλύτερο συμβόλαιο ή και τα δύο...

Μέσα σε διάστημα 11 λεπτών η ΑΕΚ αποκτούσε προβάδισμα τριών τερμάτων, καθώς ο Ολιβέιρα εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι που κέρδισε ο Λιβάι Γκαρσία για το 4-1 στο 35'. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με μια αναπάντεχη -όσον αφορά την έκταση της- ανατροπή, ωστόσο οι γηπεδούχοι μοιάζουν σχεδόν καταδικασμένοι να μην ησυχάσουν από τις αμυντικές τους παλινωδίες. Στο 57', ο στόπερ Μήτογλου βρέθηκε ολομόναχος στην καρδιά της περιοχής και σαν σε προπόνηση σκόραρε, μειώνοντας το χάντικαπ για την ομάδα του.

Ο Βόλος συνέχισε να απειλεί εκμεταλλευόμενος κυρίως τα λάθη των αντιπάλων του, με τον Νεντελτσεάρου να δείχνει σοβαρή αδυναμία στη μεταβίβαση της μπάλας, που συχνά ήταν στα πόδια των φιλοξενούμενων. Από τη στιγμή που ο Τσιντώτας είπε 'όχι' στον Νίνη και ο Δουβίκας σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι στο 86', το σκορ δεν άλλαξε στο ΟΑΚΑ.

Αν ο Χιμένεθ είδε κάτι καινούργιο, κάτι που τον αιφνιδίασε ή απλά τα περίμενε όλα σε ένα βαθμό, το ξέρει μόνο ο ίδιος. Το μόνο σίγουρο είναι πως φέτος στην ΑΕΚ, με ή χωρίς τον Ισπανό στον πάγκο της, συμβαίνουν πολλά που στερούνται λογικής. Ένα από αυτά είναι και το γεγονός πως ο Τάνκοβιτς λιγότερο βρίσκεται στην ενδεκάδα και περισσότερο στον πάγκο.

Τη στιγμή που οι Λιβάγια και Ολιβέιρα είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων, ο Αλμπάνης δεν δίνει ουσία και ο ταλαντούχος Μαχαίρας μπαίνει σιγά σιγά στο κάδρο, μοιάζει παράλογο να μην έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Σουηδός στην επίθεση της ΑΕΚ. Ο Ανσαριφάρντ δίνει λύσεις (9 γκολ), το ίδιο οι Μάνταλος (3 γκολ, 10 ασίστ) και Λιβάι (4 γκολ, 3 ασίστ), αλλά ο Τάνκοβιτς είναι αυτός που συνδυάζει με συνέπεια και ισορροπία το γκολ (6) με την δημιουργία (5 ασίστ).

Η λογική αποκαλύφθηκε με τη μορφή του Σουηδού στον Χιμένεθ. Ξεκάθαρα ο Τάνκοβιτς μπορεί να αποτελέσει μια καλή λύση για την φετινή η ΑΕΚ και είναι στο χέρι του Ισπανού τεχνικού να εκμεταλλευτεί τον 25χρονο μεσοεπιθετικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του συνόλου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK